EPSON EH-TW7000 – TEST a RECENZE 4K projektoru, aneb nechoďte do kina, udělejte si ho doma Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Čtvrtek, 02 září 2021
Přejít na obsah
EPSON EH-TW7000 – TEST a RECENZE 4K projektoru, aneb nechoďte do kina, udělejte si ho doma
Projektor
Parametry a technologie
V praxi - Instalace a promítání
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr

EPSON TW7000 vůči předchozímu modelu TW6600, který jsem zde v minulosti také recenzoval, přinesl hned několik novinek. Konečně jsme se dočkali „4K“ projekce v ceně kolem 30 000,- s daní. To je velmi příjemní pokrok, protože TW6600 stál skoro o 10 000,- více. Také jsme se dočkali lepší svítivosti lampy, jejíž cena poklesla zas několik stovek a cena projekce je tak velmi nízká.

Samozřejmě nejedná se o nativní 4K rozlišení, stále zde máme 1080p 3LCD panely, kde 4K rozlišení na plátně simuluje jejich posun ve dvou osách. Nicméně výsledek je velmi dobré a pokud vedle toho nemáte vyloženě 4K nativní projektor, tak nepoznáte moc rozdíl. Navíc pokud se podíváme na ceny nativních 4K projektorů, pohybují se kolem 100 000,- s DPH a výše, a to je pro fanoušky rozumného domácího kina prostě stále moc. Tento projektor je tak příjemnou alternativou, jak se podívat do světa 4K filmů a přitom se nezruinovat.

Kolega v redakci používá konkurenční BenQ W2700 s podobnou technologií nenativního 4K a maximálně si to chválí, takže zkušenosti s tím máme už značné. Ten je řekl bych docela blízkým konkurentem, EPSON má papírově lepší Jas a kontrast, v praxi ale takový rozdíl není, BenQ má ale o trochu lepší tu „4K“ technologii, obraz je ostřejší, ale je to také klasický DLP projektor, ne 3LCD jako Epson. Srovnáváme dvě velmi odlišné technologie. Nevýhodou BenQ je asi o 10 tisíc vyšší cena, což ale zase vynahrazuje úžasnou výdrží lampy 15 000 hodin, což je trojnásobek běžné výdrže u drtivé většiny projektorů, včetně třeba TW7000.

Nicméně 3LCD technologie má něco do sebe a pár výhod a EPSON ji má výborně zvládnutou. Pokud chcete velmi dobře prakticky vybavený projektor s fantastickým obrazem, byť jen v „nenativním“ 4K, tak můžeme EPSON TW7000 jen a jen doporučit. Speciálně vzhledem k ceně, která hlavně v současné situace, je velmi velmi přístupná. Poměr cena/výkon je opravdu výborný za 30 tisíc se asi nedá dnes sehnat lepší projektor. Ano, EPSON má i lepší modely, ale také za vyšší ceny, takže ta hraje velkou roli. Nicméně je znát, že i EPSON ví, že absence 4K podpory je dnes už prostě problém a jeho dočasné řešení není příliš ideální. Ovšem stále narážíme na to, že vyrobit nativní 4K LCD panel, který je velký pouze 0.6“ není stále lehký úkol a výrobní náklady těchto panelů jsou stále moc vysoké. Snad se tedy nějakého pokroku dočkáme v následující generaci.

Takže zlepšovat je stále co. Ovšem v tuto chvíli můžu EPSON TW7000 jen doporučit, ideální současný domácí projektor za opravdu dostupnou cenu, který je skutečným kino projektorem a není zdaleka tak kompromisním řešením, jako levné projektory kolem 20 tisíc či ještě a levnější. Pro současnou zlatou éru streamovacích služeb a kvalitního obsahu, je za ty peníze pro běžného domácího uživatele perfektní. Ano, na trhu je dost modelů, které jsou v mnoha směrech lepší, sám EPSON takové má, ale jejich ceny jsou také znatelně výše. A míra kompromisů u tohoto modelu za 30 tisíc je mnohem menší, než kompromisy u modelů kolem 20 tisíc, které vlastně tak dobrý poměr cena/výkon nemají. A v kombinaci s pořádným plátnem (ideálně alespoň 120“) se budete chytat za hlavu, jak jste někdy mohli chodit do klasického kina. Jediný problém prostě je, že je to návykové a rychle si zvyknete na tu kvalitu a velké plátno doma :).

Za zapůjčení projektoru děkujeme firmě Epson

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-03 14:55:59
avatar
Neplanujete udelat nejakou recenzi laserove tv? Za me pohodlnejsi nez projektor kvuli montazi.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-03 16:40:58
avatar
ano planuju prvni bude neco d BENQ
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - laserova TV 2021-09-14 23:30:11

je prosim co?
Tom Vesely [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - projektor 2021-09-15 00:01:04

kdo to mysli s DK seriozne, tak:

1, streamovani nedosahuje totozne kvality bluray disku (obrazove a predevsim zvukove, nebot zvuk je nejcasteji pouze v silne ztratovem DD+), obrazovy rozdil se lisi film od filmu, nekde to ani nemusi byt znat, jinde dost, zejmena na vetsi uhlopricce.

2, solidni projektor, ktery alespon zcasti dokaze konkurovat dnesnim televizim, zacina imho na cene od cca 80 tisic, z projektoru vede neprekvapive drahy laser (napr. od SONY).

3, osobne, pokud pro mne neni priorita co nejvetsi uhlopricka (kde pozadavek vychazi z velikosti mistnosti, resp. pozorovaci vzdalenosti), ale kvalita obrazu, tak jednoznacne OLED, pripadne spickove modely od Samsungu. Za cenu toho solidniho projektoru je dnes 77 ci 85 palcu (a to jsem ani nepripocital cenu kvalitniho platna, coz take neni zrovna levna polozka)

4, aby to melo sanci doma konkurovat slusnemu kinosalu,tak nelze resit jen obraz, ale nutno samozrejme i zvuk (ten se na celkovem zazitku podili minimalne 50%).
Je treba mit vyresenou akustiku (ma opravdu jen malokdo,pritom zcela zasadni vec) a solidni zvukovy retezec 5.1 (coz je minimum, protoze uz par let frci Atmos se stropnimi repro, ktery nabidne u nekterych titulu vcetne koncertu o dost silnejsi zazitek). Da se to poresit i v panelaku (odhlucneny obyvak).
5.1 repro soustava (solidni minimum, nic extra) plus AVR opet vice jak 100 tisicova polozka. Pak lze mluvit o domacim kine, ktere bude zazitkove v nekterych ohledech konkurovat dobremu komercnimu kinosalu.

Tim nerikam, ze recenzovany projektor je spatny, ale je to imho spise pro nenarocneho uzivatele a krom velikosti obrazu nema zdaleka sanci konkurovat dnesnim TV nebo spickovym projektorum (velmi prakticke jsou ty ultrakratke, ktere se nemusi ani montovat a staci je dat v podstate tam, kde by jinak stala TV).
zimcol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-03 16:24:46

Ako je na tom s hlucnostou? Nedocital som sa...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-03 16:40:39
avatar
v treti kapitole druha tabulka s parametry..

24/32 Decibel (Eko/Normal)
zimcol [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-03 21:20:22

Udaje vyrobcu poznam, ale Autor recenzie uviedol: "Hlučnost projektoru se pohybuje od velmi nízkých 24 decibelů, což opět patří mezi výborné hodnoty a na tuto veličinu se hodlám zaměřit."
Neviem, kde sa na to zameral, nic ine som sa nedocital...
Mam na mysli (a z hore uvedeneho citatu si myslim, ze to mal na mysli aj autor) subjektivne posudenie hlucnosti pri sledovani filmu...lebo nie je 24dB ako 24dB, najma tie, ktore uvadza vyrobca.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-05 15:31:52
avatar
projektor jsem provozoval prevazne pri plnem zatemneni coz je pro HomeCinema projekci zaklad. Pouzival jsem tedy ECO rezim protoze vyssi svitivost uz byla spis na skodu. Hlucnost nepostrehnes ani pri velmi tichych scenach. Epson v tomto smeru patri ke spicce v oboru sam mam doma TW9300W a na hluk si nemuzu stezovat, ovsem chce to pravidelne menit filtr aby se neucpal prachem pak hlucnost stoupa..
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-05 14:51:23
avatar
Parametry od výrobce jsou hezké, ale nás zajímá ta praktická zkušenost.
Obzvlášť když je ve článku napsáno, že se na to zaměří...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-05 15:31:58
avatar
projektor jsem provozoval prevazne pri plnem zatemneni coz je pro HomeCinema projekci zaklad. Pouzival jsem tedy ECO rezim protoze vyssi svitivost uz byla spis na skodu. Hlucnost nepostrehnes ani pri velmi tichych scenach. Epson v tomto smeru patri ke spicce v oboru sam mam doma TW9300W a na hluk si nemuzu stezovat, ovsem chce to pravidelne menit filtr aby se neucpal prachem pak hlucnost stoupa..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánru
Vychází Gamedec je klasické izoRPG pro fandy žánruPátek, 17 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 0
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí Kate
Hawkeye – nový seriál MARVEL nám představí KateÚterý, 14 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 964x
Komentářů: 2
Total War: Warhammer III odložen
Total War: Warhammer III odloženPondělí, 13 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 814x
Komentářů: 1
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?
Far Cry 6 je hotové a slibuje „to samé jako vždycky“?Neděle, 12 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1684x
Komentářů: 8
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografování
¨Nebaví vás focení v praxi? Zkuste simulátor fotografováníSobota, 11 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1112x
Komentářů: 9
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!
Alan Wake Remastered v oficiální ukázce!Pátek, 10 září 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 886x
Komentářů: 9