Gigabyte X670E Aorus Pro X – TEST a RECENZE skvěle vypadající vybavené AM5 základní desky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 04 duben 2024
Přejít na obsah
Gigabyte X670E Aorus Pro X – TEST a RECENZE skvěle vypadající vybavené AM5 základní desky
Základní deska
Základní deska v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Gigabyte X670E Aorus Pro X je jednou z nejnovější AM5 desek na trhu, kdy tahle platforma je na světě už dva roky. Brzy se s nástupem ZEN 5 generace procesorů RYZEN očekává výrazná obměna AM5 desek. Ovšem podpora starých i nových AM5 procesorů zůstane i u těch současných. Sama deska má některé z novějších aspektů stylu a výbavy, které dříve uvedené Gigabyte AMD desky nemají.

Její hlavní nabídkou je ten velmi výrazný design. Tedy bílo/šedé PCB, stříbrné pasivy atd. prostě cool vypadají deska. Jinak jako X670 nepřekvapí celkově bohatá výbava. Nicméně zatímco u kompromisnější B650 série bychom ledacos odpustili, zde už nemůžeme ignorovat absenci USB4 a přítomnost extrémně podprůměrného ALC897 zvuku, absenci digitálního/vstupu výstupu apod. Integrovaný zvuk rozhodně nepotěší a nedoporučuji používat nikomu, komu trochu sejde na nějaké kvalitě zvuku. Gigabyte evidentně sází na to, že všichni uživatelé této desky budou řešit zvuk svého PC jinak. Ale na takhle drahé desce je ALC897 prostě ostuda.

Speciálně když jinak fyzické zpracování desky je absolutní špička. Je ale pravdou, že s ohledem na to není cena tohoto X670E vůbec špatná. Aktuálně stojí kolem 8500 korun vč. DPH což není sice málo, ale na poměry takhle fyzicky udělaných, a navíc X670E desek, je to velmi dostupný model. TOP X670E modely obvykle stojí i dvojnásobek. Takže tady asi lze pochopit tu absenci USB4, solidního zvuku apod. Pochopit ano, ale stejně to neoceňuji, těch pár dolarů navíc na lepší zvuk GB utratit mohlo.

  • Závěr

Nicméně pokud vám ten mizerný integrovaný zvuk nevadí a řešit jej budete jinak, tak nelze ignorovat extrémně kvalitní fyzické zpracování této desky a špičkovou základní výbavu, včetně nejnovějšího Wi-Fi 7 jako jedna z prvních desek vůbec. Za ty peníze v těchto ohledech určitě jedna z nejlepších AM5 desek v současnosti a ten velmi pěkný neobvyklý design je pochopitelně také vítaný.

Takže určitě ji doporučit můžeme, ale není prostě perfektní, jak by být asi mohla. Ale je pravdou, že mít lepší zvuk a USB 4 stála by více, a hlavně by také poněkud ohrožovala podstatně dražší TOP desky, které by proti ní rázem neměly moc smysl. Takže nepochybuji o tom, že Gigabyte X670E Aorus Pro X je záměrně trochu kompromisní, aby přeci jen byla cenově na dohled mainstreamu a na tom hlavním se rozhodně nešetřilo. Zpracování je skutečně absolutně TOP.

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-06 19:52:49
avatar
Díval jsem se, kde je deska k prodeji a mají ji v Kauflandu. Odkaz

ALC 897 je TOP!!!
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 06:08:35

Jsem nerad nevlídný, ale negativní hodnocení zvukovky podle namerereneho rozsahu dynamiky a odstupu signálu od sumu, protože nedosahuje 107dB ale "jen" 86dB je klasický technokratický přístup a nesmysl.

Dynamický rozsah (DR) lidského sluchu je sice teoreticky 130 dB ale v realitě se s takovým rozsahem dynamiky člověk nesetka. A u hudby už vůbec ne. Maximální realizovatelný DR na vinylových deskách bývá 30-40dB, na CD je to přes 90 dB. Jenže realita nahrávek je úplně jiná.

Začátkem 90 let byla snaha využít DR, který CD nabízela, ale pak se převládla tendence dělat nahrávku co nejhlasitější a začaly se masivně používat kompresory dynamiky a limitace špiček. Dneska je většinou hudba, zvlášť ta populární, jen monotónní hluk bez jakékoliv dynamiky a řešit DR a odstup zvukový tedy nemá smysl.

Ve světové databáze dynamickeho rozsahu (DR) 176 tisíc alb jsou ta s průměrnym DR přes 10dB brána jako velmi dobrá. Album s největším DR má 35 dB a skladba s největším DR má 45dB. Ale dnes běžná muzika má DR v řádu pár jednotek dB. Technokraticke honění se za vysokým DR zvukovek je tedy stejná hloupost, jako nesmyslné vysoká fps ve hrách. Děla se to jen proto, ze je to technicky možne, a taky to lepe prodává, protoze lidí uvažujících ve stylu "čím víc proužků, tím víc Adidas" je hodně a mediální tlak s nimi tímhle směrem manipuluje velmi úspěšné.

Pro ty, kdo se o fungování a vývoji DR muziky chtějí dozvědět víc, mohu doporučit pár odkazů.

https://www.echoes-zine.cz/ozveny/dynamika
http://www.audiodrom.net/cs/jak-to-vidime/34-cesta-do-pekel

A jeste databází DR alb

https://www.dr.loudness-war.info/album/list/1/dr-max/desc
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 07:22:46

Realita je taka že aj ked mam lepšiu integrovanu zvukovku na doske, je realne nepoužitelna, vysvetlim. Napriklad mam doma reprosustavu za cca50 000Kč a ked ju napojim s integrovanej zvukovky je to nepočuvatelne šum a pazvuky s PC sa prenašaju do reprosustavy, jedina možnosť je zapojenie cez HDMI, alebo cez opticky vystup.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 09:57:25
avatar
ano v článku máme měřený rozsah a je to kvůli snadné orientaci, ale samozřejmě to není zdaleka jediný důvod, proč je ta zvukovka špatná, doporučuji si ji poslechnout v praxi ... rozdíl mezi ALC897 a třeba ALC1220 je i na průměrných sluchátkách jako noc a den, ve všech směrech, nejen rozsah zvuku, ale celková charakteristika, detaily atd.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 17:37:37

Z grafu v článku je vidět, ze i ty nejhorší merene zvukovky mají odstup 84 dB, coz je obrovské číslo (8.5 radu tedy víc nez 1:100 milionum). Při normální hlasitosti neni tak nízký šum slyšet ani bez signálu, natož když je maskovaný signalem. Když se nepustí signál a hlasitost zesilovače se dá na maximum, tak možná něco slyšet bude, ale při maximální hlasitosti se obvykle neposlouchá. A i kdyby, tak ten slaboučký šum v řevu signálu stejně nebude slyšet.

Pokud je po připojení zesilovače a beden na výstup z PC slyšet rušení, tak je otázka, jestli za to může zvukovka. Naměřené odstupy zvukovek jsou obrovské a realny odstup analogového řetězce bude nejspíš horsi. Zdrojem sumu při připojení PC zvukovky může byt ale spíš problém s propojením. PC je silným zdrojem rušení a pokud nemaji propojovací kabely dokonale stínění, tak se může rušení indukovat do nich. Třeba připojení předního audio výstupu se běžně dělá nestinenymi vodiči vnitřním prostorem PC bedny. Oblíbený zdroj rušení jsou také zemní smyčky.

Doporučil bych ke zvukovce připojit sluchátka, nejlépe s vyšší citlivosti, a poslechnout si výstup zvukovky bez signalu při běžné hlasitosti a pak s hlasitosti na maximum. A ještě si zkontrolovat nastavení hlasitosti ostatních výstupu, aby se do výstupu nedostávalo rušení indukované na nějakém nezapojenem vstupu.

Obvykle se odstup zvukovky měří tak, ze se primo propoji linkový vystup a vstup krátkým dobře stíněný kabelem, aby bylo indukovane rušení co nejmensi. Při špatnem připojení vnějšího zesilovače mohou by výsledky o dost horší, ale není to vinou zvukovky.

Jinak pokud jde o poslechove testy, tak používám HiRes sluchátka rp-hd6m od Panasonicu s citlivostí 99dB/mW a vyrovnanou kmitočtovou charakteristikou 4Hz až 40kHz, které jsou opravdu dobra. Dá se s nimi slyšet i 20kHz z měřicího CD. A pro testovani poslechu pouzivam skladby s velkým dynamickym rozsahem a strunnými nastroji, které nejlíp odhalí nedostatek výšek a ořezání dynamiky kompresory a limitery. Dobre jsou třeba harfové party ze Smetanovy Vltavy, ale asi nejlepší je Telegraf Road od Křesťana. I kdyz záleží na i verzi nahrávky. Na rozdíl od placate, elektronicky generované muziky originálu od Dire Straits má křesťan mnohem větší dynamiku i barevnost.

Doma mám desku s alc1220 a v práci nějakou starou, kancelarskou krabičku od Intelu a dost zoufalý, stary HP notes. Co je tam za zvukový čip jsem nezkoumal, ale do kancl masin se určitě žádné hifi nedává. Zkoušel jsem se stejnými sluchátky poslech na všech 3 kompech, ale žádný rozdíl jsem nezaznamenal.

Mam doma i externí USB zvukovku creative sb live 24bitu/192kHz, ale nepoužívám ji, protože kvalita přehrávání zvuku integrované zvukovky je víc, než dostatečná. Ostatně nemám muziku s vyšším vzorkováním, než ma cd, a tak se vyšší rozsah i rychlost vzorkování nevyužije.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-10 07:48:03
avatar
U desky za 9000,- je to od Gigabyte fail jako prase, tohle bych rozhodně neomlouval, zvlášť jak psal admin, že cenový rozdíl mezi ALC897 a 1220VB (4080), je malý.

Tohle je zvukový kodek na levnou kancl desku!

Gigabyte Aorus Pro:
Deska zakoupena na jaře 2019 - kodek 1220VB za 2940,- - Odkaz
Deska zakoupena v listopadu 2020 - kodek 1220VB za 4884,- Odkaz
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 12:43:00
avatar
Ja sice souhlasim s tim co pises, ale imho je ta kritika stejne na miste...tahle deska by mela reprezentovat kategorii "lepsich" zakladnich desek a tedy by podle meho od vyroby nemusela byt osazena "zakladnim" modelem integrovane zvukovky. Osobne by pro mne v pripade zajmu ale byla stopka absence optickeho vystupu, ktery bych v teto kategorii desek rovnez ocekaval ze bude osazen. Nicmene stejne posledni dobou dle meho nazoru desky od Gigabyte sly docela dolu obecne a jejich reseni bych si dnes urcite nevybral.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 07:13:48

Kto chce dobry obraz tak nepouživa integrovanu GPU a kto chce dobry zvuk nepouživa integrovanu zvukovku

Zaujimala by ma jedna vec, ako rychlo vie tato doska nabehnuť do windowsu, alebo ako dlho trva jej reštart, či už konečne BIOS doladili alebo bude lepšie počkať na novu dosku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 09:58:53
avatar
??? náběh do Windows je normální ... jen první start s aktivací třeba EXPO profilu je to delší, ale každý další náběh je normální ...
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 11:22:29
avatar
Setkal jsem se s tím na začátku, pouze u Asus desek, ale po novém BIOSu je start i s EXPO profilem už rychlý.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 12:51:12
avatar
Ocividne nejsi uzivatelem am5 platformy...tenhle pomerne casto omilany problem neni problemem realne praxe - imho je to problem primarne uzivatelu, kteri toto reseni nepouzivaji

Je sice pravda, ze pri prvnim spusteni profilu, nebo po aktualizaci biosu start trva chvili navic, ale je to jen jednou. Pro mnohe uzivatele, kteri si sestavy sami nestavi a biosy neaktualizuji, ti to ve skutecnosti nezaziji nikdy.. V sumari mi am5 reseni dnes realne startuje jeste rychleji, nez am4.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 22:56:55

nevim jak to ma gigabyte, ale na asus deskach se musi spolu s expo porad rucne v biosu zapinat i memory context restore, ktery je tam slusne zakopany. zrovna vcera sem updatoval bios a vzhledem k tomu ze si hodnoty ze zalohy na novy verzi biosu asus neumi obnovit, tak sem zas celej bios odklikaval rucne a dnes mi komp startoval minutu, protoze sem na ten context restore zas zapomnel.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 09:04:52

Tak za tuto radu dakujem, BIOS aktualizujem EXPO zapnure mam, ramky spravne nastavene, prakticky všetko odladene, len memory context restore som nemal prepnute, inak fakt je to zašita vec hlboko v pamatiach skoro na poslednom mieste a take obrovske problemy to vie robiť, vždy som kupoval asus dosky zdalo sa mi že to maju naj odladene ale urobiť take kurvitko a nechať svojich uživateloch sa trapiť...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 09:15:47
avatar
nikdy jsem to nikde nedělal a nepotřeboval dělat a všechno funguje normálně a jako jeden z mála v ČR mě rukama prošla většina AM5 desek co jsou na trhu nemluvě o velkém množství různých pamětí ;) nikdy jsem neměl s EXPO žádné problémy ... žádné dlouhé starty, restarty, žádné problémy se stabilitou apod.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 10:58:19

resil sem to na 5 asus deskach i s ruznyma pametma. jak se zapne expo tak se musi rucne zapnout memory context restore, jinak boot trva 30s+. nevim jak to maj ostatni vyrobci, ale vsechny asus desky se chovaj presne takto a delaj training pri kazdym restartu se zapnutym expo. jen kdyz se rucne zapne MCR na enabled (v defaultu auto), tak to prestane s kazdym restartem trenovat pameti a delsi boot 30s+ se objevi jiz jen jednou za nejaky cas, nekdy po tydnu, nekdy po mesici, obcas si toho ani nemusim vsimnout.

co k tomu rika primo asus:

Memory Context Restore (MCR):

Function:

- Preserves memory settings (timings, voltage, etc.) during system shutdown or power loss.
- Allows faster boot times by skipping memory training on subsequent boots.

Impacts of Disabling:

- Slower boot times: System will need to retrain memory on every boot, potentially adding several seconds.
- Potential stability issues: In rare cases, disabling MCR can lead to system instability or memory errors.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-08 21:40:33
avatar
Asus má v nových biosech už Memory Context Restore nastavené na "auto".
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-09 08:43:42

vsak pisu ze je v defaultu na auto, ale to u asusu znamena disabled pri expo.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-09 10:07:48
avatar
Nově je tam auto i při EXPO profilu.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-09 12:08:12

auto=disabled=30s+ kazdej start a restart, enabled=enabled=15s kazdej restart, mimo toho prvniho. i s enabled jednou za cas dojde k retrainingu. ale s auto hodnotou to trenuje furt. a ted sem si to jeste overoval na dvou restartech po prepnuti z enabled na auto.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-04-07 17:36:34

pro snajprika: Vzhledem k tomu, ze se dneska používaji pro přenos obrazu z PC do monitoru digitální rozhraní, je kvalita obrazu z integrované i samostatně karty stejná. Rozdíl mezi nimi je jen v grafickém výkonu, ale to je trochu jiná písnička.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FABLE – nové fantasy RPG se blíží
FABLE – nové fantasy RPG se blížíPondělí, 17 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 422x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl v nové luxusní ukázce!Pátek, 14 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 618x
Komentářů: 0
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divně
Avowed očekávané RPG od Obsidian vypadá divněČtvrtek, 13 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1411x
Komentářů: 2
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v Gamepassu
Call of Duty: Black Ops 6 v ukázce – hra bude v GamepassuStředa, 12 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 990x
Komentářů: 0
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!
Arcane – druhá a poslední série v první ukázce!Úterý, 11 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1046x
Komentářů: 1
Starfield dostává DLC Shattered Space a nový UPDATE s módy!
Starfield dostává DLC Shattered Space a nový UPDATE s módy!Úterý, 11 červen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1029x
Komentářů: 0