Fractal Design Define R6 – TEST a RECENZE nového krále počítačových skříní střední třídy? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 20 prosinec 2017
Přejít na obsah
Fractal Design Define R6 – TEST a RECENZE nového krále počítačových skříní střední třídy?
Exteriér Case
Interiér Case
Montáž a možnosti Case v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Fractal Design DEFINE R6 udělal velkou radost. Samozřejmě jsem o této chystané skříni věděl už hodně dlouho a potěšily výrazné a promyšlené změny vůči R5 modelu, který jsme sám používal doteď. A právě do R6 si postavím nový PC.

Co se mě líbí je prostě větší a chytřejší modernější variabilita. Možnost mít vpředu osazené vodní chlazení, nahoře mít současně odhlučnění a stále mít všechny koše na disky případně i mechaniku a ještě libovolně dlouhou grafiku, to prostě potěší a u R5 to nešlo. Co nešlo u R5 bylo i osazení E-ATX základní desky, což u R6 bez potíží jde.

Fractal nadále drží strategii rozumné ceny a rozumné kvality. Osobně si myslím, že je vše OK, by´t kdyby stála skříň o 1000 korun více, mohly by být asi některé plechy (zejména na kostře) o něco silnější. Odhlučnění skříně pomáhá hlavně proti zvukům typu pískání cívek apod. Nové řešení horní části skříně je podle mě také výrazně lepší než u R5. Skleněnou bočnici osobně nepotřebuji, ale nevadí mě, vypadá skvěle, a hlavně skvěle funguje jako bočnice. A pořád můžete skříň koupit i s pevnou bočnicí, anebo by se dala dát skleněná bočnice i na druhou stranu ;).

Myslím si, že velkou konkurenci Fractalu představuje NZXT (nová řada H), které je designem přeci jen zajímavější, odvážnější a některé prvky má vyřešeny ještě lépe. Ale zase není tak variabilní, což je v případě DEFINE R6 velká výhoda. Výběr tedy máme a rozhodně zajímavý, NZXT je více na design, Fractal je jednodušší designově, ale variabilnější funkčně, takže si můžete vybrat, co se vám hodí. Mám rád DEFINE řadu právě s ohledem na rozumnou cenu, funkčnost variabilitu a odhlučnění a R6 je jednoznačně přesně tím, co jsme proti R5 chtěli, přičemž design zůstává vlastně jednoduchý a bez zbytečností.

Fractal se ale přeci jen trochu odvázal. V první řadě je zde tedy možnost vertikální montáže grafické karty, kdy v lednu se objeví přímo od Fractalu v prodeji potřebné příslušenství (Flex VRC-25), které já jsem vám dnes už mohl tedy demonstrovat. Stát vás bude 1000 korun. Vše funguje OK a vypadá to velmi pěkně. Což je ale tak asi jediný důvod, proč grafickou kartu takhle montovat do jakékoliv podobné skříně. Osobně tento typ montáže nedoporučuji, je totiž funkčně horší, znatelně hůře se karta chladí, což má vliv na teploty, hlučnost i výkon! Ale prostě ta možnost tady nově od Fractal je, někteří ji chtěli, takže určitě je dobře, že to Fractal jako dokoupitelnou možnost nabízí.

Pokud bych měl najít jednu věc, kterou si myslím Fractal mohl vyřešit lépe, tak je to určitě ten USB Type-C konektor vpředu. V základu chybí a fakt že během Q1 2018 dorazí vyměnitelný panel, který bude navíc tento typ konektoru obsahovat (Connect D1), to rozhodně nezachraňuje, protože nezlobte se na mě, ale 800 korun za něco, co mám jen kvůli jednomu konektoru platit nechci a je to plýtvání materiálem. Dobře, Fractal nepočkal na výrobu a uvedl R6 skříň dříve, ale tak snad tedy během Q1 bude ten panel s tím Type-C konektorem už v základu na všech dodávaných kusech. Absence Type-C konektoru nyní je tedy drobná vada na kráse (ale dá se bez něj žít). Jinak totiž hledat na této skříni s tím co umí, nabízí a co stojí chyby, je dost těžké.  

Solidní je totiž cena, více než solidní. Verze s plnou bočnicí stojí 130 dolarů tedy cca 3500 korun vč.DPH, verze se skleněnou bočnicí (TG) je pak za 150 dolarů, tedy cca 4000 korun vč. DPH. Rozhodně excelentní cena za velmi funkční, variabilní a pěknou skříň. Definitivně jedna z nejlepších, ne-li nejlepší skříň v této velikosti a cenové třídě, byť je konkurence rozhodně silnější a zajímavější, než byla kdysi. Fractal Design DEFINE R6 je výborným nástupcem modelu R5, ale lepší ve všech ohledech! Přináší přesně to, co bylo u R5 problém a nedořešené. U R6 mám prostě možnost mít všechno, velkou E-ATX desku, velkou grafiku, hromadu disků mechaniku, a dokonce i současně vodní chlazení ve předu. To vše v pěkné, rozumně chlazené a utišené skříni za více než férovou cenu. Za mě tedy jednoznačné doporučení a všechny palce nahoru!

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 17
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
JirkaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dík 2017-12-21 01:28:15

Dík za recenzi, bedna vypadá hodně dobře.
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 08:01:11

S tím USB-c se inspirovali obchodním modelem EA?
Jinak pěkná skříň, jenom dvakrát dražší, než jsem ochoten dát.
blackgray [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Záslepky do předních portů 2017-12-21 08:02:58

Doma mám levnější kopii Define R v podobě SilentiumPC Pax M70 a už ta má horní kryt z jednoho kusu a ne tří, jak tomu bylo v případě R5 a když pořád výrobci strkají porty vpředu zvrchu, místo aby je skryli pod přední panel, což bych já uvítal mnohem raději, mohli i na Define R6 dát do těchto portů nějaké gumové záslepky, aby byly více utěsněné. Je to blbost, ale Pax M70 je má a aspoň se do nich tolik nepráší.
Jinak super bedýnka. Kdybych tenkrát nešetřil a neřešil místo, měl bych R5 :-).
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ovládací panel 2017-12-21 08:08:43

Dle dostupných informací je panel bez USB 3.1 vyvedeným na c konektor záměrně - prý výrobce provedl průzkum trhu a o tento typ připojení byl tak malý zájem (vyšší cena), že nemělo smysl jej implementovat přímo do sériové výroby skříně. Proto bude jen, coby doplňkové (dokoupitelné) příslušenství. Z toho důvodu nepředpokládám, že by se v dohledné době panel s USB c stal u Define R6 standartem.
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 09:39:53

Pěkná blbost. Pochopím šetření u skříně za tisíc korun, ale tohle je taková vlajková loď výrobce. Ten kabel může stát kolik? Dvacet, třicet korun? Tohle fakt neberu.
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 09:57:28

No, prý je to odpověď výrobce na přímý dotaz na toto téma. Citace :"Zřejmě se nyní podivujete, stejně jako já, proč je to řešeno takhle komplikovaně. Opravdu nebylo možné skříň dodávat rovnou s modulem Connect D1? Učinil jsem dotaz na výrobce a bylo mně řečeno, že takto se rozhodli na základě předchozího průzkumu trhu. Z něj vyplynulo, že za nejmodernější rozhraní si bylo ochotno připlatit jen malé procento zákazníků. Proto tedy vzniklo standardní řešení s nižší cenou, než kterou by bylo potřeba zaplatit v případě doplnění o konektor rozhraní USB 3.1 a k němu možnost přikoupení výměnného modulu.".
roll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 12:20:08

Takže klasické kecy marketingu. Proč bychom to měli dodávat v ceně, když můžeme z lidí vytáhnout dalších 8 stovek.
Samozřejmě nic proti tvému příspěvku, jenom proti výrobci.
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 14:55:04
avatar
Souhlas. Když se zeptaj lidí, jestli chtějí mít dražší skříň, nebo mít jakýsi konektor, tak je jasné, co většina lidí řekne, protože o cenu jde vždy v první řadě. Ta bedna je ale už i tak drahá, že by jí stovka navíc nevytrhla. Sám jsem před cca měsícem kupoval "obstarožní" R4 a myslím, že za 2200 Kč výborná koupě.

Výrobce se dle mého vymlouvá. Takováto bedna má mít v základu moderní rozhraní a to už jen z toho důvodu, že takováto bedna může přežít i několik výměn počítačů.

Jinak jsem se nedočetl (asi jsem špatně četl), jak je vyřešeno zavírání předních dvířek. R4 to měla na magnetky, což bylo velmi elegantní. R5 díky možné změně stran to už měla ne tak elegantně. R6 asi drží lajnu s R5, což je celkem škoda.

Jinak za mě moc pěkná skříň! Stačilo jen málo a mohlo to být dokonalé.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 15:00:01
avatar
u této skříně nejsou magnety, je to tam nasouvací, v podstatě jak je řešeno přehození otevírání skříně, tak ty panty slouží i jako součást zavírání ... já to zkusím ukázat na videu ... ;)
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 16:03:43
avatar
Takže další video s číslem 5 bude videorecenze na Fractal Define R6! Super už se těším.
Kajman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-22 10:12:05

Hmm, skříň je pěkná, ale ta cena je už trochu výš, než jsem ochoten zaplatit.
Jinak já mám levnější variantu ke skříni Fractal define R5 a to Cooltek Antiphon (https://pc-skrine.heureka.cz/cooltek-antiphon/#), tehdy za 2100Kč a cena spíš stoupá než klesá Už se u nás prodává málo, ale za ty peníze super skříň.
U Fractal Define mi vadí to, že čelní panel s USB vstupy a tlačítky je umístěn nahoru, takže u mě pod stolem skoro nepoužitelné. Cooltek Antiphon má panel klasicky vepředu nahoře, takže pro mě ideál.
Janosik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - sutaz 2017-12-22 10:38:08

ahoj uz ste vylosovali tych vyhercov na PC skrinky/dvoch/ ?
nejak ich nemozem nikde najst ....
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-29 18:41:56

Vojdú sa do skrinky dva 5,25" boxy na disky SCYTHE HDD Himuro?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-29 18:52:30
avatar
je tam jen jedna pozice pro 5,25" ... jinak byste ten box musel nějak namontovat na ten 3,5" rámeček ....
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-29 19:03:34

Ďakujem za rýchlu odpoveď. Tu je za mňa pre R6 jeden mínus, keďže R5 má dve 5,25" pozície.
War [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-03-04 13:07:56
avatar
Ahoj

skvela recenze

sam tuto skrin vlastnim a je opravdu skvela jenom mam problem najit v cz obchodech Flex VRC-25

muze mi nekdo pomoct a hodit sem odkaz kde by se dala tato pci produlzka koupit v cechach?

Diky
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-03-04 13:52:54

Zkusil bych JScomputers. Tam budou určitě schopni to sehnat.
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-13 17:52:17
avatar
ako funguje ten regulátor ventilátorov?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-04-14 18:27:37
avatar
SW a automaticky, je to klasický HUB s napájením.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Metro Exodus – silný příběh, atmosférou a grafika! Kdy se dočkáme?
Metro Exodus – silný příběh, atmosférou a grafika! Kdy se dočkáme?Pátek, 13 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1018x
Komentářů: 2
Monster Hunter: World vychází na PC – unikátní konzolová hra míří na PC
Monster Hunter: World vychází na PC – unikátní konzolová hra míří na PCČtvrtek, 12 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1011x
Komentářů: 5
BioWare a EA chystají další propadák? Ukázka z ANTHEM
BioWare a EA chystají další propadák? Ukázka z ANTHEMÚterý, 10 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1422x
Komentářů: 9
Vyšlo DLC pro Kingdom Come: Deliverance – stavíme osadu!
Vyšlo DLC pro Kingdom Come: Deliverance – stavíme osadu!Pondělí, 09 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 967x
Komentářů: 0
DAKAR 18 – údajně největší závodní hra se blíží!
DAKAR 18 – údajně největší závodní hra se blíží!Pondělí, 09 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 840x
Komentářů: 2
Ant-Man and the Wasp je v kinech! Jaký je?
Ant-Man and the Wasp je v kinech! Jaký je?Pátek, 06 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1174x
Komentářů: 10