ASUS Mini PC PN50 – TEST a recenze pořádného mini počítače s výkonným AMD RYZEN 4000U Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 14 září 2020
Přejít na obsah
ASUS Mini PC PN50 – TEST a recenze pořádného mini počítače s výkonným AMD RYZEN 4000U
ASUS PN50 - miniPC
Výkon v praxi a provoz
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • ASUS Mini PC PN50 – TEST a recenze

                    pořádného mini počítače s výkonným AMD RYZEN 4000U

ASUS nám poslal na test svou novinku v podobě nové generace mini-PC. Ty známe hlavně s platformou Intelu, který jim říká NUC. Nicméně protože Intel není dnes schopen vyrobit pořádný moderní a úsporný procesor s těm efektivními 15W TDP, příležitosti se chopilo AMD. Výrobci PC tak mohou použít ultra efektivní APU procesory AMD RYZEN. A to ne ledajaké. Nová řada mini počítačů PN50 od ASUSu totiž používá nejnovější 7nm AMD RENOIR čipy, které jsou určeny hlavně do mobilních počítačů. V tomto případě jsou ale namontovány do šikovných malých krabiček, tedy vůbec nejmenších klasických desktopových počítačů na trhu.

A proti dosavadním podobný mini počítačům s Intel procesory, jsou ale doslova revolucí. Nabízí výkon, který ještě nedávno měly solidní velké mainstreamové počítače. Proti Intel variantám za stejné, či v praxi spíše výrazně vyšší ceny, mají nové RYZEN verze masivně lepší procesorový a násobně lepší grafický výkon, použitelný dokonce i na hraní her. A to vše při extrémně nízké spotřebě, a tedy excelentní efektivitě. A nebavíme se jen o nějakých slabých 2 nebo 4jádrových variantách. Můžete mít 15W procesor s 8jádry/16vlákny a Radeon grafikou v jenom! Přirozeně nás tedy zajímalo, jak si tyhle novinky vedou v praxi …

  • ASUS PN50

Tato nová řada mini počítačů již dorazila i na český trh. Můžete ji pořídit různě, kdy ASUS je schopen ji firmám dodat již kompletně dle požadavků osazený pamětí a SSD a volitelným konektorem (můžete si vybrat mezi VGA, COM, DP či druhým LAN). Ovšem běžně jej pořídíte v obchodech jako samostatnou jednotku bez osazených RAM a SSD. Obojí si tedy musíte koupit a osadit sami. Samozřejmě v ceně tak není ani OS Windows. Kupujete si tedy jen základ počítače, RAM, SSD a OS si musíte vybrat a dokoupit sami.

Jediné, co ASUS napevno montuje, je procesor do základní desky, protože AMD RYZEN 4000U nejsou procesory do klasické patice, ale pájí se přímo na základní desky. V ČR máme zatím běžně výběr ze tří prodávaných edic. Kupodivu je mezi nimi velmi malý cenový rozdíl, i když ten procesorový rozdíl je obrovský.

Nejlevnější základní verze má 4jádrový/4vláknový RYZEN 3 4300U. Ovšem jen o 1000 korun dražší je 6jádrový/6vláknový RYZEN 5 4500U a o dalších tisíc něco korun dražší, je pak verze s 8jádrovým/8vláknovým RYZEN 7 4700U. Existuje ovšem ještě TOP varianta s tím nejlepším, dnes nedostižným 15W 8jádrovým/16vláknovým RYZEN 7 4800U, který nemá ze strany Intelu žádnou alternativu, natož konkurenci. Bohužel v českých obchodech tuhle variantu ASUS zatím nenabízí.

Pokud jde o samotný mini PC PN50, tak s designem se nedá asi moc vymyslet. Záměrně se zde výrobce nepouštěl do žádných šíleností, orientován je na firemní klientelu, ale také běžné domácí uživatele, kterým prostě stačí malý, ale schopný nenáročný a efektivní počítač. Základní požadavek jsou zde co nejmenší rozměry, a to PN50 plní skvěle. Má jen 4,9 x 11,5 x 11,5cm a při plném osazení váží pouze 0,7kg. Uvnitř je dostatek místa pro jeden M.2 PCIe SSSD, 1x 2,5“ SSD a dvě SO-DIMM operační paměti. ASUS sice na svých stránkách uvádí „omezení“ jako až 1TB 2,5“ SSD a 512GB NVMe PCIe, ale to platí pro verze, které ASUS plně osazené dodává extra.

Jinak pochopitelně můžete do toho M.2 NVMe PCIe 3.0 slotu osadit tak velké SSD, jaké jen seženete. To samé platí o kapacitě 2,5“ SATA SSD disku. Omezena je jen maximální kapacita RAM. Jednak to musí být DDR4 3200MHz (což je skvělé s ohledem na výkon iGPU), a maximem je 64GB, tedy 2x 32GB v tuto chvíli.

Mini-PC má z výroby také vždy osazený v druhém M.2 slotu síťovou kartu Intel WiFi 6 AX200 / BT5. V konektorové výbavě dále najdete 3x USB Type-A verze 3.1, 2x USB Type-C verze 3.2, HDMI, LAN a konfigurovatelná pozice (pro firemní zákazníky) obsahuje v retail verzi DisplayPort. Díky tomu je tak možné připojit na tenhle mni-PC až čtyři 4K monitory najednou! Ve výbavě je také integrovaný mikrofon a IR senzor, tedy možnost dálkového ovládání.

ASUS PN50 Mini PC jsou stavěny pro solidní výkon (dnes ovšem jen když má AMD RYZEN 4000U na palubě) a spolehlivý provoz při minimalistických rozměrech, a hlavně minimální spotřebě. Díky rozměrům zabírá velmi málo místa na stole, a i tak je šikovnější jej dát třeba za monitor, nebo na zeď apod., takže ASUS dodává i praktický držák.

Design a konstrukce PN50 se výrazně neliší od starších verzí podobných mini-PC, ovšem RYZEN 4000U procesory od AMD přináší výkon a efektivitu, který jsme v takhle malých počítačích opravdu ještě neměli. A jaký tedy je?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 867x
Komentářů: 3
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!
PUBG slaví 7 let – přechází na Unreal Engine 5!Úterý, 12 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1658x
Komentářů: 1
The Night Wanderer a Thorgal – RPG od bývalých tvůrců z CDPR
The Night Wanderer a Thorgal – RPG od bývalých tvůrců z CDPRPondělí, 11 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1528x
Komentářů: 0
Fallout seriál je tu! Famózní atmosférická ukázka
Fallout seriál je tu! Famózní atmosférická ukázkaStředa, 06 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 2
Ghost of Tsushima vyje na PC. Už brzy!
Ghost of Tsushima vyje na PC. Už brzy!Úterý, 05 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1641x
Komentářů: 0
WB zničí Hogwarts Legacy 2! Má jít o live service službu.
WB zničí Hogwarts Legacy 2! Má jít o live service službu.Pondělí, 04 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1868x
Komentářů: 0