Sapphire Radeon PULSE RX 560 – TEST a REVIEW levných karet. RX 560 proti GTX 1050/1050 Ti Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 24 červenec 2017
Přejít na obsah
Sapphire Radeon PULSE RX 560 – TEST a REVIEW levných karet. RX 560 proti GTX 1050/1050 Ti
Sapphire Radeon PULSE RX 560 4GB OC - Grafická karta
Battlefield 1
Total War Warhammer
DooM
The Witcher 3
GTA 5
Celkový výkon, ceny a výhodnost nákupu
Provozní vlastnosti
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

AMD Radeon RX 560 je rozhodně vylepšením toho, co nabízela RX 460 ve všech ohledech. Cena zůstala stejná, ale AMD znatelně navýšilo výkon a v některých režimech podstatně zlepšilo efektivitu. Z hlediska výkonu ale není proti konkurenčním GTX 1050 /1050Ti moc velkých rozdílů. NVIDIA na své karty nedává přídavné napájení, a podle nás by se bez něj obešla i většina modelů RX 560, rozdíl spotřeby v praxi není velký. AMD ale chce mít asi jistotu, kvůli levnější základním deskám a TDP je na hranici kolem 70W. Právě fakt, že GTX 1050/1050Ti vůbec většinou nemají 6-pin přídavné napájení, je pro některé uživatele zajímavý z hlediska stavby PC.

Pokud jde o ten výkon, moc nepřekvapí, že mezi kartami v této cenové hladině nejsou propastné rozdíly, ale znatelné jsou, protože tady už bojujeme o každý jednotlivý FPS a karty nemají výkonu na rozdávání. Na náročné moderní AA hry v plných detailech většinou zapomeňte (výjimkou je například superskvěle optimalizovaný DooM), ale když je snížíte, zahrajete si všechny nové hry bez potíží. MOBA hry, jako CS GO, OverWatch apod. tak tady počítejte se 100FPS+ i ve FullHD naplno, takže zcela bez potíží. Podobný výkon testovaných karet není zase tak překvapivý. Ostatně obě společnosti používají podobně velké 14nm čipy a 128-bit sběrnici, NV má jen výhodu vyšších taktů. Nicméně přijde nám, že AMD schválně neudělala RX 560 tak výkonný, jak by skutečně mohl být. Naše karta totiž bez potíží dokáže běhat přes 1,4GHz na jádru a 8GHz na pamětech, AMD ale základ nechává maximálně na 1,275MHz a 7GHz. Po přetaktování se však RX 560 bez potíží posouvá výkonem k úrovni GTX 1050Ti, která naopak jede už v základu hodně vysoko. AMD nejspíše chtělo udržet zajímavější efektivitu, kterou RX 560 proti RX 460 má, kdy zvýšení počtu jednotek i vyšší frekvence a celkově o cca 14% vyšší výkon se ve spotřebě v podstatě neodrazilo (navíc srovnáváme 2GB kartu se 4GB).

Do hry ale také vstupuje právě cena karet. A cena je tím nejdůležitějším v low endu, protože tyhle grafiky si prostě kupují ti, kteří šetří. Hodně šetří. AMD Radeon RX 560 4GB se výkonově nachází mezi NVIDIA GTX 1050 2GB a GTX 1050 Ti 4GB, jenže cenou je pod nimi. A to rozhoduje. Poměrem cena-výkon fakticky NVIDIA modely nepředstavují dostatečně zajímavou konkurenci dnes a AMD RX 560 je jednoznačně výhodnější a zajímavější low endovou grafickou kartou. Cenově téměř totožná s GTX 1050, jenže ta je slabší a výkon RX 560 je spíše blíže GTX 1050Ti, která ovšem atakuje v praxi cenovku 5 tisíc! Za těchto podmínek je tedy celkem jedno, že testovaná 4GB GTX 1050 Ti je v praxi v průměru o několik % výkonnější kartou, když stojí 1,5x ceny testované 4GB RX 560, hlavně ovšem cenově zasahuje v podstatě mainstream, kde už ale výrazně výkonnější RX 570 startují lehce nad 6 tisíci a GTX 1060 3GB na 6,5 tisících.

Právě výkonově je dnes rozdíl mezi mainstreamem a low endem opravdu znatelný. Sapphire RX 570 4GB za 6150 korun vs Sapphire RX 560 4GB za 3300 korun je sice 1,86 násobek rozdílu ceny, ale také je zde 1,7x rozdíl ve výkonu. Jinými slovy, v případě AMD cena odpovídá výkonu. Celkově vzato těžko mít proti low end RX 560 nějaké výhrady. AMD nastavilo, výkon s ohledem na rozumnou spotřebu a cenu tak, že konkurenční GTX 1050 je horší volbou a o několik W nižší spotřeba prostě nehraje roli. A výkonnější GTX 1050 Ti má pak smůlu vzhledem k nesmyslně vysoké cenovce. Tento segment karet navíc není postižený těžební mánií, takže ceny i dostupnost jsou normální. Na nesmyslně vysokou cenu GTX 1050 Ti jsme upozorňovali už při uvedení, ale prostě stále neklesla, i když jsme v to doufali. NV dokáže za cenu RX 460 nabídnout jen slabší GTX 1050 (a i ta je v průměru dražší). Poměrem cena-výkon, výhodností a i výkonem v segmentu skutečného low endu, tedy pod 150 dolary (4 tisíci), představuje jednoduše Radeon RX 560 4GB to nejlepší, co dnes je. Pokud by klesla cena GTX 1050 Ti, pak by měla přímého soupeře a AMD by muselo obětovat zvýšení spotřeby pro další výkon, protože RX 560 s vyššími takty kolem 1,4GHz dokáže být vyrovnaným soupeřem, ale spotřeba už bude o dobrých 30W vyšší. Ovšem za současné situace není prostě co řešit. Výhodou RX 560 je také podpora Adative Sync (FreeSync) se kterým je dostupná i řada levných monitorů, kdy u NVIDIA levný G-SYNC monitor neexistuje, a navíc to ani není průmyslový standard.

 

  • Závěr

AMD má v nabídce ještě levnější základní low endovou grafiku Radeon RX 550 (testovali jsme zde), což je karta s minimální spotřebou a zhruba 3,6x lepším výkonem než má integrovaná grafika v procesorech Intel, kterým je fakticky alternativou. Jenže stojí ve 2GB variantě kolem 2300-2500 korun a zajímavá je tak pouze pro ty, kteří chtějí maximálně nízkou spotřebu a nějaké zobrazovadlo. Radeon RX 560 2GB je ovšem minimálně 1,4x výkonnější, ale ceny začínají už na 2700 korunách. Testovaný RX 560 4GB pořídíte za necelých 3300 korun. Radeon RX 560 je tak nejen nejvýhodnější grafikou v low endu, ale i na trhu vůbec. Konkurenční NVIDIA sice dokáže nabídnout podobný výkon, stejnou nebo lepší efektivitu, a v případě GTX 1050 Ti i o několik % lepší celkový výkon, ale cenově je prostě mimo a její nákup jsou vyhozené peníze. Pokud chcete low end, kupte si low end a ne low end za cenu mainstreamu. V podstatě říkáme, že pokud vám jde o slušný herní výkon za přijatelnou cenu, zajímejte se v první řadě o Radeon RX 570, která sice stojí dnes kolem 6 tisíc, ale prostě má toho herního výkonu znatelně více. Jestli hodně šetříte a prostě chcete co nejvíce za co nejméně a jste ochotni dát těch cca 3 tisíce korun do grafiky, je Radeon RX 560 objektivně v současnosti nejlepší volbou. A Sapphire PULSE edice je jedna z mála edic, která je u nás vůbec fyzicky běžně dostupná a cenově je zároveň nejvýhodnější. Osobně bych u ní uvítal o něco větší ten pasiv, protože chlazení by mohlo být o něco tišší, i když do hlučné karty má daleko. Další výhrady ale vzhledem k tomu, že jde o nejlepší kartu v dané cenové hladině, těžko mít. Doporučení za vynikající poměr cena-výkon je tedy zcela na místě.  

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 24
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Boris_the_BLADE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-24 20:01:13

V článku se párkrát oběvuje RX 460 místo 560.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-24 20:22:20

Tuto GTX 560 2GB (4GB nebyla skladem) jsem měl pár dní doma a musím říct, že mě mile překvapila. Zkoušel jsem na ní hry: GTA IV, Crysis 2, Dirt 2, Metro 2033 a podobné starší hry a neměl jsem problém si plynule zahrát.
Měl jsem z ní upřímně radost s jakou spotřebou a parametry si dokáže se staršími hrami, ikdyž stále náročnými poradit.
Chladič mi přišel tichý a rozhodně bych ji doporučil do low end sestavy.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - GTX 1050 Ti 2017-07-24 20:28:31
avatar
Já díky chybě e-shopu koupil novou GTX 1050 Ti kalmX od Pallit, čili nejvýkonnější pasivně chlazenou kartu za 3000,-Kč vč. poštovného a shodou okolností jsem měl v ruce i konkrétně tuto RX 560 4 GB Pulse. Opravdu bych toto chlazení nedoporučil a je třeba zainvestovat do něčeho lépe provedeného, alespoň nějaký 2 x fan GB, čili 3741,-Kč za novou, proti Pallitu 1050 Ti s pasivním chlazením za 4000,-Kč (vše aktuální dle Heureka.cz). Takže pardon, ale to si RX 560 moc dobře nestojí. O tom, že je GTX 1050 Ti jednoznačně výkonnější ani nemluvím. 4ili 560 pulse se může porovnávat např. s MSI Aero 1050 Ti, kdy je rozdíl v ceně 400,-Kč ve prospěch RX 560, ale stále o něco nižší výkon v low kategorii, kde se hraje o každé fps. Dlě mě tato karta nemá smysl (RX 560). Děkuji za následující linč....
Boris_the_BLADE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-24 20:38:12

Tak ono je to hlavně tím, ž zde nejlevnější porovnávaná je GTX 1050 Ti za skoro 5000 A to je ten problém. Jinak plně souhasím cena 3850-4100 za kolik se běžně 1050Ti prodávají není žádná hrůza, jak se závěr recenze snaží navodit.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-24 21:04:51

No podle zde testovaných her je levnější verze 1050 podobně výkoná jako RX 560, akorát stojí o pár stovek více, což pro low end je alfa a omega .

Tak jsem si zdá se naběhl, cenově jsou na tom stejně RX 560 a 1050. Jen je rozdíl v paměti, kde hraje + pro 560 4gb paměti, oproti jen 2gb pro 1050.
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-25 13:30:36

Na konkurenčním českém webu je uživatelská recenze 2GB verze ve FHD a nízkých detailech a výsledky jsou diametrálně odlišné... to aby si člověk zase cinknul Jolandě...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-25 13:48:25
avatar
náš test je také uživatelský, není dělaný v nízkých detailech, ale reprezentuje maximální výkon daných grafik a reprezentuje tak to, co grafiky dokáží maximálně nabídnout. Pro hraní v nízkých detailech je celkem jedno, jakou zvolíte, protože jak RX 560 tak GTX 1050 budou mít dost výkonu a rozhodovat tak bude hlavně cena a poměr cena-výkon a ten jsme vám také spočítali ...

testování v nízkých detailech neukáže skutečný potenciál a výkon jednotlivých grafik a testujeme tam snad jen integrované grafiky či hodně slabé low end grafiky, které opravdu nemají šanci zvládnout ty hry ve vyšších detailech, jak ale vidíte, jsou dobře optimalizované hry, jako DooM, který si i ve FullHD na plno s RX 560 apod. zahrajete na 60FPS v průměru
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-25 13:49:55

ok, díky za vysvětlení!
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-25 22:45:24

GTX 1050 Ti je dnes reálně kolem 4000 Kč s DPH. Cena 4900 Kč je blbost. A navíc je reálně k dostání! Narozdíl od RX 560, která lze jednoduše sehnat pouze v 2GB verzi (která je nevyužitelná pro cryptomining).
U 4GB verzí se na vás směje "0 ks skladem - termín neznámý", a nebo cena naopak limituje k těm 4000 Kč s DPH. přičemž pokud je to za tu samou cenu, tak je GTX 1050 Ti výhodnější.

Bylo by dobré být trochu víc férovější, DD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 00:31:56
avatar
V době vydání článku byla testovaná ASUS GTX 1050 Ti za 4900 a dostupná skladem, stejně tak byla skladem Sapphire RX 560 4GB OC od Sapphire .... testujeme co máme k dispozici a ceny odpovídají realitě.

bylo by dobré být trochu férovější vůči nám, ceny a dostupnost si necucáme z prstu, ale nemůžeme hodinu co hodinu aktualizovat článek podle toho, jak se pohnou dostupnosti .... ceny odpovídají realitě testovaných grafik, takže buďte fér a vezměte v úvahu že přesně a objektivně uvádíme ceny pro jednotlivé konkrétní testované modely.
Marthy5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 07:47:28

Mrknul jsem se na rychlo na CZC a ceny jsou -RX 560 Sapphire pulse 3160Kč,Asus GTX 1050Ti 4900Kč.Jinak GTX 1050Ti za 4000 Kč je jediná,Palit s pasivním chlazením,jinak stojí běžné modely 4400-5000 Kč,takže ceny tady v testu vidím jako férové.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ty jsi mrkal ; D 2017-07-26 09:13:15
avatar
Co ti na tohle jako vůbec rozumného napsat. Jaké ceny má czc jsem vůbec nemontuj, to je jejich hloupost. Na ceny se podívej na Heureka.cz. Jako ty jsi opravdu zaperlil (like)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 11:00:53
avatar
proč czc ne a heureka ano?
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - heureka 2017-07-26 13:25:50
avatar
Mohu zde porovnat více cen a dodavatelů, ne vždy je czc zrovna výhodné oproti jiným prodejcům. A nejen czc je kvalitní a rozumný obchod. V době kdy jsem kupoval KalmX mělo czc cenu k 5000,-Kč, což je za tu kartu nesmyslné. Ostatní prodejci se pohybovali 4400,-Kč. V současné době je to 4000,-Kč za naprosto tichý KalmX. A jak jsem již psal, kartu Pulse jsem měl v ruce a dával ji známému do PC (nemám nic proti, ale osobně bych rozhodně nebral tuto variantu chlazení - není dostatečně tichá na to jak má malou spotřebu). Takže rozumná RX 560 stojí stejně okolo (juknu na heureku - moment) 3692,-Kč Asus Strix s možností pasivního provozu (dostupná). Což už není proti GTX 1050 Ti žádná velká výhoda, protože Nv 1050 ti má lepší výkon (né závratně, ale má). No a pokud jde pasivní řešení koupit za 4000,-Kč tak už si myslím, že neni co řešit. Samozřejmě, pokud budu tlačit koruny dolu jako kamarád, je Pulse RX zajímavá, nikoli dobrá volba.

Prostě nejsem přítel špatně provedeného chlazení. Jak jsem již psal, já měl kliku, že jsem KalmX koupil za 3000,-Kč, jinak bych volil právě RX 560 ale minimálně Asus Strix nebo GB 2 x fan, Pulse je na mě hlučná až příliš.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 16:34:33
avatar
to je sice všechnohezké, ale kdybychom se řídili tebou bylo by to neobjektivní ...

Objektivně uvádíme ceny grafik které jsme testovali a nemůžeš tomu vyčíst nic...
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 12:11:18
avatar
Ty jsi zaperlil :-D Shodou okolností má CZC jednu z nejnižších cen právě u této RX 560.

1050 Ti jsou i nepasivní za 4000 Kč, např. Palit nebo Zotac (na CZC), ale nejsou dostupné. Dostupná je tahle karta až v ceně 4500 Kč, aktuální stav poledne 26. 7.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pulse 2017-07-26 13:45:38
avatar
Jenže to je Pulse a to je to špatný. Dobře chlazená je třeba Strix a ta stojí 4000,-Kč. Na Heurece ji najdeš o 200,-Kč levněji. Dokonce před chvilkou byla i pod 3700,-Kč, ale záhadně ji nemohu najít, že by se ceny teď ladili.... nebo jsem se přehlédl.

Já tu pulse zkoušel, prostě je to základ a je to znát. Pro někoho kdo má v lásce, když slyší PC tak to není problém, mohlo to být i horší, ale já osobně bych toto chlazení nedoporučil. Jiná věc je cena, ale ta je taková právě kvůli úspoře na chlazení.
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 12:07:46
avatar
Aktuálně po RX 560 pokukuju, na CZC přesně po této verzi. Akorát na to nespěchám a tak čekám na srovnání s low-end Vega. Tam si myslím (na rozdíl od hi-endu), že by Vega mohla nabídnout slušný výkon navíc. Nejsem optimista v tom, že by AMD tajilo ohledně Vegy pozitivní zprávy. Jen se obávám, že tyhle low-end verze vyjdou nejdřív koncem roku.

Je hezké, že testy ukazují maximální schopnosti karty díky tomu, že výkon nebrzdí ostatní komponenty. Bohužel takový test pak pro mnohé z nás ukazuje pouze teoretický výkon, na jaký s našimi low-end sestavami nemůžeme dosáhnout.

Spíš by mě zajímalo, jak si taková karta bude vést ve spolupráci s Pentium G 4560/4600 nebo Ryzen 3 1200, což jsou odpovídající procesory pro tuto výkonnostní třídu.

Ceny se teď poměrně rychle vyvíjí a kvůli nedostupnosti 560-ky začíná být 1050 Ti zajímavou volbou pro ty, kdo nechtějí čekat. Jak AMD, tak nVidia jsou dostupné od 4000 Kč.

EDIT: Dnes ráno ještě nedostupné, nyní opět skladem. Sapphire Radeon PULSE RX 560 OC 4GB GDDR5 na CZC za 3257,--
maroxCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 09:59:32
avatar
G4560 nebude mít žádný problém. Výkon G4560 pěkně škáluje až do GTX 1060.
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 12:13:04
avatar
Tak to zřejmě nebude mít problém ani Ryzen. Nicméně mám starší APU Trinity A10 5800 - čtyřjádro na 3,8 - 4,2 GHz, myslíš, že to půjde?
Apik21 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-07-26 12:37:16

zajimavé že AMD ani neoznámilo čas nějakého launch eventu na tom siggraphu te VEGY , bude nejaky stream ??? tak dlouho na to čekáme a nic se neví
Miri37 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Je něco takového v textu? 2017-07-27 14:21:02
avatar
Jsem vlastník nějaké RX 560 s 2GB paměti v PC s W10. Překvapilo mě a hledal jsem závadu a chtěl skoro reklamovat chladič, protože se vůbec netočil. Po spouštění nějaké náročnější hry bylo vše v pořádku, tedy tak bývá léta zvykem u grafických karet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Co nás čeká?


Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Konec jedné velké legendy!
Konec jedné velké legendy!Pátek, 18 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1873x
Komentářů: 10
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.
The Defenders jsou tu! Netflix řadí vyšší rychlost.Čtvrtek, 17 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 3
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints Row
Vychází Agents of Mayhem – aneb stesk po Saints RowStředa, 16 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 673x
Komentářů: 0
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?
No Man’s Sky dostává UPDATE – konečně nabízí to co měla?Sobota, 12 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1723x
Komentářů: 4
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!
Assassin’s Creed: Origins – letos vážně jinak!Pátek, 11 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 883x
Komentářů: 1
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?
Jak se hraje na pravém 16K (15 360 x 8 640) rozlišení?Pondělí, 07 srpen 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2881x
Komentářů: 25