Patriot SuperSonic Rage Elite 1TB – TEST a RECENZE super rychlého USB flash disku v praxi Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sobota, 11 červenec 2020
Přejít na obsah
Patriot SuperSonic Rage Elite 1TB – TEST a RECENZE super rychlého USB flash disku v praxi
Flash disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Model SuperSonic Rage Elite od společnosti Patriot v kapacitě 1TB mě osobně hodně oslovil, jedná se o fyzicky velmi kompaktní a mobilní úložiště dat, které je snadno přenositelné, a hlavně dostatečně rychlé i na kopírování velmi velkých souborů, což vzhledem k až 1TB kapacitě už docela oceníte.

Zároveň ale není tento disk nějak zásadně předražený. Naopak, na poli takto rychlých klasických USB flash disků, má tahle modelová řada opravdu dobrý poměr cena/výkon. Zatímco u menších kapacit není ta rychlost možná až tak klíčová, u větších už je. Aktuálně můžete mít tento moel v následujících kapacitách a za následující ceny:

  • 128GB  - 999 Kč – cena jednoho GB = 7,8Kč
  • 256GB - 1 249 Kč – cena jednoho GB = 4,9Kč
  • 512GB  - 2 599 Kč – cena jednoho GB = 5Kč
  • 1000GB - 4 999 Kč – cena jednoho GB = 5Kč

Pokud bychom se podívali na to, co asi většinu z vás nejvíce zajímá, tedy testy reálného provozu, není problém s tímto diskem dosáhnout na rychlost kolem 350MB/s ve čtení z něj, a kolem 100MB/s stálé rychlosti v zápisu na něj. Disk tedy sice nedosáhl na své výrobcem udávané maximum až 400MB/s pro čtení, ale velmi se mu přiblížil. Hlavně u disku nedochází ke zpomalení během zápisu velmi velkých souborů přesahující 40GB, to je velmi dobrý výsledek. I proto jsem se rozhodl udělit disku ocenění za velmi dobrý poměr cena/výkon a rozhodně jej mohu doporučit pro ty, kteří něco klasického v téhle podobě hledají.

Za poskytnutí disku Supersonic Rage Elite děkuji společnosti Patriot

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Julo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Opravte obrázok Crystal Disk M 2020-07-12 14:37:18

"Maximální teoretické schopnosti disku jsem tedy nakonec ještě otestoval v programu Crystal Disk Mark verze 7.0.0, kde měření vyšlo následovně:"

Na obrázku test CDM verzie 5.5.0 ???
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-13 08:43:17
avatar
ano nakonec jsem zaradil starsi verzi kterou pouzivam pro testy SSD disku protoze v nejnovejsi verzi programu mi to hazelo strasne divny vysledky, ale zapomel jsem to opravit v textu, diky za upozorneni.
superja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-12 21:54:28
avatar
Tohle je fakt ideální flashka - není zbytečně malá na ztracení, ale zároveň je stále velice kompaktní a rychlosti i u 128 GB verze (ale řádně zdražila, já ještě kupoval za 749 Kč) jsou na úrovni pomalejších SSD disků.
I ten vysouvací konektor má ideální konstrukci.
Jake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mne klesa rychlost na 28 MB/s 2020-07-15 06:00:24
avatar
Mam 256 GB verziu ale ked kopirujem velky subor tak asi po 5 sekundach mi klesne rychlost na 28 MB/s potom stupne pomaly az k 140 MB/s +- a znova klesne a tak to ide dokola.
Kingston Hyper X to ale nerobi.

Vie niekto kde moze byt problem?
linuxuser [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-13 15:59:30

Pravdepodobne realna rychlost bude niekde medzi 28-140MB/s. Tu vysoku rychlost na zaciatku robi windows, ktory sa snazi nabufferovat urcite % kapacity RAMky, a potom ked sa ten buffer naplni, tak rychlost zdanlivo klesa. Podobne to mne robi aj total commader, hoci o je v tom nevinne. Takto sa spravaju vsetky windowsy od Visty, lebo narabaju s RAM uz inak ako XPcka.
Dalej, ja som si vsimol, ze rozne sa to sprava aj od toho aky suborovy system mas na tom kluci, mne to funguje tak ze ak je nanom NTFS tak bufferuje viac, ak EXFAT tak menej. Ale nemusi to tak byt, tazko povedat preco to ten druhy USB kluc nerobi. Vela zalezi aj od nejakych nastaveni vo windowsoch.
Na poriadne otestovanie rychlosti si najdi nejaky lepsi program, tusim ze test rychlosti ma aj AIDA64, to co je vo windowse, na to sa neda spolahnut, kvoli hore uvedenym veciam.
Jake [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-15 06:00:32
avatar
Ale Kingston drzi pekne rychlost. Fakt neviem, ale dik za info.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-13 07:53:48
avatar
Pokud někdo chce opravdu rychlé flashky tak kupuje Corsair. Tyhle levnější Patrioty a podobné se sice v testu tváří super rychlé , ale rychlost je nestálá. Mám 64GB Corsair ( teď nevím označení) ale při zápisu jede pořád 150 MB/s čtení sice kolísá okolo 170 ale to je dostatečný. Je to taky přecijen už 3 roky starý model.
linuxuser [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-07-13 16:32:34

Ani Corsair uz nieje tak kvality ako byval. Stary 2GB cerveny Corsair spred asi 12-13 rokov, je stale funkcny, rychlost je skoro na maxime specifikacie USB2.0 realne okolo 26-28MB/s.
Minule som po tazkom vybere kupil Corsair Flash Voyager 64GB, typ CMFVY3A-64GB a je pre mna velkym sklamanim. Realne rychlosti zapisu su cca 20MB/s, obcas s velkym prepadom k 5-7MB/s. Rychlost citania je tak 40MB/s. Takze k slubovanym rychlostiam "čítanie 190 MB/s, zápis 50 MB/s" sa to ani nepriblizuje. Samozrejme v USB3 konektore.
Potom niekedy sa mu nechce posielat data a dost laguje, trva aj 5-7 sekund kym sa rozhodne spristupnit dalsi subor. A teda tento kluc nepatril k najlacnejsim, pred 5 rokmi som kupoval kingstona za rovnake peniaze.
Pred Corsairom som si kupil Patriot Supersonic Rage XT 64GB, typ PEF64GSRUSB, s rychlostami som bol maximalne spokojny, aj s tym, ze ked som ho pripojil do pc, vo windowse sa objavil skoro okamzite.
Ale ani tento nebol bez problemov, nahodne sa odpajal (co potesilo, ked ste si v settopboxe chceli nieco nahrat), niekedy sa odpojil tak, ze sa stratili vsetky data, vratane suboroveho systemu.
Velke sklamanie u obidvoch, ja uz neviem co kupit, je to vsetko odpad z vyroby SSDcok, a 50-60eur za 64GB nie som ochotny zaplatit!!!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.
Vyšlo Horizon Zero Dawn pro PC – zajímavá, ale na 10/10 nemá.Neděle, 09 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2050x
Komentářů: 4
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novém
LibreOffice 7.0 – bezplatný kancelářský balík v novémČtvrtek, 06 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1120x
Komentářů: 7
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!
Nástupce McLaren F1 je tu. GMA T.50 je ještě úžasnější!Středa, 05 srpen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1002x
Komentářů: 10
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježdění
Závodní DIRT5 se připomíná – arkádové akční ježděníPondělí, 27 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 4
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!
Očekávané Halo Infinite v první ukázce. Vypadá hrozně!Neděle, 26 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1849x
Komentářů: 11
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátku
Forza Motorsport odhaleno - začíná od začátkuSobota, 25 červenec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1107x
Komentářů: 1