AMD příští týden uvede mobilní Radeon RX 6000M grafiky, předvede FXSR („DLSS“) a RYZEN 5000G Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 30 květen 2021
altHigh endový ThreadRipper prý dorazí na konci Q3. Pro Computex má AMD již vše připraveno.

 

 

 

 

U AMD jsou sice po zásluze nadšeni tím, jak si jejich produkty vedou, ale současně jsou frustrováni, že jich prostě na trh nemohou dostat více. Výrobní kapacity a všechno kolem, je beznadějně vyčerpáno. Prostě není kde to vyrábět. AMD tak musí žonglovat s přidělenými kapacitami (které jsou i tak mnohem větší, než kdy měla) a s produkty, které jimi bude vyrábět. Nemá totiž valný smysl, vyrábět od každého něco, protože výsledkem by bylo, že dostupné by nebylo nic a frustrace zákazníků ještě mnohem větší.

U AMD tak v posledních měsících mají nejtěžší práci plánovači, kteří neustále počítají, čemu dát ve výrobě prioritu, co může počkat, nebo se výroba může trochu omezit atd. Bohužel prostě nelze dostat na trh dnes všechno v počtech, aby to mělo smysl. A tedy bylo to dostupné za ceny za jaké to má být dostupné. A tak padlo rozhodnutí o tom, že u RYZEN 5000 bez iGPU se zůstává s omezenou nabídkou a pouze v desktopu. Nejvýkonnější mainstreamový RYZEN 9 5950X je zatím prostě maximem. High end v podobě RYZEN ThreadRipper 5000 procesorů, by normálně už byl na trhu, ale výrobní kapacity jsou vyčerpané a poptávka po EPYC, se kterými sdílí konstrukci, je obrovská. Takže údajně to vypadá, že dříve jak v září se ThreadRipper variant nedočkáme. Procesory sice fakticky existují a jsou víceméně hotové, ale zatím se finálnímu rozeslání vzorků k výrobcům desek pro finální široké testování stávajících TRX40/80 desek nepřistoupilo.

Další obětí omezených kapacit jsou pochopitelně dnes grafické karty. AMD stále neohlásilo levnější Radeon RX 6700 bez XT či RX 6600/65000, i když čipy jsou dávno hotové. Současně s větším zpožděním budou ohlášeny mobilní Radeon RX 6000M, které právě menší NAVI 23/22 primárně používají. Podobný problém je i u procesorů s integrovanou grafikou. RYZEN 5000H/U válí v mobilní platformě, AMD tak jejich desktopové verze se stejným čipem v podobě RYZEN 5000G ohlásila zatím jen pro OEM. Ale tady mám dobré zprávy.

Už večer 1.6.2021 bude mít AMD velkou prezentaci v rámci digitálního Computexu a již tedy padlo rozhodnutí, co představí. Jak víte, COMPUTEX je hlavně o spotřebních a herních PC, takže podle toho bude prezentace AMD vypadat. V tuto chvíli úniky hlásí, že AMD si přichystalo představení primárně tří věcí:

  • 1, mobilní Radeon RX 6000M grafiky

Nejzásadnější produkt, který má šanci výrazně zvrátit podíl na trhu, kde AMD v posledních letech prakticky neexistovalo. Až na pár světlých výjimek dělající promile podílu. NVIDIA tak bez jakékoliv snahy, měla jistý 97%+ podíl celkem v mobilních diskrétních grafikách. V některých částech trhu, vlastně od mainstreamových RTX/GTX xx60 až po high end RTX/GTX xx80, měla 100%, tedy monopolní podíl se vším, co k tomu patří (=vysoké ceny a žádný výběr pro nás zákazníky). Prostě neexistovala konkurence. To se s uvedením Radeon RX 6000M mění. Notebooky s těmito kartami již existují, takže NVIDIA automaticky přijde o několik %.

Očekáváme, že AMD představí mobilní verze karet založené na těch menších NAVI 22 a NAVI 23, které si pro tohle vlastně šetřila a s výjimkou RX 6700 XT je v desktopu zatím vůbec neuvedla (i když původní plán s nimi dávno počítal). Prioritou jsou pro ni právě mobilní varianty. Byl bych překvapen, kdyby AMD uvedlo i mobilní kartu založenou na velkém NAVI 21. Ačkoliv to technicky nelze vyloučit, z hlediska kapacit výroby, kdy NAVI 21 je velký čip, to asi není v současné době optimální řešení a využití omezených zdrojů. Takže uvidíme. Každopádně brzy poté vám budeme moci po letech nabídnout recenzi výkonného prakticky high end herního notebooku postaveného kompletně na AMD řešení! Tedy něco, co si ani já nevybavuji, kdy naposledy existovalo. Pokud to vůbec kdy existovalo …

  • 2, FXR (Fidelity FX Super Resolution) alias „DLSS standard“

AMD řeklo jasně, že tuhle technologii uvede, až to bude mít smysl. Přístup AMD a NV se značně liší v tom, že ačkoliv zjevně vývoj začal v podobné době už před 2-3 lety, NV to lživě prezentovala jako funkční řešení už před 2 lety, protože se to snažila marketingově prodat. Jak ale víme, DLSS 1.0 funkční rozhodně nebylo. A šéf NV jednoznačně lhal, když opakoval zas a znovu jak to „prostě funguje“. Až DLSS 2.0 v současné verzi funguje, jak bylo slibováno, ale stále má hodně hodně problémů. A to se od 1.0 verze technicky v mnoha směrech výrazně liší. AMD mohlo klidně podobnou technologii také uvést, ve stejném stavu „funkčnosti“. Jenže zatímco NVIDIA to prošlo, kdy zástupy oddaných fandů od počátku potírali kohokoliv, kdo o DLSS informoval objektivně, tedy že to nefunguje, AMD by to neprošlo, ani kdyby její technologie fungovala jako DLSS 2.0 teď. Stejní zástupci NV trollů by neustále vyzdvihovali, kde a co vše nefunguje atd. Prostě marketing 1.0 – NV díky tomu prochází věci, které by nikdo jiné dost možná ani nepřežil …  

Navíc jedna z podmínek, kterou si dalo AMD, ani nešla splnit dříve. AMD chtělo, aby na rozdíl od NV DLSS, které se nikdy standardem nestane, její FFXSR standardem bylo (mělo šanci se stát). A tedy fungovalo nejen na grafikách Radeon pro PC, ale také na Xbox a PlayStation a posléze i na NVIDIA! Ano, AMD dělá svou technologie tak, aby mohla chodit i na NVIDIA grafikách. Umíte si představit, že by NV dělala DLSS se stejným ohledem na AMD a tedy uživatele jako celek? Samozřejmě zásadní jsou ty konzole. Bez podpory konzolí by to nemělo smysl. Byl by to jen marketing. AMD zde má ale zásadní výhodu, kdy jeho stejná architektura CPU a hlavně GPU je v PC stejně jako Xbox a PlayStation. Takže SONY a Microsoft FFXSR podporují a vývojáři her ji budou používat. Právě proto dochází k představení této věci až nyní, protože dříve tahle podmínka podpory ze strany konzolí nešla vlastně ani realizovat. Jak víte, tak současná generace her pro nové platformy má zpoždění. Díky Covidu, který výrazně zbrzdil vývoj her a prakticky všechno se nejméně o rok odsunulo.

Nevím, jestli to Computexové představení FXR bude zároveň i uvedením. Tedy zda si budete moci to sami někde vyzkoušet. Vím jen, že stávající verze funguje v několika hrách a solidně. Viděl jsem to :). AMD prostě razí strategii: „uvedeme to, až to bude hotové“. Z pohledu marketingu vůči konkurenci asi chyba, ale z pohledu mě, víte že já pracuji stylem radši později a pořádně, než rychle a blbě. Nechci prostě aby se opakovala situace DLSS 1.0, které nefungovalo. NV věděla že to nefunguje, věděla že lže, věděla že to ani fungovat nebude a má zásadní technické nedostatky, které vyřeší až zcela nový přístup u DLSS 2.0. A přesto to uvedla a prezentovala jako funkční řešení a mnozí včetně mě jsme byli „ti špatní“ když jsme říkali, že je to hloupost a nefunguje to. Chápu, že první generace čehokoliv je vždy nedokonalá, ale tohle bylo přes čáru. Takže od první verze FXR očekávám, že to v těch několika prvních hrách bude skutečně fungovat a nebude to „jen jako fungovat“, aby se to marketingově prodávalo …

  • 3, AMD uvede RYZEN 5000G do běžného prodeje!

Jak jsem napsal, AMD je výrazně limitováno kapacitami výroby, kdy má hodně dobrých produktů (vlastně dnes jen výborné CPU produkty, které jsou objektivně často nejlepší na trhu vůbec), ale má značně omezené kapacity výroby. Takže musí hodně počítat. Nicméně v průběhu Q1/Q2 AMD výrazně zvedlo objednávky na ZEN 3 čipy a také APU varianty. Takže větší dodávky RYZEN 5000 pro desktop a hlavně RYZEN 5000 APU jsou dnes k dispozici a na cestě. Pro APU je ovšem nejzásadnější mobilní segment. AMD nicméně ví, že nemůže ignorovat desktopový segment, zejména když pro něj neuvedlo minulou generaci APU. Tedy alespoň ne do běžného retailu.

To zopakovalo vlastně už letos. RYZEN 5000G pro desktop už byly uvedeny, ale jen a pouze pro OEM, protože na víc jednoduše dodávky čipů nestačily. To se ale s přidělenou větší kapacitou výroby změnilo. I když AMD nemá iluze, že to ve stávající situaci bude stačit. Nicméně má jich dost na to, aby je alespoň mohla do běžného prodeje uvést. Takže v rámci Computexu by mělo dojít k ohlášení RYZEN 5000G pro běžný prodej. Počítám ovšem, že se to bude týkat maximálně dražších a výkonnějších RYZEN 7 5700G a RYZEN 5 5600G variant, protože levnější RYZEN 3 by nemělo smysl uvádět. Není moc šance, že by jich AMD bylo schopné dostat na trh dost, tím spíše že stejné čipy může použít pro mobilní segment, kde má stále obří poptávku. Uvidíme. Kategoricky RYZEN 3 5300G v běžném prodeji nevylučuji, ale silně pochybuji, že by jich v současné době bylo dost ...

  • Závěr

Takže příští týden určitě sledujte prezentaci, budeme ji vysílat online. A posléze o všem informovat. Uvidíme, jak to bude časově s reálnou dostupností na trhu, ale blíží se červen, takže tradičně start letní sezóny je prakticky jistý. Osobně jsem jen trochu zklamaný z toho, že na desktopové high end procesory si ještě počkáme. Ne že by mě můj mainstreamový RYZEN 9 5950X nestačil, ale v mnoha směrech je prostě výrazně slabší než starší RYZEN ThreadRipper 3960X, který používám druhém PC.

(Desktopový ThreadRipper - Bentley Bentayga mezi procesory :) )

Ten je vynikající, mnohem výkonnější v mnoha oblastech, ale zase je horší v některých méně náročných aplikacích, protože má jako ZEN 2 architektura nižší výkon na jádro a IPC. Takže RYZEN ThreadRipper 5960X by byl ideální a skutečný high end. RYZEN 9 5950X je prostě jen dvoukanálový mainstream, sice má výhodu cenové dostupnosti, kdy 20 tisíc je prakticky nic ve srovnání s téměř 40 tisíc za nejlevnější ThreadRipper nemluvě o cenách TRX40 natož TRX80 desek. Doufal jsem prostě, že to na Computexu vyjde, ale prostě s tím mainstreamovým 5950X budeme ještě muset vydržet. Naštěstí u AMD si nemyslí, že 16jader musí stačit všem, takže high endové RYZEN procesory snad v září. Myslíte, že Intel něco konkurenčního konečně uvede? 10nm velké ICE LAKE čipy má …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmmm 2021-05-31 05:47:03

Hmmm DD jen tak pro zajímavost, můžete mi říct, co tak náročného děláte, že Vám přijde výkon 5950X slabší?
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 09:02:04
avatar
Vzhledem k tomu, že video recenze zařízl, tak bych to viděl na 50 instancí Wordu
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 11:53:25
avatar
Nebo renderuje nový vzhled webu. A k tomu hraje nový AAA hry s běžícím Cinebenchem na pozadí.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 18:23:06
avatar
Podle meho, vpodstate cokoliv co se da nazvat uzitecnou praci, tam se zadny vykon cpu navic nikdy neztrati. Multijadrove, nejvyssi modely cpu dnes spatne vyuzivaji spise uz vazne jen ty hry + nenarocne aplikace - tam je ten vykon stejne ale jedno. Bohuzel, do hw diskuzi prispivaji primarne nevyzrali hraci her, kteri mnozi z nich nedokazou sva pc rozumne nijak ani v tom mezicase vyuzit, coz mi prijde teda smutne.
Na druhou stranu, pokud u tech pc vydrzite a to opravdu prinosne vyuziti najdete, tak to pote pravdepodobne pochopite PC jsou uzasna zarizeni, ktera dokazou mnohem vice, nez jen vykreslovat hry. Vazne je docela velky rozdil mit svou praci hotovou za dve hodiny, nebo za osum...
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-06-01 05:57:36

Ale tady není vůbec řeč o nějakém hraní her, na to je stejně lepší právě 5950x. Mě je zajímá, kde v reálu je cítit, že by byl 5950X slabší, když DD žádná videa nedělá
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-05-31 09:14:56

Podobný článek na mobilní GPU to byl i minule (s RX5X00XT) a nic z toho nebylo
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 425x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 350x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 681x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1551x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1721x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1540x
Komentářů: 5