AMD opět zvýšilo podíl na CPU trhu – blíží se historickému rekordu 25% a věří v další růst Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 09 May 2024
altZEN architektura je stále lepší a lepší a podíl firmy AMD na trhu s procesory roste. Pomalu, ale jistě.

 

 

 

 

Procesory AMD jsou v posledních letech a generacích objektivně nejlepší na trhu. Což je stále šokující s ohledem na to, že funkční konkurenční prostředí na trhu s x86 neexistuje a Intel má naprosto dominantní pozici, ačkoliv po stránce výkonu ani efektivity nedokáže AMD produktově dnes konkurovat, jakkoliv má mnohem více peněz, větší výrobní potenciál a neohrozitelně silnou pozici v OEM atd. Růst podílu AMD na CPU trhu brzdí hlavně to, že prostě jako menší firma nevyrábí jen procesory. Velkou část výrobních kapacit zabírají velká HPC a herní GPU řešení, kdy AMD je jediný výrobce z velké PC trojky, který má jak výkonná CPU, tak výkonná GPU a to pro všechna použití a k tomu další věci tvořící komplexní výpočetní, mobilní i desktopové platformy. U firmy si ale zjevně na podíl na trhu nestěžují, právě naopak.

Aktuálně se pochlubila daty od analytické firmy Mercury Research. AMD si v nich připisuje rekordní podíly v dodávkách a příjmech z x86 CPU za mnoho let a blíží se absolutním rekordům své historie.

  • Desktop

Dnes nejmenší a nejméně důležitý, ale samozřejmě stále významný segment, který tvoří menšinu procesorů pro dnešní PC. V něm si AMD připsalo rekordní podíl 23,9%, pokud jde o počty dodaných CPU proti Intelu, avšak finanční podíl na trhu je z nich jen 19,2%. To znamená, že AMD stále prodává své desktopové RYZEN procesory s menším výnosem než konkurenční Intel. Což znamená ale výhodnější ceny pro nás uživatele :).

23,9% v Q1 2024 je nejvyšší podíl za celou éru ZEN. Současně jde o výrazný skok, z cca 19%, které AMD mělo téměř v každé kvartále poslední cca 2 roky. To je zajímavé s ohledem na fakt, že jsme prakticky na konci stávající generace ZEN 4, která je na trhu od roku 2022. Na druhou stranu, s ohledem na nabídku konkurenčního Intelu, který prodává naprosto mrtvou (v poslední době u některých uživatelů bohužel doslova) platformu Core 13000/14000 LGA 1700, se zvýšeným prodejům AMD nelze divit. Co je smutné, že tedy Intel i s tou mnohem horší nabídkou mrtvé platformy a procesorů, které jsou horší v každém ohledu, prodává stále více a má zde tedy bezpečně 75% desktopového trhu. Jasně to demonstruje, že prostě funkční trh na poli x86 nemáme, a to z mnoha důvodů. U AMD jsou ale se svými výsledky velmi spokojeni.

  • Notebooky

Mobilní trh je tím nejdůležitějším pro oba výrobce z hlediska prodejů a příjmů z klasických spotřebních PC procesorů. Zde překvapivě AMD kleslo, ačkoliv téměř všechny průmyslové zdroje hlásí zvýšenou poptávku po mobilních procesorech AMD. V Q1 2024 však podle Mercury mělo AMD „jen“ 19,3% na dodávkách až 14,9% na finančních příjmech z mobilních x86 CPU. Rozhodně tedy je zde značný prostor pro zlepšení. Historicky už AMD se ZEN dokázalo mít téměř 25%. Firma si ale věří v další růst zde díky nové generaci mobilních produktů včetně extrémně výkonného APU ZEN 5 s integrovanou grafickou s mainstreamovým grafických výkonem.

  • Servery

Samozřejmě z pohledu příjmů je pro AMD nejdůležitější serverový trh, a tedy procesory EPYC. Na těch jsou mnohem větší marže a výdělky než na RYZEN. A tak se asi nelze divit, že pro AMD jsou serverové produkty těmi nejdůležitějšími na poli procesorů obecně. A firma se chlubí nejvyšším podílem v historii ZEN produktů, kdy EPYC dosáhly na 23,6% v počtu dodaných kusů proti Intelu. Co je ale mnohem zásadnější, dokázaly urvat 33%(!) příjmů z celého serverového trhu CPU, což jasně demonstruje zájem o ně.

Současně to také vysvětluje, proč má Intel problémy, ačkoliv má stále podílově přes 75% trhu pokud jde o dodané serverové procesory, má mnohem menší příjem z nich, než na co byl historicky zvyklí a s čím byl schopný fungovat. Nyní je firma dokonce ve ztrátě.

  • AMD věří v další růst …

Historicky nejvyšší podíl AMD je zhruba 25% v rámci jednotlivých segmentů, speciálně v desktopu a serverech však tyto rekordy pochází ještě z éry Athlon a Opteron. Nicméně v současnosti už se k nim AMD hodně přiblížilo a všeobecně se očekává, že je v dohledné době AMD překoná, speciálně díky blížím se novým generacím ZEN 5 a ZEN 5C produktů. Na nějaký rychlý růst výše to ale nevypadá, protože prostě AMD nemá kapacity produkce. Na to sází i konkurence, kdy Intel doufá, že růst AMD zastaví. Speciálně mu vadí růst marží a příjmů AMD a pokles těch jeho, kdy zatímco AMD jako celek je ve slušném zisku a prosperuje, Intel se propadl do ztráty. Dokonce celá výroba procesorů mu nyní generuje ztrátu. To je ale způsobeno i tím, že zatímco AMD nemá vlastní továrny (a tedy nemá extra výdaje s tím spojené) a spoléhá na TSMC (případně SAMSUNG), Intel vynakládá obří peníze na své továrny, ale není schopen v nich nabídnout konkurenceschopný výrobní proces. A tak nadcházející generace procesorů Intelu bude primárně využívat také TSMC, což mu náklady ještě zvýší. Současně by však nové procesory Intelu díky TSMC neměly být provozně taková tragédie, jako jsou ty současné, které mají velké problémy:

Jak bylo také řečeno, AMD by teoreticky mohlo mít mnohem větší podíl na trhu, než má, pokud by vyrábělo jenom procesory. Jenže velkou část výrobních kapacit zabírají prostě GPU a další řešení, a AMD se nehodlá své výhody komplexní platformy vzdát ve prospěch vyšších podílů ať na CPU nebo GPU poli, ačkoliv hlavně z vnějšku investičními žraloky je firma kritizována, že se nesoustředí na jednu výdělečnou oblast (dnes speciálně AI), jako některá finančně mnohem úspěšnější konkurence. Strategie AMD je ale nabízet prostě komplexní platformu a celou řadu produktů a vlastní investoři AMD i vedení firmy je s výsledky a pozicí zjevně velmi spokojeno. Ostatně proč by také ne, firma nikdy neměla lepší výsledky, a hlavně nikdy neměla lepší pozici, pokud jde o vývoj, produkci a zájem o své produkty. Takže zjevně něco dělá dobře a PC platforma vypadá díky AMD mnohem lépe, než kdy dříve a další zlepšení ve formě nové generace RYZEN i EPYC procesorů i grafik RADEON, dorazí už brzy, v druhé polovině tohoto roku.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-10 17:23:04

Nedávno som to spomenul, ale brzdou ďalšieho rastu je v prípade AMD samotná výroba čipov a nedostatok výrobných kapacít. Mám za to, že hlavne v oblasti serverov je zákazníkov veľa a ochota zaplatiť za výkonné čipy so skvelou efektivitou je vysoká. Rovnako aj v laptop segmente by som si nevedel momentálne predstaviť kúpu nového zariadenia bez AMD čipu (sám pokukujem po gpd win Max 2 s ryzen 8000 cpu).

Dúfam, že v oblasti GPU prinesie AMD niečo ako polaris v minulosti - lacné a výkonné GPU, ktoré im pomôže s podielom na trhu.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dokolečka dokola. 2024-05-10 20:01:11

Už je to dost otravné jak není konkurenční prostředí, jak je AMD chudáček...
Hele třeba v serverech má AMD 33% tržeb! Předpoklad je, že půjde dál nahoru. Když přidá pár procent, už budou s InTELEM skoro vyrovnaní - to už konkurence bude?
Není náhodou čas přestat po 15 letech brečet a psát něco jiného, veselejšího? AMD má tržby cca 500 miliard korun, což už rozhodně není malá firmička, ale dost konkurenční otrava - hlavně v serverech!
A kdo podvádí víc, no asi Intel, ale AMD také není úplně čisté, což je ale u tak velkých firem základní předpoklad k úspěchu.
Alferi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-11 12:17:31
avatar
Bez velkého "kňů" na Intel nebo nVidii se tady přece žádný článek neobejde.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-11 12:12:56
avatar
DD musím říci že nezklameš a já si málem roztrhnu hubu smíchy. Nejdřív napíšeš "Co je smutné, že tedy Intel i s tou mnohem horší nabídkou mrtvé platformy a procesorů, které jsou horší v každém ohledu, prodává stále více a má zde tedy bezpečně 75% desktopového trhu. Jasně to demonstruje, že prostě funkční trh na poli x86 nemáme, a to z mnoha důvodů" a před tím napíšeš "u firmy(tím myslíš AMD)si ale zjevně na podíl na trhu nestěžují, právě naopak". Já to otočím, trh nefunguje, protože je AMD se svým podílem spokojeno. Kdyby měla AMD vedení co má NV, tak má Intel hóódně velké problémy. Takto si mohou u Intelu hovět na obláčku a při pohledu k AMD si říci, pohoda oni vědí kde je jejich místo.
ps: upravil jsem příspěvek, protože byl nepřehledný a takto lépe vystihuje co jsem chtěl sdělit.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-12 17:06:46
avatar
nezmysel. Vedenie intelu ani amd s tým teraz nič nenarobí. Je to zotrvačnosť trhu a hlavne podplatený manažéry z f. sú stále loajálny intel kešom a amd im neplatí ....simply. Ak si amd udrží trend konkurencieschopnosti postupne tí zaplatený dostanú po prstoch. Samozrejme amd musí zvýšiť výrobu aby dokázali penetrovať trh vo väčšej miere.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-05-13 01:40:27
avatar
Jak dlouho se ještě budeme vymlouvat na setrvačnost trhu. Odpovím si sám. Když budeme dostatečně flexibilní, tak na věky. AMD nemůže zvýšit výrobu, protože nemá výrobní kapacity. Proč je nemá? Protože si je neobjednalo. Na mne vedení AMD dělá dojem určité zaprděnosti až malosti, prostě mi u vedení chybí určitá dravost. Po technické a znalostní stránce není vedení AMD prakticky co vytknout. Je to takové to přesvědčení, že lézt nahoru není dobrý nápad, protože nahoře dost nepříjemně fouká a tak ten náš smrádeček ale teplíčko je vlastně spokojenost.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarma
Dragon Age: Inquisition můžete mít zdarmaFriday, 17 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 214x
Komentářů: 0
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuThursday, 16 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 971x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaWednesday, 15 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1446x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Tuesday, 14 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNFriday, 10 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1764x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1171x
Komentářů: 0