NVIDIA TEGRA3 letos jen na 40nm a stále na A9, ale se 4 jádry – další zpoždění v plánech Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 19 červenec 2011
altSpolečnost NV svou budoucnost sází hlavně na jednu kartu – TEGRA platforma

 

 

 

 

Jak už je velmi dobře patrné, NVIDIA se čím dál více odvrací od klasického PC trhu a hlavně tradičních grafik. Hlavním důvodem je uzavírání platforem AMD a Intel, které navíc letos rozjely integraci poměrně výkonných, a hlavně pro mnohé uživatele dostatečných grafických karet, přímo do CPU. Tím jednak definitivně zlikvidovaly tradiční integrované grafické karty v čipsetech, ze kterých NV měla nemalé zisky a příjmy, ale postupně likvidují i tradiční segment levných grafických karet, které tvoří až 80% odbytu společnosti NVIDIA.

Díky tomu NVIDIA musí hledat svou budoucnost jinde, takže se postupně odvrací i od segmentu herních grafik jako takových, což je patrné z vývoje její grafické architektury, marketingová orientace a ztrátě zájmu o vývoj a podporu vývoje her, jež dnes vznikají multiplatformně. Tomu zcela určitě napomohl i fakt, že s největší pravděpodobností žádná z velkých nových herních konzolí nebude používat jiný grafický čip, než ten z dílny konkurenčního AMD. Potvrzené už je to u nového Nintenda Wii2, který má Radeon HD 4800 a nový MS Xbox720 bude disponovat dokonce 28nm DX11 grafikou AMD a ve hře je jen nový PS4, kde je však pravděpodobnost osazení grafiky od AMD také velmi vysoká a dokonce se tak už podle některých zdrojů stalo. NVIDIA tak nemá příliš důvodů dále setrvávat na poli spotřebních PC grafik a tak svou pozornost dávno ve vývoji GPU obrátila na HPC segment. Nicméně její hlavní zájem je v oblasti spotřebního segmentu a leží jinde.

Jak bylo řečeno, AMD a Intel uzavírají na PC své platformy a NVIDIA je prostě a jednoduše vytlačována. A protože nemá kompletní PC platformu, vydala se směrem vytvoření jiné platformy postavené na architektuře ARM. Její platforma se jmenuje TEGRA a již letos by se měla objevit ve třetí generaci. Jako nápad to není špatné, protože ARM platforma se zdá být na velkém vzestupu a dokonce by mohla proniknout i na pole PC platformy. NVIDIA navíc může nabídnout něco, co nikdo jiný na ARM nemůže – zkušenosti z grafického trhu a výkonné GPU. Není tedy divu, že svou hlavní pozornost NV směřuje právě na TEGRA, která podle ní dokáže konkurovat i AMD a Intelu a to i na poli her. A právě sem NV svou podporu přesměrovala z PC platformy. Na druhou stranu ale musíme také říci, že TEGRA už je na světě pěkných pár let a zatím silně zaostává za plánem, který si NV vytyčila. TEGRA by totiž už příští rok a v roce 2013 měla NV přinášet přes polovinu příjmů. Zatím ale TEGRA přináší maximálně desítky milionů dolarů. Až totiž letos se jí podařilo prorazit ve větší míře do některých přístrojů, jenže konkurence je tvrdá a TEGRA to zdaleka nemá jednoduché a mít ani nebude. Proti PC platformě se NV musí potýkat hned s několika konkurenty, které jsou v mnoha ohledech výrazně větší, a to na PC platformě nezažila. Navíc její tradiční marketing orientovaný na nejnižší pudy zákazníka a vyhranění proti jediné firmě zde nefunguje, protože většina zákazníků netuší, co je uvnitř telefonu a navíc je to ani nezajímá. Ti si kupují telefon-tablet a ne NVIDIi. NV tedy musí uspět technicky, lepším výkonem, lepší efektivitou, lepší výrobou a nižší cenou a ne řečmi o drtičích asfaltu a tak podobně. Nutno ovšem říci, že díky zkušenostem s GPU je technicky její ARM platforma jedna z nejlepších na trhu s největšími možnostmi, v praktickém nasazení už to ale tak slavné proti konkurenci není.   

Proti původním plánům nabírají věci další zpoždění. TEGRA3 (Kal-El) se totiž letos nepředstaví na 28nm, ale stále jen na 40nm. Důvodem jsou potíže NVIDIA s odladěním výroby u TSMC a také pravděpodobně tlak na konkurence. S pozicí a možnostmi NV u 28nm TSMC rozhodně zamává stále větší objednávky výrobních kapacit od AMD, ale hlavně téměř jistá dohoda mezi TSMC a Apple, což je přímá konkurence NV a výrazně větší a potencionálně důležitější zákazník pro TSMC. Každopádně ať už je tím důvodem odložení jeden z výše uvedených, nebo i jejich kombinace, 28nm TEGRA3 s architekturou ARM15, prostě hned tak nedorazí.

TEGRA3 by se měla objevit sice ve čtyřjádrové podobě, ale pořád na 40nm a stále ARM A9. Otázkou je, jakou to bude mít spotřebu, zda o to budou mít výrobci zájem a tak dále. Nicméně moc neočekávám, že by se nějaké konkrétní TEGRA3 produkty objevily na trhu už letos. A pokud se týká příchodu TEGRA3 na 28nm, zatím to vypadá tak na polovinu příštího roku nejdříve, což znamená reálně v produktech tak podzim roku 2012. Konkurence ale rozhodně spát nebude a nás spíše bude zajímat přímé srovnání ARM a x86, které bude spojovat podpora stejného OS …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 13:35:36

Opět to spíše připomíná text plný přání jednoho pisatele, než reálná fakta. Psalo ti to v diskusích již několik lidí. Nvidia se od herního segmentu stejně jako od dedikovaných VGA neodvrací, ba naopak připravuje svojí vlastní platformu ARM + GPU na poli HPC, ARM + dedikované VGA pro desktop segment, a ARM jako konkurenci APU.

Stejně tak mystifikace ohledně jakýchsi výrobních kapacit u TSMC, výrobní kapacity se domlouvají na generace dopředu , v zásadě průběh 1 až 2 let dopředu včetně podílení se na přípravách daného výrobního procesu, a tak je 28nm výroba pravděpodobně již rozdělena dávno. Pokud přibude jakákoliv další firma do portfolia TSMC, tak obsadí maximálně nové výrobní kapacity a kapacity o které neměli zájem stávající partneři.
Muftinko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 14:20:04

Ahoj tvoja odpoved sa mi paci, teda mam tak tomu rozumiet ze NVIDIa je na PC furt len nerichadza s X86 procesorrom ale ARM ?? ak ano tak super llebo v nvidii v arm velmi fandim
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 10:34:12

Ano, do HPC se chystá ARM Denver, a do desktopu se později dostane dvojice Tegra Logan a Stark. Informace o desktopové verzi Denveru jsou spíše spekulativní, ale i s touto možností by se při úspěchu Tegry v desktopu mohlo uvazovat.
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 23:46:17
avatar
jj, vyznívá to jakoby už NV mávala v pc segmentu bílým hadrem
Přitom NV stále drží největší výkon na čip. Sice to trochu kalí větší spotřeba a menší výtežnost, ale ten výkon je nepopiratelný. NV už přežila horší katastrofu s GeForce FX na to aby ji tato patálie porazila. Sice přišla o část příjmů z integrovaných grafik, ale otevřela s přiležitost s ARM platformou takže nula od nuly pošla....
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 06:53:49

a jak vysvětlíš reálná fakta:
1) nVidia snižuje podíl na poli grafik
2) nVidia jako první kecá, ale vždy přijde až jako druhá do mobilů - viz Samsung, který dal svůj stejně výkonný stroj místo proklamované Tegře2 bez humbuku

takže nVidia:
1) padá
2) bez významného úspěchu, a to o tom kecá už tolik let
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 10:25:31

Podíl na trhu s GPU se odvíjí od úspěchu dané generace GPU, a také záleží v jakém odvětví se daný úspěch či neúspěch sleduje. Fermi byla první pokus Nvidie o průnik do HPC a má a bude mít svoje nedostatky právě v tom, že nebyla v první fázi úspěšná v desktopu. V HPC se ale chytla velice úspěšně a ukázala že tudy cesta opravdu vede. Na Nvidii teď je, aby dané nedostatky v další generaci Kepler odstranili.

To že žijete zřejmě v České Republice kde nejsou kupříkladu televizní reklamy na HW příliš časté neznamená, že dané firmy jinde po světě takovouto reklamu nepoužívají. Navíc daný humbuk jak tomu říkáte, dělají pouze média jako je i tento server. Tegra a jakékoliv jiný hardware je normálně představován na konferencích, a to že si servery více všímají přednášek Nvidie je díky tomu, že je to pro potencionální čtenáře zajímavější téma, než to co odpřednáší kupříkladu Samsung. Tedy daný „humbuk“ samozřejmě dělá i Samsung, jen se to k vám nedostane. Nebo Vy sledujete veškeré dění na všech podobných konferencích, mítincích a všechna prohlášení všech podobných firem po celém světě? Jestli ano, tak musíte být Superman, takových prohlášení se denně odehrají desítky a stovky. Stejně tak to, že nevidíte daný produkt v České Republice neznamená, že jinde ve světě se neprodává.

Doporučuji vám občas si přečíst i zahraniční média.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 14:53:22
avatar
Takže můj text je plný přání jednoho pistele a tvůj ne?

NVIDIA se od klasického herního segmentu odvrací - to je fakt už jen daný architekturou GPU a změnou na pozici technologického šéfa.

O platformách píšu tak nevím co si vymýšlíš a tvrdíš že o tom nepíšu.

28nm výroba se rozdělovala a rozděluje letos!!! takže si nevymýšlej navíc kapacity jsou omezené takže rozhodně neexistuje něco jako neměli zájem ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 15:26:26

Vzhľadom na to že sa AMD v novej generácii približuje architektúrou k podobnej ako má Fermi tak sa tiež odvracia od klasického herného segmentu? Ak nie tak aký je medzi nimi rozdiel?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:03:44
avatar
achjo ... občas si myslím že jsi opravdu blbej, protože že neumíš číst, tomu nevěřím a nebo jenom prudíš a spamuješ:

nejen ve výše uvedeném článku, ale i v mnoha jiných píši jasně:

NV se odvrací od klasického herního segmentu protože:

1. na PC se uzavírají platformy AMD-Intel a díky dostatečně výkonných a schopných integrovaných grafik v každém CPU zmizeli klasické integrované grafiky v čipsetech (jeden z významých zdrojů příjmů NV) a postupně nepochybně zmizí i klasické low end grafiky, protože je prostě těch 80% uživatelů, kteří grafiky kupují, nepotřebují, jelikož jim ta integrovaná v CPU bude stačit, tak NV nemá co prodávat, protože z 90% jí ve spotřebním segmentu živí právě levné grafiky!!! NV tedy nemá na současném PC segmentu dále důvod setrvávat a snažit se prorazit neprorazitelné AMD-Intel platformy, stejně tak bez prodejů levných grafik nevyděláš na ty drahé ...

2. NV se od klasického PC spotřebního segmentu odvrátila dávno výměnnou technického ředitele. Ten původní byl orientováný na spotřební herní segment, ten stávající je vědec a orientuje GPU NV na výpočty a použitelnost pro spotřební segment je až v druhé, nebo dokonce třetí řadě. NVIDIA navíc ví a sama to tvrdí, že spotřební segment jí přinášel sice 3/4 příjmů z grafik, ale profi segment jí přináší 3/4 zisků z grafického segmentu ... takže proč by měla dotovat spotřební segment, když bude následovat vývoj viz bod 1.???

3. NV stále více přichází o pozice v hlavních herních semgnetech. Protože hry jsou dělány multiplatformě a nová generace konzolí bude mít GPU od AMD a na PC segmentu to vypadá jako jsem popsal v bodě 1., tak jaký by asi mělo smysl podporovat něco, kde hraješ třetí housle a jsem odsouván do pozdají, nemluvě o tom, že v multiplatformích hrách nehraješ housle žádné - protože všechny nové konzole (zatím 2/3 určitě) a 85% PC platformy, takže - 85% velkých herních platforem (Wii, Xbox), má čipy AMD, PC má z 55% Intel a 25% AMD a ty tam paběrkuješ ...

4. také ale píši, že NV se v oblasti spotřebního segmentu sice odvrací od PC ale zase má tu TEGRU, na kterou spoléhá, jenže tegra není PC a je otázkou jak to s ARM bude/nebude vypadat. Každopádně na rozdíl od AMD, které má zájmy na klasickém herním spotřebním segmentu protože proniklo do většiny velkých herních konzolí a na PC vytváří FUSION a má nejsilnější integrované i neintegrované grafiky na trhu - v tom je jasný velký rozdíl proti NV ta na poli konzolí je okrajová platforma v nové generaci možná žádná a na poli PC nemá jak své integrované GK do PC dostat atd.

Takže myslím, že rozdíly mezi pozicemi, možnostmi a cíly AMD a NV jsou viditelné a průkazné !!!

každopdáně tohle všechno jsem už několikrát psal, takže buď neumíš číst nebo to co píšu záměrně ignoruješ, vytrháváš z kontextu a jen otravuješ .... tak jak to je?

každopádně není to poprpvé, co nečteš nebo záměrně ignoruješ, co píši a jen rýpeš a překrucuješ takže pokud chceš pokračovat v tomto duchu, rozloučíme se ... pokud se ti DDW nelíbí a neumíš nic jiného než to co předvádíš, tak nás prosím nečti a ignoruj nás, to je tvé právo, ale nikdo ti nedal právo neustále spamovat diskuse a pomlouvat atd.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:15:33

NVIDIA prišla o trh s chipsetmi a low-end grafikami. To nikto nepopiera. A že sa snaží viac preraziť do HPC tiež nie. Ale zmena riaditeľa a architektúry nehovoria nič o tom, že sa NV od klasického herného segmentu odvracia. Hlavne keď konkurencia smeruje architekúrou presne k tomu istému. A hlavne keď sa predávajú mainstream a hig-end grafiky NV bez problémov stále. Dokonca podľa štatistík zo Steamu sa predávajú až moc dobre. Ďalší z tvojich argumentov, ktoré často pre tento názor používaš je pomer podpory nových hier. Tam má v rámci DX11 hier AMD o niečo väčší záber ako NV, ale stále vychádzajú aj hry založené na DX9. Tam sa napríklad AMD na rozdiel od NV neangažuje skoro vôbec a celkovo je na tom stále lepšie.

Takže aby sme to zhrnuli. Nikto netvrdí, že NV prišla o časť trhu. Ten nahrádza na inom poli. Ale klasický herný segment aspoň zatiaľ NV teda určite nijak neopúšťa. Na low-end grafikách sa síce zarába viac, ale pokiaľ viem chce NV predávať ten zvyšok čo jej zostal.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 23:46:25
avatar
HPC není klasický spotřební segment o kterém se bavíme ... navíc její pozice tam je otázkou vzhledem k tomu, že CPU stále hrají v HPC semgentu hlavní roli a vzheldem k tomu, jaké věci má a chystá Intel i AMD ... NV může na profi poli jen ztratit, protože tam dnes má přes 85% podíl v oblasti profi GPU takže má z čeho klesat a konkurence co získávat ...

Já netvrdím, že NV přestane hned teď prodávat spotřební grafiky - to ne, ale zároveň tvrdím, že její možnosti a zájmy jsou omezené jinam ... ignoruješ příliš mnoho faktů o kterých píši a ty je ignoruješ a vůbec nebereš v potaz kam se platforma PC a herní platforma ubírá ... vůbec nebereš v potaz to, že PC a konzolová paltforma jsou úzce propojeny a jak to tam HW vypadá a tak dále ...

prostě NV klasický spotřební grafický segment opouští, protože musí a nemá na vybranou nemluvě o tom, že výměnou technického ředitele se zcela jiným zaměřením, sama tuto cestu určila před téměř 3 lety!!! ... nemá jak konkurovat na PC konkurenčním APU platformám Intel a AMD, které budou tvořit 85% segmentu PC a drtivé většině uživatelů graficky stačit - nemůže konkurovat AMD, které klasický low end segment nahradí APU a tedy jí nadále bude vydělávat i na dražší spotřební grafiky. A na herní platformě (PC a konzole, protože se to dnes nedá oddělovat)nemůže NV konkurovat AMD, protože čipy AMD budou jak v mnoha PC, tak hlavně a pravděpodobně ve všech hlavních konzolích (minimálně 2/3 jisté a třetí téměř jistá) ... už dnes je to vidět na tom, jak AMD a NV podporují klasické hry a jejich vývoj ... NV se obrací a ty prostředky a síly které věnovala PC věnuje ARM a TEGRA ale to je zcela jiný segment ... takže proč se tu snažíš tvrdit, že NV nijak klasický herní segment neopouští, když to není pravda?
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 14:22:04
avatar
Freudovo pojednani o tom, ze se pripravuje spusteni Tegra 3 i na 40nm.
Dekujeme

PS: Prosim ten clovicek co tu psal recenze a novinky v dobe DD-ho nepritomnosti, zmizel kam?
Byl to svezi vitr bezpredsudkoveho psani, bez filozofickych debat o jsoucnu a nejsoucnu, bez zbytecne omacky pocitu redaktora k dane znacce, proste super cteni.

"Ex nihilo nihil fit"
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 14:38:04
avatar
Ono hlavne trh z grafickymi kartami celkem dost zmensili konzole, ze diky optimalizaci na ne, staci menit grafickou kartu kazdou generaci konzoli a ne jednou rocne jak pred 8 lety. V tomhle je trh z mobilnimi zarizenimi o dost vetsi a mobily stridaj lidi rychlejc nez grafiky.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 15:51:59

Citace:
Navíc její tradiční marketing orientovaný na nejnižší pudy zákazníka a vyhranění proti jediné firmě zde nefunguje
...

Tak sorry ale tu si snáď AMD a NV nemajú čo zazlievať. Zatápali si vcelku rovnako.
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 16:24:52
avatar
Dalsi z clanku, ktere odrazeji spise zbozne prani autora nez realitu ;-). Tegra je uz pevne zaclenena do ruznych odvetvi a prodeje jdou vice nez dobre. Napriklad Audi instaluje Tegru do vsech svych novych aut jako ridici platformu pro ovladani komfortnich a multimedialnich funkci.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 06:56:45

hehe, asi si pleteš desetitisíce s milióny kusy :-D

fakta:
1) nVidia snižuje podíl na poli grafik
2) nVidia jako první kecá, ale vždy přijde až jako druhá do mobilů - viz Samsung, který dal svůj stejně výkonný stroj místo proklamované Tegře2 bez humbuku
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 14:59:18
avatar
Nebavim se o grafikach, ale pouze o Tegra platforme!


Telefony s Tegrou:

Motorola Droid X2
T-Mobile G2x with Google by LG
Motorola Atrix 4G
LG Optimus 2X


Tablety s Tegrou:

Motorola Xoom
T-Mobile G-Slate with Google by LG
LG Optimus Pad
ASUS Eee Pad Transformer
Acer Iconia Tab A500
Toshiba Tablet
ASUS Eee Pad Slider
Dell Streak 7


Automobily s Tegrou:

AUDI - spolupracuje s nVidii uz pres 5 let, vsechny nove vozy vyuzivaji Tegru.

BMW - nove uzavrene partnerstvi, nove modely vozidel od r. 2011 budou mit vsechny Tegru.

Dalsi vyrobci automobilu pouzivajici Tegru jsou Maserati, Peugeout, Citroen, Fiat, Lancia a Tesla motors (+ dalsi kontrakty jsou v jednani).

Pro predstavu jen samotne AUDI proda rocne pres 1 milion novych vozu!



Jeste ti to prijde jako malo rozsirena platforma?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 14:55:05
avatar
a teď vypiš produkty postavené na ostatních ARM platformách ... vsadím se s tebou o co chceš, že ve srovnání s tím je TEGRA skutečně málo rozšířená platforma ;)

Navíc ze zkušenosti víme, že něco tvrdit a něco dělat jsou dvě různé věci a takových plánů že NV bude tam a tam už tu bylo a nakonec nebylo ;)
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 15:11:54
avatar
No me osobne prijde portfolio vyrobku bezicich na Tegre jako celkem rozsahle. Je jeste dulezite si uvedomit, ze nVidia jako takova nedela zadny konecny produkt, ktery by Tegru vyuzival. Proste jen dodava chipy. Je samozrejme, ze napr. Samsung, ktery ma svou vlastni platformu a vyrabi vlastni koncova zarizeni si bude kopat na svem pisecku a vyda X modelu na sve platforme. Stejne tak jako ostatni. Nicmene komentare typu "Tegru nikdy nikdo nevidel, resp. je pouze v LG Optimus 2X" jsou uplne mimo misu. Naopak prodeje Tegry jdou nad ocekavani dobre.

Mimochodem mate nekdo informace, ze by nejaka jina automobilka vyuzivala konkurencni SoC do svych aut? Samotneho by me to zajimalo.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 15:37:05
avatar
je vidět že mé články vůbec nečteš, protože já tam jasně píši, že teprvě letos NV Tegra vidět je! A mluvím o ARM přístrojích v kontextu, ty vytrháváš ... z hlediska podílu v přístrojích s ARM je Tegra skutečně málo rozšířená ...

Co už si nalháváš, že prodeje Tegra jdou nad očekávání dobře ... to nejdou, sice se prodává, ale méně a hlavně za méně než NV čekala ... a co se týká osazení do aut ... no nevím, moc se o tom nemluví a podle mě v autech najdeš mnohem více Intel čipů než Tegra ;) Spíše si podlehl marketingu, to že o tom nikdo jinej nemluví neznamná, že tam nikdo jiný není ...

Vím o tom, že v multimediálních systémech aut je celá řada jiných čipů než ten jeden od NV ... zejména Intel a několik dalších výrobců je tam dost zahákovaný .... jinak 1 000 000 aut Audi vs 400 000 000 ARM zařízení? Bezvýznamná kapka v moři ... a co se týká smluv, jestli NV bude dodávat jeden čip a jiný dalších 100 do stejného auta, pořád na tom vydělá nejméně a z hlediska platformy ARM už to žádné velké terno není, protože systém v autě není důležitý pro zákazníka a nezajímá se o něj ... proti mobilním telefonům/tabletům apod. nemluvě o mobilitě atd. prostě na papíře to vypadá dobře, ale realný dopad na podíl je minimální ... je to přesně to o čem píšu, klasický marketing a klasické matení které NV používá u GPU na ARM platformě nefunguje, protože zákazníky nezajímá, co je uvnitř a ani na výrobce to neudělá dojem ... důležitýá je jen technologie, výroba a co za to výrobce zaplatí, když to tam osadí ...

osobně si myslím, že paradoxně právě v autech má Tegra asi nejzajímvější přínos vzhledem k tomu, že tam nezáleží na výdrži na baterie a dá se tam dát větší počet velkých obrazovek a hry pro děti ... přesto z hlediska technologií je mnohem zajímavější tablet/smartphone a auto vlastně jen jako dokovací stanice ...
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:02:39
avatar
Nevim co vytrhavam z kontextu. Jen jsem sem dal seznam zarizeni (mobily, tablety, auta) kde se Tegra vyuziva, protoze z tvych clanku to vypada, ze Tegra vlastne nikde neni!!! Coz neni pravda, ze... Pokud budes delat srovnani 1m vs 400m, musis potom take podelit tech 400m vsemi ostatnimi vyrobci ARM SoC zarizeni a potom teprve srovnavat. Potom uz Tegra zdaleka nevypada tak zle.

Jen ze zajimavosti jsem si udelal mensi pruzkum na Wikipedii a co do poctu prodanych aut s Tegra platformou vypada to nasledovne:

AUDI - pres 1000000
BMW - pres 1480000
Citroen - pres 1302000
Peugeot - pres 2000000
Fiat - pres 2000000

dohromady - pres 7782000

Samozrejme ve srovnani s celym trhem ARM SoC zarizeni je to porad kapka v mori, nicmene pokud rozpocitas vsechny tyto SoC zarizeni na jednotlive vyrobce (jak uz jsem psal vyse), tak ten pomer uz vypada trosku jinak. A to je pouze automobilovy prumysl!!!

Nevim take co ma spolecneho prodej cipu vyrobci automobilu a nasledny prodej automobilu konecnemu uzivateli (je jasne, ze uzivateli je jedno co jeho auto pouziva za SoC). Pletes trosku jablka s hruskami.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:29:49
avatar
je hezké jak mícháš hrušky s jablkama ...

1, nevěříš tomu, že ve všech autech té konkrétní značky bude nějaký drahý systém s Tgera ;) že ne ... prostě přestaň tady barvit věci na růžovo, v tvém případě na zeleno a začni přemýšlet ... až se ten systém v nových autech objeví, tak o tom budeme mluvit, zatím v žádném není

(EDIT by DD: odkud jsou ty statistiky? To jako mají být auta s TEGRA již prodaná? Já se přiznám, že neívm o tom, že by nějaké auto TEGRA mělo, asi proto, že nás to vlastně nikoho nezajímá, protože auto je na ježdění ) - každopádně pořád kapka v moři

2, Skutečnost je taková, že NV nemá sílu a možnosti - Samsungu ani Qualcomu, či Apple a několika dalším konkurovat, takže na ARM platformě je TEGRA stále velmi málo rozšířená a 10 přístrojů proti 150 dalším nehraje velkou roli - Tegra je velmi málo významná platforma, podílově zaostává za očekáváním NV, která si prostě myslela, že to bude mít se svým SoC GPU znažší, nemá ... a to proto, že samotné grafiky ARM nejsou o nic moc horší než ten hlavní trumf TEGRA ... to je všechno, takže přestaň z TEGRA dělat něco, co není, jsi jak Nvidia ... TEGRA je potencinálně zajímavá platformě, mě osobně přijde jedna z njelepších, jenže pro běžné použití je stejně dobrá, jako SoC platforma Samsungu, Apple nebo QualCommu a ty jsou mnohem významnější ...
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:34:07
avatar
1) Mas pravdu. Ne vsechna auta budou mit multimedialni systemy s obrazovkou. Otazkou je, zda se vyrobcum vyplati stale pouzivat jednotlive chipy pro rizeni jednotlivych komponent vozu (divil by ses kolik ruznych ridicich jednotek je v soucasnych autech - pro zajimavost ve vozech VW je napriklad jedna ridici jednotka v kazdych dverich a ridi jen prave ty jedny dvere ;-) ), nebo pouzit univerzalni platformu s jednim chipem, ktery zastane praci vsech ostatnich s tim, ze toto reseni bude univerzalni pro vsechny modely ktere vyrobce vyda a urcite i jednodussi na implementaci. Na to nam odpovi asi az cas.

2) Zase jsme u toho, ze nVidia nedela zadne vlastni koncove zarizeni narozdil od tebou jmenovanych! Kolik ostatnich vyrobcu nez Apple ma chipy Apple? Nikdo... Podobna situace je i u Samsungu, nicmene ten dokazal svou platformu aspon nekde udat. Qualcomm je tak nekde mezi. Ma mnoho vlastnich zarizeni a dodava mnoha dalsim vyrobcum.

Abych to shrnul. V nelehkych podminkach jake dozajista nVidia ma, si dle meho nazoru vede s Tegrou velmi dobre.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:34:10

Tak to si kludne mohol nechať môj príspevok a nemusel si robiť EDIt svojho. Pýtal som sa na to isté.
sonoluca [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:47:57
avatar
Apple žádné vlastní SoC nemá, pokud tedy za to nebudeme vydávat "osekaný" a možná lehce poupravený SoC od Samsungu
Paulie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 16:50:44

Proč nechceš pochopit, že ve skoro 8mi.. autech je tegra? Tvým tvrzením o tom, že tě nezajíma co je uvnitř si kálíš na vlastní hlavu...tudíž tě nemusí zajímat jestlí má čip 300mm2 nebo 150mm2 ?!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 23:48:39
avatar
já to klidně pochopím, ale z hlediska významu a počtu prodaných ARm SoC zařízení je 8 milionů plivnutí do oceánu ... to je to o čem píši ;)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 18:53:38
avatar
Tegra sem, Tegra tam, uvidim, kdy se s ni setkam

Milanber - Za nepritomnosti DDho psal Tomas "Holoway" Hort
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 19:47:26

no na trhu mobilou je tusim poriadne len LG X2 s tegrou 2, takze toto moc nevyslo.

Pre nvidiu je myslim hlavny problem ze neni lepsia ako konkurencia , v hernych testoch ju poraza Mali gpu, ako aj PowerVR ktore preda viac grafickych jadier ako nvidia. (viz 3000hd apod)

+PowerVR bude mat 4jadrovi graficky chip v novej PSP a v Ipad2 uz tika GPU dvakrat tak vykonne ako to v Tegra2 .
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 14:06:56
avatar
O neco vyse v diskuzi jsem dal prehled, kde vsude je Tegra vyuzivana ;-).
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-19 23:31:57
avatar
jen tak off topic ale vsimli ste si ze u nvidie asi ctou komixi? kal-el ze supermana, Logan je prece wolwerine a Stark, Tony stark alias Iron-man. tohle nebude na hoda, kal-el bude litat jako zbesilej, Logan naz rozseka drapama a Stark nas usmazi svima hi-tech hracickamaa... to nebude nahoda
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 10:27:53

Zapomněl jste na Batmana alias Bruce Wayne.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-07-20 19:31:43
avatar
NV Tegra docela jede a já ji fandím.Proč taky ne když jsem zatím s touto hračkou osobně nepřišel do styku.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1077x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1620x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2185x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1971x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2781x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2217x
Komentářů: 1