Kingston DataTraveler Max – TEST a RECENZE opravdu rychlého USB disku do kapsy Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sobota, 15 říjen 2022
Přejít na obsah
Kingston DataTraveler Max – TEST a RECENZE opravdu rychlého USB disku do kapsy
Kingston DataTraveler Max 256GB a 1TB
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Je hezké vidět, že vývoj pokračuje i na poli klasických USB flash disků. Tohle je samozřejmě absolutní špička, i když úplně klasické „flashky“ to vlastně nejsou, protože by nedosahovaly té extrémně vysoké přenosové rychlosti. Ta je i násobně vyšší, než běžné flash disky mají. Zkrátka fakticky jde o kamuflované SSD tvářící se jako USB flashka. Kingstonu se prostě podařilo zmenšit do podoby běžného USB flash disku, jen snad o něco delšího i vyšší zahřívání je znát, ale je vzládnuté.

Oba disky dopadly v mém testu na výbornou, oba dokonce předčily očekávání a dokázaly v testech dosáhnout na větší rychlosti, než udává výrobce ve specifikacích, což se tak často nestává. Pokud jde o to, jak si disky vedly vůči konkurenci, zde musím upozornit na to, že tento model více méně konkurenci na trhu prozatím nemá. I ty nejrychlejší běžné USB flashky mají méně než poloviční rychlost. Konkurencí jsou tak spíše různá externí SSD, ale většina takových modelů má sice ne brutálně, ale prostě větší fyzické rozměry, i když fungují víceméně stejně.

Pochopitelně je tu také vyšší cena. I ta nejmenší 256GB varianta stojí téměř 1200 korun, zatím TOP nabízená 1TB verze vás vyjde na 3700 korun. Patří tedy k tomu nejdražšímu, co je v podobě klasicky vyhlížejícího USB disku do kapsy, na trhu. Na druhou stranu na trhu je mnoho ISB flash disků s podobnou kapacitou, a to za ceny jen o málo nižší. A jejich rychlost je přitom v lepších případech třetinová, většinou podstatně ale podstatně nižší. A záruku 5 let vám na ně rozhodně nedají.

Takže když to vezmu kolem a kolem, není to vlastně vůbec drahé a vůbec špatná nabídka. Speciálně pro ty, kteří řešení typu „USB flash disk“ používají hodně a často, je to velmi zajímavé. S fyzickými vlastnostmi klasického USB disku do kapsy a snadnou použitelností, máte současně rychlost a vlastnosti SSD. Ano je o něco fyzicky delší, ale to se schová. Zkrátka Kingston DataTraveler Max vypadá jako typický USB Flash disk, používá se tak, ale je mnohem mnohem rychlejší a cena tomu prostě odpovídá. Za velmi dobrý tah považuji fakt, že existuje jak ve verzi s USB-A, tak USB-C, takže výběr je už jen na vás. Za nás rozhodně vřele doporučujeme, pokud hledáte rychlý spolehlivý USB „flash disk“ do kapsy, tohle je prakticky to nejlepší, co dnes v této formě na trhu je …

Za poskytnutí disků DataTraveler Max děkuji společnosti Kingston

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-17 02:33:55

Hezké disky, jen škoda že ty dva nejsou spojeny do jednoho disku USB-A na jedné straně a USB-C na druhé straně
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-17 07:13:15
avatar
takovej model uz Kingston dela ale neni tak rychlej
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-17 15:04:08

Ahoj,
nesouvisí to přímo s tímto diskem, ale je to alespoň podobné témě.
Chtěl bych se někoho zeptat na to, proč mi po částečném zaplnění ssd disku brutálně klesne rychlost.

Zbyl mi po upgrade malý 250GB m2 nvme disk, tak jsem si na něj pořídil ASUS ROG STRIX ARION (to pouzdro, abych z něho udělal externí disk)

Pokud je prázdný, tak do zaplnění cca 30 GB to jede velmi pěkně 600 MB/s.
Ale potom to klesne tak na 30-40 MB/s. Pak to vyjede např. na 150 MB/s a hned to spadne zase dolů. A tak dokola, jako by to vysypávalo nějakou vyrovnávací paměť.

Ale pokud by tam byla takováhle malá vyrovnávací paměť, proč se to tak chová až od určitého zaplnění?
Chápu, že disk se zpomaluje při zaplnění, ale čekal bych to zpomalení nějak postupně a ne takhle dramaticky ...

Našla by se tu nějaká dobrá duše, co by mi to vysvětlila?

P.S. připojeno přes origo usb-c kabel.

https://imgway.cz/hmhH/2022-10-17_15_02_28-Tento_počítač.png
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-17 15:46:58
avatar
zrejme naka hodne stara generace disku co s timto ma naky problem, co je to presne za typ? Zkousel ses divat na SMART a jaka je aktualni zivotnost disku? "health" status..
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 10:56:06

Myslíš v HDtune?
Error scan bez problémů, ale health mi to nic neukazuje ... ale neukazuje mi to ani pro nový ssd WDgreen 2TB.
Ještě jsem si všiml, že tam zůstaly partitions po windowsech, ale ty jsem taky odstranil a nic.
Projel jsem to ještě benchmarkem z HDtune a čtení stabilní, ale ten zápis ... (i když ty rychlosti a hranice té problémové kapacity se liší s mými zkušenostmi we windows)

čtení
https://imgway.cz/8Y0t/read.png

zápis
https://imgway.cz/8Y0u/write.png

A taky nerozumím těm supported features, každý disk to má jinak, i když jsou to všechny ssd disky ...

https://imgway.cz/8Y0x/interní_960GB.png
https://imgway.cz/8Y0y/interní_2000GB.png
https://imgway.cz/8Y0z/externí_256GB.png
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 11:02:43

A disk není snad tak starý, je to z Dell G5 koupený cca před rokem a něco.
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 11:53:11

Mě taky napadlo, jestli se nedělá něco jako že disk má třeba dvoje čipy. Dejme tomu 30 GB rychlých na windows a zbytek osadí nějakou levnou variantou. Něco jako dva disky v jednom.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-18 13:55:43
avatar
No ono to tak u téměř všech SSD v podstatě je. Jen je to udělané uměle na jednom čipu/sadě čipů. Jen u těch dražších je menší rozdíl v těch rychlostech.
Prostě se část kapacity používá v režimu SLC, což snižuje kapacitu, ale umožňuje vysokou rychlost, a když se tahle malá část zaplní, tak se zapisuje v režimu MLC. A to už je pak pomalé.

To chování co vidíš tomu perfektně odpovídá. Prostě když zaplníš tu SLC část, tak disk zpomalí na rychlost kterou ty MLC čipy zvládají a to obzvlášť u QLC bývá dost bída. Viz recenze, kde to z 900MB/s po 10% zapsané kapacity spadlo ke 100MB/s.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!
Na základech Witcher 3 můžete vytvořit zcela novou hru!Čtvrtek, 23 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 262x
Komentářů: 0
Jak se vyrábí počítačové čipy?
Jak se vyrábí počítačové čipy?Středa, 22 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1082x
Komentářů: 0
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventura
Vychází Hellblade 2 – vizuálně působivá psycho akční adventuraÚterý, 21 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 3
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarma
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarmaPátek, 17 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1145x
Komentářů: 0
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuČtvrtek, 16 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1865x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1708x
Komentářů: 10