ASUS RT-AX57 GO – TEST a RECENZE kompaktního cestovního routeru. Malý ale šikovný! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 02 duben 2024
Přejít na obsah
ASUS RT-AX57 GO – TEST a RECENZE kompaktního cestovního routeru. Malý ale šikovný!
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

ASUS RT-AX57 GO je primárně mobilní router na cesty, čemuž odpovídající rozměry. Výkon je samozřejmě trochu limitovaný, ale překvapivě pokrytím je solidní a nezadá si s některými průměrnými a mnohem většími modemy s většími anténami. Není u něj prioritou maximální rychlost a výkon, ovšem ani v tomto ohledu nezklame a nezaostává za podobně vybavenými řešeními i mnohem větších velikostí.

To překvapí s ohledem nejen na jeho rozměry, ale také nenáročnost, kdy si v praxi vystačí se spotřebou kolem 4 – 8W i při obsluze více zařízení. I když je malý, má podporu všech funkcí, které od solidního běžného routeru očekáváte. Oceníte samozřejmě bezpečnostní funkce, AiMesh možnosti, a na cestách mnozí ocení propracované VPN funkce atd. atd. Ovládání všeho se moc neliší od klasických velkých routerů, pro méně zdatné je tu zjednodušené rozhraní, jinak vše je přístupné skrze klasické detailní ASUS menu.

Celkově ASUS RT-AX57 GO je velmi šikovným mobilním řešením a provedením jinak klasického routeru. Je to prostě v základu klasický normální router, ovšem podstatně zmenšený na cesty. A funguje tak výborně. Ano, jsou zde pochopitelné kompromisy, ale nic, co by na cestách vadilo.

Velmi šikovné řešení pro vytvoření vlastní bezpečné sítě v hotelu, na chalupě či chatě, nebo vlastně kdekoliv, kde máte přístup k elektrické zásuvce, protože modem nemá baterii. S tou by možná byl ještě o něco zajímavější. Stejně tak by na cestovní řešení bylo možná zajímavé, kdyby měl možnost osazení vlastní SIM a tedy vlastního připojení na mobilní internet apod. Takhle je to opravdu jen klasický router, jen v mobilní velikosti. Už to samo o sobě je ale velmi zajímavé a jde o skutečně užitečné zařízení. ASUS si jej ovšem také docela cení, kdy jeho cena se pohybuje kolem 2400 korun vč. DPH. A pár mobilních konkurentů podobného stylu na trhu také má.

Lze jej používat i jako klasicky domácí, ale s kompromisními možnostmi připojení a konektorů i výkonem není samozřejmě úplně vhodný, protože normálně za jeho cenu se dá pořídit pro domácnost či firmu klasicky velký, a tedy nekompromisní router. Co by mobilní řešení na cesty, na pobyty na chalupě, dovolené, do hotelu apod., je však ideální a velmi šikovný. Takže rozhodně doporučujeme, pokud něco podobného hledáte a chcete vlastní síť a kontrolu nad ní na cestách :).

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Julo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Test USB portu 2024-04-08 15:59:58

Prosím o vysvetlenie, akým zázrakom ste sa dostali na 800MB/s na USB. Alebo ste to testovali s kolegom Belkom?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 16:13:24
avatar
Externí SSD v externím rámečku, 800MB/s bylo absolutní maximum při sekvenčním čtení, zápis už byl pomalejší maxima kolem 500-600MB/s, takže v praxi samozřejmě počítejte s méně běžně ... samozřejmě to není žádný zázrak, ale na běžné použití to stačí.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 16:25:06

spis narazi na to ze USB 3.2 Gen 1 ma teoreticke maximum na 5Gbps, coz je 625MB/s
Julo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 17:02:22

Narážam na to, že ak cez WIFI 5 GHz namerali 830 až 870 Mbps a porty sú len gigabitové, tak viacej ako 120 MB (teoreticky) cez USB neprejde. Ale ak testoval pán Belka, on to dokázal aj pri inom routri
Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 22:23:08
avatar
článek doplněn:

Citace:
ale s rychlým externím SSD se nám podařilo dostat se až na 800MB/s rychlosti při stahování dat a to při zapojení přes LAN. Nicméně to je trochu zvláštní, když teoreticky by měl být port pomalejší. Ale potvrdila to tři měření, tak to asi tak bude. Na druhou stranu při zápisu dat na ten disk už se rychlost maximálně pohybovala kolem 600MB/s, což by odpovídalo maximální rychlost toho USB portu (testované SSD přitom má samo o sobě potenciál 10 000MB/s). Nicméně i tohle je nejlepší případ, a to při zapojení počítače přes tu 1Gbit LAN. Jakmile jde čistě o bezdrátový přenos (Wi-Fi), je maximum, co jsme ze stejného externího SSD na tom USB dostaly na bezdrátově připojeném zařízení, maximálně kolem 100 – 120MB/s. Takže poměrně pomalé, ale vzhledem k parametrům nic překvapivého a stačí to na požadované použití.


Omlouvám se za nepřesnosti. Každopádně souhlasím že by to těch 800MB/s přes to USB mít nemělo, ale tři aplikace to tak při čtení naměřily. Tak to uvádím. při zápisu už to bylo těch více odpovídajících 500 - 600MB/s. Ale obojí samozřejmě přes LAN. V testu přes Wifi se rychlost pohybovala maximálně 100 - 120MB/s dle očekávání ....

článek jsem doplnil děkuji za upozornění. testoval jsem ten router osobně.
Julo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-09 16:30:12

Ďakujem za spätnú väzbu. Je to zaujímavé zistenie, aj keď tomu nechcem veriť. Teoreticky by komunikácia USB mohla byť nejako premostená priamo na LAN, aby mohla prekročiť limity gigabit sieťovky. Ale ak je na druhej strane PC s gigabit sieťovkou, tak neviem ako by to mohlo ďalej prejsť.
Vyššie rýchlosti by som očakával práveže pri prenose cez WIFI 6, ktorá umožňuje prekonať gigabit bez problémov.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-16 19:04:38
avatar
já si řekl nedávno že musím mít vše v racku, takže jsem přešel na systém OMADA od tplinku. Nechtělo se mi tisknout držák na nonrackové modely do racku, tak jsem skončil na vlajkové lodi ER8411 která je do racku určená přímo. Trochu overkill, ale klidně mi teď mohou přivést 10G internet . Trochu jsem se rozjel a tak mi dochází v 9U racku místo, proto jsem otočil a HW kontrolér mám jen nejslabší OC200 ve vytištěném držáčku. Takhle mě do stejné pozice vejde i síťový rekordér kamer. Nevím jestli by to zdejší čtenáře zajímalo, ale mohl bych udělat jakože recenzi jak mít v moderním baráku hezky všechno v racku (router, switch, kamerový rekordér, hw kontrolér, záložní zdroj na to, diskové pole atd. Bohužel to nakonec stálo víc než jsem myslel a je to spíše pro malý/střední business než pro rodinný dům. Kdo chce ale mít špičku (10G), smart systémy atd a nevadí mu si mírně připlatit, pak by to mohlo zajímat. Já teď šetřím na diskové pole od Synology. S dodatkovou 10G kartou se skvěle hodí ke zbytku mých 10G prvků. Má to dokonce Ryzen v sobě . Inspiroval mě k tomu jeden člověk v diskuzi, když zkritizoval, že jako síťové úložiště používám RAID1 z 5TB disků na mém fanless HTPC s jen 2.5GB síťovkou. Šel jsem do sebe a uznal že má pravdu . Teda jako L2/3 switch mám ke klientům taky jen kompromisních 2,5GB ethernety, ale je to standart na dnešních deskách, takže to stačí. Propojení mezi prvky sítě už ale 10G je, takže v budoucnu stačí jen vyměnit switch
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývoj
Vývoj Cyberpunk 2077 skončil – CDPR chce zrychlit vývojPondělí, 27 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 389x
Komentářů: 0
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelem
Seriálový Zaklínač se ukazuje s novým představitelemNeděle, 26 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 903x
Komentářů: 1
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!
Beetlejuice 2 – druhý film po 36letech!Pátek, 24 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 2
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!Čtvrtek, 23 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1172x
Komentářů: 1
Jak se vyrábí počítačové čipy?
Jak se vyrábí počítačové čipy?Středa, 22 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1534x
Komentářů: 0
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventura
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventuraÚterý, 21 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1580x
Komentářů: 3