Intel grafika ARC A730M překoná RTX 3070M, ale jen v 3DMarku. Ve hrách stačí jen RTX 3050M. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 07 červen 2022
altIntel ARC grafiky se ukazují. Desktopové i mobilní. Bohužel demonstrují také obrovské potíže.

 

 

 

 

Grafické karty Intel měly být dávno na trhu. Původně plánované vydání ARC série mělo proběhnout v Q3 2021, ale od té doby je stále odkládáno. Jako o hlavním důvodu se mluví o tom, že prostě nefungují. Jednoduše jsou případy, kdy se hry ani nespustí, nebo jedou nehratelně. SW a ovladače zkrátka nejsou ve stavu, v jakém by dokázaly konkurovat funkčnosti grafik AMD a NVIDIA.

A máme tady další důkaz, že software je stále velký problém. Jak víte, Intel nedávno oznámil, že vydání grafik se opět opozdí, navíc budou vydány zatím jen pro OEM v Číně. A tak se konečně objevují na světě první notebooky s tím větším jádrem v podobě ARC A730M grafiky. Není to tedy v té plné 512EU verzi, jen s 384EU a na první pohled vypadá dobře.

Výkon ARC A730M 12GB totiž v 3DMarku Time SPY (DX12) stačí na poražení mobilní RTX 3070M a AMD RX 6700M. O dost méně pozitivní je situace v 3DMark Fire Strike (DX11), kde karta výrazně zaostává za konkurencí. Nutno ovšem říci, že ty výsledky v 3DMarku nejsou reprezentativní, protože Intel má některé „speciální optimalizace“ pro tento test, které výsledky a srovnání zkreslují. Jak moc? Hodně …

Následovaly totiž první testy s hrami a tady to dopadlo katastrofálně. Řada her včetně některých novějších se totiž nedala ani spustit. Ve hrách, které ano, pak výkon dosahoval ani ne úrovně mobilní RTX 3060M, tedy překonával jen mobilní RTX 3050M, což vzhledem k faktu, že na rozdíl do nich je ARC A730M řešení pro high endové herní notebooky (podle Intelu), není zrovna ohromující.

Už je tedy jasné, že zprávy o tom, že právě kvůli stavu ovladačů a výsledné „polo-funkčnosti“ nových ARC grafik jsou neustále odkládány, nelhaly ani trochu. Bohužel to nevypadá, že by stávající stav SW a ovladačů udělal nějaké velké pokroky. Omezené vydání v Číně v následujících měsících tak platí. Intel sice pokračuje ve slibování a ukazování i desktopových modelů, ale v zákulisí všem dochází trpělivost.

Stávající „polo-funkčnost“ karet v mnoha hrách je prostě nepřijatelná pro výrobce a partnery, kteří pak budou muset řešit problémy a oprávněné stížnosti zákazníků. Intel navíc promeškal vhodnou příležitost, kdy současná situace na grafickém trhu opět favorizuje zákazníky a ti si mohou hodně vybírat. Dostávají slevy a další výhody, takže rozhodně nebudou muset kupovat napůl funkční Intel ARC grafiku jen proto, že nic jiného od AMD a NV za slušnou cenu neseženou (=už není rok 2021).

Nicméně je zjevné, že vlajková loď Intelu v podobě nové desktopové ARC A770 16GB může skutečně výkonem někde konkurovat NVIDIA RTX 3070 a Radeon RX 6750 XT. Jenže nebude to zjevně konzistentní pozice. V mnoha hrách nebude fungovat a v řadě dalších bude mít výkon o třídu nižší. A další odkládání vydání navíc způsobí, že tato Intel grafika nebude relevantní dlouho. Na trh totiž téměř jistě v Q4 2022 zamíří RTX 4070 a RX 7700 série nové generace a proti těm nemá Intel s ARC generací pochopitelně žádnou šanci. Nicméně proto se právě soustředí na OEM trh, kde je to jedno.

Tam nerozhodují zákazníci, ale výrobci a hlavně dominantní monopolní dodavatel jako Intel o tom, co se bude vlastně prodávat … nicméně ani tady mu úplně neprojde, pokud některé hry nepojedou nebo poběží mizerně. A fakt, že i teď v polovině 2022 jsou ovladače ve stavu v jakém jsou, je alarmující. Připomínám, že Intel vyvíjí ovladače už hodně let a původně měly herní grafiky Intel vyrazit na trh v první generaci roce 2020! To bylo odkládáno a nakonec zrušeno. Takže měla dorazit druhá generace v podobě ARC v polovině roku 2021. Ale máme skoro polovinu 2022 a pořád na trhu skutečně nejsou (pár OEM „BETA“ modelů mobilních PC se nepočítá). Hardware přitom prý není problém, všechno jde na vrub ovladačů a software Intelu, což je šokující i s ohledem na fakt, že Intel má tisíce vývojářů, mnohem více než AMD a NVIDIA dohromady. A ani po několika letech intenzivního vývoje nejsou schopní to použitelně doladit tak, aby konkurovaly funkčností mnohem menšímu AMD a NVIDIA?! Tím spíše, že Intel nezačal s vývojem SW a podpory her na zelené louce. Integrované grafiky dělal vždy a SW pro ně také, takže tohle je opravdu velké selhání stávajícího grafického teamu Intel, nic jiného za tím není …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-07 12:54:55

Tak minimálně DELL už se určitě na ty ARC strašně těší. Už vidím, jak mne (zase) pozvou a budou se mne snažit přesvědčit že Intel je nejlepší. No co, nepovede se jim to, ale aspoň se najím a napiju zadarmo
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-07 17:17:42
avatar
Každopádně ale přesně tohle musel každý očekávat. AMD a Nvidia mají ovladače za ty léta vychytané a přesto mívají problémy a obzvláště když se přechází třeba na nové architektury, není to žádná prdel to vyladit ani pro ně. Intelu to ještě potrvá hodně hodně dlouho než bude mít konkurenceschopné ovladače. Řekl bych, uvidíme za 10 let, do té doby mě zajímají intel grafiky jen na počtení si o nich
Begy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-07 18:50:11
avatar
proč koukáte jen na hry?
Tady to snad Intel nemohl ani myslet vážně, léta vývojů a optimalizací prostě jentak nedoženou.
Tyhle grafiky můžou být zajímavá volba pro výpočetní operace, tady stav ovladačů není až tak podstatný.
Navíc je to obor, kde jsou rozhodně zajímavější zisky.
Pokud tady dokážete nabídnout ucelenou platformu (MB+CPU+GK) máte rozhodně výhodu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-07 18:59:02
avatar
protože je Intel dává do běžných herních PC a notebooků?
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-07 18:59:38
avatar
No ale oni se to snaží narvat právě do normálních notebooků a PC a o tom se tady bavíme Článek je o tom, že v Číně se právě už prodávají notebooky s těmito grafikami, jestli si to četl.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - drivery 2022-06-07 22:11:35
avatar
nj nebudu se opakovat, prostě to vypadá na ty drivery. Intel si neuvědomil, že nejsme v dřevních dobách 3D akcelerace, kde bylo normální, že 1/4 her nejela, 1/4 s artefakty a glitchy, 1/4 s příšerným výkonem a 1/4 jak má.

Tzn. masivní investice do driver týmu. A měli to udělat už před 1-2 roky. Až teď je pozdě a nejspíš to ani ještě neudělali
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-08 08:55:06

Podle mne si najali lidi do "driver týmu". Jenže ti jsou asi tak kvalitní jako Raja
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-08 08:51:21

Měli to začít prodávat jako "developer graphic and computing kit" bez podpory DX11 a měli vystaráno. Vulkan a DX12 prý takové problémy zas nemá. OpenGL a OpenCL snad už dali za tu dobu.
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-08 10:27:25

A mají ty grafiky opravdu takový výkon aby dosáhly toho skóre v 3D mark a nebo ty "optimalizace" jsou jen nějaké podvůdky které např upraví grafické nastavení benchmarku?

Spíš mi to přijde na podvůdky.

Byla by velká náhoda že ani v 1 hře se nedosáhlo přibližně výkonu na který poukazuje 3d mark skóre.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-08 17:51:46
avatar
Myslím, že v DX12 a Vulcan hrách to tak zlé není, takže to podvody spíš nebudou.
Prostě jen AMD a NV nechali celý herní ekosystém zajít tak hluboko do sra.... tím, že místo herních vývojářů opravovali chyby her v ovladačích, že Intel, který tohle celé roky neřešil teď narazil na zeď.

AMD se rozhodlo z toho marastu vybruslit tím, že udělali API Mantle, které se nakonec přetavilo v nástupce OpenGL => Vulcan a ze kterého se inspiroval i Microsoft s DX12. V těchto nových rozhraních je mnohem méně prostoru pro ladění něčeho v ovladačích a tak se musí vývojáři více snažit. Možná proto je pořád tolik DX11 her jen s naroubovanými prvky DX12 a jen jedna série her na Vulcanu...
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-06-08 22:46:09

Když ti benchmark vychází že by to mělo být výkonnější než RTX 3070 ale ve hrách všechno jen okolo toho co zvládá RTX 3050 tak je to docela podezřelé
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 742x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 779x
Komentářů: 3
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1469x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1129x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1768x
Komentářů: 6