TÉMA: Zaostáváme Evropo! Aneb ohlednutí COMPUTEXem a cestou po Asii 2013 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 24 červen 2013
Přejít na obsah
TÉMA: Zaostáváme Evropo! Aneb ohlednutí COMPUTEXem a cestou po Asii 2013
Asie nastupuje - za 3 roky dohnala 10-15 let západu
TAIWAN - Asijský zázrak pokračuje
Zaostáváme dámy a pánové - je na čase balit kufry?

 

 

  • Taiwan - Asijský zázrak pokračuje

Cesta na Taiwan opět luxus a parádní, a za 2,5 hodiny jsme byli na místě. Tady už je počasí pravá Asie. Přivítalo nás sluníčko a 34°C. za pár drobných jsme se dostali bez problémů (a beze slova anglicky - protože to obsluha ani řidič neuměli) autobusem 30km až do centra Taipeie k našemu hotelu.

No a tady začal ten šok, jak dost se zde za pouhé tři roky všechno změnilo. Vozový park se hodně modernizoval, i obyčejná auta pěkně naparáděná a naleštěná a většinou už bez nějakých nevkusných blikátek, jako dříve. Samozřejmě skútry jsou zde nadále hlavní prostředek dopravy (mimo metra), ale v ulicích je i hromada luxusních a drahých aut. Jinak pro ty, kteří nevědí, tak Taipei je hlavní město Taiwanu (oficiálně čínská provincie, neoficiálně samostatná a demokratická republika) a má nějakých 3 miliony obyvatel.

Dominantou je parádní Taipei 101, v současnosti 4 nejvyšší budova světa s 509m. Pokaždé je zážitek pod ní i na ní být, nic tak vysokého nikde jinde v okolí ani náhodou není. Jinak v době naší cesty proběhly dvě zemětřesení, poměrně silná. Epicentrum bylo ve středu Taiwanu, tedy asi 200km od Taipei a mělo sílu 6,3 stupně. V Taipei bylo jasně cítit. Budovy jsou ale bezpečné, zvlášť ta 101, kdy se říká, že v případě opravdu silného zemětřesní bude 101 poslední stavbou, která spadne.

Ale zpět k Taiwanu. Udělali jsme si letos ještě čas na návštěvu východní části ostrova, které je méně protkáno silnicemi, o to zajímavější jsou zde scenérie.     

Vysokohorská turistická městečka s parádními výhledy také stojí za návštěvu.

A samozřejmě jsme dorazili až k Pacifiku, podívat se na Americký kontinent, ale byl dost daleko ;).

Takže jsme si tu prohlédli pár hradů z písku, protože tu právě probíhalo mezinárodní mistrovství v této činnosti.  

Taiwan to je i parádní příroda (a to jsme skoro nic neviděli - protože národní parky a hory jsou v centru ostrova a na jihu) včetně regulérní džungle plné jedovatých hadů a pavouků, takže pozor kam lezete. Pobavila nás zpráva, jak se zrovna jeden Čech zrovna pokoušel na vlastnoručně vyrobeném voru přeplout do Japonska, protože mu tady došly peníze i vízum. Vtipné, protože Taiwan je hodně levný na rozdíl od Japonska :).

(Velitelství nového výrobce Apple spotřebek ...)

Samozřejmě jsme se nezapomněli stavit ani u několika známých firem, podívat se jim pod pokličku.

 

  • Computex

Každopádně hlavní byl Computex, který jsem si prošel opravdu podrobně - kromě jich zmíněných setkání jsem si prošel všechny zajímavé prezentace a akce. Některé i za zavřenými dveřmi a mohu říci, že nás čeká ještě ve zbytku roku pár zajímavých věcí. Opět byl Computex rozdělený na dvě části, jedna u 101 a druhů ve Výstavním centru jinde v Taipei a všechny byly nacpané k prasknutí.

(Už vím co je lepší než 3 monitory v Eyefinity - 5 monitorů! Nechápu, jak ještě někdo může strácet čas hraním na jedné obrazovce, či TV ... lituji každé minuty)

Krize v IT? Tady žádná není. Ani být nemůže. Samozřejmě i místní firmy pociťují pokles poptávky na západě, ale to vyvažuje nárůst v jiných částech světa, kdy největším trhem vůbec už je Asie a podle ní se začíná vše řídit - smiřte se s tím. Pro nás je to dobře, protože Asie fandí všemu v IT obecně a místní nedají dopustit na klasické výkonné stolní PC.

(asi nejvíc cool věc měl Fractal - v podstatě našel nový způsob využití tzv. QR kódů, udělal si aplikaci, která po namíření kamery na určitý znak spustí program a v něm si můžete ve 3D zobrazit produkt a otáčet si s ním tak jak jezdíte rukou před kamerou :) - popis je trochu matoucí, ale brzy si to budete moci vyzkoušet, troufám si říci, že za pár měsíců to bude všude!)

Z našeho pohledu se Computex jasně rozdělil na mobilní a klasický trh, kdy pozornost je věnována rovnoměrně obojímu, ale přeci jen mobilit oproti minulosti přibylo. I když si nelze nevšimnout trendu, že se ty mobility nějak zpětně "zdesktopují". Tedy že pro vyloženě desktopové řešení, výrobci používají mobilní základy. Na druhou stranu vývoj jde kupředu i na poli tradičních stolních PC, kde hlavně poptávka po těch výkonných a luxusních stoupá a to i v krizí zasažené Evropě a Americe. Výrobci se tedy předhánějí v parádních deskách, grafikách, SSD a hlavně skříních, zdrojích a chlazení. 

(Tahle skříň, to je vážně mazec - je to z kovu a hlavně ze speciálníhí skla, které je průhledné jen z jedné strany a z druhé je poloprůhledné teprve když se uvnitř rozsvítí světlo. Design skříně epic a nebyla jediná takhle zajímavá na Computexu - zatím je to studie, ale bude se vyrábět!)

Vodní chlazení bude získávat na popularitě, výrobci budou nabízet All-in-one řešení vodních chlazení čím dál výkonnější a komplexnější. A stejně tak vývoj na poli skříní je parádní a nové modely, tvary a materiály jsou opravdu parádní. Z pohledu nadšence do PC mě tedy Computex rozhodně nezklamal, i když bylo cítit, že třeba zrovna na grafickém poli to bohužel letos nevyšlo moc s načasováním příchodu novinek a tak někteří neměli moc co vystavovat nového, protože na nové grafiky se čeká.

(WD to na Computexu celkem rozjel)

Pojďme k závěru ...



 

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1252x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1721x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2316x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2052x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1357x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 1