Velké bilancování – Co se (ne)povedlo v hardwaru 2007 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 27 prosinec 2007
Přejít na obsah
Velké bilancování – Co se (ne)povedlo v hardwaru 2007
Grafické karty v roce 2007 - překotný vývoj
Základní desky a čipové sady v roce 2007 - vývoj nezastavíš
Ostatní HW v roce 2007 - vývoj postupuje slušně, jak kde

 

 

 

 

  • Velké bilancování

              - Co se (ne)povedlo v hardwaru 2007

    Stejně jako před rokem i letos jsme se pustili do velkého bilancování uplynulého roku z pohledu událostí a uvedených produktů v hardwaru. Rok 2007 přinesl mnoho zajímavého, takže si pojďme udělat jeho velké resumé ...

ati-crossfire

    Přesně před rokem jsem se pustil do velkého hodnocení toho, co se povedlo a nepovedlo. Celý rok jsem pečlivě sledoval dění a ani se mi nechce věřit, že už je celý rok opět za námi. Bohužel ten celý rok je skutečně za námi a tak je čas na další velké hodnocení. Letos jsem se rozhodl pro trochu širší, ale zároveň cílenější pojetí článku. Vzhledem k tomu, že se nacházíte na stránkách, jejichž hlavní hybnou silou je počítačový hardware, bude hlavní náplní článku právě on. Bez dalších okolků pojďme rovnou na věc ...

  • Procesory v roce 2007 - čekalo se více 

    Než se podíváme na to, co se událo letos v oblasti procesorů, lehce připomenu článek, který zahajoval letošní rok a kde jsem se zabýval tím, co nás čeká v roce 2007 na poli hardwaru. V oblasti procesorů byla očekávání pro rok 2007 u dvou největších výrobců veliká:

  • AMD rok 2007: Nová architektura K8L, 65nm výrobní proces, nativní čtyřjádra, socket AM2+   .... Index očekávání 100% (dobytí ztracených pozic)
  • Intel rok 2007: 45nm výrobní proces, podpora DDR3 RAM, (nový socket?)  ... Index očekávání 95% (potvrzení stávající pozice)

  Dnes již víme, že ne všechna očekávání se zcela naplnila. Lze dokonce říci, že v oblasti procesorů naše očekávání zcela nenaplnil ani jeden výrobce, i když jeden k tomu měl hodně blízko. Že bychom se nedočkali překvapení, se však rozhodně říci nedá. Bohužel když se na to podíváme s odstupem, jednalo se spíše o překvapení negativní. Abych takhle na úvod nebyl negativista, rozhodně nejsme zklamání vývojem cen procesorů.

intel-QX9650-4 

   Celý letošní rok byl ve znamení neuvěřitelného poklesu cen všech procesorů. Cenová válka mezi AMD a Intelem probíhala zhruba půl roku a cenám v našich obchodech výrazně napomohla sílící koruna, která za rok dokázala posílit o 10 korun vůči americkému dolaru. To už s cenami, odvozenými právě od americké měny dokáže silně zahýbat. Výkonné procesory včetně těch čtyřjádrových jsou dostupnější více než kdy jindy a pokud dnes mluvíme o procesoru za 5000 korun, mluvíme pro většinu uživatelů skoro už o vyhozených penězích, za předražený model. Není tomu tak dávno, co na této ceně začínaly mainstreamové modely a nyní tam začínají high-endové. Cenový vývoj je bohužel nejspíše nejvýznamnějším pozitivem v oblasti procesorů x86 za celý rok 2007. Nicméně je natolik významným pozitivem a samotné běžné procesory jsou dnes natolik výkonné, že si asi nikdo z nás moc nestěžuje. Oba výrobci navíc splnili to co si přecevzali. Valná většina všech procesorů, které se dnes vyrábějí a prodávají, jsou dvoujádrové modely. 

  • AMD - překvapení roku

   Největším negativním překvapením letošního roku je bezesporu situace v AMD. AMD vstupovalo do letošního roku s jasným úkolem. Vydat novou generaci procesorů, která bude základem konkurenceschopnosti AMD v dalších letech a nahradí tak již výkonově zastarávající AMD K8. To se ani v nejmenším zatím nepovedlo. A pro AMD bylo ještě hůř.

AMD-Phenom-3

      Nová generace procesorů AMD K10 má být další evoluce technologicky velmi vyspělých AMD K8. K8 však již narazilo na výkonovou hranici se svým stávajícím návrhem a výrobním procesem. Základy této technologie však jsou na X86 procesorech stále aktuální a velmi moderní a tak je stačilo jen implementovat na modernější návrh a výrobu. AMD se vydalo cestou, která díky omezeným možnostem vývoje x86 procesů jediná zbývá. K dalšímu zvyšování výkonu je nutné zvýšit počet samotných výpočetních jednotek, tedy více jader v procesoru. AMD zvolilo vývojově nejobtížnější možnou cestu a z pohledu mnoha lidí si tak zapříčinilo svou současnou situaci. Vrhlo se do problematického návrhu nativního čtyřjádrového procesoru, kterému však podřídilo naprosto vše. Jak to dopadlo, už víme. AMD se skutečně povedlo nativní čtyřjádrový procesor uvést na trh, jeho dětské nemoci se však záhy projevily a způsobily další problémy, které samotný vývoj nativního čtyřjádrového procesoru AMD způsobil.

AMD-barcelona-4 

   Vývoj se protáhl, objevilo se několik chyb a vydání generace procesorů K10 se posunulo o více jak půl roku, což AMD bylo nedávno nuceno připustit a obávám se, že skutečné zpoždění zanedlouho bude právě jeden rok. Jak už také víme, ani vydané čtyřjádrové procesory AMD K10 nejsou bez chyby a v současné době čekáme na opravení v podobě revize B3, která se ale reálně na trhu objeví nejdříve v průběhu února. A to pořád mluvíme jen o čtyřjádrových modelech a ještě vůbec nepřišla řeč na nahrazení mainstreamových, dvoujádrových a low endových jednojádrových modelů AMD Athlon64 K8. Nové procesory AMD Phenom mají viditelně rok zpoždění a na trhu to začíná být hodně patrné. Situace celého AMD v roce 2007 se dokonce dostala tak daleko, že rok 2007 je oficiálně z pohledu hospodářských výsledků naprosto nejhorším v celé historii firmy. Není to tím, že by o procesory AMD nebyl zájem, to vůbec ne, zájem je větší, než kdy jindy, bohužel však vývoj Phenomu stál mnoho peněz, akvizice firmy ATI další peníze, chybí konkurenceschopné procesory ve vyšších segmetech trhu atd. Bude zapotřebí mnoho úsilí, aby se škody, které letos AMD utrpělo, vůbec podařilo napravit. Otevřeně se dokonce v posledních pár týdnech neoficiálně mluví a spekuluje o odkupu AMD nějakou větší společností s dostatkem kapitálu. V této souvislosti se nejčastěji spekuluje o firmách Samsung a IBM. Jak to celé dopadne, se dozvíme během příštího roku.

amd-be 

Další rok 2007 by totiž AMD jako samostatná firma nepřežilo. AMD nás v roce 2007 hodně zklamalo. Generace dostupných K10 procesorů není na trhu, a když, tak výkonem se obáváme, že nebudou v současných revizích stačit ani na 45nm Intel Core. Stará AMD X2, ač cenově a výkonem stále velmi zajímavá, bohužel prošvihla historickou příležitost už před lety, kdy měla tehdejší omyl jménem Intel Pentium 4 zadupat do země. Že na to technologicky rozhodně více než měla nárok, dnes dobře víme. AMD až letos odladilo 90 a 65nm výrobní proces u X2 skutečně bravurním způsobem, ale co je nám to platné, když čas a vývoj tak letí a i požadavky zákazníků jsou jinde. AMD v roce 2007 sice na trhu z pohledu zastoupení na trhu výrazně neztrácelo, za což však platilo vysokou cenu a o nějakém dobývání pozic Intelu nemůže být ani řeč. AMD tak v roce 2007 předvedlo akorát to, že je technologický leader na poli výroby a vývoje x86 procesorů. Nativním čtyřjádrovým procesorem s integrovaným řadičem paměti rozhodně předvedlo, že umí. Bohužel z hospodářského pohledu a pro běžného uživatele z pohledu použitelné hodnoty už nad tím zdaleka jásat nemůžeme.

  • Intel - setrvalý stav, bohatý rok

   Intel, jako jediný konkurent AMD na poli výroby x86 kompatibilních PC procesorů, už AMD příliš jako konkurenci nevnímá. Ostatně není divu. Pro Intel je rok 2007 z pohledu financi diametrálně odlišný proti AMD. Rok 2007 je nejúspěšnějším rokem v historii společnosti Intel. O tom, že AMD si obecně na Intel příliš vyskakovat nemůže, svědčí i fakt, že čistý zisk Intelu je vyšší, než celý obrat celého AMD. V to, že by AMD jako takové v dohledné době ve výrobě x86 procesorech, po letošních událostech, vůbec kdy vyrovnaně mohlo soupeřit s Intelem, už nevěří ani ti největší optimisti. Intel si tak na x86 procesorech může pomalu dělat, co chce.

quadcore

   U Intelu samotného jsme v roce 2007 zase tolik převratných věcí nečekali a oprávněně. Skutečně se nic za celý rok de facto nic významného nestalo. Intel těžil ze zaslouženého úspěchu svých Core procesorů, uvedených ale už v roce 2006. Ty rozhodně neprodává lacino, což je vidět na finančních výsledcích. Očekávané 45nm procesory Intelu letos dorazily v podobě několika testovacích čtyřjádrových kusů extrémního XQ9650. Jejich přínos proti 65nm varinatám je však ve většině užívaných aplikacích roven nule. Výkon roste jen díky zvyšující se frekvenci. Nižší výrobní postup ale přinesl u silnějších modelů podstatné snížení spotřeby. Bohužel se na poslední chvíli přišlo na několik problémů s novými 45nm procesory. Minimálně ještě půl roku 2008 budou stávající 65nm modely stále aktuální, takže nástup 45nm technologie se zpozdí. A to už se na příští rok připravuje nová generace procesorů Intel. Intel zkrátka v roce 2007 v poklidu vyráběl, udržoval svá Conroe a hlavně hodně vydělával. Intel se nepouštěl do žádných experimentů s výrobou nativních čtyřjader, na která by kladl hlavní důraz a všechno ostatní by jejich vývoji podřídil. Naopak vyráběl technologicky sice zdaleka ne tak vyspělá, ale v současnosti hlavně funkční a výkonná čtyřjádra. To nejlevnější již lze dnes pořídit za něco málo přes 6000 korun.

AMD-phenom

   Rok 2007 v oblasti procesorů nedopadl tak, jak bychom čekali. Firmě Intel lze jen pogratulovat ke skvělému obchodnímu výsledku. Nad počínáním AMD máme minimálně rozpaky. Hlavně se však obáváme o dalšího vývoj ve vlastní oblasti procesorů. Pokud se AMD rychle nevyhrabe ze současné situace, na což by byl zapotřebí již skoro malý zázrak, aby AMD přežilo jako samostatná firma, nebude na trhu zrovna veselo. Rok 2007 byl možná začátkem konce jedné firmy a začátkem konce konkurenčního prostředí na x86 procesorovém trhu. Snad nám připraví rok 2008 v tomto ohledu nějaké příjemné překvapení.

  • Není procesor jako procesor ...

   Intel a AMD nejsou ale jedinými výrobci procesorů. Výhradně x86 sice ano, ale jsou zde i jiné firmy, které vyrábí procesory. Rok 2007 byl zajímavý i z pohledu firmy IBM. Tahle firma je z pohledu technologie výroby procesorů daleko před Intelem i AMD. Vyrábí celou škálu procesorů. Spotřebitelsky zajímavý je procesor Cell, který užívá herní konzole PlayStation 3. Tenhle supervýkonný procesor má celkem 9 jader. Jedno hlavní a 8 pomocných. Pracovní frekvence sahá ke 4GHz a jeho výkon několikrát překoná poslední procesory Intel i AMD. Bohužel tento procesor a jeho technologie je poněkud něco jiného, než zapadá do plánů hlavního pána na x86 platformě. Microsoft si v dohledné době nepřeje otevřenou platformu, protože by jeho Windows rázem mohla vzniknout významná konkurence na poli operačních systémů. Jisté obavy by pak měl i Intel, který by přišel o svou výsadní pozici. Procesor Cell se tak bude jen obtížně do zkostnatělé situace v segmentu osobních počítačů prosazovat. Pro nás všechny a pro samotný vývoj je to však jen škoda.  

Produkty roku:

  • 1. Procesor IBM Cell - technologická pokročilost a výkon sahající daleko za možnosti současných procesorů Intel i AMD. Bohužel plýtvání potenciálem v jediném výrobku. Na počítačích mu není přáno.
  • 2. Procesor Intel Core 2 Quad Q6600 - první skutečně cenově přístupné čtyřjádro. Technologicky nenáročné s kompromisy, ale díky tomu je plně funkční, cenově přijatelné a poskytuje dnes velmi vysoký výkon.
  • 3. Procesor AMD Barcelona - První nativně čtyřjádrový x86 procesor. Technologický triumf AMD na x86 platformě, za který však možná AMD zaplatí příliš vysokou cenu. Výkonový přínos pro specializované vědecké výpočty skvělý, pro běžného uživatele na x86 platformě je značně diskutabilní.

ibm-cell

Zklamání roku:

  • Situace v AMD -netřeba znovu rozebírat, že tohle asi nikdo pro rok 2007 nikdo neočekával. 

Přejděme k další oblasti Hardwaru ...



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 247x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1357x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1803x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2221x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1990x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2797x
Komentářů: 5