ACER se chce stát světovým výrobcem PC č.1 spolu s ASUS a dalšími PC výrobci má obavu z Tabletů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 30 listopad 2010
altPříští rok možná naznačí, jaké bude rozložení sil v dalších letech ….

 

 

 

Společnost Gartner vydala odhady vývoj prodejů PC, které by měly celkově narůst, ovšem o méně, než se čekalo. Navíc je problém i složení prodejů, protože těm budou opět dominovat mobilní PC a tedy notebooky. Starosti ale budou s netbooky, kterým začnou silně konkurovat Tablety. Problém však je, jaké tablety to budou a na tomto poli mají největší starosti společnosti jako ASUS, ACER, DELL a další, tedy společnosti, které se soustředí zejména na PC platformu.

Například společnost ACER, která opět ohlásila svůj cíl, stát se do konce příštího roku největším výrobcem PC na světě. Chce tak překonat současnou jedničku, společnost HP. Současný vývoj dává ACERu šance svého cíle skutečně dosáhnout. Už loni se stal ACER 2.největším výrobcem PC na světě. Letos opět stáhl náskok společnosti HP, kdy aktuálně ve 3Q 2010 ACER dodal 13,0% počítačů, zatímco HP 17,6%. Před rokem ale HP mělo podíl o 2% vyšší. Růst ACERu omezuje stagnace poptávky po PC, nicméně jako takový stále roste a letos ACER dodal o 7% PC více, než loni (v Q3) na rozdíl od HP, které v počtu dodaných PC stagnuje. Pokud ACER tempo udrží, má šanci svého cíle dosáhnout. Na druhou stranu do hry vstupují právě Tablety, které by měly příští rok tvořit až 10% trhu a mohli by ACERu zhatit plány, protože na tomto poli je veliká konkurence. ACER se ale připravil a mimo PC Tabletu bude dodávat i Android tablety, přesto pořád se bude muset vypořádat s velkou konkurencí a přesný odhad vývoje situace dnes nikdo nedává.

Trochu podobné starosti má i další klasický výrobce PC, společnost ASUS. Ten nám letos na Taiwanu ukazoval několik prototypů Tablet zařízení a Pad zařízení. ASUS EeePad se pomalu dostávají na trh. Tablet PC také přijdou na začátku příštího roku, ale ASUS je poněkud nervózní z velké konkurence na tomto poli a ví, jak dopadl s netbooky, které vlastně vymyslel a uvedl na trh jako první.

ACER a ASUS nejsou jediní, kteří jsou z Tabletů a vůbec vývoje kolem PC trochu nervózní a snaží se odhadnout vývoj situace. Problém bude mít i samotná PC platforma, mnozí totiž nejsou stagnací desktopových PC a nástupem mobilních PC nijak zvlášť nadšeni. Tablety a další Smart přístroje také budou ukusovat z PC platformy a přivedou sebou nové konkurenty. Kromě ASUS a ACER, kteří jsou ale schopni poměrně rychlých inovací a přizpůsobení, ostatně ACER už na poli ARM a Smartplatformy podniká kroky, budou mít s dalším vývoje situace problém zejména firmy HP a DELL. Mezi další poražené pak prý může patřit zejména společnost Microsoft a její Windows, kterou ohrožuje Google se svým Android OS.

Osobně mohu říci, že budeme zejména na přelomu Q1/Q2 příští rok doslova zavaleni Tablety, Tablet PC a podobnými zařízeními ze všech stran. Nemůžu říci, že bych z toho byl zrovna 2x nadšený a ani neznám nikoho, kdo by tím nadšený byl. Tak proč tolik Tabletů?

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ja som z toho 2010-12-01 00:38:06

nadseny.V Q1 2011 Apple predstavi iPad 2 a posle vsetky dovtedy predstavene tablety do dochodku. Windows 7 a Windows mobile 7 su iba zly vtip, Android vhodny pre tablet bude az vo verzii 3.0, tablet od Samsungu je drahy v porovnani s iPadom, jedine RIM by mohol konkurovat iPadu. Apple bude znova predavat a ostatnym vyrobcom ostanu sklady plne nepredajnych napodobnenin iPadu :-)
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 06:50:16

víš, drahá ovečko, iPad kupují z 80 % jen uživatelé iPownů, tedy ovečky na n-tou.....co to teda meleš za nesmysle? Dyť vy jste úplně jiný trh!
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 14:23:44

Máte to něčím podložené?
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 20:48:47

drahá ovečko, je to horší, než jsem čekal (sice se nejdená o iPhown, ale o MAC):

http://goo.gl/OhZ4B

hlavně by ses mohl zamyslet nad ovečkovstvím poslední otázky, která ukazuje, jak jsou ovečky vygumovaní ;-)

další ukázka trhu oveček:

http://goo.gl/5uFnr

prostě se smiř s tím, že iPad kupují téměř pouze vygumované a zfanatizované ovečky, proto iPad konkurenci asi mít nikdy nebude
ripple [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2010-12-02 21:40:06
avatar
Nechápu tě. Asi budeš nešťastná osoba.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-03 06:09:09

s na to kápnul
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 18:06:53

Ať se nám to líbí nebo né, prostě Apple to umí prodat. Umí nadchnout určitou skupinu lidí.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 20:31:16

proti tomu žádná
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 13:32:34
avatar
Slintat nadšením z přidaného USB konektoru dokáže pouze iOvce nakažená slintavkou...
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 20:12:00
avatar
Zase tak spatny kus harwaru a softwaru to neni a kdyz se objektivne podivame na konkurenci, tak je zatim zalostna.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 21:27:09
avatar
Já netvrdím, že to je špatný kus HW (i když třeba RIM PB by mohl být lepší), tvrdím, že dělat z každé u konkurence běžné techn. záležitosti WOW efekt a plazit se takhle před kusem plastu je prostě příznakem duševní slabosti...
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-02 20:38:50
avatar
s tim souhlasim ale je to jejich strategie a zjevne vychazi

lidi to maji radi a mysli si ze jsou soucasti neceho vyjimecneho.
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 14:28:59

I když jsem za názoru, že iPad i přes svoje nedostatky je minimálně o rok napřed před konkurencí, toto je naprostý nesmysl. Vždycky se najdou lidi kterým vyhovuje něco jiného (nejen z nenávisti k applu) a applu narozdíl od MS a částečně googlu se nikdy nesnažil monopolizovat nějaký trh - tím myslím, jako drastické snížení ceny atd aby se zbavili konkurence. (To snad na applu ocení i ti co nejvíc apple nesnáší)
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 08:38:15
avatar
Já to zkrátím já Acer vlastně neměl v ruce většinou jdu do značek jiných výrobců ale budíš mu přáno hlavně ať ty výrobky jsou kvalitní.
koren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 08:51:25
avatar
DD, jestli nikoho neznáš, já z tabletů nadšený jsem. Už se těším, až budu mít chytřejší čtečku knih, než je Kindle a do kavárny dám tablet na každý stůl, aby zákazníci měli elektronický lístek a možnost volat obsluhu tiše a diskrétně.
Na to potřebuji levný a odolný tablet, který dlouho vydrží, zvládne prohlížení internetu přes WiFi a SIP klienta.
Podle mého je tedy vývoj směrem k tabletům přirozeným vývojem směrem k přístupu k informacím a jednoduchým funkcím. Zkrátka je pro lidi, kteří tomu nerozumí, neměří svět přes megabyte, gigahertz a podobné jednotky, ale přes pohodlí a požadovanou funkci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 09:38:01
avatar
ale jo, Tablet jako takový jistě, ale já nejsem nadšený z toho množství
koren [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 12:40:34
avatar
Více konkurence, více Adidas. Tedy bude pravděpodobnější, že se cenou a parametry někdo trefí do mého fkusu a potřeb :-)
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 13:41:52
avatar
osobne sa lepšie cítim v "ľudovo" zariadených reštauráciách, kaviarňach atď. a hlavne s milou obsluhou ako nejaký hi-tech. Ale samozrejme 100 ludí 100 chutí
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 11:38:29
avatar
Tak mě ty tablety nevadí, já zrovna k mému stolnímu PC a Notebooku potřebuji ještě nějaké více mobilnější zařízení, které bude mít dobrou výdrž na baterie, nízkou hmotnost a pujde na tom surfovat, prohlížet a nahrávat fotografie a pustit na tom nějakou hudbu a film, aby to šlo použít i jako GPS a hlavně aby to mělo maximálně půl kila a cenu tak do 6000. Něco takové zrovna ke mě míří z Guangzhou, tak doufám, že to dorazí do Vánoc. Stolní PC mám holt na hry a hodně náročné výpočty/práci, notebook mám na práci v terénu a ten Tablet/pad budu mít na zábavu na dovolené. Tahat brašnu s notebookem a trafem, kdy to má přes 3Kg, na dovolenou, už nikdy více.
arach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 17:22:05

na dovolenej surfujes po internetu a jeste se tim bavis jo ?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 17:25:00
avatar
tak nemuzes porad kazdou noc chlastat
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 18:52:31
avatar
Asi tak nějak. Kdyby jenom noc Když bylo pivo Tuborg celý den zdarma v rámci all inclusive, tak jsem byl rád, když jsem aspoň chvíli nechlastal.
Bangla [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tablety zničí maximálně netboo 2010-12-01 12:35:48

Pokud mohu přidat svůj názor, tak já sem vcelku s tabletů nadšený. Konkrétně se mi libí PlayBook od RIMu, který má vyjít někdy příští rok. Vymakaný tablet s USB konektorem, ideálně s přídavnou klávesnicí v případě nutnosti to vidím jako ideální zařízení. Je to takový menší notebook schopný přehrát 1080P video s HDMI konektorem, který lze vzít například na dovolenou, používat to jako notebook a telefon v jednom, zkrátka se mi to moc líbí. Neřekl bych, že to bude konkurovat notebookům a PC všeobecně, dlouhodbá kancelářksá práce na takovém zařízení není efektivní, na hry to nebude nikdy. Takže nevidím důvod, proč by měl klesnout prodej hernáích a kancelarskych PC. Ano, klesne prodej dementních netbooků, které budou nahrazeny použitelnějšími tablety. Já se na svůj první tablet těším, mám na něj však dost vysoké požadavky a nevím, zda se finální výrobek bude mé představě alespon blížit :-) Nezahazujme to, je to dle mého názoru mnohem lepší, efektivnější zařízení než netbooky. Nemyslíte?
Matus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 22:46:23

Tak trochu nechapem to fixovanie sa na USB konektor. iPad mam od septembra a zatial som ani raz nepotreboval k nemu pripojit USB kluc. Pre klavesnicu mi to pride uletene, kedze vyrazne lepsie je pouzit tu bezdrotovu.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-05 02:25:52
avatar
Mne sa zatial Jablko ako znacka vyhyba, no nebranim sa zubami nechtami, uvidime v buducnosti....
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-01 20:28:23
avatar
To zase bude elektro odpadu
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 968x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1757x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1897x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2459x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2156x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1410x
Komentářů: 0