Solidigm P44 Pro 2TB – TEST a RECENZE rychlého a plně vybaveného Gen4 NVMe SSD se 7GB/s Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 23 leden 2023
Přejít na obsah
Solidigm P44 Pro 2TB – TEST a RECENZE rychlého a plně vybaveného Gen4 NVMe SSD se 7GB/s
Disk v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Solidgm je na diskovém trhu sice zcela nová společnost, ovšem staví na základech Intel SSD divize, se vším, co k tomu patří a sám HYNIX je zkušený výrobce pamětí. Není tedy důvod nevěřit produktům této nové značky.

Model P44 Pro přináší svěží vítr do nižšího cenového segmentu pro PCIe 4.0 NVMe SSD disky a pokud zohledníme hlavně výkon, jedná se o disk, který momentálně dokázal ohrozit i první neotřesitelnou pozici disku Rocket 4 Plus od Sabrent. Dokonce v jednom testu dokázal všechny disky porazit v rychlosti čtení a velmi dobře si vedl i v testu simulující intenzivní zápis. Zde dopadl nadprůměrně dobře a jasně se ukázalo že NVMe moderní disky prostě tuto vyrovnávací paměť potřebují jako sůl a bez ní jde rychlost disku znatelně dolů.

Co se týče kapacit, ve kterých se tento disk aktuálně prodává, jsou ceny dle portálu Heureka následující:

  • 512GB – 1 899,- s DPH (cena za 1GB – 3,7Kč)
  • 1TB – 3 199,- s DPH (cena za 1GB – 3,1Kč)
  • 2TB – 5 699,- s DPH (cena za 1GB – 2,8Kč)

Z pohledu výhodnosti vychází nejlépe testovaný 2TB. Cenově si nestojí P44 PRO špatně, je levnější než některé podobně rychlé modely konkurence, ale na trhu je i pár cenově ještě znatelně zajímavějších konkurentů. Zkrátka P44 PRO je takový běžný průměr dnes, nevyniká ani výkonem ani cenou nad konkurenty. Parametrově a vlastnostmi je tam tom také dobře, opět průměr na poli těchto rychlých kvalitních NVMe SSD Gen4 řešení o rychlostech až 7000MB/s. Má vše, co by měl tento disk dnes mít, takže nemáme problém jej doporučit. Zkrátka rychlý, moderní a dobře vybavený NVMe SSD disk pro váš PC :).

Za poskytnutí SSD disku na test děkuji společnosti Solidgm a ED Systém

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-24 17:52:22
avatar
Díky za test, disk je to velmi slušný, je jen škoda, že není srovnání s nejpoužívanější značkou Samsung (980, 980Pro, 990Pro).
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-25 07:50:18
avatar
bohuzel od te doby co uz nespolupracuji primo z lidma ze Samsungu, ale s reklamni agenturou, je domluva na samplich celkem krkolomna.. Celkem zvazuju ze si ho zajdu koupit, otestuju a ve 14 dnech vratim do kramu a pak ho zahrnu do vysledků.. Vice mene posledni SSD od Samsungu co jsem testoval byl SAMSUNG 860 QVO v roce 2019.. Je to smutny ale nic s tim neudelam.. ostatni vyrobci me sami oslovuji, posilaji disky ale zde proste nic.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-25 07:52:45
avatar
Ono pokud se podivas na moji skladbu jiz testovanych SSD disku, mam podle me asi nejvetsi zaber v CR co se tyce výrobců, nektere dokonce testuji v CR jenom já a nikdo jiny, , ovsem ani tohle proste neni pro reklamni zastoupeni Samsungu pákou aby neco poslali, zda se bojej konkurence kterou mam jiz namerenou nebo je v tom neco jineho to netusim...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-25 09:01:42
avatar
máš je v jiných našich testech, nedávno Odkaz
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-25 13:20:48
avatar
Díky, ale 990Pro momentálně není výhodný, jak cenově, tak se šíří zprávy o rychlé degradaci disku (problém firmwaru?), raději bych tedy 980Pro.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-26 18:01:32

Já jsem se teď rozhodoval, jaký koupím SSD, původně jsem chtěl 1GB Samsung 980 Pro, ale po tom, co jsem si prošel testy, tak jsem koupil 1GB Kingston KC3000 a nelituju. Oproti Samsungu má o dost větší SLC cache a oproti udávaným 7000/6000MB/s jsem naměřil 7300/6100MB/s. Systém je na pocit rychlejší, než jsem měl s předchozím Gen.3 SSD a loadingy her jsou tak o polovinu kratší a za 2149 Kč super
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-01-26 18:27:51
avatar
KC3000 jsem testoval taky a za ty prachy super disk...
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-02-07 22:09:53
avatar
To nejsou moc velký disky 1GB ))
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámen
Anno 117: Pax Romana – nový díl budovatelské série oznámenÚterý, 18 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 926x
Komentářů: 0
FABLE – nové fantasy RPG se blíží
FABLE – nové fantasy RPG se blížíPondělí, 17 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1347x
Komentářů: 1
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!Pátek, 14 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1106x
Komentářů: 0
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divně
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divněČtvrtek, 13 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2025x
Komentářů: 2
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v Gamepassu
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v GamepassuStředa, 12 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 0
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!Úterý, 11 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1121x
Komentářů: 1