SEAGATE IronWolf 510 NVMe SSD 1,92TB – TEST a recenze NAS SSD pro náročné uživatele Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sobota, 09 květen 2020
Přejít na obsah
SEAGATE IronWolf 510 NVMe SSD 1,92TB – TEST a recenze NAS SSD pro náročné uživatele
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Modelová řada IronWolf od společnosti Seagate si zakládá na kvalitě a já mohu prohlásit, že v tomto ohledu splnil tento model do M.2 slotu moje očekávání. Disk nabízí stabilní výkon pro provoz 24hodin denně, 7 dní v týdnů a výrobce dokonce garantuje, že v rámci prvních dvou let, Vám data v případě ztráty zdarma obnoví. Na samotný disk je záruka plných 5 let. Společně s tímto diskem, lze pak ještě zakoupit klasický plotnový disk s kapacitou až 16TB, nebo 2.5" SSD disk s kapacitou až 2TB. Pokud to tedy vaše zařízení pro ukládání dat umožňuje, lze zkombinovat hned všechny tři modely zároveň.

Já osobně bych jenom doporučil při provozu tohoto disku zabezpečit disk nějakým chlazením, pokud je to možné. Disk samotný totiž nemá žádný chladič, proto doporučuji využít horního slotu na základní desce, kde ve většině případů je již základní deska vybavena chladičem. Já totiž naměřil v trochu horších podmínkách pokles výkonu až o 10%, pokud nebyl ve skříni žádný průvan. Během testování samozřejmě je PC bedna řádně chlazena a k tomuto nežádoucímu jevu samozřejmě nedocházelo. Jelikož se jedná o disk určený hlavně pro bezpečnost dat a dlouhodobý provoz jsou ceny o něco výše, než jsme zvyklí. Na čemž se podílí i ta nadstandardní záruka na data. Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk prodává, jsou průměrné ceny následující:

  • 240GB - 2399,- s DPH (cena za 1GB - 10Kč)
  • 480GB - 3999,- s DPH (cena za 1GB - 8,3Kč)
  • 960GB - 7999,- s DPH (cena za 1GB - 8,3Kč)
  • 1920GB - 12990,- s DPH (cena za 1GB - 6,7Kč)

Nejméně výhodný je model nejmenší, to je ale zvykem více méně u všech ostatních výrobců na trhu, prostřední dva modely pak mají cenu za jeden 1GB nižší a stejnou, na hodnotě 8,3Kč za jeden GB. Ovšem největší model s poměrem cena/výkon celkem uskočil, protože snížil cenu za jeden GB skoro o dvě koruny. Je tedy z tohoto hlediska nejvýhodnější, ovšem výsledná cena je už celkem brutální, přece jenom, kdo má dneska 13 tisíc na to, aby si koupil 2TB SSD disk? :)

Na obhajobu tohoto modelu však musím upozornit na skvělé funkční parametry co se týče kontinuálního čtení i zápisu a také dlouhou 5letou záruku. Disk je tedy vhodný spíše do firemního prostředí, kde je kladen důraz na životnost, stabilní výkon a vysokou kapacitu. V těchto ohledech je tento model na špici aktuální nabídky a rozhodně si zaslouží naše ocenění.

Za poskytnutí disku IronWolf na test děkuji společnosti Seagate

Za poskytnutí testovací výbavy děkuji partnerům:

 

 

 

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 18:49:04
avatar
1,92TB SSD. To nemohli rovnou udělat 2TB SSD nebo to aspoň takhle pojmenovat.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 19:22:44
avatar
tyhle "divné" kapacity jsou docela normální u NAS a speciálních SSD, ona tam ta vyšší kapacita je, ale slouží jako "záloha a rezerva pro nahrazování buněk" ;)
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 20:42:51
avatar
Za 12 990 Kč to musí být hodně speciální ssd.
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ako sa to vezme. 2020-05-11 19:39:50

Ako sa to vezme,uhol pohladu.
Ja som za 240 GB Intel S4610 2.5" dal 160€
a za 960 GB Intel S4510 ( 3400 TBW ) dal 352€. Takze ta cena za 2 TB Seagate je uplne super z tohto pohladu.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 21:21:04

Kolik je teda dostupného místa na tom SSD? Je to plných 1,92TB nebo 1,86?
Pokud je to 1,92 tak je ta hodnota udávaná konečně přesně.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 20:54:52

"...ale jinak není nutné jej dodatečně chladit." V tomto kontextu mne zaujal poměrně velký nápis na samolepce, která mimochodem, docela brání vyzařování tepla z čipů:
"CAUTION:HOT SURFACE".
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-10 21:59:56
avatar
no dodatečně ho chladit nemusíš, ale samozřejmě že při provozu bude horký ... ono teplo NAND potřebují nízké teploty jim nesvědí, ale vysoké zase nesvědčí řadiči to je dnes běžné u NVMe SSD
Dollars1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Info 2020-05-11 17:40:17

Takže nemám chladit corsair 510? Chladim jej vodou na 30 stupňů max, nebo raději pasivní blok? Hodně trpěl na teploty předtím děkuji.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-11 18:13:07
avatar
to je ten problém, NAND chlazení nevyžadují, nízké teploty jim nesvědčí (snižují životnost) ... řadič je to co topí a co se musí chladit a co ovlivňuje výkon, ten je zase dobré chladit ... je to složité ... takže určitě chladit ten řadič https://www.youtube.com/watch?v=lQmI5A27Iv8
Dollars1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ssd 2020-05-11 18:23:32

Jo takže to nechám tak, popřípadě teplovodivé pády nedám na paměti jen na řadič ten je vyšší u corsair 510 to by mohlo vyřešit nebo nechat tak ?
Dollars1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Info 2020-05-12 10:03:28

A ještě jeden dotaz chipset x570 formula asus též chladič vodou a není to zbytečné nebude stačit pasiv radiátory mám 3. 1x360x30 ,1x360x60 ,1x420x30 všechny jsou hardarenemesis gts a gtx čerpadlo d5 ek ale podle mě už je tak velký odpor vše funguje ale teploty nejsou takové jake bych chtěl ventilátory jenom 550 OT 3900x v zátěži plné 70 stupnu Vega 64 kolem 52-55 stupňů není to moc voda v okruhu 39 stupňů
Přikládám fotky
https://dollars1.rajce.idnes.cz/Pc/
Dollars1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Chlazení chipsetu 2020-05-12 10:03:56

A ještě jeden dotaz chipset x570 formula asus též chladič vodou a není to zbytečné nebude stačit pasiv radiátory mám 3. 1x360x30 ,1x360x60 ,1x420x30 všechny jsou hardarenemesis gts a gtx čerpadlo d5 ek ale podle mě už je tak velký odpor vše funguje ale teploty nejsou takové jake bych chtěl ventilátory jenom 550 OT 3900x v zátěži plné 70 stupnu Vega 64 kolem 52-55 stupňů není to moc voda v okruhu 39 stupňů
Dollars1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-05-11 18:57:15

Přikládám fotky
https://dollars1.rajce.idnes.cz/Pc/
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Série ANNO se dočká remasterů: 1602, 1503, 1701 i 1404!
Série ANNO se dočká remasterů: 1602, 1503, 1701 i 1404!Čtvrtek, 28 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 539x
Komentářů: 2
Epic rozdává zdarma Borderlands 2 a Borderlands: Pre-Sequel
Epic rozdává zdarma Borderlands 2 a Borderlands: Pre-SequelČtvrtek, 28 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 600x
Komentářů: 0
Saints Row: The Third Remastered vydáno! Pecka.
Saints Row: The Third Remastered vydáno! Pecka.Středa, 27 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1089x
Komentářů: 3
Když se raketový inženýr nudí v karanténě.
Když se raketový inženýr nudí v karanténě.Pondělí, 25 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2197x
Komentářů: 5
Space Force – nový seriál tne do živého
Space Force – nový seriál tne do živéhoSobota, 23 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1934x
Komentářů: 0
Civilization VI zdarma na PC!
Civilization VI zdarma na PC!Pátek, 22 květen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1127x
Komentářů: 1