Intel pravděpodobně odkládá vydání 10nm procesorů - stále s nimi ale chce stihnout rok 2017! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 14 duben 2015
altIntelovské optimistické plánování se v posledních letech dostává do středu s realitou často.

 

 

 

Společnost Intel je suverénně největším a nejsilnějším výrobcem mikroprocesorů na světě, tahounem vývoje čipů i jejich výroby, ale také díky tomu jako první naráží na problémy s novými technologiemi a nižšími výrobními procesy. A to poměrně dost nabourává jeho plánování, byť se zuby nehty drží své Tick-Tock strategie.  

A určitě už jste si toho všimli už před časem. V podstatě od nástupu 22nm výroby se Intel dostává do skluzu v mnoha segmentech proti svým plánům. Ano, je nutné k tomu přičíst i velmi nestandardní situaci na trhu v "krizových" letech 2009-2011, kdy prodeje a odbyt PC poklesl a Intel i další tak museli s vydáním dalších novinek počkat, což narušilo plány o celé kvartály a stále se to nepodařilo srovnat. Nicméně ani nástup stále nových a nižších výrobních procesů není bez problémů a Intel dlouho ladil 22nm a ještě více mu dala zabrat 14nm výroba, která fakticky nastupuje až letos, i když tady měla být ve velkém už loni.

Intel se snaží zuby nehty alespoň částečně plánů držet, takže 14nm procesory fakticky dorazily už loni, ale šlo jen o pár kusů ultramobilních Core M, které se objevily jen v několika málo PC a fakticky tedy 14nm výroba zasáhla do reálné nabídky až letos, a to ještě nevyšly desktopové verze, takže zpoždění je evidentní. Jak také víte, Intel v letošním roce bude mít hned tři generace CPU, což je díky souběhu všech vlivů (situace na trhu, zásoby starých CPU + zpoždění vydání 22nm generace + problémy a delší ladění 14nm výroby atd.). Letos tak na trhu jsou a budou jak 22nm HASWELL, tak 14nm BroadWell i jejich 14nm nástupce SkyLake, který je ale odložen až na druhou polovinu roku.

V této situaci asi nepřekvapí, že plánovaná 10nm výroba a 10nm generace procesorů Intel, bude také odložena. Intel před časem optimisticky předpokládal uvedení 10nm procesorů na trhu někdy začátkem roku 2017, tedy už za 2 roky, ale nyní to vypadá nejdříve na druhou polovinu roku 2017 s tím, že hlavní část nabídky nových 10nm čopů dorazí nejdříve v průběhu roku 2018. Intel totiž zápasí s 10nm výrobou, která se ukazuje v mnoha ohledech jako hraniční pro současnou křemíkovou technologii a litografickou výrobu čipů jak ji známe. Takže zpoždění při vývoji potřebného zařízení a technologií nás rozhodně těžko překvapí a určitě s tím nebude bojovat jen Intel. Ten ale pochopitelně stále doufá a dělá vše proto, aby to byl on, kdo tuhle metu pokoří jako první a nutno dodat, že konkurence je v této době silnější, než kdy dříve. Zejména SAMSUNG, který uzavřel chytré partnerství s GlobalFuundries a už vyrábějí také 14nm, přeci jen viditelně snižuje náskok Intelu v oblasti výrobních technologií a v některých ohledech jej i předčí (Samsung například začal první vyrábět 3D vrstvené čipy). Pochopitelně snaží se i ostatní, například TSMC, a obecně tak výdaje na vývoj výroby čipů výrazně rostou. A je to potřeba, všichni jsou si zkrátka vědomi, že se blíží k hranicím a musí zkoumat zcela nové cesty, kam dál.

Osobně si nemyslím, že je podstatné zda se 10nm generace procesorů Intel objeví v roce 2017 nebo až v roce 2018, viditelně se rozhodně pracuje a nemyslím si, že má někdo šanci Intel výrazně přeběhnout. Takže raději ať je to pořádně, než pak zase hasit nějaký problém způsobený výrobou, a že řešení výrobních problémů u nových procesů rozhodně nikomu nezávidím. Intel tak sice ještě nemusí výrazně měnit hlavní rámcové roadmapy, ve kterých 10nm figuruje v roce 2017, ale osobně bych s novými počítači s 10nm procesory počítal spíše až v roce 2018, tedy zhruba za 3 roky.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 415x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 746x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 959x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3454x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1395x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1240x
Komentářů: 5