Genesis Irid 515 ARGB – TEST a RECENZE moderní skříně s plnou výbavou za dostupnou cenu Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 25 leden 2021
Přejít na obsah
Genesis Irid 515 ARGB – TEST a RECENZE moderní skříně s plnou výbavou za dostupnou cenu
Exteriér
Interiér
V praxi - osazení komponent a chlazení
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Na našem webu testujeme mnoho nových PC skříní a nevyhýbáme se žádné cenové hladině. Víte dobře, že zejména v posledním roce ve vyšších cenových hladinách, spousta výrobců výrazně inovovalo a zlepšovalo. A tak není divu, že ke zlepšením dochází i v nižších cenové hladiny, pokud se chtějí výrobci udržet ve hře.

Genesis se rozhodně snaží, a v této cenové hladině dokáže ohrožovat SilentiumPC, které jde velmi podobným stylem už dlouho. Genesis Irid 515 ARGB toho za dostupnou cenu nenabízí zrovna málo.

Máme zde čtveřici kvalitních ventilátorů s ARGB podsvícením, skříň má i vlastní logiku, díky které lze barvy přepínat i přímo na skříni samotné, není tedy nutná podpora ze strany základní desky. Dále tu máme tři prachové filtry, takže údržba skříně bude za provozu minimální. Jistě potěší i hodně místa ve skříni samotné a nadstandartní podpora velkých E-ATX základních desek (i když protažení kabeláže bude oříšek), což je doménou spíše skříní s minimálně dvakrát takovou cenou.

Další velkou přednost tohoto modelu vidím v možnosti zapojit grafickou kartu do vertikální polohy, což se hodně používá v případě, že se do skříně staví vodní chlazení a lépe tak vynikne samotný vodní blok na grafické kartě. Jenom musíte dokoupit PCIe extender, který není součástí základního balení, což je ale zas asi dobře, protože toto by využilo málo lidí a zbytečně by to skříň prodražovalo, navíc to není funkčně nejlepší řešení, ale ta možnost tu prostě je.

 Velmi chválím přítomnost hned tří velkých prachových filtrů, údržba skříně bude tedy minimální. Jedinou výtku mám tedy opravdu jenom k menší robustností skříně, zapříčiněnou tenčími plechy konstrukce a také k samotnému balení, kde není skříň úplně ideálně chráněná. Ale tyhle materiálové úspory jsou prostě nutné k dosažení té velmi přístupné ceny. Materiál něco stojí, a to je největší rozdíl proti skříním za 4 tisíce apod. Nemá smysl zastírat, že Genesis Irid 515 ARGB je materiálově tak úsporná, jak to jen jde a být ty plechy tenčí, je to papír. Samozřejmě kvalita ventilátorů také nebude srovnatelná s modely, které stojí téměř jako celá tahle skříň samotná. Jenže celkově u všeho v této nižší cenové hladině je vidět kvalitativní posun.

Genesis Irid 515 ARGB je materiálově úsporná skříň, ale je to rozumně funkční. Design je velmi funkční, výbava je skvělá včetně 4 RGB ventilátorů a modulu pro ně, chlazení je výborné, rozměrově bezproblémová a k tomu všemu i slušně vypadá. To vše za velmi velmi rozumnou cenu, což jistě mnozí ocení.   

 Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 06:47:58

"Zespoda se nacházejí pouze pogumované nožičky a prachový filtr pod zdrojem."

Jaký smysl má ten filtr pod zdrojem? Aby prach ze zdroje/PC nemohl ven?
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 07:38:09
avatar
"Jaký smysl má ten filtr pod zdrojem? Aby prach ze zdroje/PC nemohl ven?"

Zdroj nasává chladný vzduch zespodu, přes prach. filtr a vyfukuje ho ven zadní perf. mřížkou.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 08:38:38

A jo, chytrý. Bedny s dolním uloženín zdroje, které tu mám, mají nasávání vzduchu zevnitř. Asi první varianty tohoto konceptu.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 11:14:47
avatar
Myslím, že pár beden s nasáváním zevnitř na trhu ještě zůstalo, ale nasávat teplý vzduch zevnitř je horší varianta, než nasávat studený vzduch zvenčí, takže to nedává moc smysl.
Takové bedny jsme přece historicky měli všichni...se zdrojem nahoře nad CPU, ale pak se přešlo právě na koncept zdroje dole na podlaze, aby mohl nasávat zvenčí. Sníží to jeho teplotu => sníží to hlučnost a navíc to má benefit, že to prodlouží životnost jak zdroje, tak i jeho větráku, který se často ani nemusí točit, nebo na podstatně nižších otáčkách.
Jediná nevýhoda je, že větrák zdroje nepomáhá pohybu vzduchu ve skříni, ale to je malá cena, za všechna ta pozitiva.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 11:39:31

Je to přesně tak, jen se obávám, že ani ta jedna nevýhoda vůbec neobstojí jako nevýhoda. O vrchní odsávání horkého vzduchu se s klidem postará klasická 120 větrák a plno skříní má už i perforovaný vršek skříně. Pokud se vybere vhodná case, kterých je na trhu dostatek, tak toto zastaralé řešení zdroje nahoře nemá ani jedno plus.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 12:49:10
avatar
Pekna. A cena take dost privetiva. Otazkou je hlucnost ventilatoru na vyssi otacky. Ale za ty prachy darovanemu koni...
Me spis v posledni dobe i cenou dost zaujala Chieftec Gamer Series Hunter GS-01B-OP. Oproti teto snad jen nemoznost instalace radiatoru na strop a chybejici vertikalni slot pro GK.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A co takhle... 2021-01-27 12:52:28
avatar
Ocenil bych ale zejmena recenzi nejake atypicke skrine, jako treba Sharkoon REV100,200, nebo 220. Zajimaly by me provozni vlastnosti te netradicni konfigurace.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 20:37:11
avatar
zkusim domluvit
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 14:07:04
avatar
diky. ocenuji uz tu snahu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1182x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 833x
Komentářů: 0
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1370x
Komentářů: 7
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2077x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2262x
Komentářů: 0
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!Pondělí, 15 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1852x
Komentářů: 2