ASUS ROG Z11 – TEST a RECENZE neobvyklé unikátní „mini-ITX“ PC skříně aneb konečně něco jiného! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 06 April 2021
Přejít na obsah
ASUS ROG Z11 – TEST a RECENZE neobvyklé unikátní „mini-ITX“ PC skříně aneb konečně něco jiného!
Exteriér
Interiér
V praxi - osazení a chlazení
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Mnoho z nás si často stěžuje, že dnešní skříně jsou všechny na jedno brdo a stejné. Jednotlivé prvky se buď opakují, nebo jsou přímo stejné atd. ASUS se svou ROG Z11 předvádí, jak to vypadá, když se někdo rozhodně udělat věci jinak. To přináší spousta problémů.

V první řadě je tu zvyk, že prostě některé věci jsou tu jinak a jinde, než čekáte. Pak je tu fakt, že všechno je unikátní, tedy i dražší na výrobu, než unifikovaný design „krabic“, tedy drtivé většiny PC skříní na trhu. Hlavní otázkou ale je, jestli to funguje?

Nemohu říci, že by design a rozložení ASUS ROG Z11 bylo lepší, než kdyby to udělal ASUS „normálně“. Vlastně je tu pár věcí, které spíše napovídají, že je to horší. Třeba ty konektory desky/grafiky vystupující do skříně, takže musíte k nim kabely protahovat dovnitř. To je trochu divné, ale není podle mě takový problém. Prostě je to jiné a ASUS to v rámci možností vymyslel dobře.

Z hlediska využití vnitřního prostoru je ale Z11 docela špatná. Ta skříň je obrovská na mini-ITX formát, vlastně má fakticky velikost skoro běžné ATX skříně a moc se toho dovnitř nevejde :). Speciálně když je tam spousta krytů atd. Ale ASUS ve snaze odlišit se, vymyslel asi maximum možného a bez výrazné změny samotného ATX formátu standardních komponent, se prostě asi nedá udělat více.

Není pochyb o tom, že Z11 je hlavně designová skříň. A vypadá velmi dobře. Speciálně, když využijete té možnosti si poskládat vodní okruh na míru. I dílenské zpracování skříně je vynikající. Ale tomu také odpovídá cena. Ta je vyšší i kvůli unikátnosti tohoto modelu. Prostě žádná jiná podobná na trhu není a nepoužívá komponenty a díly společného s jinými. Aktuálně se prodává za zhruba 6 tisíc korun vč. DPH (včetně té dost děsivé figurky).

  • Závěr

ASUS a jeho ROG Z11 je tedy divná skříň :). Z hlediska návrhu a rozložení to opravdu není funkčně nejlepší mini-ITX CASE, speciálně ne pokud chcete, aby mini-ITX bylo opravdu malé :). Tohle je designová case pro nadšence, kteří se chtějí odlišit. A v tomto směru poslouží Z11 skvěle, protože nic podobného na trhu není.

Zpracování je velmi dobré, normálně plýtvání hliníkem nesnáším, ale ta levá bočnice s tím vyřezáváním, to je nádhera. Všechno je docela robustní, unikátní a slušně promyšleno. Inženýři z ASUSu muselo hodně přemýšlet a měřit, protože tím že použili velmi nestandardní rozložení si přidělali hodně starostí a práce. Některé detaily, jako vedení kabeláže, upínání věcí atd. je promyšleno dobře, některé věci méně. Asi největší výhradu mám k tomu zadnímu panelu/případně spodku. Ten vypadá s těmi masivními nohami robustně. Ale jen vypadá. Přidělaný je totiž jen jedním šroubem, takže pokud za to chytnete celou skříň, když je osazena komponenty a váží 15kg a víc, riskujete vážnou nehodu. ASUS si je vědom, že tohle trochu nedomyslel, takže je tam výrazná varující samolepka, aby se to za to nebrali. Bohužel ten design přímo vybízí k tomu, abyste to za do vzali. Tím spíše, že není vlastně za co jiného CASE chytit.

Takže tohle ASUS hrubě nedomyslel a určitě to vědí. Celý ten panel měl být prostě udělaný jinak, takhle je to nejslabší díl celé konstrukce z mnoha hledisek. Takže pozor na něj. Každopádně ASUS ROG Z11 je drahá skříň a funkčně z hlediska návrhu co by mini-ITX značně diskutabilní. Ale mě se líbí. Nejen že prostě vypadá velmi dobře, ale především prostě ASUS zkouší něco jiného. Mohl vzít některý z existujících OEM návrhů a plácnout na to svoje logo, ovšem on chtěl prostě navrhnout něco jiného a svého. A přesně to udělal. Takže snahu musíme ocenit. Není pro každého, ale to není vada, to je vlastnost :).

Takže pokud chcete zvláštní skříň pro mini-ITX výkonný PC, pak ji vřele doporučím, byť ocenění je dnes spíše za odvahu, zajímavost a unikátnost, než za to, že by to byla „funkčně skutečně extra dobrá mini-ITX case“ natož aby měla dobrý poměr cena/výkon ;). Je ovšem podle mě dobře, že někdo zkouší také něco jiného a svého.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerů

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-07 08:46:03
avatar
No že by to bylo úplně něco nového... On je to takový Phanteks Evolv Shift bez toho debilního riser kabelu.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-07 10:45:40
avatar
Skříň s vertikálním "komínovým" tahem je zajímavý nápad, stálo by za to udělat něco podobného v ATX, jestli by to nepřineslo nějaké chladící benefity.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-07 12:01:05
avatar
Ke komínovému efektu bych dodal následující:
Buď máš motherboard otočený IO shieldem dozadu a máš pak defakto na výběr z nepřeberného množství různě kompaktních kejsů standardní konstrukce kde máš nasávání dole a výdech nahoře, nebo zkusíš jinou konstrukci, otočíš motherboard o 90 a dáš IO porty na strop, jenže tím efektivně na ten komín dáš pokličku...


Jsou to zajímavé kreace, ale pokud koukneš na ten dnešní asus, nebo na NZXT h1 nebo třeba phanteks Evolv shift, tak uvidíš, jak moc výrobci věří fungování nějakého komínového efektu a jak moc se tam snaží dostat vzduch kdekoliv jinudy.

To co by bylo třeba je dát motherboardu porty standardně dozadu a pak riser kabelem pootočit grafiku o 90 stupnu, aby směřovala výstupy nahoru. Ideálně taky aby měla blower chladič. Takže defakto úplně dementní řešení, ale proudění by fungovalo.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 14:31:20
avatar
Jo, konstrukčně by to bylo krkolomné (a nikoli levné).
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-07 16:59:01
avatar
palec nahoru za každou takovou skříň. Mě osobně se asijský kolotočový ROG styl nelíbí, ale dokážu ocenit každý pokus o ITX skříň. Tyhle case jsou důkazem, že nic "většího" než ITX formát pro 99% běžné populace není potřeba a to včetně gamers buildů s vodníkama
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-07 18:29:20
avatar
S tím dokazováním bych byl opravdu opatrný

Tahle skříň má 39 litrů a vejde se do ní ITX deska. NZXT H510 má těch samých 39 litrů a vejde se do ní full atx deska.

Takže buď jsem něco přehlédl, nebo je to jen důkaz, jak neúčelně asus využil prostor. To, že do něčeho dáš maximálně itx desku neznamená, že je to malé. Tím tvým důkazem by spíš byla h210 nebo lian li tu150 - ta má 23 litrů a pojme jakoukoliv kartu a vodníka.

Neber to prosím zle, ale ono zdání klame a čísla jsou holt čísla


asus rog z11:
194 (W) x 531 (H) x 386 (D) mm = 39litrů

nzxt h510
210mm H: 435mm D: 428mm = 39 litrů
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 11:17:14
avatar
To beru zpět, jsem netušil že ten case je tak velký - Kde jsou ty doby co jsem provozoval ITX 35W CPU + 175W Radeon Nano v 8,5 litrech. Bohužel jsem od té doby musel "narůst" na 19,2l, ale zase mám full ATX zdroj, 65W CPU a vejde se mě tam i RX6800 a 250W karta. Mohl bych jít do něčeho menšího, ale chci dát někde i disky, takhle jich můžu mít až 8 se stále dobrým airflow a klidně i jedno 140 AIO

Btw z "velkých" casů se mě teď nejvíce líbí Lian-Li O11D mini
446 x 445 x 272 = cca 51litrů, ale milion různých konfigurací, full ATX, vyměnitelné brackety podle velikosti desky, nastavitelný stojan na expanzku - to snad nemá nikdo. Ale nejde jen o možnosti, od té doby co jsem si koupil Lian li, tak jsem ještě neviděl kvalitněji dílensky zpracovanou skříň. Prostě všechno ostatní co jsem viděl nedosahovalo kvalit zpracování Lian Li, teď se asi zase dotknu citů mnohých majitelů - ale cooler master nebo fractal se na to ani náhodou nechytá. Prostě neuražte se, neznamená to, že by byly špatné jen jsou prostě jiná třída - budget oriented
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-08 17:17:06
avatar
Můj nejmenší kejsík je Shopin od In-winu (4,5 litru, ale fakt se tam nedá dát grafika). Na malé buildy mám ozkoušenou Raijintek Metis (vejde se atx zdroj a itx grafika nebo sfx zdroj a delší grafika), celé je to takové malé krychličkovité a má asi 12 litrů

Lian Li: No já se neurážím, jakožto majitel o11 dynamic XL to slyším velmi rád ;) Mám k ní i origo distro plate od ekwb, znáte to, hardtubing, RGB a podobné srandičky
Jen teď čekám, až mi dorazí 360ky radiátory - proto jsem kupoval xlko - jeden nahoru a druhej dolu - bude komínový efekt ;)

S kvalitou souhlasím. Švárovi jsme kupoval cm 700m a stavěl do něj vodníka a na to, že je to kejs za 13 litrů, tak šílený. Nefungovalo z výroby rgb, šroubky se žvejkaly, gumy z nožiček upadaly, barva se odlupovala. U mě tím CM skončil a nekoupím už nic. Od fractalu mám define r6 (nebo která to je, prostě ta co neměla z výroby usb-c a musel se dokupovat upgrade kit) a nestěžuju si. Není to nijaká bomba, ale na to, kolik je tam plastu a kolikrát už jsem s ní něco dělal, tak až na pitomé šroubečky co drží horní tray na větráky/radiátor to jde. Sice třeba slícování panelu s porty, zapínací tlačítko a tak by snesly větší péči, ale s ohledem na cenu to jde. S ohledem na kvalitu stojí nesmysl třeba H710 od nzxt, a je to dost "papírovo" plastový - ale zase musím říct, že mi frajeři poslali zadarmo nové sklo na starší H700 (nejednalo se o reklamaci ani o závadu).

Jinak super kvalitní ještě býval Silverstone (nevím jak teď, vlastně ani nevím, jeslti ještě vyrábí kejsy) - mám od nich ještě temjin TJ-10 a to bylo něco. Kompletně rozmontovatelná konstrukce, broušený hliník, tray na motherboard, masivní šrouby.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FINCH - Hanks v dalším filmu podle skutečnosti? Z budoucnosti
FINCH - Hanks v dalším filmu podle skutečnosti? Z budoucnostiTuesday, 21 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 69x
Komentářů: 0
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánru
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánruFriday, 17 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1656x
Komentářů: 1
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí Kate
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí KateTuesday, 14 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1043x
Komentářů: 2
Total War: Warhammer III odložen
Total War: Warhammer III odloženMonday, 13 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 841x
Komentářů: 1
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?Sunday, 12 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1736x
Komentářů: 8
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografování
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografováníSaturday, 11 September 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 9