G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 CL30 EXPO – TEST ideálních pamětí k AMD RYZEN 7000? Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Středa, 25 leden 2023
Přejít na obsah
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 CL30 EXPO – TEST ideálních pamětí k AMD RYZEN 7000?
V praxi
Závěr a hodnocení
altPravděpodobně nejzajímavější operační paměti k současných RYZEN 7000 procesorům.

 

 

 

 

  • G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 CL30 EXPO

                                          – TEST ideálních pamětí k AMD RYZEN 7000?

Dneska se podívám na nejlepší DDR5 paměti na trhu od společnosti G.Skill speciálně optimalizované pro nový soket AM5 od AMD. Kombinují vysokých 6000MHz s extrémně nízkým časováním CL30 a mají nové EXPO profilování vyvinuté pro AMD platformu. Jde tedy o OC kit, kdy jak víte, tak oficiálně podporují RYZEN 7000 procesory DDR5 paměti na 5200MHz. Takže cokoliv rychlejšího je vlastně taktování.

Současně stále platí, že osadit rychlé paměti k AMD RYZEN procesorům, není to samé jako u Intel Core, kdy obě platformy se velmi liší technicky v tom využití a fungování. Zatímco u Intelu nemá na výkon CPU rychlost pamětí žádný velký vliv, a přínos rychlejších pamětí záleží čistě na tom jestli daná aplikace z rychlejších pamětí těží, u AMD RYZEN mají rychlejší RAM přímo vliv na rychlost CPU, protože vnitřní sběrnice běží na stejném taktu jako paměti. To samozřejmě znamená, že osazením rychlejších než 5200MHz zvýšíte výkon CPU, proto mají rychlejší paměti nad oficiální specifikaci u AMD vyšší přínos, než u Intelu. Nicméně má to také nevýhodu.

Zatímco u Intelu tak můžete osadit klidně 7000MHz i rychlejší, a prostě to bude fungovat (pokud máte dostatečně kvalitní desku apod.), u AMD existuje samozřejmě hranice toho, jak rychle může vnitřní sběrnice procesoru běžet, aniž by to mělo negativní vliv na stabilitu a funkčnost. Ale, ano, i u AMD můžete klidně použít 7000MHz DDR5 i mnohem rychlejší, ale v tom případě už musíte použít děličku, tedy vnitřní sběrnice nepoběží v poměru 1:1. Ta hranice, kdy to ještě jde se zdá u současné generace RYZEN 7000 maximálně 6400MHz, ale to jen u velmi kvalitních desek a kitů a rozhodně to není zaručeno. Zatím se zdá, že běžné maximum pro většinu běžných sestav i normálních desek, je zhruba 6000MHz DDR5. Takže právě tyto kity jsou považovány za ideální k současných RYZEN procesorům a doporučeny i ze strany AMD. Samozřejmě stále je tu vliv i jejich uspořádání a počtu modulů, což vše má vliv na dosažení stability na vyšších taktech a nižších časováních.

Dnes testovaný paměťový G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 CL30 EXPO, je pravděpodobně v současnosti to nejzajímavější a nejlepší, co se dá běžně funkčně k RYZEN 7000 osadit. Nejde ani tak o tu rychlost, kdy 6000MHz DDR5 jsou poměrně běžné a dají se pořídit i za dostupné ceny, je to právě ono extrémně nízké CL30 časování, což je hodně nízko na poměry DDR5 obecně, natož na takhle rychlé moduly. Běžně mají DDR5 6000MHz kolem CL36 a už to je považováno za velmi solidní. Takže CL30 navíc s oficiálním profilováním AMD EXPO, to znamená extrémně výběrové čipy a cena tomu tedy odpovídá. Jak ale víte, i časování hraje roli a AMD RYZEN z toho dokáže těžit, což jsme si už u některých recenzí na DDWorld.cz ukazovali dříve.

Já se chci v tomto článku zaměřit na kompatibilitu pamětí se základní deskami ASRock s čipsetem B650 i X670, dále s deskou od Gigabyte ale i ASUS. Prostě chci otestovat, jak si s takto extrémními operačními pamětmi poradí velký vzorek základních desek od těch nejlevnějších až po ty nejdražší. Testovací procesor pak bude Ryzen 9-7900X, tedy druhý nejlepší procesor do soketu AM5.

Samozřejmě takto exkluzivní parametry něco stojí, a proto spadají Trident Z5 6000MHz CL30 do vyšší cenové hladiny. Pokud bychom testovaný model cenově porovnali například s hodně základním modelem na frekvenci 4800MHz cena více jak dvojnásobná. Z toho je patrné, že výroba takto extrémně rychlých DDR5 pamětí je stále velmi drahou záležitostí a větší zlevnění se očekává až s větším rozšířením základních desek s jejich podporou na trhu. To se očekává až během roku 2023. Jen doplním, že paměti lze zakoupit pouze v černém provedení. Edice pro Intel jsou dostupné i ve stříbrné verzi s XMP profilováním. Vedle testovaných RGB variant je k mání i edice bez RGB podsvícení.

V našem případě má PCB černou barvu a na paměťových modulech jsou na obou bocích masivní chladiče, které značně převyšují výšku samotného PCB. Proto si dejte pozor v případě, že budete paměti dávat pod nějaký větší vzduchový chladič, aby nedošlo ke kolizi. Chlazení je zde zcela na místě, protože paměti mají vůči základnímu napětí dle JEDEC 1.1V u DDR5 4800 – 5200MHz navýšené na 1.35V, což je u DDR5 6000MHz ale běžné.

A jaké jsou tedy v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 695x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 752x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1388x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1227x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1761x
Komentářů: 6