Realme 7 a Realme 7 Pro – TEST a RECENZE nové generace střední třídy telefonů za slušnou cenu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 31 říjen 2020
Přejít na obsah
Realme 7 a Realme 7 Pro – TEST a RECENZE nové generace střední třídy telefonů za slušnou cenu
Telefony - konstrukce a design
Telefon v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Jak jsem řekl, podle mě je mnohem náročnější udělat dobrý telefon za 5 – 8 tisíc, než dobrý telefon za 30 tisíc. Cenově dostupnější modely představují větší výzvu a jsou tak mnohem zajímavější i na testování. Zejména jsou samozřejmě mnohem populárnější mezi uživateli, protože drahé telefony za 20-30 tisíc si kromě těch pár lidí, kterým jsou peníze jedno, kupují hlavně ti, kteří ty peníze nemají, ale chtějí vypadat, že ano. Většina uživatelů ale sáhne po levnějších telefonech, třeba i z kategorie do 10 tisíc. Proč? Protože s přehledem dokáží 99% všeho, co ty nejdražší modely. Nicméně rozdíly tu jsou.

Zejména v nižších cenových hladinách se prostě počítá každá koruna na výrobních nákladech, a každý výrobce se tak rozhodně investovat více třeba do jiného aspektu, a to pak dělá zajímavé rozdíly mezi některými modely. REALME se svými novinkami prezentuje jeden z přístupů a ukazuje, co je dnes u cenově dostupných telefonů možné.

Očividná nevýhoda je zde jediná. A to v konstrukci bez IP68 odolnosti proti ponoření apod. Osobně bych u zřízení jako je mobilní telefon, dnes preferoval tuhle odolnost konstrukce, jako prioritu. Ale výrobci mají stále jiný názor. V oblasti mobility ovšem naopak oba telefony lze pochválit. REALME 7 má 5000mAh baterii a rychlé 30W nabíjení. PRO verze má sice „jen“ 4500mAh, ale superrychlé 65W nabíjení, kdy nabití na 90% té kapacity trvá pouhých 30 minut! Oba telefony přitom jsou efektivní a vydrží 2 dny i na dost vysokou zátěž běžného používání. S menším využíváním je mnozí budou nabíjet jednou za 5 dní. Nemají bezdrátové nabíjení, ale to chápu v téhle cenové hladině a jeho absence na rozdíl od IP68 odolnosti mě osobně nijak nevadí.

Z hlediska výkonu také nemohu nic kritizovat. Mediatek příjemně překvapil, i když možná pár SW optimalizací ještě bude třeba. Spadragon je pak jistota. Oba telefony jsou vhodné i pro hraní her, i když pro hardcore hráče existuje zajímavější telefon. Pro běžné uživatele mají ale výkonu dost a dost. Asi nejslabší stránkou jsou fotoaparáty, HW a čoček je zde hromada, ale SW to využít a správně používat, to je úplně něco jiného. Tady levnější telefony a značky prostě nejvíce ztrácejí na TOP modely značek a telefonů. A není to prostě v tom samotném HW těch fotoaparátů. Ale zase, pro potřeby 99% uživatelů, a to jak s fotografiemi/videi zachází a jak s nimi zachází sociální sítě, je to více než dostatečné. Ale pokud chce REALME tip, kam se zaměřit, tak sem.

To samé platí o SW jako takovém. Dělat UI nástavbu současnému ANDROID je řekl bych kontraproduktivní. REALME sice ubralo proti minulosti a systém je téměř bez úprav, ale těch pár přizpůsobení, co zbývají a pár aplikací nepovažuji za vylepšení proti čistému ANDROID systému. Takže klidně bych se toho UI zbavil zcela a zaměřil se čistě na optimalizace a vylepšení SW pro fotoaparáty.

 

  • Závěr

Celkově jsem příjemně překvapen tím, jaký posun opět udělala střední třída telefonů za dostupné ceny. Pokud bych si mezi nimi měl vybrat, tak ta REALME 7 PRO varianta je celkově lepší, ale také stojí 8000 tisíc. Má hezčí a jasnější display, o trochu lepší SoC s 5G a super rychlé nabíjení. O trochu lépe fotí. Čtečka v displeji je pro mě o něco šikovnější než ta v tom v tlačítku na boku.

Na druhou stranu levnější REALME 7 má větší baterku (i když 500mAh už není takový rozdíl), má ale 90Hz display proti 60 u Pro verze. No a ta cena za 8GB/128GB verzi je 6700 korun, což není zanedbatelně nižší za funkčně velmi podobný telefon. Za atraktivní považuji pak 6GB/64GB variantu stojící jen 5500 korun. To je hodně dobrá nabídka s excelentním poměrem cena/výkon.

Osobně doufám, že další generace telefonů střední třídy dokáže už nabídnout IP68 konstrukci a 90Hz displeje budou standardem, tohle jsou vlastně jediné dvě věci, které bych Realme 7 PRO verzi chybí k vynikajícímu telefonu. A pak už jen nabídnout to s čistým androidem ale pořádně propracovaným SW a AI pro fotoaparáty a není co řešit. Jsem velmi spokojený s tím, kam se střední třída ubírá a jak moc dobré ty telefony za velmi rozumných 5000 až 8000 korun jsou. 

Za zapůjčení děkuji společnosti REALME

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-01 14:15:19
avatar
To je ako čítačka v displeji lepšia ako tá na boku? Ja som mal v displeji vo svojej mi A3 a bola dosť nespoľahlivá a neverím tomu že pri tejto cene používajú inú ako optickú.
Inak tiež nechápem prečo výrobcovia robia nadstavby, hlavne u lacnejších telefónoch. Mne bohate stačí Microsoft launcher na čistom androide.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-01 15:34:21
avatar
Pocco nebo motorola one fusion + jsou taky dobří konkurenti. Celkově mě ty telefony ale serou tou velikostí.
Saliery [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 7Pro 2020-11-01 15:56:40

Verzi 7PRO jsem koupil na Alze minulej tyden za 6990 kc, takze super kauf. Jen nevim kde autor prisel na to, ze verze 7PRO podporuje 5G site.
Ale s recenzi souhlasim, za ty penize super telefon bez min kompromisu.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-01 18:16:56
avatar
Mám Honor 8X cca 2 a pul roku a přemýšlím o novém stroji, Realme 7 Pro mě zaujal okamžitě jak jsme ho viděl a podle recenzí obstojný telefon za cenu 8k. Myslím že bude dobrý dárek k Vánocům Jinak 7 Pro je jesná volba už jen pro ten amoled display.
bib$ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - fw: 2020-11-01 19:49:41
avatar
na jednej strane autor vraví (a toto sa netýka mobilných telefónov) že 16 jadro je mainstream a na nič iné ako 4k monitor sa už v jeho prípade nedá pozerať ale telefón za 800-1 000 dolárov je už cez čiaru. ja si napríklad neviem predstaviť v tejto dobe mať vo vrecku android s plastovým a kvôli veľkej baterke hrubým telom, tým pádom to bude ťažký mobil.. 90 percent Čínskej produkcie je širších ako cca 70-72 mm čo považujem za ideál do jednej ruky. mám G7 Thinq od LG a keď ho porovnám s mobilmi napríklad od Xiaomi (aj po dvoch rokoch) a teraz nehovorím o tých Xiaomi za 200 Eur, je to úplne iná liga. a keďže na mobile mi ide dosť aj o zvuk, tú kvalitu akú má LG čo sa týka zvuku asi nikto na trhu nemá. nevravím o veciach ako vodeodolnosť, bezdrôtové nabíjanie, zvýšená odolnosť voči nárazom napríklad. ako áno, veď z toho človek len volá alebo hltá obsah a komunikuje cez messenger ale existujú napríklad ľudia ako som ja, čo chcú od tej veci vo vrecku trocha viac. A za ďaľšie, DD tu dosť hejtí Čínu a jej politiku cenového bumpingu celkovo (ospravedlňujem sa ak REALMI nie je Čínska značka) aby potom povedal ako je vyrobiť dobrý 200 dolárový telefón výzva - ako sorry ale fakt nie je! lebo tie 200 dolárové by tu bez 1000 a viac dolárových neboli.
Peace,
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - "recenze" 2020-11-03 07:45:18

Nemůžete pana Stacha brát v "recenzích" telefonů vážně, on tak nějak trochu rozumí grafikám, procesorům, ale přínosné "recenze" telefonů zde od něj nečekejte. Musíte hledat jinde.
Dle jeho bizardního názoru jsou mi peníze jedno a nebo nemám peníze, ale dle výběru mého telefonu to má vypadat, že je mám (poznávací znamení, telefon za 20-30tis) Na rozdíl od něj, používám telefon velmi aktivně k práci a k tomu mi telefon na úrovni Realme opravdu nestačí.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 21:27:11
avatar
Ohledně telefonů se ho musím zastat. Pokud zrovna nejde o Asusy které z nějakých důvodů omlouvá i když jsou za příšernou cenu, tak obecně podstatné sděluje. Telefon je dnes spotřebák a "telefonních hračičků" je v populaci méně než deviantů, takže v globále nehraje roli ani pokud jste jedním z nich.

A pokud si myslíte, že zdejší recenze na telefony jsou hrozné, tak doporučuji recenze na audio,,protože to je teprve ta správná bolest
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-04 14:10:56

Já to dočetl sem: "Až na vzácné výjimky u 9 z 10 modelů není žádné umění ani technologická výzva udělat ten telefon za těch 30 i víc tisíc, protože to zvládne každý. Když už, tak největší výzvou je to za ty peníze prodat. Tedy přesvědčit uživatele, že ten jinak obyčejný telefon za 30 tisíc stojí (v 99% případů nestojí). Co je tedy mnohem větší výzva na poli telefonů jako takových?" a říkám si, to psal nějaký Babiš a dál mě to nezajímalo.
MACHINA: Taky tady z Audia nebylo nic, co by stálo za řeč :-)
wag13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nástupce Zenfone 2020-11-02 15:57:23

Teď jsem viděl o víkendu první recenzi a musím říct, že jsem v něm objevil nástupce za Asus ZenFone Max Pro M1.
Po dvou letech je baterie kaput a telefon vydrží už jenom necelý den. Dříve nebyl problém dva dny bez nabíjení.
Jelikož potřebuji 2xSIM + paměťovou kartu, tak na výběr moc telefonu není s touto kombinací. Cenová hladina 6-8tis je super.
Jinak budu volit verzi PRO, jelikož procesor Mediatek.
Myslím, že rozdíl v baterii 500mAh bude vynahrazen výrobním procesem 12nm vs 8nm.
pito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-02 20:57:41

Celkom by ma zaujimalo ako je to u Realme s podporou sw updatov a novsich verzii androidu. Xiaomi ma neskutocne sklamalo.
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 14:24:45

A včom ťa xiaomi sklamalo? A aký model máš???
pito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 21:50:51

Xiaomi Mi A2 Lite. Update z Andorid 9 na 10 bola cista tragedia. Najskor xiaomi ohlasili ze ani 10 nebude, ale potom ze vraj bude - hoci ten fon ma Android One a mal mat garantovane 2 verzie androidu. Po prvej instalacii A10, vypaleny displej, lagy, nestabilita. Dalsiu som musel nainstalovat az manualne podla sialeneho navodu z netu, lebo OTA update nefungoval - potom uz zafungoval aj OTA ale: Kazdym updatom: lagy, zahrievanie, rychle vybijanie baterie, problemy so snimacom otlackov prstov, posledny update mi nedovoli mazat fotky cez Photos na SD karte, nehovoriac o problemoch s Wifi a zapnutym BT. No Xiaomi uz ani zadarmo,radsej si priplatim par eur ako tuto cinu. Preto sa pytam na Realme, lebo telefony vyzeraju po HW stranke ok, ale zas je to nejaka cina a otazka je ci Android ktory ma je aj ten posledny... Momentalne mam v hladaciku bud Samsung M31 alebo Nokiu 7.3.
kashpi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 07:47:07

Normalne takove recenze nectu, ale shanim pro svoje bratry 11 a 13 let nahradu za jejich plastove hracky Huawei a Xiaomi Redmi 6 (ci jak se to pise) a zjistuji, ze vsechny tyto plastacky vypadaji stejne a vlastne i funguji stejne.
At se divam na jakekoli recenze, tak proste vsechny tyto telefony vypadaji HW super, ale pak kdyz si to clovek vezme do ruky, tak je to kousek plastu co se krouti na vsechny strany, a pak se jim nemuzu divit, ze jim to nesikovne spadne a popraska displej. 5.5 palcu displej proste v nekvalitnim "ramecku" nemuze vydrzet.
Android telefon jsem sam nikdy nevlastnil a ani nechci, protoze mi to prijde cele divne to prostredi...
Muj prvni smart phone byl Samsung Wave, pak nasledoval iPhone 4 a po nem Nokia Lumia 920, co byl super telefon, jen to proste dopadlo jak to dopadlo... A od te doby uz jedu jen na iPhonech (5S, SE, 8, 11). Zacinam pomale premyslet, ze bude i pro ty male "deti" lepsi jim poridit nejaky novy starsi iPhone 7/8 do 10k a budu mit jistotu, ze neco vydrzi a hlavne ze je vodotesny, protoze nehoda se sklenici vody se deje pomerne casto.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 09:56:04

Sečteno,podtrženo jsou to další čínské krámy na vyhození.
Kvalita zpracování bída, foto a video bída, nemá bezdrátové nabíjení, nemá IP krytí a jako zástup ostatních čínských elektro odpadů nebude mít ani aktualizace OS atd atd.
Sranda jak se zde považuje za mainstream 16 jader, 16gb ram a grafika za 12k ale když jde o telefony tak je najednou mainstream tenhle odpad za 6000
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 15:33:25

NO daj ktori vyrobca ti da IP kryti ma bezdratove nabijanie a ma "dobry fotak" a aktualizaciu na novsi android povedzve 2 generacie za 280eur noooo daaaaaaaj rychlo.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-04 13:33:41

Za 280eur asi žádný tyto požadavky splňovat nebude ale to vy víteee žeeeee ????
Věci vybírám tak že si stanovím co od toho chci a pak se dívám které to splňují a z nich si vyberu něco rozumného. I já považuju 20k a víc za mobil jako absurditu, ale to neznamená, že si budu určovat nesmyslný limit jako třeba 283eur . Když je to cenově "mimo moji ligu" tak si to nekoupím, ale stejně tak si nekoupím něco co nesplňuje moje požadavky kvůli tomu že je to levnější.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 16:19:17
avatar
Odpad za 6000 Kč, ... já mám už rok a půl Xiaomi redmi 5A který mě stál 2200 Kč a v pohodě mi stačí na to co potřebuju od mobilu, ... tedy volání, sms, prohlížení netu, messenger, whatsapp, youtube, bluetooth na reprák. Uplně v pohodě. Takže ono to je spíš o tom co člověk od toho mobilu očekává. Já bych si třeba mobil za 6000 Kč opravdu nekoupil, protože mobil za 2 tisíce mě na uplně vše co potřebuju stačí a ty že za 6000 Kč odpad :-D Jinak kvůli rozbitému displayi jsem si vyhlídl odolný telefon na aliexpresu Ulefone Armor X7 Pro za 2200 Kč a budu naprosto spokojen. Za tu cenu úžasný telefony, v rodině s nimi od značky ulefone naprostá spokojenost.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-04 12:54:12

Když vám v pohodě stačí hračka za 2000 která nemá ani NFC, jen 2GB ram atd. dobře pro vás
Já ale chci aby mi mobil vydržel třeba 4 roky a abych s ním byl spokojený po celou dobu. Ne abych se nasíral na pomalou šunku pro kterou je největším výkonem volání a chatování jako u vás.
Touhle vaší logikou stačí jako auto stále i Škoda 110 protože jede dopředu i dozadu a do kufru jdou dát věci .
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-05 20:14:15

No je to jen o tom co člověk od toho telefonu chce. Mě třeba také stačí web e-mail, tu a tam nějaké nenáročné hry a fotky v přiměřené kvalitě. Na to stačí opravdu každá plečka, tak proč zbytečně připlácet. Stejně tak to auto, kdo vyjede jen na dušičky, tomu ta 110 stačí. Já bych si ji klidně znovu pořídil, jen aktuálně je v nabídce buď hromada šrotu, nebo stojí ranec...
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 20:25:12
avatar
Já si nemůžu pomoct, ale mě se ty současný zakulacený designy vůbec nelíbí. Hlavně ty rohy displejů jsou fakt hnus. Všechno mi to připadá jako telefon do dámské kabelky. To jsem zvědav, co si koupím, až se mi odporoučí moje současná Xperia XA2...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-03 21:15:13
avatar
tak snapdragon má obvykle nejrychlejší GPU, takže i při stejném výsledku v antutu dává ve hrách víc, proto platí, že kdo chce hrát na telefonu 3D věci, tak o ničem jiném než snapdragonu neuvažovat

Jinak vzhledově se mě nelíbí, jde o další unifikovaný vzhled. Mě se líbí hranatost tehdejších Lumií nebo Sony

Ale jinak pravda - hiend telefony jsou nuda a použitelné až na vyjímky jsou snad úplně všechny

Článek má taky pravdu v tom,že nejzajímavější je vyšší střední třída, kde se bojuje o to nacpat co nejvíce hiendových vlastnosti za mainstreamovou cenu. Nemít nesmyslný hiend od zaměstnavatele, tak za vlastní peníze nakupuji právě zde
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-05 14:42:47

"Oba telefony jsou vhodné i pro hraní her, i když pro hardcore hráče existuje zajímavější telefon. "
-pre hardcore hracov existuje PC
-pre softcore hracov je PS/XBOX
-pre ostatnych hracov existuju mobily
Mimochodom aj hardcore hraci maju moznost hrat svoje oblubene mobilne hry aj na PC cez emulator
Moas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-12 14:52:38

Vše je otázkou priorit... Já mám relativně nové PC v ceně, která by většině místního osazenstva nestačila ani na samostatnou grafickou kartu. Ale použitelné mobily pro mě začínají od 8k nahoru, pokud mají splňovat to, co po nich potřebuju.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Jak si přidat paměť na grafiku? Upgrade z 8 na 16GB
Jak si přidat paměť na grafiku? Upgrade z 8 na 16GBSobota, 23 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1526x
Komentářů: 5
Vychází HITMAN III – klasika se vším všudy!
Vychází HITMAN III – klasika se vším všudy!Úterý, 19 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1165x
Komentářů: 6
Star Wars Battlefront II je zdarma a EA přišla o značku!
Star Wars Battlefront II je zdarma a EA přišla o značku!Čtvrtek, 14 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2153x
Komentářů: 6
NETFLIX v útoku – představuje nové filmy pro rok 2021!
NETFLIX v útoku – představuje nové filmy pro rok 2021!Úterý, 12 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2487x
Komentářů: 6
S.T.A.L.K.E.R 2 v další ukázce. Vyjde na PC/Xbox v roce 2021!
S.T.A.L.K.E.R 2 v další ukázce. Vyjde na PC/Xbox v roce 2021!Úterý, 29 prosinec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 4054x
Komentářů: 7
Monster Hunter vstoupil do kin
Monster Hunter vstoupil do kinČtvrtek, 17 prosinec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 3060x
Komentářů: 3