Tablety v roce 2013 - Apple už má jen 36% trhu a Samsung se mocně dotahuje. ANDROID vládne. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 04 březen 2014
altProdeje tabletů loni vzrostly o 68%! Vítězi jsou SAMSUNG a ANDROID.

 

 

 

Rok 2013 byl dalším rokem posílení prodejů tabletů. Ačkoliv růst nebyl tak velký, jaký se čekal, protože zájem začíná poněkud polevovat poté, co velké množství uživatelů zjišťuje, že tablet buď nepotřebuje, nebo stejně nedokáže plně nahradit PC. Přesto 68% růst prodejů meziročně na téměř 200 milionů kusů, je velké číslo. A kdo je vítězem?

  • ANDROID vládne tabletům ...

Ještě v roce 2012 vládl tabletům jejich znovuobjevitel, tedy Apple s 52,8% proti 45,8%. O rok později, tedy v roce 2013, ANDROID drží na rostoucím trhu 61,9% proti 36% u Apple. Vítězství je ale zcela pochopitelné vzhledem k počtu ANDROIDích zařízení, stejně jako ten neuvěřitelně dominantní způsob, kterým Android narostl. Apple mu samozřejmě co do velikosti platformy nemůže konkurovat, a tak lze jeho výsledek stále považovat za více než dobrý.

A to zejména s ohledem na fakt, že ANDROID s APPLE mají dohromady 97,9% na poli tabletů! V podstatně jediným konkurentem je jim Microsoft se svým Windows, který sice meziročně posílil, ale 2,1% podíl vzhledem k velikosti, investovaným financím a očekáváním, to je hodně slabé a současným templem by MS nikdy zejména ANDROID nedohonil. Snažit se ale musí.

  • SAMSUNG tvrze dohání APPLE ...

A mezi výrobci? Tam i v roce 2013 stále vede Apple a jeho iPad je tak stále nejprodávanějším tabletem na světě. Nicméně Apple posílilo prodeje jen minimálně, takže celkově jeho podíl spadl z nadpolovičních 52,8% v roce 2012 na 36% v roce 2013. Vítězem je tak spíše druhý SAMSUNG. Ten zvýšil prodeje z 8,5 milionu na 37,5 milionu tabletů! To znamená zvýšení podílu z 7,4% na 19,1%!

Dařilo se i dalším. Spokojeni mohou být u ASUSu s 5,6%, naopak se nedařilo AMAZONu, který podílově ztratil a drží jen 4,8% proti 6,6% v roce 2012. Drápky ale i na poli tabletů vystrkuje čínské LENOVO. Dvojnásobný počet tabletů ale prodala i skupina všech ostatních výrobců, kteří tvoří 31% trhu.

  • Výhled pro rok 2014

Pravděpodobně i v roce 2014 prodeje Tabletů porostou, ačkoliv asi ne ve všech zemích. V některých už mnozí přišli na to, že tablet je tak trochu k ničemu.  Objevují se ale další a další zařízení, jež jsou i více než jen tablet, takže klasický tablet má přeci jen konkurenci. Nicméně v méně bohatších zemích je tablet pro mnoho uživatelů velmi zajímavou koupí, zejména s ohledem na cenu a kupují si jej proto, že na PC prostě nemají. Pravděpodobně tak tablety porostou méně v roce 2014, ale jako takové budou na trhu v mnohem hojnějších variacích a podobách.

Pokud by se udržely trendy, pak reálně hrozí podobné nebezpečí, jako na poli SmartPhone. Že ANDROID od Google zcela ovládne trh. Mnozí už vyjadřují znepokojení, když ANDROID na chytrých telefonech má kolem 80% podílu a to samé reálně hrozí i tabletům v roce 2014. Letos se ale může změnit i král tabletů. Pokud půjdou věci dál jak jdou, je reálné, že SAMSUNG překoná APPLE. To má tedy hodně nad čí přemýšlet a zdaleka není samo. Hodně aktivní chce být Microsoft, který prý reálně uvažuje nad tím, že jeho Windows Phone a Windows 8.1 OS budou dokonce zadarmo (on vlastně nemá moc na výběr, protože ANDROID zadarmo je a Apple OS už vlastně taky). Uvidíme tedy, zda uživatelé budou reagovat tak, jak výrobci předpokládají ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-04 17:46:32

Teda nevím, kdo ty tabulky dělá, ale je to příšerné Destinná čárka, tečka, oddělovač tisíců čárka, mezera, žádný... Toto odevzdat v práci, tak mám snad hrubé porušení pracovní kázně
Sareth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-04 18:02:21

JJ to nekonzistentné formátovanie je hrozné. Tisíce sa oddeľujú čiarkou v anglicky hovoriacich zemiach, ale to formátovanie mali určite použiť rovnaké pre všetky údaje v stĺpci.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-05 00:45:55
avatar
Go go Android, go to hell mrkvohnoj.

Teraz nedávno som spravoval dva smartphony obidva ich trollový majitelia vypli počas aktualizácie OS.
Android, no problem, Odin, download mode a za pol hodiny som nemal čo robiť. Windows phone nočná mora, dva dni som strávil na nete, nič neberie, nič nefunguje len s ním do servisu a vyjadrenie odtiaľ treba vymeniť celú dosku (nielen flash-ku s OS) záruka sa nevzťahuje cena opravy sa rovná 2/3 ceny nového telefónu.
Nech si len Mrkvosoft nechá svoje sračky, už v minulosti boli obrovské problémy s navigáciami kde bol Win CE a vidím že sa v podstate nič nezmenilo.
Jehner [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-05 21:42:22

Som len užívateľ takže berte moje skúsenosti s rezervou.
IOS: mal som 3G, manželka iPhone4, brat 3GS. Pokým neprišlo k updatu na IOS7 tak by som napísal že super. Po update je iPhone4 pomalý. Brat používa 3GS doteraz a je spokojný. Rodičia majú iPad2. Nahradil notebook a nevedia si to vynachváliť. Splnilo to čo potrebujú.
Android: skúsenosti nemám veľké. Ale kolega vlastnil Samsung S4 a povedal že nikdy viac. Pomalé, lagujúce, padajúce. S tabletom Prestigio mám skúsenosti - je lacný a je fajn ale na iPad2 to nemá.
WP: Nokia 710, používam 1,5 roka. Nemôžem povedať nič zlé. Niektoré veci nie sú úplne ideálne ale je to veľmi šikovný systém. Navigácia postačujúca a k tomu je zdarma. Výhradne ho používam na prácu (exchange, organizér, maily)
Ako som písal na začiatku, nie som odborník a nechcem tu vyvolávať vášnivé diskusie o tom naj. Ak budem meniť telefón tak určite nie Android. Nepresvedčil ma podľa referencií od známych. Jablko je mimo môj rozpočet. Ostanem pri nokii a WP
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-06 11:37:53
avatar
to že sou majitelé trollové za to OS nemuže
Vebecko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2014-03-05 10:52:52

Myslím, že s touto situací se dalo počítat a nepokládám jí za žádné světoborné sdělení. Počet tabletů (a telefonů) fungující na OS Android značně převyšuje pár modelů s iOS a cenová politika obou platforem a jejich výrobců je také odlišná. Ne vše se dá měřit na počet prodaných kusů
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 557x
Komentářů: 0
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 828x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1751x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1895x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2308x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2057x
Komentářů: 0