Intel se AMD RYZEN nebojí, ale překvapuje ho konkurenceschopností a tak chystá Core i7-7740K Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 08 únor 2017
altAMD překvapilo inženýry Intelu, ten sám chystá rychlejší procesory, i když se prý RYZEN neobává.

 

 

 

 

Společnost Intel je pod palbou otázek ohledně nových AMD RYZEN procesorů. Investoři a partneři chtějí vědět, jak se Intel k novým procesorům AMD staví a otázky jsou to zcela legitimní, protože už je to hodně let, kdy jsme naposledy měli v celé šířce nabídky výkonem i provozně srovnatelné procesory Intel a AMD. Fakticky od dob prvních Athlon64 až Athlon64 X2 tu nebyla situace, která nastane s vydáním RYZEN procesorů.

Intel sám oficiálně tvrdí, že se AMD RYZEN procesorů neobává. Pravdou je, že jakákoliv jiná odpověď by byla nepřijatelná a špatná. Nicméně pravdou také je, že Intel má přeci jen z AMD RYZEN zdravý respekt a oprávněně se nebojí se o to, že by ho AMD bylo schopno nějak výrazně ohrozit (což vzhledem k nesrovnatelným finančním možnostem a hlavně výrobním kapacitám vážně nemůže). Nicméně Intel také dobře ví, že zlaté bezkonkurenční časy skončily a minimálně o část podílu na trhu přijde.

Inženýři Intel jsou ale docela překvapeni, co AMD dokázalo. A nejen oni. Obecně se čekalo, že AMD RYZEN bude mít stále výrazně nižší výkon na jádro než Intel, a že 14nm FinFET proces nebude zdaleka schopen se srovnávat se 14nm Intelu. Jaké bylo pro všechny překvapení, když AMD vytáhlo srovnání 8jádrového/16vláknového RYZEN procesoru na 3,4GHz a postavilo ho na úroveň aktuálního druhého nejvýkonnější procesoru Intel, tedy Core i7-6900K taktéž s 8jádry/16vlákny a takty mezi 3,2-3,7GHz a oba čipy předvedly stejný výkon. Druhé překvapení se odhalilo na nedávné vývojářské konferenci ISSCC, kde se AMD pochlubilo hlubšími parametry svých procesorů.

Ačkoliv Intel používá 14nm výrobu již několik let a současná SKYLAKE/KABY LAKE generace je už několikátá na jeho 14nm procesu, takže se bere jako optimalizovaný, vypadá to, že AMD dokázalo už s první generací svých 14nm procesorů jít technicky dál.

Překvapivě totiž 4jádra/8vláken u 14nm RYZEN zabírá plochu 44mm2 zatímco Intel na to samé u KABY LAKE potřebuje 49mm2. AMD má sice větší plochu L2 cache, ale ta má 512kB zatímco Intel má jen polovinu. No a 8MB L3 cache zabírá u Intelu 16mm2, zatímco Intel potřebuje na to samé 19,1mm2. I v dalších technických ohledech se zdá být návrh první generace 14nm procesoru AMD technicky vyspělejší, než poslední několikátá generace 14nm procesorů Intelu. Ne všechny to překvapilo, protože mnozí vědí, co AMD dokázalo s 28nm a jak dokáže využívat výrobní procesy, což je něco, co Intel moc nedělá, protože ten rychleji skáče na nové a nižší. Rozhodně se nedá říci, že by ten starý dokázal maximálně využít.

Ač se laikům mohou zdát prezentované rozdíly malé a bezvýznamné, z technického hlediska malé vůbec nejsou. V praxi AMD může dosahovat nižších výrobních cen procesorů, a to i proto, že RYZEN neobsahují integrovanou grafiku, což je další výrazné ušetření. Výrobními náklady by měl být tedy 4jádrový/8vláknový RYZEN o poznání levnější a jednodušší, než procesory Core i5/i7-7000 řady, které integrovanou grafiku mají (a zbytečně, protože ji ve většině těchto procesorů nikdo nepoužívá). Inženýři Intelu, kteří se konference ISSCC účastnili uznali, že AMD RYZEN je konkurenceschopná architektura.

Intel sám sice podle všeho nebude přímo na RYZEN zatím reagovat, nicméně v druhé polovině roku se objeví nová LGA 2066 platforma s čipsetem X299, nástupce LGA 2011-3 (tedy X99). Ano není to mainstreamová platforma, ale Intel naproti původním plánům do ní nabídne i „mainstreamové“ procesory. A to zkrátka proto, že Intel LGA 1151 (Z270) prostě nedokáže AMD AM4 s RYZEN konkurovat 4jádrovým procesorem prostě nové 8jádro neudolá. AMD totiž zjevně chce nabídnout cenově hodně zajímavá 6jdárové i 8jádrové RYZEN procesory, na které Intel Core i7-7700K opravdu stačit nebude. Intel tedy pro X299 platformu nabídne i zrychlené procesory KABY LAKE a aktuálně se mluví o modelech Core i7-7740K a dokonce i čistě 4jdárovém Core i5-7640K, tedy KABY LAKE-X, které budou mít deaktivovanou grafickou část, TDP posunuté na 112W a takty mají být 4,3-4,5GHz u Core i7 a 4GHz už Core i5. Možná se ptáte, proč Intel nenabídne tyto procesory už pro stávající Z270 platformu, kam by se zjevně hodily více, i proto, že nástupce X99 platformy bude pravděpodobně také hodně drahý a desky X299 budou začínat na téměř 6tisících jako X99. Důvodem je prý fakt, že 112W TDP už je docela hodně, a ne všechny základní desky LGA 11451 jsou dostatečně kvalitní. Současné Core i7-7700K totiž můžete dát i do nejlacinější základní desky LGA 1151 a bude fungovat, nicméně s většími nároky spotřeby u rychlejších modelů už by některé laciné desky mohly mít problémy.

Hlavní nabídkou high endové Intel X299 platformy, ale budou 14nm procesory SKYLAKE-X se 6 až 10 jádry a 140W TDP. Neočekává se však, že by byly v průměru o více než 10% výkonnější, než stávající 14nm BroadWell-E 6-10 jádrové verze, protože víme, jaký je rozdíl mezi Broadwell a Skylake (minimální). X299 platforma má dorazit na přelomu srpna a září.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-08 15:55:19

Ryzen vykon mit budou o tom snad uz nepochybuje nikdo ale kdyz uz ma amd zmaknuty konkurence schopny vykon tak ted bude zalezet jake budou ceny.Je jasne ze ty miliardove naklady na nove cpu se musi zaplatit ale pokud urcity typ intelu bude stat 20k a odpovidajici model ryzenu treba 19k tak ta 1000ci koruna uz nikoho tankovat nebude takze podle mne by amd muselo nasadit opravdu znatelne nizsi a prijatelnejsi ceny aby intelu mohlo opravdu konkurovat.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 02:38:43
avatar
Proč nehraje tisícovka roli? Je-li produkt A stejně výkonný jako produkt B, přičemž produkt A je o tisícovku levnější, tak jediný důvod ke koupi produktu B je pokud jsi fashion victim. To už je Intel víc cool jen kvůli své značce jako dementní Apple? Lidstvo se už pomátlo
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-08 16:14:38

Kopec programov sa ladi na Intel, keby cenový rozdiel na rovnaký vykon bol 5% tak AMD nik okrem fanúšikov nekúpi...
Na druhej strane podliezť s cenou 8 jadrový Intel problém nebude ani o 50% ...
martyst111 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 00:12:11

Ok kup si intel a nazdar
nexro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2017-02-08 16:28:32
avatar
Toto by bylo dost slušný, ale kdo ví jaká bude realita. OC3D:Odkaz
suchanr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 23:26:12
avatar
Cenove to i na tomto webu vypada velmi konkurenceschopne.
Nejvyssi model za 600EUR je porad o dost levnejsi nez srovnatelny model od intelu. intel bude mit porad vyhodu vyhodu ve FLOPs/takt (2x) a v ve vyssi presnosti FMA, ale zda se ze i RYZEN bude mit lehky naskok v jinych oblastech. Obecne intel bude vhodnejsi pro vypocet s vyssi presnosti.

Neni pravda, ze by intel mel horsi proces nebo snad neumel misto lepe vyuzit, architektonicky ac je RYZEN mnohem podobnejsi intel architekturam jsou tam porad pomerne zasadni rozdily, ktere se na vyuziti mista podepisou. Kde bych AMD vzdal hold je cache. Zda se, ze bude skutecne rychla, velmi pdoobne resena jako u intelu a presto zabira mensi misto. Srovnavat ale celek se uplne neda, rozdhone ne s tak jednoznacnymi zavery jako v clanku.

Je to ale jedno, RYZEN dosahuje vysokych taktu, je lepsi nez AMD slibovala a bude za vyrazne nizsi ceny, takze co vic si prat. A, ze se nebude hosit do HPC s FP64 nas asi nemusi trapit
GamerX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zbytečnost 2017-02-08 16:29:20

Sice netuším, co to má znamenat, ale +pár MHz u "K" procesoru je naprosto zbytečná věc.

Držme AMD všechny palce, ať to nepohnojí (kdy naposledy AMD uvedlo něco pořádně na první pokus?) a ať se Ryzen povede alespoň z poloviny toho, co se o něm básní. Intel potřebuje konkurenci jako sůl.
radecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A není to náhodou jinak? 2017-02-08 18:09:35

Intel také začínal s větší hustotou na 14nm procesu, ale u Kaby Lake šel dobrovolně na nižší hustotu tranzistorů, asi kvůli možnosti lepšího taktování a nižší spotřeby.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-08 18:12:58
avatar
Ano to je možné vysvětlení ... vyšší hustota neprosívá taktům a spotřebě, AMD to názorně demonstruje na POLARIS GPU .... na druhou stranu je to první generace a AMD už pracuje na ZEN+ ....
suchanr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 23:16:26
avatar
Tech duvodu je mnoho, konkretne u Radeonu je asi nejvetsi problem s fregvenci cache, ktera je stejna jako samotnych stream jader a cache vysoke takty nezvlada. Vega se v tohmle ohledu pridava k nvidia a v CPU, ktere takty cache stejne jako dalsich casti deli.
Pak je to treba rizeni boostu a celkove monitoring, kde Nvidia v tohmle ohledu predvedla asi nejvetsi maisterstik a ty takty dokaze dostat velmi vysoko. RYZEN se v tomhle ohledu zda byt lepsi nez soucasne Radeony a mozna i Vega, ale tam je to otazka.
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 12:39:05
avatar
To čo platí pre Intel nemusí nutne platiť pre ostatních. ;)

A tu nejde ani tak o nejakých blbých 10%, to je minimum.

Tuto ide hlavne o to, že Intel, a drvivá väčšina médií sa nás snažili presviedčať, že Intelov 14nm proces je generáciu pred ostatními. Celý čas nám tvrdili že Intel bude mať 2x viac tranzistorov na mm2 ako AMD, čo by bolo pre AMD dosť zlé (v prípade serverov až katastrofálne).

Lenže ono sa ukazuje že GloFo môže mať nakoniec rovnako dobrý alebo dokonca lepší proces ako Intel.
hexa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 14:54:24

No nevím DD jsem názoru že ta Intel grafika má svůj smysl, hlavně když člověk odpálí grafiku a nebo špatně flashne BIOS,potom se druhá grafika špatně shání,ale v jádru máš pravdu cenu to určitě sníží.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 18:13:57
avatar
Podle me je minimalne dosti neekologicke vyrabet neco, co v realu ve vetsine pripadu nema zadne vyuziti. Jako volitelna moznost koupit s/bez integrovky ano. Ale v pripade, ze ve vice pripadu vyuziti nema, tak je to az plytvani zdroji (a zaroven vyssi cena pro zakaznika).

PS: lide, co maji vyuziti pro ty vysoce vykonne stroje, maji casto taky pristup k nejake te nahradni grafice..
Nevim2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-02-09 20:16:45
avatar
chapu, ze "co nejvyssi Frekvence je ted hit", jen to nesmeji prehnat (ve smyslu, az prilis navysit TDP)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 405x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1427x
Komentářů: 5
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1664x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1517x
Komentářů: 5
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVO
Assetto Corsa se dočká nového dílu EVOČtvrtek, 04 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1956x
Komentářů: 0
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!
Remake Star Wars: KOTOR stále žije!Středa, 03 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 1