BenQ EX2780Q – TEST a RECENZE 27“ QHD herního monitoru se 144Hz, FREESYNC a extra zvukem Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 15 červenec 2020
Přejít na obsah
BenQ EX2780Q – TEST a RECENZE 27“ QHD herního monitoru se 144Hz, FREESYNC a extra zvukem
BenQ EX2780Q - Monitor
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Je pravda, že udělat dnes opravdu ošklivý monitor, vyžaduje velký talent. Vývoj ve výrobce IPS panelů už je tak daleko, že i levnější průměrné monitory mají velmi kvalitní obrazovky, kdy už musíte být opravdu HDR nadšenci, nebo nadšenci do fotografií apod. abyste začali pátrat po rozdílech. Tím samozřejmě neříkáme, že nejsou horší a lepší monitory. Většina domácích uživatelů ale bude více než spokojena, by přímo nadšena, s kvalitou panelů, které jsou o dvě třídy lepší, než třeba o 2 generace a několik let starší modely.

Takže asi nepřekvapí, že BenQ EX2780Q je velmi kvalitní vlastně univerzální monitor, který nabízí pro velkou část současných uživatelů a hráčů ideální rozlišení, ideálně vysokou obnovovací frekvenci a hlavně FreeSync 2 včetně LFC ve velkém rozsahu 40-144Hz. Vzhledem k současně velmi přiměřeným nárokům, jde o skvělou kombinaci. Přece jenom většinu her v tomto rozlišení zvládne stále i postarší RX 580 8GB, která se svého času prodávala za velmi zajímavou cenu. Z aktuální nabídky bych k tomuto monitoru doporučil buď RX 5600XT nebo rovnou RX 5700XT. Obě nabídnou dostatečný výkon a hlavně plnou podporu FreeSync 2 HDR. Přece jenom u Nvidie je zatím podpora stále celkem bídná a občas něco nefunguje, jak má, protože NVIDIA neumí FreeSync 2 s LFC. 100% jistota je monitor s podporou G-Sync, zde se ovšem bavíme o mnohem vyšší ceně při stejných parametrech a mnohem menším výběru modelů.

V případě BenQ EX2780Q to ale není jen o obrazovce. Ta je prostě velmi dobrá, ale běžný slušný nadprůměr. BenQ k tomu v tomto případě ale přidává velmi nadstandardní kvalitu integrovaného zvuku, čímž strká do kapsy drtivou většinu monitorů na trhu. Integrovaný systém reproduktorů v zapojení 2.1. Máte tedy vynikající střední a vysoké pásmo ale i basový projev je na monitor vynikající. Já osobně zkoušel pustit si na monitoru i pár filmů a byl jsem mile překvapen, jak dokáže monitor filmy podkreslit. Ovšem musím upozornit na to, že přední reproduktory jsou směrové, to znamená, že je ideální sedět přímo před nimi, pak je celkový poslech daleko kvalitnější, je to ovšem dáno konstrukcí těchto reproduktorů. Samozřejmě tento významný prvek výbavy tohoto monitoru, je zajímavý jen pro ty, kteří jej budou využívat.

Ovšem co bych u tohoto monitoru vytkl a rád bych, aby výrobce změnil, je podstavec. Ten má citelně omezené nastavení. Pokud by to byl levnější monitor, tak nad tím mávnu rukou, ale takto dobrému monitoru v cenové hladině kolem 13 tisíc korun, by rozhodně více slušel plně nastavitelný PIVOT. Cenu by to zvedlo minimálně, ale komfort při nastavení monitoru by to zvedlo o několik tříd výše. To je asi jediná „kaňka“ na tak dobrém monitoru jako je BenQ EX2780Q. Někteří by také mohli vytýkat absenci USB hubu, ale já osobně si myslím, že na tohle máme dnes jiná řešení.

  • Závěr

BenQ EX2780Q je velmi velmi dobrý univerzální/herní monitor, jak ostatně za tu cenu také všichni očekáváme. Kvalita panelu je nadprůměrná a potěší prakticky ideálními parametry pro většinou uživatelů dnes. FreeSync 2 s LFC je zásadním přínosem zde, ale jen v kombinaci s AMD Radeon grafikami. S NVIDIA grafikami funguje synchronizace v neoficiálním omezenějším režimu, protože samozřejmě oficiálně podporováno to není. Ale z našich zkušeností to funguje dostatečně jako u mnoha jiných monitorů, jen se tím NVIDIA nechlubí, protože potřebuje prodávat drahé GSYNC modely. Jako monitor má BenQ EX2780Q velmi dobré barvy a vlastně vše zásadní.

Potěší USB Type-C a hlavní zbraní tohoto modelu je opravdu výborný (na poměry monitorů) integrovaný 2.1 zvuk a dálkové ovládání, čímž výrazně vystupuje z řady monitorů s jinak podobnými parametry a obrazovkou. Speciálně tedy pokud chcete slušný zvuk přímo integrovaný v monitoru, je tohle velmi atraktivní model jako celek. Pokud by měl i klasický PIVOT, tedy lepší ergonomii, nedalo by se mu vlastně nic moc vytknout. Rozhodně tedy doporučujeme, pokud nějaký podobně univerzální monitor hledáte. Má vlastně vše.

Za poskytnutí monitoru na recenzi děkujeme společnosti BenQ

Za poskytnutí testovací sestavy děkuji

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
JoxY [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dizajn 2020-07-16 14:39:16

Tento monitor sme vybrali s kamaratom ku jeho PC. Musim povedat, ze pokial clovek chce elegantny "dospelacky" monitor bez roznych "hernych" dizajnovych prvkov, je to jedna z mala kvalitnych volieb v tejto cenovej kategorii. Ak clovek z priestorovych dovodov nema oddelenu miestnost pre PC, tak aj v obyvacke nebude posobit ako "past na oko". Zvuk tiez velmi prijemne prekvapil, zvuk nie je nejaky hutny, ale je pekny cisty, bez skreslenia. Monitor je vdaka minimalistickemu stojanu vhodny aj na uzke stoly, co bola tiez podmienka. V kombinacii s 5700XT to bol dobry kup.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-20 10:43:50
avatar
taky ho provozuju s 5700XT a vetsina her facha na plny detajly pri 144FPS tj idealni kombinace
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 16:28:09
avatar
Šmarja četl to po sobě vůbec někdo ? To je jak kdyby to vypadlo z google translatoru.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 16:41:50

Myslíš ten závěr ohledně Nvidie a GSYNC?
Tak se nečerti
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 17:02:25
avatar
Myslím celé. Vdyť to je hrozný.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 17:05:52
avatar
tak takovej google translator bych chtěl vidět

článek je zcela v pořádku.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 17:45:35
avatar
No tak to tedy jsem klidný když je to v pořádku.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 06:56:25
avatar
No, asi je přehnané dělat na tomto webu korektury, ale přečíst by si to po sobě autor mohl a místy se zamyslet nad slovesnou skladbou.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 18:45:37
avatar
S pivotem a bez reproduktorů by pro mě byl monitor rozhodně zajímavější.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 19:32:14

Copak reproduktory, ale 2.1 v krkolomném panelu mi přijde jako reklamní volavka. Nic ve zlém, monitor je za ty peníze parádní, ale toto je tak trochu zbytečné z pohledu zvuku.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 20:02:33
avatar
ono to ale hraje opravdu dobre, vice mene jako takovy prumerny soundbar za cca 2000,- a to neni vubec spatne, pokud nekomu staci bednicky na takoveto urovni ma toto uz zabudovane v panelu a nemusi pro to hledat dalsi misto na stole. Samozrejme by bylo super kdyby se tento monitor prodaval i v "odlehcenejsi" edici bez repro pro lidi co to nepotrebuji..
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-16 23:34:30
avatar
Po 100 letech konečně zase nějaká recenze na monitor. Reproduktory v monitoru nemusím, radši bych zmenšil spodní rám ale to dálkový ovládání je super. Co se týče prosvítání panelu, existuje vůbec monitor, který tohle nemá? Sám mám ipsko a celkem mě to štve.
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - a co cena 2020-07-17 09:27:32

Recenze mluvi o skvele cene, tak co ji aspon zminit? Nebyva to v recenzi zvykem?
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 09:33:01

...ona tam zmíněna je, jen musíš pořádně číst...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 16:43:48
avatar
cena samozrejme zminena je + staci par sekund a dle Heureky si to najdes taky staci nebyt lenoch.. nehlede na to ze v dobe psani recenze mohla bejt i cena trosku jina jak se neustale meni kurz eura vuci korune tj lepsi je vzdy se podivat na cenu aktualni..
darksicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-19 22:02:14

Jasny. Muzi si to vyguglit. Koneckoncu si muzu vyguglit i jinou recenzi.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-20 10:42:35
avatar
ano to klidne muzes v tom ti samozrejme nikdo nebrani..
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 09:28:02
avatar
Vypadá moc pěkně, až budu mít nějaké nemocné peníze (zralé na utracení), bude ve výběru.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-20 10:43:04
avatar
urcite zkus sam sem si ho taky poridil pro herni koutek kdyz pride naka navsteva
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 17:36:24
avatar
Jj, monitor je superrrr. Také jsem po něm koukal. Ale odradil mě, že nemá pivot nebo aspoň výškově nastavitelný. U monitoru se mi střídá více lidí a nastavitelná výška je nutnost.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-17 20:35:31
avatar
ano toto jsem take zminil jako nejvetsi nedostatek .. snad se vyrobce chytne za hlavu a propriste to napravi, monitor s cenou nad 10tis proste musi mit pivot
pan.karel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hrozny zvyk 2020-07-27 11:53:41

Davat plechovku s pivem na displej Fakt bych po vas ten monitor nechtel mit.Uz jsem to videl i v nejake jine recenzi na CZ webu,podle me prasecina,co kdyz takhle poskrabete displej ? Vzdyt ho (displej) staci vyfotit bleskem aby bylo videt jakou ma antireflexni vrstvu.
Jinak recenze fakt o nicem,nejakej screen kde je videt sirka barevnyho gamutu,to mate stejne z internetu,zadny porovnani s nejakym monitorem ze stejne kategorie.. Je to 144Hz monitor zadna zminka,jestli je rychlost odezvy dostatecna v celem rozsahu obnovovaci frekvence atd. ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novém
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novémČtvrtek, 06 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 633x
Komentářů: 4
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!Středa, 05 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 799x
Komentářů: 9
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježdění
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježděníPondělí, 27 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1092x
Komentářů: 3
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!Neděle, 26 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1759x
Komentářů: 11
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátku
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátkuSobota, 25 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1056x
Komentářů: 1
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce! Staví na UnrealEngine4
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce! Staví na UnrealEngine4Čtvrtek, 23 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2752x
Komentářů: 10