PREVIEW: Od Floridy po Niagaru - 4,5 tisíce kilometrů po východu USA za 3 týdny Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 18 květen 2015
Přejít na obsah
PREVIEW: Od Floridy po Niagaru - 4,5 tisíce kilometrů po východu USA za 3 týdny
Autobus je pro turisty - auto pro ty, co chtějí něco vidět!
Historie a města USA v kostce za 2 týdny!
Konec jak má být

 

  • Autobus je pro turisty, auto pro ty, kteří chtějí něco vidět ...

Pochopitelně existuje řada poznávacích zájezdů, které můžete absolvovat autobusem s průvodcem atd. To je sice pěkné, ale jste obyčejným turistou a vidíte toho polovinu, co můžete. Když ale jedete autem, stihnete toho podstatně více za stejnou dobu a zažijete z USA (nejen tam), mnohem víc.

(Na Floridě jsem měl ještě staršího, ale ten nový v červený ... mňam :) )

  • Florida

Takže začínáme na Floridě, přímo v Miami, které nás přivítalo, řekl bych až východojižním asijským počasím, tedy teplotou kolem 30°C a vlhkem jak ve skleníku. Co zajímavého v Miami? Tak hlavně pláže, promenády a kubánská čtvrť s výbornými sendviči. Pokud chcete doutník a nechat si i nějaký vyrobit, tak snad kromě Kuby samotné neexistuje lepší místo ;).

(Na důchod je Miami dobrý nápad! - už abych šel do důchodu :D )

Kousek od Miami je pak národní park Everglades, který má obrovskou rozlohu a uchovává původní přírodní podobu Floridy, což je vlastně jedna velká planina s velkou tekoucí vodní plochou, travou, atd. Nadmořská výška Floridy je totiž obvykle kolem 1m na mořem. A jestli jsou tu krokodýlové, hadi a tak podobně? No to si pište. Aligátora můžete potkat i za hotelem, krokodýl je vzácnější. Hadů, želv, hmyzáků a ptactva je tu všude také dost a dost.

(Aligátor z metru a bez zábradlí, naštěstí se mu nechtělo z vody, asi sežral jiného turistu dříve)

Z Miami jsme poté zamířili na Key West, což je soustava ostrovů propojená jednou silnicí s mnoha mosty. Na jejím konci leží samotné Key West, které vypadá jako městečko někde v Karibiku s tomu odpovídajícím podnebím a přírodou.

(Cesta na Key West ... jako v Karibiku!)

Je to také nejjižnější místo v USA a do toho Karibiku opravdu není daleko. Od jižního cípu ostrova je to na Kubu pouhých 90 mil. Musím říci, že žít v Key West bych si uměl představit :). Tedy pokud by vám nevadila občasná evakuace, protože na úzkých ostrůvcích, kdy jste zhruba jen 1-2 metry nad mořem a ze všech stran obklopeni vodou, dokáží hurikány nadělat docela dost paseku, ale kupodivu je tu řada dřevěných domů starých 100 let a pořád stojí, takže to asi nebude až taková hrůza ;).

(Palm Beach je výstavní město - ale musíte na to mít)

Z Key West jsme pak zamířili zpět na pevninu a hlavně na sever Floridy. Vynechat jsme tak nemohli Palm Beach, s úžasnými domy, plážemi a hlavně nákupními třídami, proti kterým vypadá Pařížská ulice v Praze jak ulička pro bezdomovce. V Palm Beach najdete ty nejluxusnější značky v malých stylových krámech, kde si můžete koupit od kapesníku, nejdražších diamantů, přes jachty až po hotelové komplexy v místních realitách prostě úplně všechno. Jenom si tady ale bez pár desítek milion dolarů na kontě připadáte trochu nepatřičně. Ale dobrá motivace se trochu snažit ;) ....

(Podvečerní koupáníčko v Atlanitku ... jako kafe)

 Nakonec jsme ale ještě popojeli dál do Melbourne. Pochopitelně ne to Australské :). Tam konečně moře mělo pořádné vlny a byla trochu sranda. Pro mnoho z nás ale měl být následující den tím nej nej z celého zájezdu. Proč? Protože míříme do vesmírného střediska NASA na Mys Canaveral!

(pěkná výstavka raketek ...)

První, co vás na Mys Canaveral překvapí, že je v podstatě prázdný. Kromě vlastního střediska NASA leží v nedotčené přírodě. Takže se tady ještě trochu projedete. Návštěvnické centrum s mnoha expozicemi ale stojí za to. Od něj pak jezdí speciální autobusy přímo do areálu NASA a provezou vás kolem známé obří budovy (objemově jedna z největších na světě), ve které se sestavují rakety. Aktuálně se v ní montuje nová raketa SLS, která je určena pro lodě Orion a bude největší a nejsilnější raketou všech dob s výškou přesahující 100m! To všechno se sestaví v té slavné obří budově a umístí na jeden ze dvou obřích pásových transportérů, které to převezou na odpalovací rampu.

(už tam kutí SLS!)

Aktuálně už přímo za budovou sestavují novou rampu pro SLS a demontují odpalovací rampy pro raketoplány, což jsme si také mohli prohlédnout. Autobus nás pak vysadil v původním velícím středisku misí Apollo, kde je vstavena i obří raketa se všemi částmi z mise Apollo 11.

(obří raketa z misí Apollo)

V této úžasné expozici nechybí exponáty všech druhů z přistání na Měsíci, včetně měsíčních kamenů, na které si lze i sáhnout. Prostě radost se podívat. Skvělá je také simulace startu rakety se vším, co k tomu patří.

(Překvapilo mě, jak velký stroj to je! Nádhera ... )

Zpět v hlavním centru Kennedyho vesmírného střediska se nachází od roku 2012 i hlavní expozice misí raketoplánů, včetně slavného raketoplánu Atlantis. Nechybí různé simulátory a expozice všeho, co se k tomu programu váže. Tohle se prostě musí vidět!

(SLS pro Orion bude ještě větší!)

Nechybí pochopitelně i aktuální prezentace vozítek, která teď jezdí po Marsu a zblízka vás překvapí, že to poslední má velikost osobního auta. Mě samotnému nestačil ani ten celý den na to, to všechno prozkoumat a rozhodně se sem budu muset někdy vrátit!

(příjemný podvečer v Orlandu)

Od mysu je to jen pár desítek mil do Orlanda, hlavního města světa zábavních parků. Bohužel žádný z nich jsem neměl možnost vyzkoušet, protože prostě nebyl čas. To je tedy další věc, kterou budu muset někdy příště napravit. Kvůli důvodům, které jsem nemohl v plánu cesty ovlivnit, jsme místo dalšího ježdění, měli naplánován přelet na sever z Orlanda do Philadelphie (Pensylvánie), což se navíc kvůli letenkám změnilo na New York. Další den jsme tedy strávili nudným postáváním na letišti, 2h přeletem do NY a celou anabází s dalším půjčením aut, kdy v NY neměli tolik Suburbanů, kolik jsme potřebovali :(. Až hodně pozdě odpoledne jsme tak vyjížděli z NY a to jsme ještě chtěli stihnout za světla Philadelphii, což je zhruba 100 mil cesty. Neptejte se jak, ale navečer téměř při západu slunce, jsme to stihli :).  

(Phila nás  vítá ...)

Druhý den jsme tak začali naši delší část cesty po severní části východu USA ...



 

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 819x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1460x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2245x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1991x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1