ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB – TEST a RECENZE nových nízko-profilových DDR4 s RGB Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pátek, 15 září 2023
Přejít na obsah
ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB – TEST a RECENZE nových nízko-profilových DDR4 s RGB
Výkon v praxi
Závěr a hodnocení

 

  • Výkon v praxi

Protože máme výsledky měření udělané na starší Core i9-12900K platformě, využijeme této starší testovací platformy jich i dnes. Tím spíše, že tam máme i přímé srovnání DDR4 vs DDR5, což na nové platformě AMD udělat nemůžeme, protože nová AM5 podporuje jen DDR5, a stejně tak Intel se u novější Z790 platformy a Core 13000/14000 soustředí již také na DDR5 (byť Intel procesory podporují i DDR4, ale většina nových desek už je jen s DDR5).

DATA u nových XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB nevymýšlelo nic složitého po stránce použitých čipů a parametrů. Jak jsem řekl, DDR4 je ukončená technologie. Výroba se také již zásadně omezuje a v produkci zůstanou téměř určitě už jen základní čipy a specifikace, umožňující jednoduchou širokou kompatibilitu s existujícími PC z důvodu nutných obměn, servisu apod. I to je důvod, proč ADATA uvádí tyhle paměti jen ve verzích DDR4-3200 a DDR4-3600, protože jednoduše rychlejší špičkové výběrové DDR4 čipy už nejsou ve výrobě, jelikož je plně nahrazují a spíše překonávají i nejběžnější DDR5. ADATA používá HYNIX čipy. V našem případě mají časování CL16-20-20, což je to lepší, protože v nabídce jsou ještě moduly s CL18-22-22. Samozřejmě je v případě osazení musíte aktivovat na ten XMP profil, jinak by běžely na 2400MHz. XMP profilování funguje na starší AM4 (pro tu technologie EXPO neexistovala) platformě od AMD i samozřejmě na současných Intel platformách. Jde to dostat výše? Ano. Námi testované 2x 16GB DDR4-3200 CL16 lze ručním taktováním dostat stabilně na těch DDR4-3600 CL18, jde to i výše, stabilní je i 3800MHz (pravda máme velmi dobrou desku, u jiných to tak být nemusí). Zkoušeli jsme také snížení časování, tedy DDR4-3200 na CL14 ale ne všude to bylo úplně stabilní. Nicméně nemyslím si, že taktování pamětí a vůbec tento kit by byl nějak určený pro OC hrátky. Ale ano, jde to dostat stabilně výše. Myslím si ale, že u většiny potenciálních uživatelů těchto pamětí a jejich sestav bude štěstí, pokud zapnou alespoň to XMP profilování a nenechají to běžet bez něj na těch DDR4-2400MHz :).

Začněme testem propustnosti AIDA. Zde vidíte ukázku toho, co přináší nové rychlejší moduly za potenciál. Bohužel tyto matematické rozdíly v propustnosti se v běžných aplikacích zdaleka neprojevují podobně velkými praktickými přínosy.

Jak vidíte v testech, ve většině aplikací se výkon příliš neliší, a to přes fakt, že technicky by měly mít DDR5 výrazně vyšší propustnost a tedy výkon. Jenže ať už HW omezení PC platformy, CPU, tak hlavně fakt, že většina aplikací není zase tolik dnes limitována výkonem operačních pamětí ale mnoha jiných věcí, prostě v praxi neuvidíte výkonově tak velké rozdíly, ačkoliv rozdíly v rychlostech pamětí DDR4 vs DDR5 jsou dramatické.

Jsou případy, kde jsou obecně rychlejší paměti významným přínosem. A to se týká těch programů, kde než o CPU, jde právě o výkon a rychlosti RAM. Asi nejlepším případem takové běžné praktické aplikace, která ukazuje přínos rychlejších RAM a dokáže je využít, je komprimování dat. Například 7-zip, ale jen v jednom režimu (dekomprese) v kompresy už zase nejsou velké rozdíly.

Hry obecně nejsou příliš náročné na CPU dnes, natož na paměti. Tedy přesněji řečeno, hry náročné na CPU jsou, protože využívají jen malou část moderních CPU, takže těžce zatěžují třeba 8jader/16vláken, ale ne více. Paměti tak nedělají velký rozdíl ale nějaké měřitelné v 1920x1080p s výkonnými GPU.

Takže k závěrům …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 je hit! Konečně dobrá hra jako služba?
Helldivers 2 je hit! Konečně dobrá hra jako služba?Úterý, 20 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 202x
Komentářů: 0
No Man´s Sky dostává další obsah!
No Man´s Sky dostává další obsah!Pondělí, 19 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 238x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine v parádní ukázce! MARVEL se vrací?
Deadpool & Wolverine v parádní ukázce! MARVEL se vrací?Pátek, 16 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 914x
Komentářů: 0
Kingdom Come: Deliverance hlásí úspěch. Kdy dorazí pokračování?
Kingdom Come: Deliverance hlásí úspěch. Kdy dorazí pokračování?Úterý, 13 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2022x
Komentářů: 7
Velké RPG Avowed od OBSIDIAN dorazí již letos?
Velké RPG Avowed od OBSIDIAN dorazí již letos?Pondělí, 12 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1350x
Komentářů: 1
Disney oficiálně investuje do EPIC games – vytvoří nový svět
Disney oficiálně investuje do EPIC games – vytvoří nový světČtvrtek, 08 únor 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1226x
Komentářů: 2