ASUS STRIX RX VEGA 64 O8G – TEST a RECENZE nereferenční VEGA! Super výkon i chlazení. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 18 December 2017
Přejít na obsah
ASUS STRIX RX VEGA 64 O8G – TEST a RECENZE nereferenční VEGA! Super výkon i chlazení.
Aktuální testy a ASUS Radeon STRIX RX VEGA 64
Battlefield 1 (DirectX12)
Total War Warhammer II (DirectX12)
Wolfenstein II The New Colossus (VULKAN)
Middle Earth Shadow of War (DirectX 11)
Prey (DirectX 11)
Provozní vlastnosti
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

K otestování jsme tedy použili aktuální hry, všechny z roku 2017 (ať vydané, nebo masivně aktualizované) a nemáme tak v testech žádné hlouposti, jako hry, které vyšly dříve, než vůbec vzniklo GPU některých ze současných grafik. Současné srovnání výkonu tak celkově dopadá takto:

RX VEGA 64 je dnes už o něco blíže GTX 1080 Ti, v novějších hrách se RX VEGA dokáže výrazně GTX 1080 Ti přiblížit na malý rozdíl, přičemž GTX 1080 ani v OC edicích už zkrátka nestíhá. Není to ale moc velké překvapení, protože technicky je zkrátka celá PASCAL architektura starší, DX12/VULKAN pořádně neumí a RX VEGA je mladší a pro nová API postavena. A to RX VEGA stále vlastně jako VEGA architektura nefunguje, kdy jsou klíčové prvky neaktivní a také řadu nových technologií začínají hry teprve využívat. Výkon RX VEGA tedy zcela určitě poroste, naopak GTX modely se proti ní budou nadále propadat. Zcela logické.

Nicméně to se stále bavíme o herním výkonu. RX VEGA je ale fakticky výpočetní HPC grafika převlečená za herní kartu. GTX 1080/1080 Ti jsou čistě herní řešení a nad nimi je TESLA P100, co by výpočetní produkt. VEGA je mnohem univerzálnější. RX VEGA 64 je sice herním výkonem mezi GTX 1080 OC a GTX 1080 Ti, ovšem výpočetní výkon je teoreticky i prakticky výrazně výše. RX VEGA 64 má v SP režimu o 40%(!) vyšší výpočetní výkon než GTX 1080 a o 12% překonává i GTX 1080 Ti, v náročnějším DP režimu je dokonce VEGA brutálních 2,85x (!!!) výkonnější než GTX 1080 a 2,2x proti GTX 1080 Ti. V běžné praxi je to vidět zejména v dnes široce rozšířené těžbě digitálních měn s mnoha různými systémy, kdy často jediné, co dokáže s výkonem RX VEGA grafik soupeřit je obří VOLTA V100 v podobě nové TITAN V (zdaleka ne všude je přitom výkonnější). Ovšem to se bavíme o úplně jiné třídě GPU řešení.

Je tak lež tvrdit, že RX VEGA nějak výrazně žere a je proto neefektivní, když opak je pravdou. Vzhledem k univerzalitě a velmi vysokému výkonu ve hrách + výpočtech je to naopak extrémně efektivní GPU a ta spotřeba více než odpovídá tomu, jaký univerzální výkon tahle karta nabízí. Koukat jen na herní výkonu můžeme u GTX grafik, které skutečně jsou jen herními kartami a výpočetní výkon a výbavu mají omezenu, ale v případě RX VEGA řešení je to fakticky hlavně výpočetní karta, která náhodou dobře umí i ty hry. AMD nemělo na výběr a muselo udělat prostě jedno řešení pro vše, výpočetní segment byl ale zjevně prioritou v případě VEGA 10 řešení. Nikdo nepochybuje o tom, že herní RX VEGA má spousta věcí, které by čistě herní grafika mít nemusela a mohla být o to levnější, úspornější a možná i o něco herně výkonnější.

RX VEGA však dnes neukazuje svůj plný herní výkon. Je to nativní DirectX12/VULKAN GPU, první a zatím jediné svého druhu, kdy však DX12/VULKAN hry teprve nastupují. Ovšem je zde už více než jedna hra, která ukazuje, že výkon RX VEGA karet výrazně poroste a má velký potenciál. Taktéž sama architektura VEGA je aktivní tak maximálně z jedné třetiny, více AMD zatím nezprovoznilo, protože jednoduše to nebylo u VEGA 10, co by předně výpočetního řešení pro profesionální a HPC použití, prioritou. Ale VEGA architektura se objeví u mnoha dalších už čistě spotřebních řešení, takže vše je stále před námi.

  • Závěr a hodnocení

ASUS STRIX RX VEGA 64 Gaming je celkově skvělá karta. Jedna z nejvýkonnější herních grafik na trhu a pokud umíte využít její výpočetní výkon, tak je to neskutečně levná supervýpočetní grafika (ve srovnání s tím, kolik mnoho tisíc dolarů tento výkon normálně stojí). V ASUS STRIX edici je to také konečně rozumně normálně tiché řešení, na které jsme u herních grafik s tímto chlazením zvyklí. Řeší tak vlastně jediný problém referenčních edic, tedy hlučnost. Stále si ale osobně myslím, že RX VEGA je ale řešení, které je ideální chladit vodou, protože pak i bez taktování dosahuje stabilních uváděných boost taktů a tomu odpovídajícího výkonu (byť s ještě vyšší spotřebou). Tyhle vzduchové edice jsou ok. Fungují a rozhodně lepé a hlavně tiše než ta obyčejná reference.

Asi jste si všimli, že jsem dosud nehovořil o ceně. To proto, že ceny grafických karet (všech) je v současnosti něco, co se velmi špatně přesně uvádí. Už už se zdálo, že těžební mánie poleví a grafické karty tak opět zamíří hlavně k hráčům a na trhu tak budou běžně skladem v obchodech. Ale ne, v uplynulých týdnech se to zase všechno po**** a jsme tam kde jsme byli poslední měsíce. Obrovský zájem, karty se vyrábí sice naplno, ale nic nejde na sklad vše se hned prodává (nicméně karty jsou, i když je zrovna skladem nevidíte). Ceny tomu bohužel odpovídají. AMD také s ukončením výroby referencí už nemůže garantovat ty ceny VEGA karet, tedy 399 dolrů za RX VEGA 56 a 499 dolarů za RX VEGA 64. Výrobci nereferenčních grafik si ceny stanoví po svém, a budou více odpovídat tomu, co karta nabízí výkonem, co skutečně umí, a hlavně situaci na trhu. Oficiální cena ASUS RX VEGA 64 O8G je tak 649 dolarů, v ČR ji můžete objednat zhruba za 18 499 korun vč. DPH a co myslíte? Ano, po kartách se jen práší. Nutno říci, že v případě ASUS STRIX karet, vychází RX VEGA 64 jako velmi výhodná karta, protože ve stejném STRIX provedení, a v našem testu také testovaný, slabší model STRIX GTX 1080 A8G se prodává za 17 000 korun, a STRIX GTX 1080 Ti 11G je pak k mání za 22 900 korun! Takže vzhledem k tomu, že RX VEGA verze má herním výkonem často blíže GTX 1080Ti než 1080, je 18 499 korun cena velmi zajímavá. Nemluvě o výpočetním výkonu, kterým strká obě GTX karty s velkým náskokem do kapsy, což ji bohužel dělá ještě atraktivnější hlavně pro těžaře apod.

  • Doporučení k nákupu

Pokud se ptáte na doporučení, tak jestli se rozhodujete mezi GTX 1080 a RX VEGA 64 ve STRIX verzích, tak tady není o čem se rozhodovat. VEGA je výkonnější řešení, v novějších hrách i výrazně )(e starších DX11 je na stejno někdy už i o kousek lepší) a zejména pokud jako já hrajete ve 4K, tak prostě není co řešit. RX VEGA je také o rok mladší technologicky, podporuje DX12/VULKAN plně, což PASCAL ne, a i proto bych dnes už GTX 1080 nekupoval, ne když je zde už VEGA (samozřejmě záleží i na ceně konkrétních edic). No pak je tady podpora FreeSync (Adaptive Sync), což je něco, co bych u monitoru dnes prostě chtěl, vždy.

Ještě je tu ale také dražší GTX 1080 Ti. Ta má stejná negativa s ohledem na zastaralost (fakticky je na trhu skoro 2 roky, TITAN X=1080 Ti), neumí pořádně DX12/VULKAN a neumí FreeSync/Adaptive Sync. Její výhoda je ale obecně vyšší herní výkon, ačkoliv u novějších her už není rozdíl propastný a rozdíl bude klesat. Takže tady je to ještě na zvážení, zejména pokud jsou vám peníze jedno a stejně vyměníte grafiku v příštím roce za novější generaci, tak 1080 Ti je stále jasně TOP řešení. Pokud ale uvažujete jen mezi GTX 1080 a RX VEGA a chcete ji 2-3 roky používat, je dnes RX VEGA jasná volba, teď navíc když už je ve stejně tichých edicích.

  • Osobní zkušenosti

Dnes mohu přihodit i osobní dlouhodobé zkušenosti, protože používám STRIX RX VEGA 64 od ASUSu už přes 2 měsíce. Vyměnil jsem ji za GTX 1080 OC, protože ve 4K je prostě výkonnější. A protože hraji hlavně nové vycházející hry (kvůli recenzím atd.) je to prostě dnes už lepší řešení. Musím také říci, že během té doby AMD výrazně zapracovalo na ovladačích, zejména ten ADRENALIN update o několik % zvedl výkon i ve starších DX11 hrách (ve všech). Nicméně stále si myslím, že karta by mohla být výkonnější, protože takt se v průměru pohybuje jen kolem 1420-1430MHz nanejvýše a k 1547MHz v boostu a 1670MHz v maximu, se ani neblíží. Nepoužívám SILENT režim, o 20-25W nižší spotřeba za několik jednotek nižšího výkonu, mě nevytrhne. Z hlediska hlučnosti je na tom karta dobře, žádný problém, žádné stížnosti z mé strany v praxi stejná hlučnost jako u STRIX GTX 1080 OC /1080 Ti se kterými mohu srovnávat.

Nejsem těžař digitálních měn, tak jsem nezkoušel, jak moc, a co vše, zvládne v této oblasti, tak na to se mě neptejte :). Herně ale super, vývoj ovladačů je vidět, a hlavně v nových hrách s DX12/VULKAN ten výkon jde stále výše a výše, což vidíte i v našich testech. Nemám FreeSync monitory, jen na testování tu máme zapůjčeny nějaké kousky, a docela lituji. Dnes bych jednoznačně FreeSync monitor upřednostňoval. Celkově nemohu proti ASUS STRIX RX VEGA 64 nic namítat, běží v PC a funguje skvěle (mám ji v kombinaci s ThreadRipper 1950X), stejně jako před tím dnes už ale někde znatelně slabší GTX 1080 OC STRIX. Je to slušně tichá a velmi výkonná grafika a pro hráče nejpokročilejší řešení na trhu, jediné s plnou 100% podporou DX12/VULKAN. Skvělá karta, škoda že tu alespoň v tomhle stavu nebyla nejméně o půl roku dříve :). Na druhou stranu, situace na grafickém trhu je taková, že by to vlastně nic moc nezměnilo. Takže hlavně, že už tu je a minimálně produktová konkurence a výběr tak opět existuje.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 42
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
4Dimensions [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 04:02:06

"V běžné praxi je to vidět zejména v dnes široce rozšířené těžbě digitálních měn s mnoha různými systémy, kdy často jediné, co dokáže s výkonem RX VEGA grafik soupeřit je obří VOLTA V100 v podobě nové TITAN V (zdaleka ne všude je přitom výkonnější). Ovšem to se bavíme o úplně jiné třídě GPU řešení."

Taketo vyjadrenia zbytocne znizuju uroven a doveryhodnost clanku, Titan V je v tazbe vo vacsine pripadov 2x vykonnejsi, na urovni Vega je +- Titan XP/1080Ti, pochopitelne to ide mimo hracov.

Nic v zlom, ale clanok je znacne prifarbeny, niektore vyjadrenia su zbytocne afektovane, dost nepresnosti atd.

Nikto netvrdi, ze tato Vega od Asusu nie je dobra, ale vzhladom na nereferenciu, od ktorych sa dost ocakavalo, toho moc vykonovo od referencnej nepriniesla, snad len hlucnost je na tom lepsie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 04:33:42
avatar
váš komentář je evidentně značně afektovaný a plný nepřesností ...

výkon TITAN V vs VEGA na co je v článku naráženo že ne vždy je TITAN nejvýkonnější: Odkaz takže mé vyjádření je zcela přesné a nijak to nesnižuje článek .... jen přesně a nestraně oceňuje VEGA za univerzálně vysoký výkon vzhledem k extrémně nízké ceně. TITAN V je možná někde 2x výkonnější, ale je také 4,6x dražší (2999 vs 649 dolarů) .... být jen 2x výkonnější a ještě ne všude, je vlastně poněkud málo ....

Jinak v článku jsou samá přesná fakta, žádné nepřesnosti ani barvení .... jen fakta. Hlučnost je také změřena, o tichém provozu karty nemůže být sporu roti referenci, stejně jako teploty a o něco lepší výkon při nižší hlučnosti. A vzhledem k tomu že je VEGA jediné DX12/VULKAN GPU na tru, myslím že lze objektivně říci, že VEGA je velmi povedené univerzální GPU vzhledem k ceně, výkonu v herní i výpočetní oblasti i ceně .... Takže doufám že váš komentář vysvětlíte jinak jej beru jako FLAME ...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 23:37:54

Flame - je označení internetové diskuse, která překročila hranice pro účastníky přínosné výměny názorů a stala se hádkou. Někdy končí osobním napadáním zúčastněných, často pak bez přímého vztahu k tématu.
4Dimensions podle mě vyjádřil svůj názor(to není napadání) a rozhodně se s tebou nehádá(chce diskutovat). A přínosný ten názor je, protože jsi to alespoň podrobněji vysvětlil.
Tvoje odpověď je bez reakce. To trošku naznačuje, že se tě už dost lidí v diskusi bojí a raději na tvoje vyhrožování(flame) nereagují, abys je nezabanoval.

Cituji: často jediné, co dokáže s výkonem RX VEGA grafik soupeřit je obří VOLTA V100 v podobě nové TITAN V (zdaleka ne všude je přitom výkonnější). Ovšem to se bavíme o úplně jiné třídě GPU řešení".
Tak toto je totální blbost, protože GTX1060 těžko bude soupeřit s GTX1080Ti, když je min. 2x pomalejší.
Jak to, že RX VEGA může podle tebe soupeřit s TITANem V, když je TITAN v jiné třídě GPU řešení a ještě je většinou 2x rychlejší?
Prostě si vybíráš co chceš a používáš jak chceš bez ohledu na objektivitu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-20 01:03:56
avatar
pasáž je psána v segmentu o výpočetním výkonu a těžbě měň ... takže je jasné že je to psáno v tomto smyslu .... pokud to nechápete tak fakt nvím ...
Jardat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 04:47:14

Pěkný článek.
hexa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 05:27:13

Výkon je celkem v pohodě, akorát ta spotřeba kdyby byla jinde
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 08:28:58
avatar
keď dáš za kartu 18k+ tak spotrebu neriešiš
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 09:56:59

Dal jsem za kartu i 30 a spotřebu teda řeším.
bottl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - spotřeba 2017-12-18 12:06:15

Berte to tak, že to je maximální spotřeba ve špičce. Karta mění velice rychle frekvenci. Mnohem rychleji a častěji než třeba CPU. Když si vezmete jako příklad čas 10s, tak z toho kata pojede třeba 3s špička a zbytek jsou úplně jiné takty a jiná spotřeba.
Navíc lze v ovladačích nastavit úspornější režim, kdy přijdete o několik procent výkonu a získáte o desítky procent lepší spotřebu. Ale omezovat výkon pokud počítáte každý FPS samozřejmě nemusíte.
Sám mám Vega RX56 a jsem s ní moc spokojený. Karta je v idle naprosto tichá a s kvalitním 450W zdrojem, mám na maximální zatěž, ještě víc než 100W rezervu zdroje, pro celé PC.(změřeno)

Vím, že tohle je článek o Vega RX64 ale chce to kartu nejdřív vyzkoušet a ne komentovat grafy.
Vega je moc dobrá karta a jsem rád, že jsem si jí koupil, když byla k sehnání.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 13:17:59

Právě, na notebooku chci přejíst z i3 na Vega 8 nebo 11. Snad tu univerzálnost v Ravenu pořeší, tak aby vydržel aspoň 4hodiny psaní.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 13:47:32
avatar
On se tady prezentuje jako tezar, takze kdyz mu to jede 24h denne, tak spotrebu resit musi. Je pravda ze jsou obecne GTXka proti Vegam uspornejsi, ale pro obycejneho uzivatele to myslim neni nic zasadniho - pro sebe mam spocitano, ze rozdil ve spotrebe proti srovnatelne gtx udela par stovek rocne (pokud tedy u toho nesedite cele dny)ve vydajich na energii, nic hrozneho.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 15:40:02
avatar
V zimě je fajn, že karta hřeje, vypneš topení a topíš VEGOU. Ale musíš řešit odvod tepla z bedny, tedy potřebuješ velkou kvalitní bednu, rovněž kvalitnější napájecí zdroj se hodí. A hle, jsme na několika tisícovkách navíc, pokud stavíš nový stroj. Každý ať si koupí co chce, já s RX470 nějak extra spokojen nebyl, ve spoustě her její papírově vysoký výkon neodpovídal výsledkům a oproti Nvidii mi přinesla akorát starosti, když občas něco ze starších věcí nešlo. A nebo šlo s jednou verzí ovladačů a z další zase ne. No už je z domu a její místo nejspíše nadlouho zaujala GTX1080
TeeJay [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 17:46:11
avatar
Tak ono koupit kartu na pomezí low-endu a mainstreamu, nahradit téměř high-endem za trojnásobek ceny a pak si stěžovat, že ta levná byla horší, je fakt hloupé
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 21:25:31

ona ale byla horsí i v tom svém segmentu takže to hloupé opravdu není.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 22:19:51
avatar
Ono to byla ta lepší verze s 8GB paměti od Sapphire, takže skoro to nej co se dalo v řadě RX koupit. A nedopadla dobře ani v porovnání s kámošovou GTX970 s pouhými 4GB RAM. Na podobných sestavách byla ta Nvidia v reálném provozu lepší a u všech starších her bezproblémová. Nebudu jí po roce a půl nahrazovat stejně výkonnou GXT1060, radši něco co zase pár let vydrží, že ty ceny za tu dobu vůbec neklesly je věc jiná
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 08:54:17
avatar
zas bych to nepřeháněl zdroj s Gold certifikací 700-750 wat je cajk... a za něj dáš kolik .. 3-4 tis ? Za slabší bys stejně dal okolo 3 tis... pokud se tedy bavíme o trochu kvalitních zdrojích typu EVGA G2/3/CORSAIR rmx
error2000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-01-12 15:27:52

Mam RX480 (4GB), ale s nicim co tu pises o RX470 som sa teda nestretol. Za dany peniaz super vykon na full hd, nikdy ziaden problem s ovladacmi ani ziadnou hrou.
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 06:17:58
avatar
Mě by hlavně zajímala Asus Strix RX Vega 56. Kdy bude recenze?
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 06:22:07

No a ted ještě nějakou RX Vega Nano do mého ITX počítače nebo tam dám GTX 1070 Aero ITX jen ta spotřeba je pořád dost děsivá Vega64.
BarbarH3MAN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 11:57:14
avatar
mňa osobne by zaujímalo porovnanie vega 56/64 proti R9-390x
mam totiž dve do CF...

DD, je to možne ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 12:36:39
avatar
R9 390X je výkonem maximálně na úrovni referenční RX 580, možná lehce pod ní .... výpočetní výkon má v některých ohledech o něco lepší .... takže VEGA je přeci jen jinde a určitě je jedna VEGA lepší a pravděpodobně o kus úspornější než dvě R9 390X v CF ;)
Ramzo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 12:12:02

Škoda je, že keď sa AMD podarí využiť celý potenciál, už tu budú nové genrácie grafík. Ono by to chcelo aspoň 50% viac financií na tie grafiky do vývoja a to by sa diali divy Aj Nv by sa musela posnažiť, keď už 2 roky ide len na volnobeh.
Inak ja by som sa porovnaniu s TITAN V vyhol úplne, tá karta má jasne určené polorpofi zameranie a vímočne sa na nič nehrá čo u NV neni zvykom. Keďže v segmente kde je nemá konkurenciu, pomer cena/výkon je žalostný.
Ako ukážka možného potenciálu VEGA 64 je to fajn, ale to rovno môžeš zmieniť aj VEGA frontier, čo je rovnaký segment ako TITAN V...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 12:38:00
avatar
NV nejede na volnoběhu ... 815mm2 velké GPU neuděláš na volnoběhu, uděláš ho proto, že nevíš co s penězi a můžeš si dovolit tohle tlačit.

..... nedostatek snahy určitě není problém AMD
Ramzo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 12:59:41

No, lenže ak by teraz mala VEGA RX taký výkon ako bude mať keď sa odladí, mala by NV odpoveď? Je tu síce Titan V, ale či by z toho vedeli spraviť adekvátnu hernú radu..
Myslel som si donedávna, že Volta je v šuplíku a čaká čo AMD.. ale prečo potom nevydali Titan V aj ako odladenú grafiku pre hry?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 13:53:15
avatar
TITAN V určitě není odpovědí na VEGA karty, nemůžeš odpovědět na 400mm GPU 800mm ;)
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Reakce na Ramzo: 2017-12-19 10:17:49
avatar
AMD nemůže využít svůj potenciál naplno, když zavádí nové funkce musí je nejprve také podporovat software. Její výkon můžeš vidět pouze v titulu/lech, které částečně zafinancovala a v „maximální možné míře“ využívají její nové technologie. Samozřejmě v praxi to neznamená, že všechna vývojářská studia budou tuto podporu zavádět v plném rozsahu a navíc příští rok mohou být zavedeny nové technologie a ty které ještě nejsou aktivované mohou zůstat v propadlišti dějin. V tomhle je Nvidia univerzálnější/praktičtější. Její produkty umí skvěle starší tituly her, nemá problém s kompatibilitou, v nových titulech je rovnoceným soupeřem a to už vlastně na generačně zastaralém kusu železa. V Ampeře už určitě bude podpora „plná“ DX12 a možná multi gpu a tam začne souboj na který se těším. Zde ale očekvám problémy se staršími tituly, jelikož nás asi čeká větší technologický skok díky multi GPU, což je asi správný směr s ohledem na složitost a výtěžnost výroby pod 10nm.

Proč myslíš že má Titan V žalostný poměr cena výkon? Ukaž mi stejně výkonnou grafiku za výhodnější cenu.

Už mi tu začíná celkem vadit jak se tu pořád vyzdvihují zisky Nvidie. Kdysi to byla maličká firma, která Ati nesahala ani po kotníky a dnes je z ní kolos, díky svému technologickému pokroku a strategii. Navíc se nechová jako Intel, co generace to nárůst výkonu 25%+. NVidia je naopak progresivní a spoustu peněz investuje do vývoje a jako jedniná má grafiku, která je s odřenýma ušima použitelná pro 4k. Moje ušmudlaná 1080Ti (2100/12000) mi prostě na 4K s max detaily stále nestačí, většinou 60+ snímků nedá. 4K je tady už s námi několik let, můj monitor má už po záruce a stále není na trhu fakt pořádná GK. Tak snad se obě firmy s něčím pořádným vytasí v dalších generacích.
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2017-12-18 13:16:11

Vzhledem k tomu, že nereference GTX1080 jsou běžně k sehnání za ceny startující kolem 14 tisíc, v této kartě nic přelomového, nedej bože výhodného za 18499 opravdu nevidím.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 13:39:16
avatar
no tohle také není nejlevnější RX VEGA na trhu, je srovnávána s ASUS STRIX verzemi .... jinak běžné ceny GTX 1080 nejsou 14 tisíc, RX VEGA také startuje na 15 .... na současném trhu mluvit o běžných cenách chce dost odvahu ....

a přelomového? která jiná karta kromě VEGA umí plně DX12/VULKAN a která má s tímto výkonem i pro 4K hraní podporu FreeSync Standardu ... třeba? Jmenujte prosím jinou přelomovou kartu s těmito věcmi, která je tedy lepší ...
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 13:43:19

Ale toto se tu řeší pořád dokola. Vulkan a DX12, píšete tu o nich už strašně dlouho, jenže kde nic, tu nic, pár herních titulů, které navíc jedou úplně v pohodě i na Pascalu. Kdy tedy kupující ocení Vegu? Za kolik let? Nebude už na trhu dávno něco jiného? Toto je podle mně správná úvaha u potenciálních zákazníků. Já nezpochybňuji, že je Vega určitě inovace, ale bude mít čas se ukázat, nebo ji další generace karet uvrhne v zapomnění? 1080 je v poměru cena/výkon stále výhodnější karta díky cenám na trhu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:05:12
avatar
kdyby žádná karta pořádně DX12/VULKAN nepodporovala, tak tu enmáme ani těch pár titulů (mimochodem dlouho tu nejsou, jsou zde 2-3 roky, což je doba potřebná na ten vývoj her, který s nimi nyní přichází) .... žádný vývoj a žádný posun. A jinak už při pohledu na to, jak některé VULKAN hry šlapou myslím že byste měl spíše být rád, protože evidentně DX11 hry nevyužívají náš HW jak by měly .... takže na jednu stranu voláte po inovacích a ptáte se kde jsou a když vám je nějaká karta nabídne tak vás najednou nezajímají ... vývoj a inovace nejsou zadarmo, někomu stačí dobrý výkon v aktuálních titulech s tím že v nových už to nebude tak slavné, někdo je spokojený se slušným výkonem dnes a dobrým i do dalších titulů .... výběr je na vás.

GTX 1080 nikdy nebyla a není výhodná v žádném poměru cena-výkon ...při srovnání stejných edic ve stejným zpracování není RX VEGA STRIX horšní než GTX 1080 STRIX apod. při započtení výkonu jako celku (herní+výpočetní) je naopak opravdu lepší ...
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:05:37

Jste idealista, zákazník dle vašeho myšlení skutečně nenakupuje. Kdyby to tak bylo, Nvidia už by dávno zkrachovala. My se tu přece musíme bavit o aktuálních kartách a o jejich výhodnosti, to zajímá zákazníky. Také píšu, že je Vega inovativní, bohužel přišla příliš pozdě a s příliš malou výrobní kapacitou a do toho těžaři. Naopak, GTX1080 je i aktuálně proti Vega 64 velmi výhodná koupě v poměru cena/výkon a bavíme-li se o době, jakou ta karta vydrží, tak GTX1080 má 1,5 roku náskok. Nebyla výhodná v době, kdy vyšla, ale když spadla na těch 14.000 s daní, tak si stojím za tím, že to byla nejlepší koupě pro QHD a 4k v poměru cena/výkon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:16:36
avatar
zákazník nenakupuje dle vašeho myšlení, většina zákazníků ani neví co kupuje a koupí to co jim reklama řekne aby koupili ....

RX VEGA nepřišla pozdě, přišla tak jak měla, proti GTX 1080 měla stát velký POLARIS, který byl ale zrušen už před lety, kvůli nedostatku financí. RX VEGA přišla později, protože je technologicky o tu generaci dál než PASCAL.

/plně ignorujete fakt, že GTX 1080 není dobrá karta pro DX12/VULKAN, zvládne je ale prostě o dost hůře než VEGA, takže ano GTX 1080 vydržela 2 roky, VEGA ale vydrží určitě také 2 roky, zejména s nástupem DX12/VULKAN který se nedá popřít ani ignorovat ....pro 4K je VEGA lepší řešení než GTX 1080 to vám mohu z praxe říci, na VEGA jsem vyměnil právě za GTX 1080 .... takže ano, máte pravdu, GTX 1080 byla zajímavá 1,5 roku, teď už ale na jejím místě je VEGA a je to tak normální a v pořádku (a zdaleka to není poprvé v rámci generací GPU) .... AMD a NVIDIA nestaví a nenavrhují svá svá GPU proti sobě, ale prostě tak jak to podmínky dovolují, ideálně se ve výsledku snaží trefovat mezi produkty konkurence ....

poměr cena-výkon byl a je u GTX 1080 stále stejně mizerný (stejně jako u RX VEGA 64) ... na poměr cena-výkon jsou tu v tomto segmentu maximálně tak GTX 1070 a hlavně RX VEGA 56 (ta je nejvýhodnějším řešením, jasně výhodnější než GTX 1080 apod.) ....pokud někdo nakupuje GTX 1080 jako "dobrý" poměr cena-výkon tak fakt nevím co si o něm myslet ...
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:28:58

Právě že fakt DX12/Vulkan neignoruji, dobře si uvědomuji, že tyto technologie potřebujeme, implementace do her je ale věc druhá a těch pár titulů doteď prostě Vegu nespasí. Vega mi přijde s trochou nadsázky jako otloukánek, sice přináší novinky, ale těžit z nich bude až další generace karet (až bude dostatek titulů na trhu), toť můj názor, neříkám, že se nemůžu plést, jsme lidi. Osobně na GTX1080 za 14k fakt nemůžu absolutně nadávat a peněz za ní nelituji. Právě fakt, že i po roce a půl je schopna držet krok s novou Vegou a na mé 1440p je plně dostačující, navíc se skvělými provozními vlastnostmi, je prostě super.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:37:31
avatar
VEGA žádné spasení nepotřebuje, VEGA tu prostě je a tohle už umí a nedávalo by smysl dělat ji jinak ....

já také výměny dnes už staré GTX 1080 a nahrazení jí VEGOU nelituji, hraji ve 4K a hlavně nové hry, takže vnímám ten technologický pokrok o více než rok mladší architektury a karty jinak ... zatímco dnes ještě GTX 1080 drží s VEGA krok, vidíte v novýc titulech, že rozdíl je někde už v desítkách %, takže příští rok touhle dobou, kdy bude ještě více VULKAN DX12 her, se už o držení kroku nebude dát mluvit .... a to je tak pointa toho celého ...

prostě GTX 1080 byla dobrá koupě do vydání VEGA, ta je ale mladší a logicky pokročilejší a pokud neměníte karty každý rok a chcete ji další dva možná tři roky používat je dnes prostě VEGA lepší volba .... já myslím že je to logické i objektivní a napsal jsem to tak i v článku ....

především to není nic nového, mnoho mnoho posledních let to tak bylo. Vyšla jedna generace jednoho výrobce, půl roku rok na to nová generace druhého výrobce a tak se to střídá .... nám jen loni jedna generace jednoho výrobce v high endu kompletně vypadla, což celou věc poněkud nabouralo. VEGA je něco co přišlo jak mělo, co nepřišlo bylo velké POLARIS GPU, ale to všechno už bylo rozhodnuto kolem roku 2013-14 a už se s tím nedalo nic dělat. takže tu máme VEGA jako nejmodernější současnou architekturu a příští rok vydá NV nejspíše AMPERE (což je upravený PASCAL/VOLTA) no a půl roku na to vydá AMD NAVI, což je nová verze VEGA architektury atd. ... vidíte ... pořád se budou ty cykly opakovat.
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 15:24:01

Jo takhle podáno to beru. Jinak chválím, že v testu už není starší Warhammer, ale už ten nový druhý díl. Tam ten rozdíl mezi GTX a Vegou je malý, protože je to stále asi parodie na DX12, což?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 16:33:09
avatar
ano v některých pasážích hry je v případě NV grafik lepší použití DX11, majís ním o několik % vyšší výkon, ale kupodivu ne všude, zato u Radeon grafik je konstatně s DX12 výkon vyšší než s DX11 u této hry .... poslední velká aktualizace s tou velkou kampaní (ta je mimochodem mega super) trochu chod zlepšila, ale zdaleka to není ukázkově DX12 hra, naopak spíše ukázka právě toho přechodu od DX11 k DX12 .... i proto jsme tuhle hru použili. (podobných případů je mezi hrami hned několik).
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 13:32:51

Na tu velkou kampaň se chystám mezi svátky a těším se. Vřele doporučuji kooperativní mód, asi nejlepší strategie, co jsem takto hrál, i to čekání na tah spoluhráče se dá vydržet. Bitvy hrajete kooperativně, ten, co bitvu zakládá, předá libovolné jednotky spoluhráči a bojujete spolu. Naprostá pecka.
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-20 00:23:49

Nemyslím že by zákazníci kteří kupují GK v cenové relaci nad 10k kč kupovali co jim reklama řekne.Tihle herní "šílenci"se obvykle v problematice grafických karet a obecně počítačů celkem vyznají.
No,pár dnů tomu jsem kupoval novou GK-MSI GTX 1070 Ti Armor za 13 000 kč.Zvažoval jsem i Vegu 56,ale věru nemusel jsem zvažovat dlouho-nejlevnější Vega 56,která se dá reálně sehnat stojí 15 000 kč,dostupnost 2 týdny.Teoreticky "jsou" i levnější,za cca 13 300,ale to "jsou" je v uvozovkách-protože reálně nejsou,a na info obchodu mi sdělily že nejsou schopni zaručit že tu kartu vůbec seženou,a to ani v časovém horizontu 10+ týdnů....takže tak.
Takže výběr nové gk do mého počítače moc času ani úsilí nezabral,buď tu kterou jsem koupil,nebo koupit referenční Vegu56,která je ve všech směrech horší (výkon,hlučnost,teploty)a o dva tisíce dražší.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-20 00:55:49
avatar
řekl bych že si hodně naivní .... někteří určitě vědí, většina ale ne, ti jdou do krámu a chtějí buď GeForce nebo tu Nvidii .... kdokoliv z prodejců ti to potvrdí ...
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-20 01:44:42

Nemyslím si to.Jistě,pár jedinců kupuje aniž ví pořádně co i v téhle cenové relaci,ale většina lidí kupující high end určité povědomí,znalosti o tom co kupují mít bude.
Jinak,pokud narážíš na to že Nvidia má v povědomí většiny lidí "lepší zvuk",a proto té značce dávají přednost před AMD i v případě že má AMD srovnatelný nebo dokonce lepší/výhodnější produkt tak nezapomínej že Nvidii to jejich dobré jméno taky nespadlo s nebe,musela si sama přízeň zákazníků získat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-20 02:08:08
avatar
já na to určitě nezapomínám, ale já také vůbec neberu ohled na nějaké značky a pověsti mě zajímají fakta a jako fakt vím, že drtivá většina lidí, včetně těch co kupují takhle drahé grafiky, vlastně neví co kupuje ...
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 13:51:35

Rozhodně tu nechci vyvolávat nějakou vášnivou debatu o ho*nu. Jen se na věc dívám z pohledu běžného zákazníka, který kupuje herní kartu pro hry, které jsou již venku, případně budou zanedlouho vycházet a v těch budou PASCAL grafiky stále adekvátní i bez nativní podpory DX12/Vulkan.

To, co AMD po technologické stránce dokázalo s VEGAma, beru s obdivem a smekám, ale za cenu, k jaké ty grafiky vyhnalo šílenství s kryptoměnami, nejsou pro normálního usera výhodné a o tom byl celý můj předešlý příspěvek.

Když se podíváš na CZC, TSBohemii či jiné menší e-shopy, tak se tam dají sehnat GTX1080ky od Palitu, Gainwardu či Zotacu za ceny od 14100 a výš... nejedná se o žádné vrácené kusy a ty čísla si netahám z klobouku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:02:01
avatar
Běžný zákazník GTX 1080 nekupuje ... běžný zákazník kupuje GTX 1060 nanejvýš .... karty nad 10 tisíc jsou okrajovka nic pro běžného zákazníka. Ten na ně ani nemá.

Grafiky typu GTX 1080/VEGA 1080Ti apod. jsou tu hlavně pro nadšence a tomu odpovídá i cena těchto karet. Samozřejmě nikdo nezpochybňuje ceny apod. nicméně ukaž mi VEGA od Palitu či Gainwardu pokud máme srovnávat alespoň trochu podobné karty. Doteď jsme měli na srovnání reference, v článku máš srovnány STRIX edice, tedy stejné provedení všech karet od stejného výrobce.
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:18:48

Pokud vím, tak ani jeden z těch 3 zmíněných výrobců karty od AMD nedělá, ale o to mi nešlo. Šlo mi o způsob, jakým spousta zákazníků nakupuje hardware... Prostě si vyhlédne nejlevnější nereferenční model a funguje na něm. Strixy jsou obecně cenově přestřelené a v tomto ohlednu vychází GTXka hůř, o tom žádná.

Stejně se ale zase dostáváme do bludných kruhů a mým cílem nebylo vyvolávat flame. Tudíž pochválím článek, který nějakou tu práci určitě dal a poroučím se
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 14:24:17
avatar
já vím, pak je ale hloupé srovnávat STRIX verzi s těmi nejlevnějšími edicemi, když STRIX verze máme právě i v GTX provedení na přímé srovnání ... STRIX také není nejlevnější VEGA verze .....

Samozřejmě že bychom rádi, pokud by byly levnější, ale jsou výrobně dražší, proti GTX 1080 mají vyšší herní a brutálně vyšší výpočetní výkon, takže fakticky vzato jsou ty VEGA ještě levné ... navíc technologicky si tu cenu bez potíží obhájí, žádné jiné karty v této cenové hladině neumí plně DX12/VULKAN či FreeSync ... takže ono není ani moc co řešit. je to samozřejmě normální, něco jiného by bylo, kdyby taky VEGA a PASCAL byly stejně dlouho, ale nejsou, PASCAL bude nahrazený příští rok, VEGA nejspíše až na přelomu roku 2019. je to normální takhle tomu bylo velmi často i v minulosti ....
Epyc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 21:39:57

Grafické karty nad 10 000 se moc neprodávají a proto se jen na hloupé alze otočí týdně asi 700 kusů karet nad 10 000. 1070,1070Ti a 1080. A v první desítce nejprodávanějších karet jsou hned 5x
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 20:35:51

Typické AMD, pol roka čakáme na nereferenčné verzie VEGA kariet a nakoniec ich uvedú tesne pred Vianocami a aj tak nestihnú vianočnú sezónu, keďže budú reálne dostupné v novom roku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-18 21:00:54
avatar
Vánoce se přeceňují ...
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 09:00:04
avatar
.. na Vánoce máš sedět u rodinného krbu a zpívat koledy, ne civět do PC
Magion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 13:50:22

Mně se strašně líbí, že jsme jeden z nejateističtějších (hrozné slovo) národů v Evropě, ale už někdy od října (výzdoba obchoďáků atd.) se díky Vánocům proměníme na skoro největší křesťany na světě
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-19 16:28:27
avatar
buďme rádi.. v různých státech, kde je hodně ručníkářů, už je pomalu zakazují..
conroe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-21 22:12:22

EDIT by DD: lhaní, ignorování faktů a překrucování reality zde tolerovat nebudeme ... toto je slušná diskuse s objektivními fakty, ne žumpa u kolegů.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
BattlefIeld 5: příběhová kampaň lepší než multiplayer?
BattlefIeld 5: příběhová kampaň lepší než multiplayer?Středa, 17 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 489x
Komentářů: 5
X4: Foundations – král vesmírných simulátorů se vrací!
X4: Foundations – král vesmírných simulátorů se vrací!Úterý, 16 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 689x
Komentářů: 2
Star Citizen v úžasné ukázce Squadron 42
Star Citizen v úžasné ukázce Squadron 42Sobota, 13 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1146x
Komentářů: 7
Jaký je „multiplayerový“ FALLOUT 76? Divný!
Jaký je „multiplayerový“ FALLOUT 76? Divný!Čtvrtek, 11 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1623x
Komentářů: 4
Aquaman v dlouhé ukázce – poslední záchrana pro DC filmy?
Aquaman v dlouhé ukázce – poslední záchrana pro DC filmy?Pondělí, 08 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1573x
Komentářů: 8
Mutant Year Zero: Road to Eden – Zajímavá tahovka se blíží!
Mutant Year Zero: Road to Eden – Zajímavá tahovka se blíží!Pondělí, 08 říjen 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 840x
Komentářů: 2