Creative Sound BlasterX AE-7 – TEST a RECENZE špičkové zvukové karty s externím modulem Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Sobota, 03 říjen 2020
Přejít na obsah
Creative Sound BlasterX AE-7 – TEST a RECENZE špičkové zvukové karty s externím modulem
Zvuková karta
Instalace a kvalita zvuku v praxi
Závěr a hodnocení

 

 

 

  • Závěr a hodnocení

S kartou jsem po celou dobu testování neměl jediný problém. Zvukový projev byl vynikající na všech testovaných zařízení, zvlášť na HiFi sluchátkách HyperX Cloud Orbit S a sloupových reproduktorech Tannoy, kde jsem si testování doslova užil. Co jistě také potěší fanoušky kvalitního zvuku a zároveň odpůrce RGB je fakt, že zvuková karta nemá ono „moderní“ osvětlení jako model AE-5 Plus. Karta tak v PC působí mnohem střídmějším dojmem.

Pokud se zaměřím na dodávaný SW firmy Creative, vše je přehledné, akorát není v češtině, alespoň jsem českou verzi na stránkách nenašel. SoundBlaster AE-7 je tak více než důstojným pokračovatelem zvukových karet společnosti Creative. Samozřejmě můžeme si myslet, že integrované zvukové karty na základních deskách prošly za poslední roky značným vývojem a zlepšením, ovšem kdo chce mít opravdu kvalitní zvuk, ten se prostě dedikované nebo externí kartě či jinému zvukovému řešení, nevyhne.

Mnoho lidí dnes dává přednost samostatným zesilovačům a receiverům, kdy samozřejmě i pro ně má Creative řešení v podobě G5/G6 nebo výborného X7 řešení. AE-7 je stále klasická PCIe zvuková karta a je dobře že existuje. Speciálně když nabídka zvukových karet v posledních letech se na trhu výrazně zmenšila.

 

Cenově jde sice o něco dražší řešení, než minule testovaný model AE-5 Plus. Ovšem vůči němu nabízí ještě o něco lepší podání zvuku, externí modul hlasitosti a celkově uhlazenější, ne tolik RGB přeplácaný vzhled. Příplatek činí stále přijatelných 1500,-, za zvukovou kartu tedy zaplatíme kolem 5500 korun vč. DPH. Stále je ale mnohem levnější než nejlepší model AE-9. V nabídce je tedy pro každého něco a určitě tak můžeme model Sound Blaster AE-7 doporučit. Je to špičková klasická zvuková karta s odpovídající kvalitou zvuku bez zbytečných kompromisů. Zda jejích kvalit využijete je samozřejmě na vás, nicméně i proti dnes docela solidním integrovaným a USB zvukovým řešením, tohle stále nabízí prostě více. Jasnější, čistější a bohatší zvukový projev, samozřejmě čím kvalitnější nahrávka a kvalitnější sluchátka/reproduktory, tím větší ten rozdíl je. Produkty jako AE-7 nám připomínají, že v oblasti zvuku mají běžná integrovaná řešení stále hodně co zlepšovat.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Creative

 

 

 

AUTOR: Jan Belka
https://www.facebook.com/HWrecenze/

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - blaster ZXR 2020-10-04 18:43:40
avatar
Mám doma blaster ZXR což je defakto předchůdce této karty. Ten ovladací panel je stejný a mohu jednoduše říct, že za ty peníze to nestojí. Karta není schopná ani odstínit šum z grafických karet. Ale tak lepší jak Strix od Asusu tam to bylo ještě šílenější tu jsme vrátil ve 14 denní lhůtě...

Zvuk, no je lepší jak integrovaná, ale že by to byl rozdíl za 5000. To teda ne.

Co se týče creative s nima jsem skončil kvůli ovladačům to je jedním slovem tragedie. Úplně bežně se stává, že ovladač nedetekuje zařízení při instalaci nebo po odpojení a připojení zařízení (v případe SBX 5.1). Creative Už nikdy více.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-04 19:15:58

"U modelu AE-7 pak oceňuji možnost propojit reprobedny pomocí optického výstupu, díky čemuž pak dosáhnete na nativní podporu 5.1 nebo 7.1 zvuku třeba skrze kvalitní AV Reciever." DD, jaký má smysl připojitít k receiveru zvukovku za 5000? DA převodník při posílání zvuku optickým kabelem je právě v tom receiveru. Stačí poslat digitální zvuk s videem řes HDMI. Na analog ti ho převede právě ten receiver.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-04 19:28:28
avatar
Tak hlavne každý kdo dnes používá receiver v nějaké sestavě užívá většinou hdmi , ktteré má spoustu výhod.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 10:46:37

Dokážu si představit, že je monitor připojený přes DP a v ten moment dává připojení přes SPDIF smysl. Ale já mám počítač, který je u AV receiveru v obýváku připojený k televizi a tam dává HDMI smysl. Co mi smysl nedává je to připojení SPDIF ze zvukové karty za 5000, když ty samá data dokáže počítač AV receiveru poslat přes SPDIF integrovaný na desce.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 11:36:00
avatar
No to je nejspíše pravda. ta zvukovka je vlastně v tomto případě "obejita". Tak to by mě zajímalo jak tedy autor recenze zaznamenal onen propastný zvukový rozdíl.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - už zase... 2020-10-04 21:27:30
avatar
Už zase jsem se pobavil u další "audiorecenze" na zdejším webu.

Citace:
Společnost Creative byla vždy známá tím, že dodávala na trh velmi kvalitní zvukové karty do PCI

tentokrát bavíte už v první větě. Hned vzápětí následuje informace o RGB, protože to je (asi) něco, co (by) nás (mělo?) zajímá u DAC jako to nejdůležitější a tak dává smysl to napsat hned na začátek...

Zkrátím to pro nezasvěcené gamery a použiju tabulku v recenzi -> AE-9 za cca 9 tisíc korun nese ESS Sabre 9038, AE-7 "jen" 9018. Dále i skoro 2x dražší AE-9 je 32-bit 384kHz.
Máte 5,5 tisíc na Creative? Pak máte například i na Topping D50S, který na aliexpressu/ebay/německu koupíte za stejnou cenu a má jak Sabre 9038 DAC, tak 768kHz (tedy víc než skoro 2x dražší Creative).

Co je tedy tak vyhodné na Creative a proč dostává ocenění?
Logicky je nutné se ptát - protože je Creative "herní"? a v čem vlastně? Značkou? RGB podsvícením? Kdyby alespoň FPS ve hrách, ale to zde měřeno není.

"klasická zvuková karta"? To jako do slotu v kompu? A to má být jako dobře? To nemáte na herním PC volný jediný USB? Do slotu je to "rychlejší"? A je rozdíl v použití pcie3.0 a 4.0? Proč používá x1 linku a ne rovnou x16 slot?

spojení "AE-9 nejlepší". Slyšeli jste někdy o AK4499?
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 10:41:53

NA mé uši je totálně HiFi už tohle kombo:

zvukovka:
https://www.aliexpress.com/item/4001038384919.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dtAYfH7

Sluchátka:
https://www.aliexpress.com/item/32861331687.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dtAYfH7

Celé to vyjde na mnohem méně než jen tato zvukovka od Creative. Těmi sluchátky za ty peníze jsem nadšený natolik, že jsem si hned objednal ještě jeden kus. Sice to není liga mistrů, ale pořád je to první liga, oproti Sennheiser HD 4.20S, které jsme používal před nimi. Ty jsou na rozhraní okresního a krajského přeboru.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-06 02:50:07
avatar
Ještě sis nezvykl na zdejší audio testy? Ocenění dostala zato že fungovala, co by jsi ještě chtěl, snad ne alespoň loopback který jde udělat s jedním kabelem?

A já zase mám "herní" USB DAC, má latence proklatě nízko
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 07:35:08

Ba dum tssss .... akože ďaľšia recenzia na audio ...povedzme opäť ako naposledy pri AE-5 myslim, len take subjektivne dojmy a nazory... na audio science review to zatial nemerali a asi ani nie je dôvod, zatiaľ mam v PC SB ZxR ale s budúcim prechodom na ITX to bude už len externý DAC
Tieto interne karty sú počuteľne lepšie ako integrovane riešenia ale čo sa týka ceny a vlastnosti zda sa mi stale viac že Creative alebo aj Asus maju ten vyvoj zabrzdený alebo ho nepotrebuju riešit, neviem, každopádne od kvalitného prevodníka to ma ďaleko a ešte ďalej od polo/profi riešenia...takže kto je v dnešnej dobe cieľova skupina zákaznikov? Niekto kto ešte nevie že 90te roky su už dávno za nami?
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - heh 2020-10-05 13:44:46
avatar
Mě tyhle Creative dreky přijdou dost jako předražený krámy teda... mám nějakou prastarou externí Omni (kterou prodávají ještě dneska? ).. ale to jen kvůli tomu, že mi odešla na desce ta integrovaná... rozdíl nepozoruji (a to ani s kvalitnějšími sluchátky) .. zato peněženku to stálo 1500 Kč..
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kam s ní? 2020-10-05 14:39:42

1. NA míchání zvuku existují jiná zařízení - takže profi hudebníkům asi ne.
2. CD už se dávno v PC nepropojuje analogovým kablíkem se zvukovou kartou.. pamatujete ještě? Nu jsem pamětník. Takže tam asi taky ne.
3. Zvuk v PC je z principu digitální.. Takže ven z něj výhradně digitálně, S-PDIF, Optika, HDMI a to do zařízení, která jsou zhlediska reprodukce úplně někde jinde než nějaká PC kartička..
4. Takže nám toho moc nezbylo. Sám jse používal výrobky Creative, ale upřímně, kde to šlo tak jen optika, optika optika.. žádné brumy, které umí v domě s elektrickými rozvody dost potrápit.
Sorry tohle je prostě už jen smetiště technologických a PC dějin
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 16:19:49

jo asi tak. Zlepsovanim integrovanych zvukoviek a prechodom k digitalnemu prenosu nezostalo vela potencialnych zakanikov pre tak drahe nie-profi zvukove karty. Ale asponze sa Creative stale snazia udrzat. Maju aj dake ine produkty urcene vyslovene pre hudobnikov ? Neviem nejak som nepostrehol...
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 17:34:25
avatar
Mě osobně přijde, že vždy obmění krabici a ten krycí plech a je z toho novej produkt co je stejně tragický jako tne před ním.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-06 02:41:37
avatar
svoje profi a poloprofi produkty prodávali pod značkou E-mu (od Creative by si nikdo kdo to myslí trochu vážně nic nekoupil). To fungovalo tak do roku 2010, pak tak nějak skončili/nevím přesně. Nedivil bych se kdyby to už byla jen nějaká skomírající mrtvola udržovaná při životě někým, kdo jen odkoupil značku - ala Nokia atd
Wolfus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-05 23:34:01
avatar
Posledna zvukovka, ktoru som si kupil, bola X-Fi Elite Pro, pretoze mala breakout box, ktory doteraz hojne vyuzivam.
Inac si myslim, ze Creative bola zaujimava znacka v dobe ISA zvukoviek, ale aj vtedy som mal radsej ESS karty
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-06 02:55:04
avatar
tak tenkrát měly smysl na hry, protože byly podporovány (na rozdíl např. od Gravise Ultrasound) - měl jsem jak monstrózní AWE32 tuším VL-BUS (btw integrovaný IDE řadič se hodil na CD-ROMku). Měl jsem i ISA AWE64 v ranném Pentium2 v kombinaci už s AGP grafickou kartou (Rage Pro btw). Takhle to bylo jak na nové hry, tak stále kompatibilní s těmi DOSovými.
Pak jsem měl ještě první Live! tenkrát byl opět EAX podporován v mnoha hrách a poziční audio na 4.1 repráčcích bylo super.
No a pak už to šlo do háje a nedávalo moc smyslu. Audigy 2 měla alespoň fireware řadič, tak k ní šlo připojit jinou (lepší) zvukovku , ale tou dobou jsem se trochu víc zajímal o muziku. Teď už jen poslechově, nicméně od dob své ISA slávy už jen Creative upadá s mírným záchvěvem prvního EAXu a pozičního audia, které je dnes většině naprosto ukradené
Jop tenkrát jsem taky už měl několik ESS, tu bílou otočnou ESI a pak už jen externí DACy a speciální nahrávací interfacy
Wolfus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-06 13:35:28
avatar
Ta otocna ESI karta bola tusim Juli@..? Ta je doteraz velmi dobra.
Creative ma inac prisernu softwarovu podporu. Napriklad Extigy bola fajn USB "karta", ale posledne ovladace su pre XP a tym padom je mimo retro PC vhodna tak do kosa na odpadky. Podobne Audigy2. Vynikajuca karta so super boxom (Platinum EX), ale ovladace su uplny hnoj. Daniel K spravil alternativne, ktore su dobre a dementi z Creative mu zacali robit problemy.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-07 11:43:52

no to áno, Audigi 2 platinum ex som mal dlhe roky v roznych PC nakoniec musela z domu len pre to že skončila podpora pre novšie OS a pritom nemusela
Juras70 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - bezdrátová sluchátka 2020-10-06 17:09:17

Pokud tuto zvukovku nainstaluju a následně připojím bezdrátová sluchátka přes Sony kodek přes Bluetooth:
- bude to hrát z téhle nové
- nebo z té integrované?
Mám starší SoundBlaster a ani tam to není uplně jasné.
Jasné jsou jen repráky, které jsou píché do zvukovky.
jestli má pro mě cenu tohle kupovat, když mám častěji ta sluchátka.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-06 22:45:47
avatar
podle mě ne, to by přímo ta zvukovka musela vysílat BT. Nicméně je to všechno jedno protože topping D50S, který jsem doporučil jako lepší alternativu ZA STEJNOU CENU má normálně bluetooth anténku přímo na DACu, tzn. že ten to umí určitě:

Bluetooth 5.0 LDAC transmission
D50s already has Hi-Res Audio Wireless certificate and SONY LDAC certificate.It uses CSR8675 chipset to support LDAC/AAC/SBC/aptX/aptX-LL/aptX-HD protocol.To get better sound quality,it will decode ES9038Q2M.And Bluetooth module could turn off separately at the menu.
bobysix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - doporučení slušné zvukovky 2020-10-15 16:59:26

Zdravím všechny, docela by mě zajímalo, jaké zvukovky používáte a s čím jste opravdu spokojení? Po pořízení nového kompu už nešlo použít moji starou Asus Xonar STX, a tak zvažuji koupi něčeho nového čistě na sluchátkový poslech muziky při práci... Máte nějaký osvědčený tip??? Něco co rozehraje 300Ohm sluchadla Dík
renmou [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-15 20:29:50

Nejsem žádnej audiofil. Používam Sennheiser GSX1000. Není to zvukovka v pravém slova smyslu. Je to DAC a sluchátkový zesilovač. Používám to jak na hudbu, tak na hraní her díky prostorovému zvuku. Jsem spokojen
bobysix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-16 08:34:52

Dík za tip. Já už trošičku audiofil asi jsem, ale prostě mě to téma tady zaujalo (spousta zasvěcených komentářů), tak jsem chtěl vědět, co kdo používá a co by kdo doporučil. Já měl třeba tu Asus Xonar STX a k ní jsem moc výhrad neměl vzhledem k ceně a faktu, že šlo o občasný PC poslech.
ku.ba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 09:12:08

Tyhle zdejší audio recenze jsou copy and paste?

Jako chápu, že se recenzuje HW pro domácí využití, tedy žádné profi vybavení. Problém ale je, že ve stejné cenové hladině se dá už to profi vybavení bez problému pořídit. A pak je škoda na to neupozornit a fail to neporovnat.

Pokud někdo recenzuje jakékoli audio na herním headsetu HyperX....tak to hovoří samo za sebe.
saracenka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-10-18 22:13:40

Momentálne frčím na kvalitnej, ale len integrovanej zvukovke, zatiaľ ma to netrápilo, lebo som to mal prepojene s HIFI systémom zvuk sa dal počúvať, lenže sa mi HIFI pokazilo a keď som začal využívať tu integrovanu GPU s PC reprakmi, no nič moc zvuk.
Čo by bola kvalitnejšia náhrada, niečo za rozumu cenu cca 300€.
1 možnosť kúpiť zosilňovač a zvuk s integrovanej, mam trojpasmove repraky 2x100W, basy 50W, stredy 25W, vyšky 7W, asi by to žiaden zázrak nebol s integrovanej zvukovky
2 kupiť CREATIVE Sound Blaster X7 ma v sebe zvukovku aj zosilovač 2x 50W už je to celkom stara vec 2015
3 nejaka kompletna reprosustava s kartou?
S čoho by bolo veľa muziky za rozumnú cenu?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!
MANDALORIAN se připomíná druhou řadou!Úterý, 20 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 153x
Komentářů: 0
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!
Nové nejrychlejší auto světa jelo 532 km/h po dálnici!Pondělí, 19 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 859x
Komentářů: 7
Funkční světelný meč prořeže i ocel!
Funkční světelný meč prořeže i ocel!Neděle, 18 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2093x
Komentářů: 6
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!
Vyšlo Torchlight III – je to neuvěřitelně nudná hra!Úterý, 13 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1746x
Komentářů: 3
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafika
Need for Speed: Hot Pursuit REMASTERED – nová grafikaPondělí, 05 říjen 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2463x
Komentářů: 11
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?
Mafia: Definitive Edition – jak se povedl remake?Pátek, 25 září 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3420x
Komentářů: 20