Nová ARM TEGRA 4 představena spolu s kapesní konzolí SHIELD Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 07 leden 2013
altPlatforma TEGRA není příliš úspěšná a má omezené možnosti růstu, vývoj ale běží dál.

 

Velké plány s TEGRA ARM platformou od NV již pomalou berou za své. ARM trh se sice rozvíjí a platforma samotná se dostává do stále většího množství zařízení, nicméně na tomto trhu je obrovská konkurence. To tlačí na menší výrobce ohledně marží a problém menších ARM výrobců je i ten, že hlavně velcí hráči vyvíjejí vedle vlastních ARM řešení i samotné přístroje, které je používají.

NV, která měla na ARM se svým TEGRA smělé plány, bohužel narazila právě na fakt, že hlavní hráči jako Apple či Samsung, jednoduše nemají o řešení TEGRA zájem a mají vlastní, stejně dobrá, ale často i lepší řešení. Tegra 3 navíc zaznamenala spíše zklamání, minimálně ve srovnání s původními plány o růstu podílu na trhu. Ale ani výkonově, či provozně nestačila na konkurenční řešení právě od výše jmenovaných firem a hlavně ani na řešení od QualCommu, což je největší ARM výrobce vůbec, ovšem stejně jako NV vyrábějící bez svých továren jen u TSMC. Podíl TEGRA platformy je tak stále zanedbatelný (zhruba jen 3-4% trhu) a stejně tak příjmy zdaleka nedosahují původních plánů o zhruba 500 milionech dolarů za kvartál. V nejlepším případě jsou něco více než pětinové. Nicméně nějaký ten zisk ARM TEGRA má, a kromě toho NV nemá moc možností, co jiného než ARM na poli procesorů dělat, zvlášť když s ním má výhledově ještě další plány i do serverů. A tak je tu TEGRA 4 a s ním rovnou i projekt vlastní kapesní herní konzole.

  • TEGRA 4

Na probíhajícím CES, přesně tak, jak bylo plánováno a informovali jsme vás o tom již dříve, se objevila nová TEGRA 4. Ta není žádným velkým překvapením a pokračuje v cestě, kterou vyznačila TEGRA 3.

Nová je samozřejmě licencovaná A15 Quad architektura a tedy vyšší procesorový výkon. Nová je samozřejmě i grafická část od NV, která je samozřejmě výkonnější než u předchůdce. Procesorová část má kromě 4jádrové ARM A15 části ještě opět ono páté "úsporné" jádro, které by mělo být vylepšené proti předchůdci, která proti deklaracím a očekávání nijak zvlášť úsporný v rámci ARM řešení nebyl.

Ale podle NV je i výkonnější než stávající konkurenční řešení Apple či Samsungu či QualCommu. Nutno ovšem dodat, že jen v některých oblastech a hlavně nástupci těchto platforem už také nejsou daleko a náskok TEGRA 4 zase nevypadá tak světoborně. Dobře si ale vede v práci s fotkami i videm. Podporována by mělo být i 4K rozlišení.  

Nezodpovězenou otázkou byla podpora nejnovější 4G sítě. Zde by mělo přijít ke slovu řešení v podobě 4G LTE modemu Icera i500, což je SW řešení a bude volitelnou částí výbavy.

  • SHIELD - kapesní herní konzole s TEGRA 4

Důraz klade NV ale hlavně na herní výkon a možnosti, kdy je dnes ARM platforma pro NV prioritou, protože z klasického PC trhu ji vytlačuje (a vytlačovat stále zřetelněji bude) konkurence stále silnějších integrovaných grafik v procesorech AMD a Intelu. Z klasického konzolového trhu ji zdá se u nových generací Nintendo, MS i SONY konzolí vytlačí grafiky AMD. Nicméně problém je, že TEGRA jako ARM platforma sice obstojně zvládá všechny ty Android hry, ale není zde žádný zásadní rozdíl proti jiným výkonným ARM-Android platformám. Nicméně na tomto poli NV vyvíjí jak SW aktivity, tak nově i HW snahy. Výsledkem je tak projekt SHIELD jako nová kapesní konzole s referenčním designem NV.  

 

Klasické kapesní konzole typu 3DS či VITA umírají, hlavně díky právě stále výkonnějším ARM zařízením ať už postavených na Android nebo Apple řešení. NV tak jako odpověď a snahu o využití své ARM platformy představuje projekt SHIELD, což je specializovaná kapesní konzole postavená právě na ARM TEGRA 4.

Konzole má 5" display s rozlišením 720p a gamepadové ovládání. U výbavy má HDMI, MicroSD i MicroUSB port. Pohánět jej má samozřejmě Android. Poměrně velká baterie má vydržet 5-10 hodin hraní a 24 hodin na video. Samozřejmostí má být bezdrátový způsob připojení k TV. Samozřejmě jedná se o zařízení specializované svým ovládáním právě k hraní her, nemyslím si, že bude umět telefonovat.

EDIT: Někteří připomínají, že jsme zapomněli uvést schopnost streamování her z PC. Nezapomněli, jen ji nepovažujeme za nějak zajímavou ani objevnou. Jde totiž o to, že v tom případě je tato konzole jen periferií v podobě klasického bezdrátového gamepadu s malým displayem. Jenže podobné možnosti už dávno máme. Bezdrátové streamování obrazu z PC na TV je dávno realitou o bezdrátových gamepadech a periferiích nemluvě. Navíc co je zajímavého na tom, hrát si PC hru místo u PC na 21" a větším monitoru (větším počtu), či u ještě větší TV, na 5" displayi? Menší zážitek nemluvě o trochu zbytečně propáleném výkonu PC a energie k němu potřebné. A to nemluvím ani o tom, že zatímco dnes nám stačí to PC a k tomu ten monitor, či TV a bezdrátový ovladač, tak teď k tomu ještě potřebujeme kapesní konzoli? Trochu překombinované ne? Takže asi tak. Každopádně tato ano, nová "kapesní" konzole může sloužit i svým způsobem jako bezdrátové příslušenství i k PC, což současné modely kapesních konzolí neumí, takže z tohoto pohledu to za zmínku stojí. Doplněno tedy :).

Je ale otázka, zda není podobné zařízení trochu nadbytečné, protože samozřejmě jakýkoliv lepší SmartPhone či tablet nové generace bude HW umět to samé a ten herní ovladač ve stylu gamepadu je spíše otázka bezdrátového příslušenství. Kupovat si tedy dvě nebo dokonce tři podobná (HW stejná) mobilní zařízení "do kapsy" nedává příliš smysl. Trh ukáže. Nicméně není to jediný projekt herní konzole s ARM, který v poslední době vidíme a jistě dorazí i další.

  • Na trh na trh ...

Otázkou ovšem je, kdy se TEGRA 4 dostane v nějakém zařízení na trh. Jak se asi shodneme, není příliš pravděpodobné, že by velcí hráči jako Samsung, Apple, ale i další, platformu TEGRA 4 implementovali do svých TOP zařízení, jako jsou třeba iPhone 6 či Samsung Galaxy S4. Většina trhu tak TEGRA platformě i nadále bude zapovězena. Což je prostě dáno tím, že velcí hráči si často dělají i vlastní ARM řešení, která jsou navíc poměrně stejně schopná a uživatel navíc v rámci stejné Android či Apple platformy málokdy mezi nimi pozná rozdíl, pokud vůbec.

TEGRA 4 má opět šanci jen okrajově se dostat do některých méně početně významných zařízení ale ne nutně horších či méně zajímavých. Očekávat jit tak můžeme jak ve SmartPhone třeba od HTC a některých dalších menších výrobců, tak v některých tabletech od PC výrobců. Není proto divu, že NV hledá uplatnění kde se dá a proto i plány se zařízením jako je "SHIELD". Otázkou je kdy. Zatím to vypadá na dostupnost spíše až kolem poloviny, nebo v druhé polovině letošního roku.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 11:37:46
avatar
Teď už jen očekávám ohlášení PhysX pro Android
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 12:09:40
avatar
Tak ten "SHIELD" je totalní ptakovina...však to ani do kapsy nestrčim!!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 12:32:40
avatar
musíš mít velkou kapsu no
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:46:21
avatar
jo a nebo kabelku
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:48:15
avatar
no to minimalně jinak nechapu kdo si to koupí v dnešní době už tak výkoných chytrých telefonů. Sám mám iPhone 5 a musim říct že hry se na něm hrají bombasticky. Ted mě tak napadá neměla nvidia někdy kdysi dávno nějaký prototyp telefonu s TERGOU ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:58:05
avatar
jasně že měla a i SHIELD dopadne jako ten prototyp. Skoro bych se vsadil. Až poleví prvotní nadšení a zamyslí se nad tím všichni, zjistí, že podobné zařízení tu bylo několikrát. A v nové podobě SHILED prototypu je poněkud překombinované a je to v podstatě jen klasický Android Tablet s gamepadem, tedy nic moc zajímavého.
NavratilJirka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 15:05:53
avatar
Přesně tak Android tablet s gamepadem, to si to hezky vystihl. Zase na druhou stranu jestli se tohle začne prodavat a zduraznuju jestli a za cenu něco kolem 3K tak by to mohla být dobrá hračka. Více bych za to nedal.
Anonymní  2013-01-07 18:19:53

Neviem ci už druhy polrok nebude pre N Vidiu dosť neskoro
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 19:51:16
avatar
tohle mi přijde naprosto geniální Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 19:58:07
avatar
přesně na to jsem také myslel, když jsem tu ptákovinu jménem SHIELD viděl
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 23:46:00

z řešení z odkazu je fakt parádní ;)

každopádně by si Nvidie měla uvědomit že tudy cesta fakt nevede (kapesní konzole jsou mrtvé), jediný logický krok je spojit dvě platformy, tedy telefon a kapesní svět...

již dříve sony toto naznačila ale do dnešních dnů to řešení nevyužila, což si osobně myslím že je z jejich strany velká chyba

PS vita je šílený krok mimo, tato společnost měla spíše rozšířit SE Play.... tento potencial by právě mohla využít Nvidie a chytit to za pačesy je tolik starých her které by se dali portovat na Android a již se i tak děne!! a kdyby ještě Nvidie přišla se zařízením které by bylo telefon a když bych si chtěl zahrát tak bych jen vysunul HW ovládání a měl kapesní konzoli jo to by bylo něco ;)
VIL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 08:24:49
avatar
Presne tak SHIELD to bude mať ťažké,ani sa nenarodí a umrie.
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 12:37:58

Nějak jsem se tu nedočetl, že bude možno do té konzole streamovat PC hry. Zato tu je 3x, jak je asi tegra 4 zbytečna
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:28:51
avatar
A co je na tom zajímavého? Bezdrátově se dnes už dá dávno připojit mnoho PC k TV a hrát s bezdrátovým ovladačem v pohodlí z gauče. Nějak nechápu, k čemu je dobré doma vyměnit velký PC monitor či TV za 5" display.

Jinak o tom tvém, že by TEGRA 4 byla zbytečná není v článku ani slovo!!! Takže to má být nějaký pokus o FLAME?
VIL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 12:42:26
avatar
Citace:
Klasické kapesní konzole typu 3DS či VITA umírají, hlavně díky právě stále výkonnějším ARM zařízením ať už postavených na Android nebo Apple řešení. NV tak jako odpověď a snahu o využití své ARM platformy představuje projekt SHIELD, což je specializovaná kapesní konzole postavená právě na ARM TEGRA 4.


3DS sa naopak docela slušne darí,Vita je už mrtva.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:43:43
avatar
To že se 3DS jakš takš prodává je sice fajn, ale tato platforma trpí pirátstvím, odlivem vývojářů i hráčů a platformy tabletů a výkonných SmartPhone ji prostě překonají. Nintendo s prodeji her na 3DS rozhodně spokojené není.
VIL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PC 2013-01-07 13:09:17
avatar
Na tom sa dajú hrať PC hry?

Ako to bude fungovať?
z7tron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:08:53

1.muzes na tom hrat hry pro Android(to same co na smartphone)
2.jako client si to bezdratove propojis s PC(na nem spustis neco jako herni cloud) a z PC budes primo streamovat obraz do konzole a z konzole pak pres HDMI do TV...
Dle mne to vypada zajimave, odpada tak nutnost kupovat novou herni konzolu. Nvidia zrejme vi co dela,protoze jak uz vime do nove generace konzoli pujdou graf.cipy od AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:32:24
avatar
myslím že spíše než tohle zařízení ohrozí konzole samotný CLOUD. Na druhou stranu, systém ONLIVE ukázal, že CLOUD hráče příliš nezajímá a ani technicky zatím při stávajícím vytížení připojení, není ve většině světa životaschopný. navíc v době opětovného zavádění datových omezení CLOUD a STREAMOVÁNÍ her zatím nehrozí. Pořád tedy potřebuješ PC nebo konzoli. Jenže zatímco dnes ti stačí jen ten počítač připojení k internetu a bezdrátové periferie typu Monitor a ovladač, SHIELD je jaksi navíc ještě mezi to. Trochu zbytečné ne? Poslední tvá věta jinak sedí přesně na současnou situaci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 13:51:51
avatar
jen jako normální streamování výkonu a všeho přes PC, tedy víceméně je to v tomto směru jen bezdrátová periferie typu "obrazovka+ovladač" k počítači ... nic zvlášť objevného ani zajímavého. Nic co by dnes dávno nešlo udělat přes bezdrátové připojení PC k TV i s bezdrátovým ovladačem na gauči

Navíc osobně nějak nechápu, k čemu je dobré doma vyměnit velký PC monitor či velkou TV za 5" display. To mi chceš namluvit, že se na tom bude doma hrát líp než na velkém monitoru/TV, případně třech velkých monitorech, takže budeš ten výkon PC využívat na 5" displayi? I většina Tabletů má ten Display větší. Tohle je trochu překombinované.

Místo jednoho zařízení tedy jen PC, musíš mít PC a k tomu ještě kapesní konzoli? Přitom PC/konzole s bezdrátovým připojením k TV a bezdrátovou periferií snad úplně stačí ne? Každopádně článek jsme doplnili o tuto poznámku.
tycho1979 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kapesní zařízení? 2013-01-07 14:13:20
avatar
Když tak na to zařízení koukám, tak se na tom asi bude docela dobře hrát, ale zase to nikdo nebude chtít tahat sebou. Taky mi to přijde jako mrtvola, ještě než to vůbec vydají na trh. Dle velikosti by to mohlo mít od 300 gramů výše a to fakt se fakt považovat za kapesní zařízení moc nedá.
karel743 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - autobusová herna... 2013-01-07 14:27:16
avatar
Už vidím, jak všecky děcka v autobusu cestou do školy tohle mají a hrají :-D Na takové to domácí hraní možná tak tablet...
Jinak k tomu čipsetu jako takovému můžu jen říct, že od masové produkce, jak to NV prezentuje, se očekává i jiná cena než NV touží mít.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 16:59:46
avatar
No já nevím, ale Google Nexus 7 s Tegra 3 se vcelku dobře prodává, takže nV se už začíná dařit trochu prorážet.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 17:11:34
avatar
Minimální vliv a snad jediný významnější produkt, kde se tegra 3 prosadila. Nástupce s Tegra řešením ale není jistý, protože být tam cokoliv jiného, stěží někdo pozná rozdíl a Google často a rád mění dodavatele.

Navíc NEXUS 7 je jen jedním z mnoha tabletů na trhu a před ním je podílově celá řada jiných zařízení s většími prodeji. A hlavně minimální výdělek - tlak na marže je značný a NEXUS 7 je jeden z příkladů, kde je všechno stažené skutečně na minimum, tedy žádný velký vývar na maržích a to se o ten trošek musí podělit více výrobců. Není to iPad se 100% marží. NEXUS 7 je an rozdíl od iPadu prodáván bez pár dolarů za výrobní náklady a má obrovskou konkurenci, tedy značný tlak na nízké marže, takže to opravdu není zdaleka jen o prodejích. Třeba podobný tablet od AMAZONU je prodávan za výrobní náklady, je to druhý nejprodávanější Tablet na trhu hned za iPadem a z jeho prodeje je zisk roven 0. Prodeje jsou tedy dost neurčitým ukazatelem úspěšnosti hlavně z pohledu zisků ...
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 02:49:07
avatar
Je to tak. Tegra je outsider a většinou to s ní vypadá tak, že končící generace skončí v levných tabletech. Na druhou stranu, tam přesně ji mám rád. Vždycky než vyjde nová Tegra je tady nový Kindlefire nebo Nexus za parádní cenu. A i když oproti TOP Qualcolmům ztrácí, tak za ty peníze jsou ty levné tablety s Tegrou hodně dobré. Takhle si to Nv asi nepředstavovala, každou novou generací doufá, že se vyšvihne na výsluní a tak ten čip projektují vždycky v podstatě jako hiend. Což je super, protože ho koupíme pak za dobrou cenu v levném tabletu, v době, kdy je ještě celkem průměrný/mírně nadprůměrný . Smutné bude až Nvidia bude dělat nové Tegry rovnou jako lowcost šunky, to pak nebudou ty levné tablety tak dobré (chci říct, že budou podprůměrné, zatímco teď jsou díky výprodejovým tegrám fajn )
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-07 22:35:37
avatar
Tohle zní jako umíráček Nv. Tegra 4 je ok, vylepšení CPU i GPU byla vzhledem ke konkurenci spíše nutnost než revoluce, bez ní by si neudrželi ani svůj mrzký 3-5% podíl na trhu. SHIELD je pitomost, zastane ji každý obyčejný lepší telefon/tablet s tegrou 4 a BT gamepadem, důvod k nákupu tedy není. No a vsázet na remote renderovaní GRID je nesmysl, to už to bylo hned několikrát a nikdy to nefungoval na žádnou větší vzdálenost (přes internet). Na předváděčce a v praxi by to mohlo fungovat jen s renderovacím serverem doma v lokální síti, což je opět hovadina, představa, že si každý pořídí renderovací server na doma exkluzivně od nv, jen proto aby mohl hrát na záchodě a v kuchyni výkonné hry na kapesní konzoli je blbost. Když už zaplatím nemalý peníz za počítač s výkonnými geforce kartami a mám ho doma, můžu přece panebože hrát rovnou na něm bez input lagu. Myslím že nv tuhle pitomost brzo stáhne. Je to jen snaha nachytat výrobce ARM zařízení, aby šli právě do tegry a nv tak zvětšila svůj podíl na trhu. Jak bylo totiž řečeno v článku - čistě výkonově to proti novým Qualcomům nemá co nabídnout, tak alespoň vymysleli tuhle pitomost. Snaha nebyla od začátku vymyslet smysluplné zařízení, ale jen prodávat nějakým způsobem hned dva své produkty tegru(shield) a geforce (grid), za chvíli po tom ani pes neštěkne, i když nepochybuji, že to uvedou na trh, aby v zákaznících i výrobcích zařízení co nejdéle živili přesvědčení o nadřazenosti naprosto průměrného a ničím nezajímavého produktu tegra4
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-09 01:25:50

Jako umíráček Nv Tegra 4 možná ano, jako umíráček celé Nv těžko.
PhotoshopMasterLevel99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 12:06:49

EDIT by DD - odstraněno: lhaní, překrucování faktů, jednostranné vychvalování značek (FLAME) - tyto věci nemají na DDW místo, ani v článcích, ani v komentářích. To, že někdo nesdílí tvůj názor a pohled na věc na určité technologie ještě neznamená, že straní nějaké značce. DDWorld a mě laskavě ze svých FLAME hádek a pohádek vynechte a nechte si i to nálepkování od cesty. Server DDWorld pracuje s fakty a faktem je, že nás značky prostě nezajímají, zajímají nás jen technologie a produkty a ty hodnotíme objektivně a nestraně přesně tak, jak si zaslouží. O nic víc ani méně se nesnažíme.

Chápu, že ne každému se to může hodit do krámu, ale prosím neobtěžujte nás svým lhaním, překrucováním faktů, či přeceňováním, nebo podceňováním některých věcí. Diskusi se nikdy nebráníme, ale začít jí tím, že urazíte toho druhého, dáte mu nálepku a pak jej začnete povýšeně poučovat překrucováním faktů i věcí co údajně napsal nebo si jen myslel, to je prostě trochu moc. Navíc celý váš příspěvek byl totální offtopic a s článkem a jeho tématem naprosto nesouvisel Děkuji za pochopení.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 01:06:59
avatar
Nedá mi než súhlasiť teda minimálne čo sa týka CUDA
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 02:59:26
avatar
jaj tady to zas někdo vzal "osobně" Je tady diskuze o Tegře. Máte-li ji rád a myslíte-li si že je dobrá, braňte ji argumenty. Jak s tegrou ale jako souvisí očerňování AMD - vždyť svůj ARM ještě ani nemají a jakpak s ní souvisejí x86 APU, ještě navíc do desktopu? Neuvěřitelné jak se někteří takhle dobrovolně shazují
PhotoshopMasterLevel99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 08:38:03

Citace:
a jakpak s ní souvisejí x86 APU, ještě navíc do desktopu?


Možná to je překvapení, ale souvisí. V HP chtěli uvést mikroservery s ARM, ale nakonec zaúřadoval Intel a prosadil tam své Atomy.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 09:46:32
avatar
otázka trvá, jakpak to souvisí s x86 AMD APU?
VIL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 08:19:50
avatar
Každý má právo na názor.Som rád že tu môžu ľudia slušne diskutovať o problematike Nv,Intel,Amd atd.
MACHINA neberieš to náhodou osobne ty?Nenapadaj tu ľudí za to že majú opačný názor.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 09:45:47
avatar
Jakýpak opačný názor? Schválně mi řekni jaký názor mám na CUDA, x86 APU atd když jsem o nich nenapsal ani čárku? :-D. Tohle je čirá manipulace a podsouvání mi názorů, přestože ty mé vůbec neznáš. Kritizoval jsem jen offtopic. Všimni si, že já v diskuzi o tegře nemluvím o ničem jiném než o Tegře. Panebože ten chudák se tu hned rozkecal o desktopových x86, což je totální offtopic. tohle není o odlišném názoru, pokud ho hájíš, hájíš jen offtopic flame toho chudáka. A pseudořeči o svobodě názoru s tím nemají co dělat.
PhotoshopMasterLevel99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 10:56:31

EDIT by DD: Smazáno: důvod: Spam, flame a vydávání nepodložených osobních názorů za fakta a urážení webu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 11:19:36
avatar
slušná diskse je bez problémů, ovšem slušný diskusní příspěvek nesmíš začínat označkováním oponenta a překrucováním faktů a vymýšlením si věcí, které ten na koho reaguješ nikdy nenapsal ani neřekl.
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :-D 2013-01-08 08:22:07
avatar
Kudos za investovanie tolko (zbytocnej) energie do cohosi, co tu bude visiet maximalne den. :-D
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 11:13:09
avatar
Někteří neváhají plýtvat energií na pomluvy a urážení, takže tohle překrucování faktů a totální offTopic pod článkem, který s tématem nesouvisí je ještě dobrý. Přesto já jsem slušný a snažím se udržovat pořádek na webu a myslím že mám právo požadovat, aby mě nikdo nenapadal, nenálepkoval a nedělal bordel v diskusích svým lhaním, překruováním, flame a psaním offtopic příspěvků. I opačný názor se dá podat tak, že druhého nebudu označovat za označkovaného debila ....
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 11:24:18
avatar
Neviem mne ten príspevok neprišiel ako prekrucovanie faktov ale ako myslíš tvoj web tvoje rules a čo sa týka tegra 4 chce to čas Nvidia rozhodne má čo ponúknuť svoje miesto si to na trhu nájde aj keď možno len u pár zariadení niekedy aj tie 3-4% trhu dokážu slušne zarobiť
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 12:05:42
avatar
To je smutné, že to nevidíš, že nevidíš překrucování faktl, nálepkování a vymýlšení si něčho, co jsme nikdy nenapsal a neřekl.

Nicméně jestli jsi si všiml, napsal jsem na základě jasných faktů jasně proč je TEGRA v pozici jaké je a těžko proti tomu může někdo něco objektivně namítat. Nikde jsem nikdy nenapsal, že by TEGRA 4 jako taková neměla na trhu v určitých oblastech šanci.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 12:56:18
avatar
a ja ani netvrdím že si niečo také písal len som sa vyjadril k téme a čo sa týka toho príspevku tak nesúhlasím zo všetkým ale minimálne s CUDA mal proste pravdu no a tak to je to je FAKT!! a tiež mal pravdu že nvidii sa momentálne proste darí to nemôžeš poprieť a narážky na AMD ma nezaujímajú každí nech si kúpi čo mu vyhovuje
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 13:59:24
avatar
a jsme u jádra věci, kde jsem v tomto článku, pod kterým se diskutuje, psal co o nějakém CUDA či o tom jak se obecně daří/nedaří NV či jiným firmám? článek je o TEGRA4. jinak s CUDA zdaleka ve všem rpavdu neměl, nevidí celý kontext. A co se týka daření nedaření firmy, to je přeci u každé různé - různé měřítko daření i nedaření. Tím se dostáváme k tomu, že někteří přeceňují úspěchy a naopak problémy toho, jak si dnes některé firmy vedou.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 14:05:30
avatar
Ano bol to offtopic to ale neznamená že sa nevyjadrím ku príspevku a nezaujímajú ma ani narážky na teba alebo AMD to je mi jedno informačná hodnota =0 a teraz citujem: "Další věc, která mi tu vadí je neustálé pomlouvání CUDA. Bez jakýchkoli znalostí dané problematiky. O tom jak se věci mají Tě museli poučit až diskutující.

CUDA je rozšířená, vyučuje se dokonce i na českých VŠ (!), jsou k ní bezproblému dostupné publikace i v češtině (!), je bezproblémová, odladěná a vyzkoušená.

Tvá kritika vývojářů, že jsou líní a nejsou schopni se naučit "programovat" v OpenCL dokázaly, že této problematice vůbec nerozumíš.
Už jenom přeučení zkušeného programátora z procedurálního způsobu programování na objektový trvá 6 měsíců a stojí $ 2000 + náklady za čas strávený samotný přeučováním, takže ve výsledku tisíce až desetitisíce dolarů a půl roku času. Přechod z CUDA na OpenCL je daleko významnější změnou, nejde jen o to naučit se novou sytaxi, ale nově myslet.

CUDA jakožto uzavřená platforma je mnohem lepší, je tu totiž jedna společnost, která má ekonomický zájem na tom, aby zákazník byl spokojený a vše fungovalo. Na koho si budu moci jít stěžovat u otevřené OpenCL, když nikoli mou vinou nebude vše správně pracovat? OpenCL je všech a zároveň nikoho, v tom je ten probém.

A navíc AMD umí jen OpenCL, nVidia OpenCL i CUDA." tak odmyslime si tu narážku na to ohováranie a čo sa týka tých faktov tak čo ti na tom nesedí ?? je to offtopic len ma zaujíma tvoj názor čo konkrétne na tomto bolo prekrútené ??
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 14:30:45
avatar
Tebe každý utáhne na vařené nudli. To jsou podle tebe fakta? Řekl bych že spíš názory.

Citace:
CUDA je bezproblémová, odladěná a vyzkoušená.

Co tím autor chtěl říct nebo lépe řečeno vnutit čtenářům? Že snad OpenCL není vyzkoužené a že je problémové? Dovol abych se zasmál .
Citace:
CUDA jakožto uzavřená platforma je mnohem blablablablabla

Celý tenhle odstavec je čístě jeho pohled na věc, to není žádný fakt! Např. linuxový kernel se prosadil, právě díky svojí otevřenosti a variabilitě - fakt.
Citace:
A navíc AMD umí jen OpenCL, nVidia OpenCL i CUDA.

Ano, jenže HD7000 jsou v OpenCL výpočtech na mnohem vyšší úrovni (fakt), tudíž je předpoklad, že až se OpenCL začne více využívat, tak majitelé GTX6xx spláčou nad výdělkem - můj názor.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 14:46:05
avatar
1. Autor nič také nenapísal to že chce niekto niečo vnucovať píšeš ty!! ja som toho názoru že každí si je schopný vybrať sám!!
2. Čo je na tom nepravdivé nemá snáď nvidia ekonomický záujem udržiavať platformu v čo možno najlepšej kondíci teda ku spokojnosti zákazníka??a to čo napísal o opencl je to predsa pravda je to štandard to znamená že nepatrí nikomu a zároveň všetkým čo môže biť výhoda ale zároveň aj obrovská nevýhoda!!
3.Ano AK!! sa začne viac využívať tak máš čistú pravdu avšak on tam nepísal že nvidia je lepšia v podpore opencl!!!(a ani nemusí má predsa cuda) iba že opencl podporuje. peace
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 14:57:37
avatar
Problém fotošopa je jeho obhajoba nvidie očerňováním AMD.

1)Neumíš číst mezi řádky?
2)Jenže on napsal, že to je jen nevýhoda a o té možnosti, že by to mohla být i výhoda se nějak zapomněl zmínit .
3) Hele jsou jen dvě strany - OpenCL vs. CUDA. Člověk co píše oslavné básně na CUDU je proti OpenCL. Pokud napíše jak je CUDA supr stabilní, osvědčená, tak to asi srovnává s čím? Co je podle něj tak na hovno, že musí dát u CUDY tyhle pluska? Že by OpenCL, které kritizuje za otevřenost? ANO!!! BLIK!!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 15:13:03
avatar
Citace:
Problém fotošopa je jeho obhajoba nvidie očerňováním AMD.


bohužel to není jen jeho problém. Samozřejmě existují přívrženci obou značek, ale já jsem si nevšiml, že by příznivci AMD zakládali očerňovací weby, pomlouvali, sprostě napadali a uráželi někoho s jiným názorem. To se bohužel o příznivcích druhé firmy tvrdit nedá a bohužel je do jisté míry sama firma v tom podporovala a porušovala i obyčejná pravidla slušného chování. A proto jsem přijal za magazín DDW jistá opatření.

Jak ale opakovaně říkám, na těch značkách vůbec nesejde. Od NV nekupujeme jako zákaznici nic finálního, takže nás tato firma nemusí ani zajímat a k produktům na jejích technologiích budeme vždy přistupovat objektivně a nestraně, protože testujeme produkty našich partnerů a nehodláme na tom nic měnit. To samé se ale týká AMD, intelu a všech ostatních výrobců čipů. A protože až na tu jedinou výjímku, jsou všechny firmy slušné a nemají s námi žádný problém, spíše naopak a nebojí se toho, že bychom k jejcih produktům s GF grafikami byly neobjektivní, dovolím si tvrdit, že má opatření jsou na místě a hlavně fungují. Někteří to ale prostě nechápou a neustále dělají fakt z toho, že když má někdo jiný názor a jiné zkušenosti s nějakou technologií než oni, automaticky je to příznivec nějaké jiné značky a vkládají to do diskusí a chovají se i jinak jako hulváti.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 15:23:53
avatar
1.čítať medzi riadkami!! ty nevieš že za to je tu ban??!! tu sa všetko berie od slova do slova a hotovo šmitec a žiadne keci okolo
2.to je fakt v opencl je potenciál ale čo sa týka výhod alebo nevýhod treba brať aktuálny stav a support je momentálne lepší u uzatvorenej platformy teda CUDA
3.fajn a s čím to má teda porovnať?ja som vždy na strane toho kto je lepší(čo sa týka sw,hw)ak budú aplikácie ktoré v súčasnosti používam bežať lepšie na opencl tak nemám dôvod kritizovať a s radosťou prejdem na opencl!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 15:25:45
avatar
Citace:
ak budú aplikácie ktoré v súčasnosti používam bežať lepšie na opencl tak nemám dôvod kritizovať a s radosťou prejdem na opencl!!


to bez odstranění té lenosti vývojářů učit se nové věci půjde holt pomalu ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 15:16:31
avatar
právě su vypíchl největší bláboly. Já nepomlouvám CUDA!!! Jen mám na ní jiný názor a nikoliv jen já a urážka, že o tomto tématu nic nevím je skutečně urážka, zvlášť když mám vzdělání podobného technikcého směru, takže mám velmi jasné představy a znalosti jak to všechno funguje a co je k tomu všemu potřeba. Jinak jako protiargument k tomu všemu stačí tohle:

CUDA je jednostranná uzavřená technologie GPGPU ... OpenCL je oficiální stadnard uznávaný a podporovaný i většími firmami než je majitel CUDA nebo AMD. Tudíž není otázka jestli je OpenCL lepší, ono je lepší, otázkou je jen jak rychle CUDU nahradí ...

PS: jinak mě pobavilo. Tak já říkám, že většina vývojářů jsou liní se učit nové věci (říkám a stojím si za tím). Ty tvrdíš, že to není pravda a že tomu nerozumím a svou kritiku přitom ukončíš slovy:

Citace:
Přechod z CUDA na OpenCL je daleko významnější změnou, nejde jen o to naučit se novou sytaxi, ale nově myslet.


To mi přijde jako přímé přiznání toho, že je část vývojářů líná se učit nové věci. Tudíž popíráš sám sebe a dáváš mi za pravdu. Jinak jestli si mé články četl pořádně, tak víš, že ekonomickou výhodnost a úspěch CUDA za jistých podmínek a hlavně v minulosti rozhodně nepopírám a nikdy jsem tak nečinil, zároveň ale zapomínáš, že je to dnes ale také pro mnohé pastička a nemusí to být pro mnohé dnes výhodné jako kdysi i s tím přechodem jinam. CUDA zkrátka anení jediné, natož nejlepší řešení na poli OpenGL, přestože si evidentně myslí někteří opak a nechtějí vidět celý kontext vecí. Já protože nemám vazby a zájem ani na jednu technologi, vidím věci trochu z většího odstupu a hlavně jako uživatel chci, abych nemusel být omezován SW na určitý HW, pokud bych se jej rozhodl měnit a mohl si vždy koupit ten nejlepší a nejvýhodnější HW.
MikyMauz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 17:18:14

Jen v té lenosti to nebude, to je dost jednoduchý pohled. Pokud je to nějaký vývojář na volné noze, ten ať se učí co chce a nabízí své služby tomu, kdo je potřebuje. Těžko lze ale předpokládat, že když má nějaká firma nějaký úspěšný produkt postavený na CUDA, tak ze dne na den rozpráší vývojový tým a hned přejdou na OpenCL (a opačně). To je prostě těžké systémové rozhodnutí, kde by případný přechod konzumoval značné finanční a časové zdroje. Protože o peníze jde až v prvé řadě. OpenCL není špatné, ale z hlediska podpory vývojářů je na tom v současné době CUDA lépe.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 10:22:21
avatar
Citace:
ostatní procesory jsou tragédie (i5-3450 od Intelu se vyrovná highendu od AMD), jediná divize, která za něco stojí jsou grafiky. Ovšem ty notebookové zabíjí softwarová podpora. Profesionální řešení (FirePro) pak zabíjí prakticky neexistující podpora všeho druhu.
Stačí se zeptat profesionála, řekne, že radši vezme spolehlivou kartu s dobrou podporou a dobrými ovladači, než kartu od AMD


Kdybys byl takový machýrek na kterýho si hraješ, tak víš, že Bulldozer/Piledriver je v některých věcech hodně výkonný a s novějším softem se to ještě zlepšuje. S i5 bych to nesrovnával. Pohádka o neexistující podpoře FirePro je třešinka na dortu tvé blbosti. Znám spoustu CADistů (SolidWorks atd.) a nebo fotografů (obecně lidí co chtějí lepší barvy) co tyhle karty zbožňují - díky ceně, barvám, bezproblémovosti atd. Taky znám jednu cadistku (ArchiCAD) co je neuvěřitelně spokojená s herním radeonem, který má v jejím softu překvapivě dobrý výkon, takže ani nemusí pokukovat po profi kartě nebo násobně dražší herní nvidii co má podobný výkon. Jo a o OpenCL se neboj, protože se už prosazuje.

PS: Dělám to nerad, ale ten článek na pctuningu nepsal Obr, tak udělám vyjímku.
Vliv procesoru na výkon ve hrách — od Phenomů po Core i7
7.1.2013
Určeno pro všechny co si myslí jak jsou AMD FX procesory na hry špatný a machýrky co podle povrchních herních testů jinde doporučovali raději i3 než jakýkoliv FX. A to je jen začátek, protože v budoucnu se vyšší počet vláken za stejnou cenu projeví ještě víc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 14:01:35
avatar
v této souvislosti mě napadá jedna věc:

DDWorld dlouhodobě testuje CPU ve smysluplných podmínkách, takže víte, že nám vždy vycházely výsledky, že FX byly za danou cenu i celé platfromy velmi dobré CPU na hraní a hodnotily jsme je podle toho. Nejednou jsme si ale na základě vyslechli, jak je DDW zaujatý pro AMD apod. protože to jinde vycházelo jinak.

Teď najednou stejné výsledky a zjištění mají i tam, kde dříve lidi krmili blbostmi. zajímavé, že najednou zjišťují stejná fakta, která jsme v našich testech měli už dávno. Tak doufám, že mohu doufat v to, že konečně někteří pochopí že DDW není žádná hlásná trouba AMD, ale prostě jen i v minulosti informoval o věcech a výkonu CPU přesně takovým, jaký byl. Tudíž přesně a nezaujatě. uvidíme, zda si toho někdo všiml, i když vzhledem k tomu, co jsme tady dnes mohli vidět v této diskusi za příspěvky, o tom pochybuji, že určitým lidem dojde, jak moc se mýlí. V konečném důsledku by se mnozí měli i DDW a mě osobně omluvit, ale to už bych chtěl asi zázrak ;)
Jerrow [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-01-08 13:58:53
avatar
Přesně tenhle článek jsem četl taky a nestačil jsem se divit. Zjištění přišlo až po přečtení jména autora
Jen mít prachy na nějaký upgrade, ikdyž zatim mi PhenomII X3 + HD5850 stačí na všechno, jen se občas sníží detaily...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 846x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 865x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1033x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3611x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1414x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1252x
Komentářů: 5