Cooler Master MasterAir MA620M – TEST a RECENZE elegantního výkonného chladiče Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 15 leden 2021
Přejít na obsah
Cooler Master MasterAir MA620M – TEST a RECENZE elegantního výkonného chladiče
MasterAir MA620M - chlazení
Instalace a výkon v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Pokud z nějakého důvodu nechcete vodní chlazení typu AIO nebo se nechcete vrhnout do stavby vlastního vodního okruhu, a přesto chcete výkonné chlazení na procesor je MasterAir MA620M zajímavou volbou. Jedná se o velký chladič s chladícím výkonem přesahující 200W, přesto extrémně tichým chodem. Co jistě potěší je i velmi snadná montáž, která u podobně velkých chladičů není rozhodně pravidlem.

Na druhou stranu, ve své cenové hladině není jediný, a konkurence má ještě větší modely, osazené často dvojicí ventilátorů. Ty jsou kvůli velikosti a dvěma ventilátorům ještě výkonnější, a nejsou také hlučné. Řeč je třeba o Be quiet! Dark Rock PRO 4, který stojí kolem 2200 korun, nebo klasice v podobě obří Noctua NH-D15 za 2400 korun. Z hlediska výkonu jsou na tom oba o něco málo lépe, nicméně Cooler Master u svého modelu zvolil trochu jiný styl, více zaměřený na design.

To je asi očividné. MasterAir má výrazné krytí a RGB podsvícení navrch. Je to velmi pěkný chladič, kdy mnoho lidí možná ani nepozná, že to chladič vlastně je. Své místo na trhu si tedy určitě najde. Ostatně s příbuzným starším modelem WraithRipper máme dobré zkušenosti, a to byl chladič speciálně na 250W ThreadRipper procesory a zvládal je levou zadní i s přetaktováním.

V balení najdete i kvalitní teplo vodivou pastu, ovšem pokud budete chtít nějaký ten teplotní stupeň ubrat, doporučuju použít pastu Grizzly Kryonaut. Každopádně, MasterAir MA620M je skvělý klasický vzduchový chladič, navrch i velmi pěkně vypadá. Za nás tedy mohu rozhodně doporučit. Pokud hledáte něco v tomto designovém stylu. Stojí sice docela dost a nemá až tak vysoký výkon jako některé TOP modely v této cenové třídě, ale zase je designově elegantnější a pořád je k tomu velmi výkonný a dokáže být velmi tichý.

Za poskytnutí chladiče děkuji společnosti Cooler Master

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
JirkaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 05:41:08

Dík za test novinky, chtělo by to přímé srovnání s Dark Rock PRO 4, Noctua NH-D15 a v neposlední řadě i s vynikající kompaktnější Noctuou NH-U12A. Ale to bych asi chtěl moc, konec konců testy se dají najít.
U testovaného chladiče se mi líbí uchycení, dlouhé šrouby jsou dobrý nápad, i když i to se promítne do ceny.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 09:43:46
avatar
ty dlouhy srouby sou genialni, nejvetsi bolistka tehle vetsich chladicu byla vetsinou krkolomna montaz, coz zde vyresili bravurne
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 15:51:00
avatar
Mam BQ Dark Rock 4 Pro na R9 5900X a v zateži cca 75°C, ale zaleží i na skrini, nastaveni vetraku atď.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-18 18:09:44
avatar
be quiet je hodne ladenej hlavne na ticho, malo kdy jede vetrak na 12V
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-25 20:18:34
avatar
proto prežiju tech pár °C navíc,.. netaktuji a ticho je ticho
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hlučnost 2021-01-19 22:28:39

Jak asi soudruzi docílili té hlučnosti 8 dB(A), když nikdo pod 30 nejde? Nastříkali na mikrofon bakuli montážní pěny? Nebo naměřenou hodnotu násobili bulharskou konstantou? Odkaz Odkaz Odkaz
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 07:54:51

Aspoň, že nešli do záporu
StahlGAMING [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-27 09:49:18

Za tie dlhe skrutky by som udelil nobelovu cenu navrharovy, ze to konecne dakoho napadlo.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-01-28 07:53:22

Hezké, ale v dnešní době mi přijde celkem divné dělat srovnání CPU chladičů a nemít v porovnání etalon v této oblasti a to produkty Noctua. Ty totiž reálně soupeří s AiO vodníky a řadu z nich dokáží porazit a jsou v cenové hladině někde mezi běžnou ligou chladičů a právě AiO vodníky.
Tedy doporučil bych se v dalších testech zaměřit na produkty Noctua, jak na plnotučnou, tak na "lite" verzi a pak to srovnání bude mít celkem zajímavou hodnotu.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-03 09:45:36

Upřímně mám v několika PC: Noctuu NHD15,Dark Rocka 4, Dark rocka TF. Bohužel v různých skříních a na různých procesorech, takže přímé srovnání neudělám. Ale subjektivně se mi zdá, že Dark Rock 4 je lepší chladič než Noctua NHD15.Ale je pravda, že ho používám na procesoru s nižším TDP a ve skříni s 200mm předním ventilátorem. Ale rozdíl v teplotách je 30°C. Dark rock 4 chladí Intela i7 4790 přetaktovaného BCLK na 107MHz, Noctua 5800X bez zapnutého PBO. Intel max teplota 63° v dlouhodobé zátěži, R7 5800X 93°C v dlouhodobé zátěži. Do stejné skříně už mám koupené kompletní komponenty, ale čekám, až CZC naskladní R9 5950X (už ho mám objednaný měsíc). Mám na něj koupený Dark Rock 4, tak pak dám vědět, jak si ten Dark Rock vede. Ale pravda je ta, že záleží i n askříni. Mě se brutáln ěosvědčila (a proto mám koupený další kus) skříň THERMALTAKE Core V21. Jen pro úplnost: ta Noctua NHD15 na ryzenu R7 5800X je ve skříni Be quiet Pure base 600, se 3 140mm ventilátory vepředu a jedním 120mm vzadu.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-02-03 10:19:23
avatar
Oba jsou to super chladice, da se rici srovnatelny, u me to vyhrala Noctua ale spise pro to, ze jsem vzdy mel jen vantilatory a tise si ji chtel poridit, uz jen proto abych alespon jednou konecne mel ten vehlasny Noctua chladic. To ze by mela mit snazsi instalaci uz bylo celkem podruzny, chybu clovek neudela ani s jednim.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7
SONY vydá na PC další PS hry: Days Gone a GT7Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1185x
Komentářů: 3
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!
Překvapení? Vývoj hry ANTHEM byl zrušen!Středa, 24 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 837x
Komentářů: 0
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!
Záběry z přistání na MARSU, 360°rozhled a zvuk z povrchu!Úterý, 23 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1372x
Komentářů: 7
DIABLO II v moderním provedení – záběry z Resurrected
DIABLO II v moderním provedení – záběry z ResurrectedSobota, 20 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2078x
Komentářů: 13
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!
Nový filmový MORTAL KOMBAT v brutální ukázce!Čtvrtek, 18 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2264x
Komentářů: 0
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!
Zack Snyder's Justice League – ukázka 4hodinového filmu!Pondělí, 15 únor 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1854x
Komentářů: 2