Taktujeme delidnutý procesor a mini Recenze základní desky MSI Z270 Tomahawk Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pondělí, 11 prosinec 2017
Přejít na obsah
Taktujeme delidnutý procesor a mini Recenze základní desky MSI Z270 Tomahawk
Základní deska
MSI Z270 Tomahawk a DELID Core i3-7350K v akci
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

Základní deska Z270 Tomahawk od MSI za svoji cenu nezklamala. Pokud přihlédnu k tomu, jak se na desce taktuje, nezadá si tento cenově dostupný model s výrazně dražšími deskami. Procesor Core i3-7350K jsem nakonec vytáhl na slušných 5150MHz zcela stabilně a úplné maximum se zastavilo na hodnotě 5250MHz. To jsou velmi slušné hodnoty. Samozřejmě bych jich nedosáhl, pokud bych procesor nedelidnul. Bez toho by bylo velmi obtížné dosáhnout i na těch 5GHz, kde už bych měl velké problémy procesor uchladit. Jak je vidět, omezením dnes rozhodně nejsou schopnosti základních desek, ale hlavně schopnosti a konstrukce samotných procesorů.

MSI Tomahawk Z270 je velmi dobrá deska střední třídy, a ačkoliv Z270 oficiálně končí, není to tak úplně pravda. Víte, Z270 = Z370 a tak MSI už v tuto chvíli nabízí Z370 TomaHawk, která je v podstatě úplně stejná, jen podporuje COFEE LAKE procesory. Vše co tak platí pro Z270 verzi, platí i pro Z370. V obou případech jde o cenově jedno z nejdostupnějších řešení postavené na daném čipsetu. MSI ušetřilo tak na nějakých pozlátkách v designu, největší ušetření ve výbavě je tak na zvukovém čipu (což pokud stejně používáte USB řešení vás nemusí zajímat) a také na poplatcích za NVIDIA SLI, kdy desky umí tedy jen AMD CrossFireX. Podsvícení ale nechybí ;).

 Ačkoliv deska není primárně modelem pro taktování, zvládá jej více než solidně, pochopitelně nemá extra prvky výbavy, které dělají taktování příjemnější a jednodušší, ale za to zkrátka připlácíte u dražších modelů. Pro nějaké to malé domácí taktováníčko, však nabízí dost, jak jsem demonstroval i s výměníkem AiO ponořeným do kýble s ledem :).

Ať Z270 nebo Z370 verzi lze tedy doporučit, jako cenově přístupnější a výhodnější verze v rámci nabídky desek na těchto platformách.

Za poskytnutí základní desky a grafické karty

děkujeme českému zastoupení MSI

Za další výbavu děkujeme našim partnerům:

 


 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


 / 19
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-12 21:05:18
avatar
Díky za test, opravdu dobrá práce, jen by bylo ještě zajímavé srovnání teplot v normálu, před delidem a po. (chápu, že to nešlo).
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Z270,230, proč? 2017-12-12 20:28:36

Je to drahý a pokrok malý... měl jsem za úkol postavit co nejvýkonnější pecko za co nejmíň peněz a aby mělo PCI slot a šlapaly na tom W7... - Aukro to jistilo, vše sehnáno v záruce, deska nerozbalená: I5 6600K 3000Kč, GIGABYTE Z170-D3H 2000Kč, Samsung 16 GB 2x8GB PC4-2133P za 2500kč
Za ty prachy luxus ne?
Chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-12 21:10:03
avatar
protože test je o delidnutém CPU (které autor dostal na potrápení) a hlavně desce a né o výhodných nákupek z druhé ruky na aukru...
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-12 21:26:31

Noo kdybych chtěl trápit procák, tak ho koupim právě z druhý ruky aby to tak nebolelo, až zahoří Protože mi ho nikdo na týrání dobrovolně nedá.. ledaže bych ho týral.
Docela by mě zajímalo, týrat stejný procesor na ekvivalentních deskách Z170 a Z270, jestli by byl nějaký rozdíl.
Jo a taky mám z nákupu radost, tak sem se chtěl podělit no
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-12 22:36:35

Hloupě se zeptám vyplatí se koupit i7 7700K nebo i5 8600K
giffoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-12 23:18:48

Ja by som zobral coffee i5. Výkon často nad kaby, alebo by som uvažoval nad ryzenom.
Chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-12-14 16:23:44
avatar
Za mě pokud nemáte desku tak ne, šel bych rovnou do Ryzena, ale mě můj comp dostacuje
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-01-03 00:04:38
avatar
Zbytočný článok, vyhodené peniaze za nekvalitný procesor(s pastou namiesto pájky) a ešte zbytočnejšia strata záruky.
Dostať fyzické dvojjadro na 4 Ghz dnes nie je nič extra. Roky rokúce vzad šiel pretaktovať Phenom II X6 na 5 Ghz vzduch/voda. Alebo ešte starší Core 2Duo/Quad tiež šiel na 4Ghz. Dodnes hromada ľudí fičí na ešte poctivých I7-2600K ktoré idú s malíčkom vo vrecku na 4Ghz a ich výkon je dodnes postačujúci pre drvivú väčšinu. Zo zásady nekupujem od výroby dokriplené procesory, radšej niečo použité a kvalitné.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Problém s účtem na DDWorld?

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Videa
Metro Exodus – silný příběh, atmosférou a grafika! Kdy se dočkáme?
Metro Exodus – silný příběh, atmosférou a grafika! Kdy se dočkáme?Pátek, 13 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1018x
Komentářů: 2
Monster Hunter: World vychází na PC – unikátní konzolová hra míří na PC
Monster Hunter: World vychází na PC – unikátní konzolová hra míří na PCČtvrtek, 12 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1011x
Komentářů: 5
BioWare a EA chystají další propadák? Ukázka z ANTHEM
BioWare a EA chystají další propadák? Ukázka z ANTHEMÚterý, 10 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1422x
Komentářů: 9
Vyšlo DLC pro Kingdom Come: Deliverance – stavíme osadu!
Vyšlo DLC pro Kingdom Come: Deliverance – stavíme osadu!Pondělí, 09 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 967x
Komentářů: 0
DAKAR 18 – údajně největší závodní hra se blíží!
DAKAR 18 – údajně největší závodní hra se blíží!Pondělí, 09 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 840x
Komentářů: 2
Ant-Man and the Wasp je v kinech! Jaký je?
Ant-Man and the Wasp je v kinech! Jaký je?Pátek, 06 červenec 2018
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1174x
Komentářů: 10