Intel Core i5-8400: TEST a REVIEW aneb konečně 6 jader od Intelu pro masy! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 26 říjen 2017
Přejít na obsah
Intel Core i5-8400: TEST a REVIEW aneb konečně 6 jader od Intelu pro masy!
CineBench R15 - Rendering
7-Zip - Komprimace dat (AES)
POV-Ray 3.7 - Ray Tracing Rendering
HandBrake - Video Encoding
TrueCrypt
Herní výkon - 1920x1080 a 3840x2160
Spotřeba a taktování
Výkon, cena a výhodnost
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Core i5-8400 je nejlevnější 6jádrový procesor nové generace na trhu, což je docela překvapení. Intel musel opravdu hodně přidat a za tytéž peníze nám přitom celé roky doposud servíroval jen 4jádra/4vlákna. Nárůst na 6jader/6vláken je tak znát:

Proti i5-7400 je zejména v aplikacích nový i5-8400 podstatně výkonnější o desítky % (výkon integrované grafické karty je stejný). Spolu s tím však narostla také spotřeba, a to až o 30W, což není úplně málo, ovšem dalo se to čekat vzhledem k přidání kusu čipu na stejné výrobě. S vydáním konkurenčních RYZEN procesorů Intel rozhodně přišel o jakýkoliv náskok na poli efektivity. Ovšem Intel s novými COFEE LAKE nabízí konečně trochu odpovídající výkon a odpověď na RYZEN 5 procesory, protože KABY LAKE byly vážně nezajímavé a koupit už je mohl jen ten, kdo rád vyhazuje peníze z okna. Dokonce je i5-8400 i levnější než RYZEN 5 1600 a cenově má blíže 4jádrovému RYZEN 5 1500X, který je rozhodně o něco slabší (je to také jen 4jádro). Výhodou Intelu je i integrovaná grafická karta, kterou někteří uživatelé opravdu mohou ocenit.

Jenže je tu háček, Core i5-8400 vlastně není na trhu. Celé letošní uvedení COFEE LAKE je „papírové“. Objednat si ho sice můžete, ale kdy ho fyzicky dostanete, je ve hvězdách. Letošní rok se čekají opravdu minimální dodávky, naprosto neodpovídající tomu, co Intel běžně za počty čipů v tomto segmentu dodává. COFFEE LAKE je prostě produkt pro rok 2018, nikoliv pro rok 2017. Intel ho (spolu se Z370 jen 10 měsíců po uvedení KABY LAKE a Z270) uvedl proto, aby v recenzích (jako je ta naše) bylo vidět, že má, co proti AMD a jeho RYZEN nabídnout. Nicméně bude to trvat ještě zhruba 2-3 měsíce, než reálně bude COFFEE LAKE opravdu běžně na trhu a nahradí tak KABY LAKE. A v případě netaktovatelných modelů jako je i5-8400, je bude mít smysl vůbec pořídit, protože v současnosti byste si pro ně museli koupit zbytečně dražší Z270 desku, jelikož H270 či B360 nebudou tento rok k dispozici. A opravdu nemá smysl kupovat si k procesoru bez možnosti taktování čipset Z370, u kterého za možnost taktovat připlácíte.

V současnosti je tedy poněkud obtížné Core i5-8400 hodnotit natož doporučit. Na papíře je zdatným konkurentem RYZEN 5, kdy podobně drahý ale jen 4jádrový RYZEN 5 1500X jasně překonává (ten byl vůbec nejméně zajímavým RYZEN CPU na trhu vždy), ovšem RYZEN 5 1600 už mu zase stačí a často i uteče, ale je dražší. Na druhou stranu RYZEN 5 jde taktovat, a když na to přijde je díky 12 vláknům i výkonnější. I5-8400 má samozřejmě výhodu v jednojádrových aplikacích a méně vláknových aplikacích, typicky hrách, ale rozdíl není nijak propastný a tak jen dokazuje, jak velký skok a jak dobré jsou procesory nové generace AMD.

Proti 4jádrovým KABY LAKE, které si nikdo při smyslech nemůže místo RYZEN 5 dnes už pořídit, je však 6jádrový COFFEE LAKE jasným krokem vpřed, a Intel je tak opět relevantní. Tedy bude, až budou tyhle procesory běžně k dostání a budou pro ně i levnější H270/B360 základní desky. Zcela určitě bychom si bez AMD RYZEN procesorů však museli na 6jádrový mainstream Intelu počkat o mnoho déle a jistě by nebyl za méně než 5 tisíc. Rok 2017 je opravdu přelomem, kdy se konkurence vrátila a těžíme z toho.

  • Závěr

Intel Core i5-8400 je nejlepším mainstreamovým a cenově dostupným Core i5 procesorem pro všechny od vůbec první generace těchto původně 4jádrových CPU. Zcela určitě je v tuto chvíli také nejvýkonnější procesorem do 5 tisíc korun. Nenabízí sice výkon, který bychom už několik měsíců na trhu v této cenové hladině neměli (i když R5 1600 stojí o několik set korun více), rozhodně však vrací Intel do hry a výrazně ovlivní konkurenční prostředí a nabídku v dalších měsících. Je škoda, že je to ale prostě v tuto chvíli papírový produkt, kdy navíc jeho konkurentem nebudou ani tak ty současné 14nm RYZEN procesory, jako 12nm RYZEN 2 čipy, které dorazí v Q1 2018. V tuto chvíli bych i5-8400 klidně doporučil, je to opravdu dobrý, smysluplný a cenový dostupný procesor (stejně jako RYZEN 5), zejména pokud chcete slušný čip a stačí vám i integrovaná grafika (což RYZEN zatím nenabízí).

Ovšem fakt, že není a ještě nějakou dobu nebude zcela běžně reálně dostupný v obchodech a situace kolem nabídky základních desek, z něj ve výsledku vlastně reálnou a zajímavou současnou volbu moc nedělá. Spíše favorizuje konkurenční platformu jako aktuálně lepší volbu (nemluvě o upgradovatelnosti AM4). Navíc Intel nenabízí z hlediska CPU nic, co by z něj automaticky dělalo lepší volbu. Rozhodně 6jádrové RYZEN procesory nepřekonává, ty mají díky 12vláknům prostě více výkonu tam, kde je skutečně využíván. Avšak na rozdíl od současných 4jádrových KABY LAKE, které dnes už opravdu nemají za stávající ceny co nabídnout, a kupovat je v poslední době byl totální nesmysl, je COFFEE LAKE skutečně relevantní produkt, který právě vedle nabídky RYZEN procesorů nepůsobí jako špatný vtip a past nazákazníky, a je rozhodně konkurenceschopný. Nebo spíše bude, na přelomu roku, kdy už má být opravdu běžně fyzicky dostupný. Dnes to tedy berte jako takovou ukázku, že Intel bude mít co nabídnout, což, jak jsem už řekl, je vlastně pointa celého tohoto papírového letošního uvedení a zmatku dvou mainstreamových generacích procesorů Intel v jednom kalendářním roce. Platí také, že je na místě se ptát, zda Intel nemohl přeci jen uvést 6jádrové mainstreamové procesory o nějaký ten rok dříve a nemusel tak zazdít na celé roky většinu vývoje aplikací a všeho na max. 4 jádrech …  

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 28
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-26 23:51:15
avatar
No já teď kupoval ryzen 1600 za krásných 5052 Kč, takže se skoro vešel do těch 5tis. Sice deska za 3 ale ten vyber na itx alternativu neumožnil Co se tohle dostane na trh bude už urcite pod pěti
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Box fan 2017-10-27 00:34:49

Jak je na tom chladič, dá se, nebo nedá se (vysavač)? Třeba v porovnání s box chladiči Ryzenu. Děkuji.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 07:12:01

Tento kusok čo sa netaktuje je priam stvoreni na undervoltink a pekny medeni pasivny chladič
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 09:12:12
avatar
je horší než ten na RYZENu to zcela jednoznačně .... menší lopatky a ostré ...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 07:08:33

Co sa tyka cena/vykon je to najzaujimavejsi kusok kremika od intelu, jedine co ho zhadzuje su dosky. Proste tento kusok sa netaktuje a stacila by mu aj zakladna doska za 50-80€, lenže toto vyrobcovia neponukaju. Najlacnejšia je za 120€ a aj to len preznačeny stary kus dvestovkovej rady
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 11:52:18
avatar
Konecne CPU od Intelu, ktory ja hodny svojej ceny a je konkurencie schopny. Zabija to fakt, ze platforma je zatial draha, a aj ked sa zaciatkom roka objavia lacnejsie cipsety H270/B360, je tu problem nemoznosti upgradeu. Za inych podmienok by to bol priam idealny procesor. Takto tu ostava vyhoda pre AMD. Lacnejsia a odomknuta platforma B350 a bud slabsi a lacnejsi Ryzen 1400 alebo drahsi a vykonnejsi Ryzen 1600.

Mimochodom, ja som sa uz rozhodol pre AMD. Ryzen 1400 spolu s doskou B350 je uz na ceste ku mne domov
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 12:56:10

Tak AMD ma na vyber pekne dosky už za 60€. Ryzen 1400 190€ je len o 40€ lacnejši ako R1600 230€. Ked si chcel ušetriť tak si mal zobrať R1200 za 100€ je to tiež 4 jadro ako R1400 ma 4 vlakna namiesto 8. Ktore v hrach maju 0% vpliv na vykon a v multivlaknovich operaciach 5% až 15%, tak že nič zasadne. K tomu za 30€ DDR4 4GB, disk M.2 180GB 60€
Za 250€ maš PC ešte nejaku bedinku zo zdrojom a GPU...
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 15:06:59
avatar
Ja som kupil Ryzen 1400 za 166€, takze uplna spokojnost 1600 by ma vysla o 50€ viac. A kedze penazi nie je nazvys, rozdiel sa vyuzil do dalsich komponentov, napr. za 90€ 2x4GB DDR4 3000MHz CL15. V novych hrach ma praveze tych 8 threadov vplyv, ked uz nic ine, tak na mensie prepady minimalnych FPS. A nie len na hry som bral tento procesor. Sem-tam nieco zazipujem alebo prekonvertujem a tu tych 8 threadov dost pomoze. Taktiez vo FL Studio mi viac threadov pomoze. A oproti mojmu staremu Athlonu 860K to je sakra rozdiel
digitalis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 15:45:40
avatar
A dosku som kupil ASRock AB350M PRO4 za 80€.
GamerX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 12:56:59

Nedávno tu byl článek o funkci MCE, nebo jak se to jmenuje, která umí vynutit maximální turbo pro všechna jádra. Oproti výchozímu stavu se to dá za OC trochu považovat, protože pokud se aktivuje, jede i5-8400 při jakémkoliv zatížení vždy na 4 GHz.

Mohli jste to v článku také zmínit a ideálně i otestovat, zda to má nějaký přínos v praxi (zjevně ano, když to byl u i5-8600K údajně velký problém).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 13:20:04
avatar
tak tohle přesně u 8400 nefunguje, protože je to taktování a 8400 nejde nijak taktovat ...

funkce na kterou narážíš je prostě automatické taktování a funguje jen u "K" procesorů ...

jinak automatické OC problém není, funguje u všech procesorů, které jdou taktovat, jak AMD, tak Intel, problém je, když se výsledky s přetaktovaným procesorem vydávají za výsledky procesoru na základním nastavení ...
GamerX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-27 15:22:44

Škoda. Tedy ne že by 3800 vs 4000 byl nějaký obří rozdíl, ale alespoň něco.
marek13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-28 14:11:11

Toto je podľa mňa aktuálne najlepší procesor z hľadiska cena/výkon do bežného domáceho PC. Ponúkne vysoký jednojadrový výkon, ktorý je dnes ešte stále dôležitejší ako výkon multivláknový, ale na druhej strane je aj dobre pripravený na aplikácie, ktoré budú chcieť tých jadier viac. Bežné domáce PC je podľa mňa PC na internet, maily, YouTube, hry, občas encoding videa z dovolenky a občas úprava fotiek z dovolenky. Treba počkať na lacnejšie dosky a bude to dokonalé.
shadowmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-29 11:18:37
avatar
Smysl by měl kdyby šel do starších desek. Se strategií každé dva roky jiná deska si ho můžou strčit mezi půlky. Nejde jen o upgrade, ale když mi dva měsíce po záruce odejde deska a procík ještě stačí, nebaví mě novou shánět po aukcích a bazarech, jako se mi to už jednou stalo. Starý Ryzen do nové desky s velkou pravděpodobností půjde i po pěti letech, jako to bylo u AM2/AM3
patro16 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-29 11:39:52

tak ja s mojou pretocenou i7-4790K stale nemam dovod upgradovat na 8-generaciu alebo ryzen a povedal by som, ze ani ludia co maju i7-6700/i7-7700//K pretoze pre hry tam nieje ziaden prinos.
Robokovich [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-29 15:06:40

Jo kdyby jen popisované, ale já jsem skoro stále plně přesvědčen že pro RX570 nepotřebuju stále víc jak přetočený 2500k. Ano 6 let starý dědeček a stále se nemá za co stydět. Jistě, 1080ku by bottlenecknul, ale grafiku za 15-20k nikdy nekoupim nejsem blazen. Takže možná že půjdu časem do 1600 nebo 1700 a přetočim ho na X verze. Ale s poklidem nejspíš počkám na Ryzen+ a uvidí se co 12nm.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-30 20:55:55
avatar
Svatá pravda nemá cenu kupovat nový CPU, když starý i5 táhne stále dobře.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - - 2017-10-29 15:05:50
avatar
Tak tady to mate cerne na bilem panove, jednoduchy recept jak vytocit amd fanb... ehm, tedy absolutne a strikne objektivni a nestranne recenzenty. Dejte tam benchmarky v 720p~
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-29 18:23:46
avatar
I C&C Generals (hra z roku 2003) hraju v rozlišení 1280x960, takže netuším proč by mě mělo o 14 let později zajímat 720p (1280x720). Do budoucna se SW mění a AMD má výhodu ve více vláknech, takže neočekávám ztrátu pro AMD procesory, ale naopak zisk. A vzhledem k možnosti taktování AMD a nemožnosti téhle i5 je i jednojádrový výkon AMD ok.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-29 18:32:39
avatar
já chápu proč někdo používá 720p ... aby ukázal nějaký rozdíl, byť neukazuje nic, co by k něčemu někomu bylo a vlastně neukazuje ani výkon CPU, spíše mizernou optimalizaci hry samotné ...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-30 20:54:13
avatar
Krásně provedené testy a hlavně jasně a zřetelně ukázáno, že zase nastala doba, kdy CPU jak AMD tak INTEL předběhli samotný herní vývoj, kdy s i5 za 5 tisíc si zahraji stejně jako s i7 za 15 tisíc a více. Když každý den nepracuji v náročných aplikacích nebo nestříhám videa, tak prostě nemá cenu kupovat něco víc jak i5 popřípadě Ryzen 5. Stále platí, že pořádná GK je to co udává výkon ve hrách a je to škoda, kdy výkonný CPU s mnoha jádry by se mohl využít na značně pokročilou inteligenci protivníků a jejich autonomní myšlení při hře a konečně by odpadnulo posrané skriptování a překračovaní neviditelných hranic k dalšímu skriptu.

Se ani nedivím, že XBOX ONE X bude mít starý Jaguár, kdy prostě postačuje na vše co konzole potřebuje.

DD nerecenzoval jsi už někdy v minulosti STEAMLINK? Nebo nepřemýšlíš o tom?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-10-30 21:37:22
avatar
nerecenzoval, zatím ne ... mám teď tolik věcí na testy a recenze, že byc mohl vydávat 3 denně a stejně bych to nestíhal všechno (a že nestíhám ani tu jednu skoro )
error2000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-11-02 11:32:40

Pokud nepotrebujete krmit high-end GPU, hrajete ve full hd a pc mate jenom na hry/net/filmy bohate staci R3 1200 OC 3,9.a je absolutne zbytecne priplacet za neco jineho. V mem pripade k tomu RAM 3200OC a RX 480 a je to luxusni vykon za male penize.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

Herni.cz

Videa
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!
Neverwinter Nights ve vylepšené verzi ve 4K!Středa, 22 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1063x
Komentářů: 4
WoT 9.21 Update – poslední velký update se blíží, co nabídne?
WoT 9.21 Update – poslední velký update se blíží, co nabídne?Pondělí, 20 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1079x
Komentářů: 0
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!
Kingdom Come: Deliverance ukazuje téměř finální podobu hry!Pátek, 17 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2070x
Komentářů: 7
World of Tanks v nové generaci grafiky
World of Tanks v nové generaci grafikyNeděle, 12 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2071x
Komentářů: 3
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!
Koenigsegg Agera RS – 457km/h na veřejné silnici!Středa, 08 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1872x
Komentářů: 9
Samsung si opět utahuje z Apple iPhone
Samsung si opět utahuje z Apple iPhonePondělí, 06 listopad 2017
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2431x
Komentářů: 11