Recenze: Mass Effect 2 – Velkolepý herní román nabral směr průměru, přináší nadšení i zklamání Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Saturday, 30 January 2010
Přejít na obsah
Recenze: Mass Effect 2 – Velkolepý herní román nabral směr průměru, přináší nadšení i zklamání
Mass Effect 2 - jeden z herních vrcholů roku
Mass Effect 2 - Technické zpracování
Mass Effect 2 - Hodnocení
alt

 

 

 

 

Recenze: Mass Effect 2

– Velkolepý herní román nabral směr průměru, přináší nadšení i zklamání

Jedna z nejočekávanějších her roku 2010 je zde. Dostáli tvůrci očekáváním? Ne tak docela …

Mass Effect 1 je jedno z nejlepších RPG historie. Dokonce jej řadím tak vysoko, že příběhem je to nejlepší hra, která kdy vyšla. ME1 přinesl neuvěřitelně velkolepý příběh v parádním prostředí a hraje se doslova jako knižní román. Mass Effect vznikl proto, že BIOWARE nezískalo licenci pro pokračování velmi povedených STAR WARS Knight of the Old Republic 1 a 2. Proto si Bioware udělalo vlastní svět a nutno dodat, že je v mnoha ohledech lepší než ten z hvězdných válek. Prvním dílem Mass Effectu BIOWARE ukázalo, že byla chyba jim třetí díl KOTOR nesvěřit. Druhý díl Mass Effect měl být dalším potvrzením chyby Lukas Arts, nicméně nejsem si jist, zda jím skutečně je.

BIOWARE nastavilo prvním dílem ME opravdu extrémně vysokou laťku a od druhého dílu jsme čekali hodně, což však pro BIOWARE není zase takový problém. Mass Effect 2 měl nabídnout vylepšení, pokračování fantastického děje se stejnou velkolepostí a zapálením. Dočkali jsme se? Řeknu to hned na úvod. Bohužel nedočkali. Mass Effect 2 je vynikající, vysoce nadprůměrnou hrou, ale od BIOWARE čekáme mnohem více a řeknu to hned na úvod, Mass Effect 2 je na poměry BIOWARE jen průměrným titulem, druhým dechem ale opět opakuji, že na poměry současné herní bídy je to vysoce nadprůměrná hra.

  • Herní série

Co nás nesmírně těší je fakt, že Mass Effect je plánován jako triologie a to na sebe navazující. Mnoho sérií takových není, protože tvůrci původně o dalších dílech nepřemýšleli a tak dvojky jsou často vlastně příběhově díly prvními. Je to tak jednodušší. Mass Effect jde těžší cestou. První díl ME jsem dohrál celkem 4x a to prosím naplno, všechny vedlejší mise, prohledal všechny planety prostě, co hra nabídla, to jsem několikrát vyzkoušel a Mass Effect 1 je jedna z nejlepších her celé herní historie.

Očekávání od druhého dílu byla velká, přestože jsme vlastně přesně věděli, o co půjde a tak vlastně přehnaná nikdy nebyla. Hodně se mi líbí, že ty díly na sebe navazují a navazují výborně. Skvělým počinem je možnost využití profilu z prvního dílu, kdy vaši hru hodně ovlivní a narazíte na spoustu odkazů a „starých známých“ při hraní ME2, samozřejmě podle toho, jak jste se v určitých situacích v jedničce rozhodli. Já osobně jsem začal druhý díl s původní postavou na 50 levelu s plnou stupnicí kladných bodů. Zkrátka hrdina, či spíše v mém případě hrdinka, protože si myslím, že je velkou chybou prezentovat hlavní postavu v mužském provedení, jak to oficiálně EA a BIOWARE dělá.

(Rayne Shepard - proč je v CZ překladu EA Shepardová, navíc jen někde, nepochopím)

Sorry, ale na ženskou se u tohoto typu hry prostě kouká lépe – když to tak vezmu, tak jsem vlastně žádnou BIOWARE hru nikdy za jinou než ženskou postavu nehrál :). Zpět k ME2. Hru jsem tedy začínal s naplno dohranou pozicí z prvního dílu a to se zaměřením a specializací voják. V ME2 dostanete možnost nastavit novou třídu i vzhledem a ovlivnit i další věci. V zásadě tak není problém hrát druhý díl bez hraní prvního, ale říkám na rovinu, že je to kravina a je to, jako byste na film koukali od prostřed.

Mass Effect 1 skončil nezapomenutelnou velkolepou bitvou, při níž jste museli udělat hodně zásadních rozhodnutí, a ty mají vliv, jak vypadá situace na začátku druhého dílu. Přesto nečekejte nic zásadního a jsem celkově trochu zklamán, že velkolepost a heroismus fantasticky zpracovaný v prvním díle v tom druhém poněkud uvadl a prostě nemá to tu správnou auru jako v prvním díle. Je ale pravda, že nás autoři dopředu varovali, že druhý díl bude temnější a drsnější. No řekl bych, že tak horké to opravdu není. Samozřejmě záleží na tom, jak velká jste „svině“. Pokud stejně jako v prvním dílu sbíráte záporné body, tak to samozřejmě má na celkovou atmosféru hry dopad. Já jsem ale od přírody poctivka, klaďas a bílý rytíř, a tak až na pár případů, kdy jsem při rozhovorech neodhadl co je přesně ta správná odpověď, jsem se vydal na cestu světce-hrdiny a v tom případě ta temnost Mass Effect 2 se prostě nekoná. I řada postav, které vás provází a měly by být zlými, jsou ve skutečnosti docela sympaťáci. Zkrátka první zjištění je, že Mass Effect 2 zdaleka tak temný není.

(Tohle zbylo z RPG)

Nechci vyzrazovat podrobný děj, protože pokud jste to nehráli, je to jedna z věcí, které dělají tu atmosféru. Takže jen to tak lehce nastíním. V prvním díle jste dosáhli velkolepého vítězství, abyste zjistili, že v druhém díle se nic moc nezměnilo. Ignorace nebezpečí ze strany úřadů trvá a vy se zase musíte pustit do boje. Velkolepých okamžiků bohužel značně ubylo a v celé hře je vlastně jediný na konci. Škoda. Možná se vám zdá, že recenze je v poněkud duchu zklamání, tak to se vám nezdá. Jenže to zklamání není ani tak ze hry samotné, která je prostě hodně dobrá, ale je to zklamání z toho, jakou cestou se druhý díl vydal. Věnovat se na následujících stránkách budeme obojímu …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 399x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1337x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1045x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1144x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3726x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0