Velká aliance výrobců telefonů a operátorů proti Apple – společná platforma pro všechny mobily? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 15 únor 2010
altApple začíná hodně vadit zavedeným výrobcům mobilních telefonů i mobilním operátorům.

 

 

Společnost Apple má se svým iPhone velký úspěch, ačkoliv to neplatí zde a ačkoliv jsou na trhu i mnohem lepší přístroje s lepší funkčností, iPhone získává na poli softwarové podpory a také App Store, které dělají vlastně celý iPhone tím, co je na něm zajímavé.

Výrobci mobilních telefonů dokázali podle všeho najít společnou řeč a uvědomili si potřebu jednoty a tak se více než 20 světových výrobců telefonů a mobilních operátorů rozhodlo spojit v boji proti společnému nepříteli, kterého představuje Apple. Spolu chtějí vytvořit společnou jednotnou platformu a obdobu App Store. Že se jedná o skutečně velkou věc, o tom svědčí fakt, že společně využívá produkty zúčastněných výrobců a operátorů přes 3 miliardy uživatelů po celém světě, tedy v podstatě polovina obyvatel celé zeměkoule. Kdyby se podařilo myšlenku společné platformy naplnit, byla by to ohromná síla a příležitost. Celý projekt je ale stále na začátku a je určitě nutné dořešit hromadu věcí včetně technických rozdílů, které ale na poli smartphone nejsou tak velké, většina staví na ARM platformě. Uvidíme, co z toho bude, ale zní to rozhodně dobře a člověk by si tak v budoucnu mohl vybírat jen skutečně model mobilního telefonu, jinak by bylo vše pro všechny stejné – nabíječky a teď už i software. Uvidíme, zda se tuto velkou myšlenku podaří naplnit.

Zdroj: Reuters, DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 16:08:18
avatar
A tak se všechny telefony středozemě spojily proti vzrůstající hrozbě Apple.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 22:55:56
avatar
a ted alou do poslele děti uvidime, jak to dopadne
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 16:21:59
avatar
Teoreticky si myslím, že nie je čo vyvíjať. Máme tu open-source platformu Android, ktorá je podarená a môže funkčnosťou konkurovať iPhonu. Stačilo by optimalizovať kernel, aby šiel systém svižnejšie a máme hotovo. Takto sa budú vyhadzovať peniaze von oknom, keď je už na svete open-source, plne funkčný, user-friendly systém s veľa možnosťami a s obdobou AppStore v podobe Market. Ak by prešli viacerí výrobcovia na Android (čo sa aj deje, viď oživenie Alcatelu, ktorý vyvíja mobil an systéme Android), tak by vychádzali updaty rýchlejšie pre jeho rozšírenosť a nátlak výrobcov. iPhone má úspech len vďaka tomu, že je cool, má veľa aplikácii, je svižný a blbuvzdorný pre "Amíkov".
Dr.Kusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 16:58:00
avatar
pre doplnenie aj Symbian je open source. Nokia ho uvolnila sa mi zda ze minuly tyzden. Uz sa neviem dockat ake aplikacie vymyslia hlavy pomazane programatorske
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:05:53
avatar
To je tiež pravda, ale povedzme si na rovinu, že Symbian si myslím nie je konkurencia, či už pre iPhone alebo Android telefóny... Tento operačný systém je blbo vymyslený a Nokia prakticky skoro nič v jadre nezmenila a robila len "face-lifty" toho systému. K tomu sa pridajú aj certifikáty, ktoré má aj Apple a získame systém, ktorý je viazaný len a len na Ovi store, pretože tie certifikáty aj niečo stoja. Bohužiaľ toto je veľký kameň úrazu a myslím si, že tento systém veľmi degraduje. Potom človek nemôže čakať veľa free aplikácii, keď si musí sám vyrobiť certifikát alebo si ho musí výrobca aplikácie zakúpiť. Tak či onak je to nevýhodné pre oboch.
Dr.Kusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:12:48
avatar
V tomto mas pravdu. S takehoto pohladu som sa nato nepozeral, lebo certifikaty si robim sam kolko chcem bez obmedzeni, a este tu existuju aj rozne hacky na symbian ale tie tiez pouziva iba minimum uzivatelov. V zasade si myslim, ze Symbian je najlepsi OS na mobilne telefony a kto chce plnohodnotny PC vo vrecku nech si kupi PDAcko alebo N900vku
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 14:22:07
avatar
A dalsší věc: ne vždy lze Symbian hacknout. U telefonů, který mají jemon trošku upravenej systém pro operátora (v mym případě je to jenomm doplnění pár záložek na O2 Active a uložené datové profily) systém hackonout nelze kvůli nemožnosti otevřít určitou složku v adresáři C. Ani pomocí pokročilejšího souborového manažera.
Dr.Kusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 14:34:31
avatar
na to sa robí zmena product keyu a nasledny update firmwaru na originalny nokiacky, ktory uz neobsahuje veci pridavane operatorom. Potom uz certifikacia a hack funguju
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 22:29:23
avatar
Než Android, tak to raději Maemo. Přece jen to jeo trochu více dospělý OS (v zásadě Ubuntu), má už dnes naportované standardní knihovny a GUI (Qt) a navíc má tu zásadní výhodu v možnosti použití "logiky ovládání" Nokie, což je jedna z nejhodnotnějších věcí, které Nokia má.
grovik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 11:54:10

Tak tady bych slapl na brzdu. Nejen ze ovladani podle "nokia logiky" me taha za nervy. Ale po srovnani Androidu a "Nokia logiky" si rikam kde se stala chyba. Android je jednoznacne lepe vymysleny a o dost lepe optimalizovany.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 19:02:56
avatar
No já bych na brzdu rozhodně nešlapal . Nokiácké ovládání TELEFONŮ je dnes už de facto standard, který přejímají i ostatní výrobci, navíc se jí to podařilo "vkloubit" i do Smartphonů a myslím, že nic ergonomičtějšího jednoduše neexistuje. Bohužel je třeba poznamenat, že nejlepší Symbian, S80, se už nevyvíjí, jeho poslední inkarnace v N9500 byla na svou dobu téměř dokonalá a dodnes je mi po tomto komunikátoru docela smutno, protože jeho nástupce, E90 se S60v3 jednoduše tak dobrý není, navzdory technologické převaze. A i když jsem se po více než dvou letech dokázal s E90 celkem sžít, tak ta detailní domyšlenost tam prostě není (např. kalendář neumožňuje souborové přílohy, hledat v kontaktech nejde podle libovolného pole - to umí až přídavná aplikace, atp.)

Android je pěkná hračka, ale na práci to IMHO zatím není, totéž ale do jisté míry platí i o Maemu, tam je ale vidět raketový vývoj. Do jisté míry tomu i napovídá ohlášené partnerství Nokie a Intelu - Nokia tady zbrojí a IMHO se brzy dočkáme toho, že místo S40 přijdou Symbiany a místo symbianů přijde Maemo (potažmo MeeGo, jak se má po novu jmenovat)
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 16:28:43

Jenom ať se spojí a konkurují Apple, to nemůže být na škodu. Ale aby se nakonec neukázalo, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - to elesde 2010-02-15 16:58:46
avatar
na androidu?to snad ne...to by se DD a dalsi google haters zblaznily uz ted maj bobky z toho, ze google ma nejpouzivanejsi vyhledavac a vede i v internetove reklame. uz ted pomlouvaj na open source zalozeny chrome (chromium se znackou google), ted si predstav co by delali, kdyby mel google i svuj open source OS na mobilech
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:00:58
avatar
No tak sa DD môže zblázniť, pretože Android je open-source, je to OS a je na mobiloch a má veľkú podporu u HTC a aj zjavne u Motoroly, ktorá tiež prežila comeback na mobilnú scénu len vďaka Androidu... Ak sa to niekomu páči alebo nie, tak Android je určite vydarený operačný systém či už pre mobily alebo internetové tablety.
grovik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 11:56:45

Jakozto majitel Androidiho zazraku, nemuzu nez souhlasit. Pokud srovnam Iphone OS, WM a Android. Tak je na tom Android nejlepe. Ovladani je privetive stejne jako u Iphone, ale zaroven system neni tak uzavreny. Na druhou stranu je znacne stabilnejsi nez WM a presto zachovava moznost multitaskingu.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:00:36

a ten SW bude co? WM? Symbian? Android? ine?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 22:31:57
avatar
těžko říct.

WM je trilobit, do budoucna s ním nelze moc počítat. Totéž platí pro symbian, který je sice modernější a pro telefony vyladěnější, ale také má svá omezení.

Ideální volba je nějaký flavour Linuxu jako Maemo nebo Android. O Maemu se moc nemluví a nepíše, ale řekl bych, že je dnes nejdál (už v páté verzi, šestá se blíží), navzdory tomu, že ještě neumí např. MMSky..
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 14:27:02
avatar
To vypadá, jako kdyby bylo Maemo vyspělejší kvůli tomu, že má větší číslo v označení. Třeba Symbiam je v aktuální verzi taky 5th Edition.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 19:18:54
avatar
Symbian je paradoxně starší než Linux (1991), ale mladší než GNU (1981), jeho základy vznikly už v roce 1987 ve firmě Psion jako OS s názvem EPOC.

Ale o to tu nejde. Symbian je typický představitel utilitárního OS, který je vystavěn k jedné konkrétní činnosti, kterou bravurně zvládá. Staré Psiony (taková mx5 - to je dodneška ceněný organizér) vynikaly svou totální spolehlivostí OS (ovšem problémy s plochými kabely jsou stejně známé jako problémy s membránami na ZX Spectru ) a jeho vyladěností k účelům, pro něž byl EPOC stvořen. Problém nastává u dnešních Symbianů - trendem je internetová konektivita, sociální sítě, široké portfolio (nejen kancelářských) aplikací, multimédia. A zde už Symbian začíná ztrácet dech a naopak se derou do popředí "těžké" OS typu Linux, které běží bez problémů na malé navigaci nebo mobilu až po mainframe nebo cluster. Ty s podobným portfoliem aplikací problém nemají, a naučit je telefonovat není až zase takový problém, když padla zásadní překážka - dostupný a přitom rozměrově nenáročný výpočetní výkon.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:09:05
avatar
Ten, dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc-tomu nevěřím.
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:43:31
avatar
bla,bla,bla že je na trhu ovela lepších pristroju ako iPhone?kdo mal prvy dotikový display že sa ho ledva chitíš a v momente reaguje No tak mi ukaž mobil,ktorí dokaže pracovat rovnako rychlo a PLYNULE aj ked je plny aplikacíí,ukaž mi mobil čo dokaže mat v hre lepsiu grafiku ako Sony PSP,ktorý mobil ma pohodlnejší a rychlejší net?Na ktorí mobil mam tisice aplikacii a hier...atd atd,o napodobení Apple sa snaží marne už niekolko rokov vela firiem a ani taka velmoc ako je Nokia ho nedokaže porazit,sam mam iPhone 3GS 32GB a to že to neni dobrí mobil bude tvrdit iba ten čo nan jednoducho nemá 700€ a len hovorí že je zly a vždy si nan neco najde len aby presvedčil sam seba ze je šmejd alebo ten čo ho nikdy nemal v ruke a nezahral si nanom hru apod,Ani taký HTC HD2 z 1Ghz CPU neni rychlejšý/svižnejšý ako iPhone z 600Mhz CPU!!!Proste som rozmišlal dlho aky mobil si kupim ale zistil som že apple v tomto snad nikdo nedobehne a je to neuveritelne zabavny mobil ako ziaden iný

EDIT: Niesom žiaden vyznavač Applu a ani nič a napr taký MacBook by som si vživote nekupil,a viem že v Apply je strategie money,money,money hlavne nech zaroba na zakaznikoch čo najviac a aj viem že su sakra predražený ale iPhone maju teda podarený...
kenalkim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 06:29:43

podla mna trepes, napriklad tento nexus je rychlejsi.
http://www.youtube.com/watch?v=tuVyExV8SYo&feature=related
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 15:59:19
avatar
Podla mna trepeš ty! Nexus je absolutná novinka a iPhone je už minimalne pol roku na trhu a aj tak je vo večšine pripadov plynulejší...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:34:46
avatar
Mnoho ľudí (vrátane mňa) nemá rado iPhone, ba možno má k tomu prístroju odpor... Ale napr. nad týmto Odkaz mi ostáva rozum stáť a nebránil by som sa, keby mi web fungoval práve takto vo vlastnom telefóne. Vľavo parametrovo silnejší Nexus One, vpravo iPhone 3GS... palec hore Apple...
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 17:56:55
avatar
Vieš ono aj záleží aká stránka sa testuje.
Acid 3 test : Odkaz
A iná stránka : Odkaz
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 20:43:33
avatar
No jasné, ten Acid 3 som videl, ale aj tak, v prezeraní webu je iPhone neporaziteľný (zdá sa), aj keď nemá najlepšie parametre... Aké kúzlá sú v tom??
grovik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 12:03:16

OS ma vypnuty multitasking, tot vse. Push notifikace toliko opevovane jsou ve skutecnosti vymyslene tak ze kvuli kazde z nich se musi data hnat pres pul zemekoule k Applu a zpatky. Tedy celkove nic moc.Radsi snesu o neco pomalejsi skroling, ale gungujici multitasking. Nez naopak.
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A kto vyrobi 2010-02-15 17:44:24

vyvojarske prostredie? A kto bude kazdu aplikaciu testovat na kazdom zariadeni, ked budu mat rozny procesor, roznu grafiku, roznu pamet, rozny display, rozne ovladanie, ... ?
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 18:01:09
avatar
otazka je jak si mezi sebou rozdeli tech dvacet vyrobcu penize nebo naopak, zda do toho investujou stejne penez. Preci jen kazda z tech 20ti spolecnosti nema stejny podil na trhu. Ale do budoucna asi jediny zpusob jak prezit
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-15 19:52:08
avatar
Mě osobně můžou nasrat ostatní firmy,které serou ten iPod port na všechny domáci kina,dvd přehrávače a pod.Né všichni jsou na to zvědaví.Dám tam USB a jsou spokojeni všichni.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 16:02:04

to víš, Apple podchytil omezené ovce, co jsou ochotni platit za p*čoviny typu "co si koupím, podle toho, co mám ve špajzu"....taky bys to tak dělal....bo když podpořím tyhle ovečky, asi si koupí i ten BlueSmayd
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nic moc 2010-02-16 07:49:41

Teda Applu nijak zvlášť nefandím, ale výsledkem bude, že bude na trhu jen Apple a Něco. Takže výběr jako Brno. Fakt paráda.

Např. Linux existuje v ohromném počtu distribucí a dává to možnost výběru přímo na míru. Můžete si nahrát Linux do vašeho routru a můžete jej mít i na PC platformě. To mi přijde jako velké výhoda. A SW je stále kompatibilní, samozřejmě se ale na Routru Quaka nezahrajete. I když to je možná jen otázka času. :-)
grovik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 12:08:10

Hral jsem Doom na fotaku ;-).
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - asi nám tu zbude jen Apple a A 2010-02-16 15:59:59

asi nám tu zbude jen Apple a Android....Android má budoucnost jistou, Apple bude muset přidat (tedy odebrat omezení), Windows končí, bo to bude něco mezi Applem a Androidem (a takový ani kočka ani pes nechci) a ostatní výrobci mají příliš malé zazemí či podporují více systémů, což moc do budoucna néni. Takže za 3 roky bude Android naprostá pecka...pudu do něj...a jestli koupí i nějakej ten mobilní internet (operátora), bude Android naprostou jedničkou.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 17:11:12
avatar
"... tom svědčí fakt, že společně využívá produkty zúčastněných výrobců a operátorů přes 3 miliardy uživatelů po celém světě,..."
Ale tož... Honzo... Chytni se za nos...
Skutečnost je taková, že z AppleStore bylo koupeno přes tři miliardy aplikací v ceně mezi jedním a deseti dolary. Né že má tři miliardy zákazníků... Mimochodem, 30% z utržené částky šlo do kapsy Apple...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 415x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1506x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2097x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0