PowerColor RX 6600 XT 8GB Fighter – TEST a RECENZE vyzrálé mainstreamové GPU. Lepší než RTX 3060 Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 05 září 2022
Přejít na obsah
PowerColor RX 6600 XT 8GB Fighter – TEST a RECENZE vyzrálé mainstreamové GPU. Lepší než RTX 3060
PowerColor Radeon RX 6600 XT 8GB Fighter
Testy v praxi
Herní testy
Provozní vlastnosti
Výkon, závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • PowerColor RX 6600 XT 8GB Fighter – TEST a RECENZE

                                   vyzrálé mainstreamové karty. Lepší než RTX 3060.

Do rukou se mě dostala základní verze nereferenčního RX 6600 XT od PowerColor, tak jsem se rozhodl, že ji proklepnu. K dispozici už je i o trochu rychlejší RX 6650 XT varianta, která má rychlejší paměti. Radeon RX 6600 XT je už na trhu celkem dlouho, konkrétně od srpna 2021, tedy více než rok ovšem většinu roku 2021 nebyla k mání za rozumné ceny, i když AMD se snažilo a byla to jedna z mála nových karet, která se koupit opravdu dala a nebyla až tak šíleně předražená. Ovšem stejně na ni situace vliv měla. Asi netřeba připomínat, co se většinu roku 2021 dělo.

Ovšem poslední měsíce v tomto roce se situace značně stabilizovala (tedy pro nás zákazníky), vlivem značného poklesu hodnoty celého trhu s kryptoměnami a dalšími důvody. Tím pádem zájem těžařů o grafické karty značně polevil. Díky tomu má tedy opět smysl pro nás recenzenty testovat grafické karty, které se konečně dají sehnat skladem v hojném množství a za celkem rozumné peníze, vůči stavu, jaký zde panoval před rokem.

  • Radeon RX 6600 XT 8GB – skvělý klasický střední mainstream

A tak se dnes na tuhle kartu podíváme, protože je v obchodech i přes nevýhodný kurz koruny vůči dolaru dnes (bývala 22,5 dnes je 24,5), prodává nejlevněji vůbec a ceny stále klesají, i když mizerný kur koruny to dnes brzdí.

Model RX 6600 8GB je na trhu už nějaký ten pátek a rozhodně ještě nepatří do starého železa. Hlavní redakce DDWord.cz vám jej nabídla v recenzi hned po vydání, ale testovali jiné edice a modely než tenhle PowerColor. AMD také neustále ladí své ovladače a tak se za tu dobu podařilo výkon karty zvednout někde až o 10-30% a rozhodně tedy stále stojí za úvahu. Tím spíše, že tahle karta poměrně jednoznačně poráží svého přímého konkurenta v podobě NVIDIA RTX 3060, která na ni jednoduše nestačí.

Je to docela překvapení, protože v této důležité cenové hladině a výkonnostní třídě klasického středního grafického mainstreamu, AMD nemělo takhle jednoznačně lepší model než NVIDIA už dlouho. AMD nemá jen lepší výkon, a cenu, ale i vlastnosti včetně spotřeby, což prostě rozhodně nebylo zvykem v minulých generacích

 Proto jsem se rozhodl oslovit PowerColor, který nakonec poskytl na recenzi svůj základní model Fighter. Už na první pohled na grafickou kartu je jasné, že zde se šetřilo, kde se dalo. Ovšem výrobce stále myslel na to, aby zachoval grafickou kartu kvalitně vyrobenou, byla tichá a nepřehřívala se. Pouze zde chybí takové ty „pozlátka“ dnešní doby, jako je RGB podsvícení nebo železný backplate. Takový model výrobce nabízí samozřejmě také v podobě svého TOP modelu s označením Red Devil.

Model Fighter nyní začíná na ceně necelých 11 tisíc vč. daně, verze RX 6600 bez XT ve stejné edici startuje už na 9 tisících dnes a verze RX 6650 XT s rychlejšími pamětmi ve Fighter provedení je za 12 tisíc korun. Výrobce sice při návrhu grafiky šetřil, kde se dalo, ovšem stále se snažil, aby karta měla určité standardy. Najdeme zde tedy kvalitní hliníkový pasiv, který se spoléhá na tři měděné heatpipe trubičky, které mají přímý kontakt s grafickým čipem.

 Přenos tepla je tedy více než dostatečný. Pasiv je ofukovaný dvěma ventilátory, které vybavil kvalitními ložisky a chladič jako celý podporuje semi-pasivní chod. Tedy pokud se karta moc nezahřívá, karta se chladí pasivně, a tudíž nevydává žádný hluk. Samozřejmě velkou měrou se na tom podílí i vysoká efektivita NAVI 23 čipu a karty jako celku, kdy RX 6600 XT má pouze 160W TBP (spotřeba).

Je to tak velmi atraktivní model pro mainstreamové hráče, klasický zástupce normálního středního grafického mainstreamu, jako byly Radeon RX 480/580 nebo HD 4850 apod. starší bestsellery. V tomto případě díky vynikající RDNA 2 architektuře má však AMD v řadě věcí navrch před jinak v této oblasti obvykle schopné konkurenční NVIDIA. Její RTX 3060 12GB jednoduše není dostatečně výkonná a nemá tak dobrou efektivitu a dokonce stojí obvykle více.

Takže se na RX 6600 XT Fighter edici od PowerColor podívejme podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 331x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 271x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 640x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1525x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1718x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1539x
Komentářů: 5