Patriot VIPER Steel 32GB (2x16GB) DDR4 3200 – TEST a RECENZE rychlých ale dostupných RAM Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Čtvrtek, 17 září 2020
Přejít na obsah
Patriot VIPER Steel 32GB (2x16GB) DDR4 3200 – TEST a RECENZE rychlých ale dostupných RAM
V praxi
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Nakonec jsem byl tedy s těchto pamětí hodně nadšený, za svou velmi příznivou aktuální cenu nabízejí kombinaci kvalitních čipu Hynix, vysokou kapacitu 32GB a není problém je přetaktovat i na onu magickou hranici 4000 MHz se stále rozumným napětím 1.45V. Na AMD platformě jistě oceníte to, že v základním XMP profilu mají už od výroby nižší časování 1T namísto 2T, jak se nastavují u Intelu. Tím se paměti od Patritotu řadí mezi opravdu zajímavé, hlavně z pohledu snižování časování i na základní frekvenci, nebo na platformě Intel k maximálnímu možnému přetaktování.

Ono dosáhnout na frekvenci 4000 MHz, není totiž žádný velký problém. I když vzhledem k současným omezením ze strany procesorů samotný není tento takt bohužel v praxi z hlediska výkonu využitý. Pro fandy taktování to ale zajímavé samozřejmě je. Další generace procesorů budou ale využívat rychlejších pamětí v základu. AMD je například aktuálně oficiálně na 2933MHz u RYZEN 2000, pro RYZEN 3000 generaci pak 3200 MHz, což nejspíše kvůli standardu (3200MHz je oficiálně maximální uznaný JEDEC standard) bude platit i pro ZEN3, ačkoliv vhodné pro ně určitě budou 3600MHz moduly. Takže rychlejší paměti budou využitelné.

Ovšem jak je vidět u tohoto modelu, je ideální volbou si připlatit spíše na kapacitu 32GB o nižší frekvenci než vysoko taktované 16GB balení. Ono pokud jste zruční a umíte s BIOSem, není problém si i tyto pomalejší paměti celkem dobře „potunit“ a získat několik procent výkonu navíc. Poměr cena/výkon je speciálně u tohoto modelu doslova vynikající.

Patriot se tedy s tímto modelem Viper Steel opravdu vytáhl, vykašlal se na honosné chladiče, RGB podsvícení, a to mu velmi pomohlo stlačit koncové ceny o mnoho níže než veškerá konkurence. Přitom stále zachoval kvalitu na výborné úrovni. Paměti se nepřehřívají, chladiče nejsou moc vysoké, takže nekolidují s většími chladiči a také jdou velmi dobře přetaktovat. Právem si tedy odnášejí naše ocenění pro vynikající poměr cena/výkon.

Za poskytnutí pamětí na recenzi děkujeme společnosti Patriot

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům:

 

 

   

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-18 09:03:54

Minulý týden jsem koupil ještě o pár korun levnější Viper 4, což jsou parametrově naprosto totožné paměti. Stihl jsem desku ASUS TUF GAMING PLUS B550 (plus 525 cashback jako bonus) ještě za 3333Kč. Jak jsem se na Patriot díval skrz prsty, tak musím říct, že přidávat za Corsairy už dnes nemá smysl. Ryzeny opravdu už nejsou na paměti tak náročné jako první generace. Za necelých 9000 základ obývakového PC s Ryzenem 3100. A to ještě čekám 525Kč cashback za tu desku. SSD Adata 8200Pro jsem v 1TB variantě pořídil za 3400. Grafika je bazarová SApphire Nitro+ RX 5800 za 2500Kč. Za cca 15 000 slušné PC, které zvládá hry v 2560x1440. (Pro honiče FPS - televize v obýváku umí 50Hz)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-18 09:23:33
avatar
ano vývoj BIOSů ale i ZEN udělal hodně ... nicméně i současná generace DDR4 čipů je mnohem dál, prostě paráda
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-18 18:52:45
avatar
Asi myslíš RX 580.
No tak s ní a 1440p budeš muset slušně krouhat nastavení grafiky hry, aby ses dostal na 45-50 fps. Tedy pokud nehraješ hry, které dá s prstem v nosu i slabší karta.

Ale chápu, každý to má jinak
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-18 11:28:13

Funkční, tvarově normální a bez tuny diskotékových LED blbinek ... aspoň někde je svět ještě v pořádku
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mno... 2020-09-19 15:09:45
avatar
Dokud jsem si nepořídil prosklenou skříň, tak jsem měl ostatní za blbce, ale teď už bych to bez RGB nechtěl.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-20 08:41:02
avatar


No, je fakt, že některé RGB vypadají fakt hezky a podtrhují hightech vzhled komponent.
Já mám CoolerMaster HAF XB EVO (docela slušně děravá skříň) a jediné co mi tam svítí je SAPPHIRE na RX 5700XT, ostatní světýlka jsou povypínaná. V noci to příjemně osvětluje strop, nijak to neruší. Takže to jsem nechal zapnuté. Ale tím světýlka u mě končí
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-21 09:30:48

Zrovna ten SApphire mě pěkně štve s tím ovladačem Trixx. Je v něm nějaký bug a nešlo mi nastavit Turn off, musel jsem to vypnout stáhnutím posuvníku výonu na nulu. Na RX580 funguje v pohodě, na RX5700XT tento problém.

RGB je kýčovitý děs dnešní doby a doufám, že se stane co nejdříve minulostí.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-09-21 19:22:08
avatar
Nemyslím si, že by RGB jen tak vymizelo...bohužel.
Jednak je to tím, že výrobci to cpou všude (stejně jako slovo GAMING)...aby ne, když je to stojí nula nula prd ale na celkové ceně přirazí pár dolarů. A ještě tvrdí, jak se věci s RGB a GAMING prodávají, že to zákazníci chtějí/vyžadují
Druhak si myslím, že to slušně odráží dnešní dobu...povrchnost.

Na ten Trixx doma juknu.

EDIT: vypnutí RGB v Trixx mi funguje.
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RGB 2020-09-19 17:31:00

Jak to máme chápat? Bez urážky.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 139x
Komentářů: 0
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 852x
Komentářů: 7
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2090x
Komentářů: 6
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1743x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2460x
Komentářů: 11
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3418x
Komentářů: 20