Cenový přehled - grafické karty,Květen 2006 - Low-end (do 3000,-) Tisk E-mail
Napsal DigitalDooM   
Pátek, 05 květen 2006
Přejít na obsah
Low-end (do 3000,-)
Low-end (do 3000,-)
Mainstream (3000-10 000,-)
High-end (nad 10 000,-)

 

 

 

 

Co se děje, co se chystá:

V oblasti grafických karet se neustále něco děje, takže na nedostatek témat k článkům a bouřlivým diskusím ;) na internetových fórech  si nelze stěžovat. Počítačové hry a grafické karty  jdou v ruku v ruce  vývojem vpřed opravdu mílovými kroky. Důkazem toho je třeba nejnovější herní hit Oblivion. Ten vypadá na maximální detaily se vším všudy opravdu impozantně až zamrzí, že se po tom lese musíte procházet s myší v ruce. Při pohledu na oblohu prostě nepoznáte rozdíl mezi skutečností a hrou.

Oblivion

   V současnosti je výměna generací grafických akcelerátorů u konce. Ve všech cenových kategoriích je víceméně, již nová řada karet obou výrobců, což se určitě promítne v našem přehledu.

UT 2007

    Takřka za dveřmi je nástup her nové generace vedle kterých bude Oblivion nejspíše jen graficky hodně průměrnou hrou. Tuto generaci bude vést Unreal Tournament 2007 na jehož enginu budou následovat desítky dalších her, takže myslet již teď trochu při výběru na tuto skutečnost nemusí být zcela špatně, zvlášť, když mnoho lidí vybírá grafickou kartu běžně na 2 roky provozu. Zde je pak velmi dobré znát momentální architekturu grafických chipů. V tomto má dnes firma ATI zcela jasně navrch, na složitost chipů ATI firma nVidia prostě nemá, na první pohled  na parametry je to jasně zřetelné. Vychází to z odlišné filozofie obou výrobců, se kterou přistupují k návrhu svých grafických karet. Zatímco ATI v poslední době překvapuje až neuvěřitelnou technologickou pokročilostí svých čipů, dělané tak trochu do blízké budoucnosti. Nvidia dělá své grafické akcelerátory vždy více pro stávající hry,  což sice dobře vypadá v soudobých recenzích, ale po vydání nových her to u stávajících nV, již tak dobře vypadat nebude. A to jistě sehraje u správně informovaného člověka, při výběru karty, určitou roli. Rozdíly nejsou jen v tomto, bohužel rozdíly jsou i v přístupu k vyhlazování a dalších důležitých věcech. Ty dělají bohužel momentálně vrásky právě majitelům  a zájemcům o grafickém karty nVidia. Momentální hry používají systém HDR ve spojení s určitým systémem FSAA bohužel toto nemáte nejmenší šanci spustit na jakékoli dnešní nVidia kartě, což sice není nic tak hrozného, protože na to potřebujete opravdu výkonný kus hardware, ale již u takové 7900GT ne-li GTX to hodně zamrzí. Bohužel hodně recenzí o tomto pomlčí. Avšak karty ATI mají díky své složitosti a přítomnosti opravdu obrovského množství tranzistorů negativum v podobě vysoké spotřeby elektrické energie. X1900XTX je suverénně největším ,,žroutem“ , jaký tady opravdu dlouho, nebo snad dokonce ještě, nebyl. Nové karty NV naopak díky tomu, že již konečně přešli na 90nm postup výroby mají opravdu velmi pěknou spotřebu, což je však dané opravdu velkým rozdílem v počtu tranzistorů. Nejšpičkovější 7900GTX má o více jak 100 milionů méně tranzistorů než x1900 a to je opravdu obrovský rozdíl, takže vysoká spotřeba a vyšší zahřívání je u ATI logickým důsledkem. ATI ale může hodně těšit fakt, že x1900XTX je momentálně suverénně nejvýkonnější kartou na trhu se kterou se 7900GTX nemůže dost dobře poměřovat.

quad SLI

Také vás štve nízký výkon dnešních grafických karet? Nízká rozlišení ve kterých jsou použitelné a tak vůbec? Pak vás určitě zaujme počin firmy nVidia: Quad SLI! SLI se dvěma kartami je prostě tak akorát na Tetris, pořádný pařan potřebuje čtyři karty 7900GTX nebo dvě duální  7950GTX. Také vás nenechá spát myšlenka na spojení takových čtyř 7950GTX (tj. 4x2 chip 7900GTX= 2x96pipek )?  A to by nebylo, aby to CS nechodilo v 2650x1600 při 32xFSAA a 16xAF.  Jak pěkně (ne)funguje takový quad SLI si můžete přečíst třeba zde. A cena ? Nová dual 7950GTX (s 96 pixel pipe) vyjde jedna na pěkných 20 000,- takže dvě máte za 40 000,- . Nezapomeňte na pořádný zdroj, 400W by vám tak akorát stačil na samotné karty. Příznivci ATI se nemusí ničeho obávat, odpověď ATI na sebe jistě nenechá dlouho čekat, ale zatím můžou být zcela v klidu. Quad SLI totiž dvě karty v CF, zatím překoná jen o několik málo FPS.


 Ale zpět na zem. Co se týká novinek, tak za povšimnutí stojí u ATI grafická karta X1800GTO, která je mířena přesně proti 7600GT, navíc ATI nasadila i tvrdou cenovou politiku a tak tuto kartu máme možnost zakoupit již těsně nad 6000,- s DPH i u nás, samozřejmě u slušných prodejců.U nV je novinka v podobě 7600 a to slabší 7600GS která je dobrou konkurencí k X1600XT a 7600GT, která se bude snažit navázat na předchozí úspěchy 6600GT. Bohužel k její smůle je tu právě X1800GTO.
   Ve vyšším mainstreamu či již high-endu, je mrtvo. A to doslova. 7900GT je sice na trhu, ovšem sehnat ji, je takřka úkol pro detektiva a i tak zdaleka nemají  šanci dostat ji všichni zájemci. Konkurenční X1800XT 256MB tu zatím je, ale neustále se objevují zprávy, že již nebude. Čemuž se dá věřit, jelikož již je ohlášena X1900GT, která bude pro 7900GT těžký oříšek,  ta ale bude určitě těžit z příjemnější ceny. Pokud bude dostupná.

 



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 500x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 665x
Komentářů: 1
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1225x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1065x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1743x
Komentářů: 6