ENERMAX Aquafusion 240 RGB - TEST a RECENZE AiO chladiče v parádním bílém provedení Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 17 říjen 2020
Přejít na obsah
ENERMAX Aquafusion 240 RGB - TEST a RECENZE AiO chladiče v parádním bílém provedení
Enermax Aquafusion 240 RGB White AiO
Instalace a výkon v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Vodní chlazení Aquafison tedy potvrdilo kvality již testovaného modelu s menším radiátorem. Pumpa i ventilátory jsou při provozu velmi tiché a chlazení je tak vhodné i do velmi tichých sestav. Zároveň je ale po designové stránce velmi dobře vyveden. Podsvícení je zde přítomno také, ale celkem decentně a není to tedy žádná divočina, nehledě na to, že jde vypnout, pokud by to někomu vadilo. Dobrou zprávou také je, že konečně se našel výrobce, který udělal i bílou edici a pokud tedy máte doma bílou skříň je tento model vynikající volbou, jak barevně sladit skříň s vodním chlazením.

Co se nedá tomuto modelu upřít, je dnes už osvědčená a prověřená kvalita součástek a základní konstrukce. Enermax jednoduše vsadil na osvědčený koncept bloku a pumpy společnosti Asetek a navrch jsou zde solidní ventilátory s tichými keramickými ložisky a RGB osvětlením. Jenom velká škoda, že výrobce nezvolil delší 5letou záruku, ale jenom standartní 2letou.

Ohledně výkonu tohoto řešení, chladič jasně ukázal, že nebude mít problémy uchladit ani procesory s TDP kolem 200-300W, s tímto chladičem se tedy nemusíte být ani nějakého toho většího taktování s vyšší voltáží na procesoru.

Enermax zkrátka zbytečně neexperimentoval, držel se osvědčené konstrukce a přidal několik vylepšení a celý set nalakoval do velmi slušivé bílé barvy. Aquafusion je zkrátka tichý AiO chladič osvědčené konstrukce za férovou cenu. I proto jsem se nakonec rozhodl udělit tomuto modelu naše ocenění.

Za poskytnutí chladiče Aquafusion 240 děkuji společnosti Enermax

Za poskytnutí dalšího hardwaru děkuji našim partnerům:

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-19 08:27:43
avatar
Není to trochu pořád to stejné dokola? ) Vdyť ta recenze těchto aio by se prakticky i s výsledky dala jen zkopírovat a připsat, netradiční sněhově bílé provedení...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-19 09:30:28
avatar
ano je to tak 99% tehle AIO je jak pres kopirak, lisej se vice mene jenom designem a hlucnosti nebo podporou RGB.. s tim souhlasim. Pokud to srhnu tak se vymyka jenom tak 1-3% modelu na trhu a to hlavne celomedenou konstrukci, rozebiratelnosti, nebo moznosti dolevat kapalinu..
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 09:33:38

Jaká je životnost těchto AIO? Je lepší z hlediska životnosti a bezproblémového chodu vzít Noctuu nobo i AIO může být vhodnou alternativou? Zanáší se radiátory prachem? Musí se čistit? Přece jen žebrování je celkem husté.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 09:38:14
avatar
Z dlohodobého hlediska určitě noctua. Mimoto konkrétně enermax ventilátory jsou celkem o ničem a nemají dlouhou trvanlivost.

Samozřejmě že se to musí čistit stejně jako standartní chladič, jinak se sníží účinnost.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 13:43:40

Kvůli čištění beru ty Noctuy s řídším žebrováním. Sice teoreticky mají nižší efektivitu chladící výkon(plochu) na zabraný prostor, ale nezanášející se téměř vůbec.

Kamarád se rozhodl pro nový komp a trochu se zasekl že chce vodní chlazení. Zahlédl jsem něco ve smyslu, že z uzavřených AIO se ztrácí nepatrné množství kapaliny a v důsledku toho po cca 7-10 letech odchází. Je tomu opravdu tak?
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 13:52:55
avatar
No u méně kvalitních to tak opravdu být může. Já ty Aio vodníky moc nevyznávám. Na CPU nemají moc smysl a na grafiky se zase dělají jen univerzálně což taky není moc odvar. Za mě kdo nemá na to si složit vlastní vodní chlazení ať si pořídí vzduch.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 14:29:14
avatar
A nechcete tedy více testovat tato něčím zajímavá řešení?
Třeba ta rozebíratelná by pro spoustu lidí, váhajících nad stavbou svého prvního vodního chlazení, mohla být zajímavá.
Obzvlášť pokud do nich jde vložit GPU blok, páč docela souhlasím s Dexterem, že AIO jen pro CPU nedává moc smysl. To co nejvíc topí, je GPU. Obzvlášť ta aktuální generace zdá se bude vodu potřebovat ;-)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-21 14:55:18
avatar
dělá všechny ;) ALPHACOOL takové má a máte tu recenze na ně ;) ...testujeme prostě všechny novvinky tak jak chodí na trh ...
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Překlep 2020-10-21 09:28:54

Z grafu teplot v programu OCCT jasně vyplívá,
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Far Cry 6 – kdy si zahrajeme nový díl s podporou AMD?
Far Cry 6 – kdy si zahrajeme nový díl s podporou AMD?Středa, 25 listopad 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1790x
Komentářů: 8
XBOX X rozborka. Opravy komplikují SW zámky.
XBOX X rozborka. Opravy komplikují SW zámky.Pondělí, 23 listopad 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2065x
Komentářů: 1
Cyberpunk 2077 se blíží – nebude tak náročný na PC
Cyberpunk 2077 se blíží – nebude tak náročný na PCSobota, 21 listopad 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 14
Elite Dangerous – výborný vesmírný simulátor je zdarma
Elite Dangerous – výborný vesmírný simulátor je zdarmaPátek, 20 listopad 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1690x
Komentářů: 4
Wonder Woman 1984 jde rovnou na HBO!
Wonder Woman 1984 jde rovnou na HBO!Čtvrtek, 19 listopad 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1827x
Komentářů: 4
Nový rekord na Nürburgring pro Mercedes
Nový rekord na Nürburgring pro MercedesStředa, 18 listopad 2020
Vložil: Kevin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1241x
Komentářů: 0