AMD předvedlo "FreeSync" jako oficiální standard AdaptiveSync na desktopu. NV G-SYNC je mrtvé Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 04 červen 2014
altStejné výhody přizpůsobení obnovovací frekvence LCD počtu FPS, žádné dodatečné náklady.

 

 

 

Zatímco ještě nedávno mohli někteří tvrdit, že AMD vlastně neukázalo, že lze realizovat G-SYNC se všemi výhodami, protože demonstraci mělo na mobilních PC, aktuálně na COMPUTEXu AMD veřejně ukazuje "FreeSync" na běžném monitoru a desktopovém PC s R9 290X grafikou. A jak se mnozí mohli osobně přesvědčit, funguje to se stejným přínosem jako G-SYNC!

AMD FreeSync  je tedy oficiálním názvem technologie synchronizace snímků. AMD demonstruje dva monitory vedle sebe, jeden bez synchronizace snímků, druhý se synchronizací se snímky kolem 47-48 FPS a podle toho upravenou frekvencí monitoru. Vše se děje bez přídavného hardware a složitého SW, jen skrze elektroniku samotného monitoru a DisplayPort a samozřejmě ovladače Catalyst.

Jak už víte, AMD FreeSync je ve skutečnosti na světě mnohem déle než G-SYNC a AMD se podařilo tuto technologii dotáhnout tak daleko, že FreeSync se pod názvem Adaptive Sync stalo standardem a součástí DisplayPort 1.2a. AMD FreeSync tak průkazně umí všechno, co umí G-SYNC, ovšem nepotřebujete k tomu žádnou přídavnou elektroniku do monitoru, tedy speciální úpravu, což vás stojí stovky dolarů. Navíc tato elektronika přináší drobné zpoždění na rozdíl od FreeSync(Adaptive Sync), kde se vše děje skrze běžný scalar monitoru (přes DP 1.2a). Žádné extra náklady ani pro výrobce monitoru, ani pro zákazníky se všemi výhodami synchronizace frekvencí, což vedle plynulejšího obrazu je i snížená spotřeba monitoru.

Můžeme tedy definitivně prohlásit NV G-SYNC za mrtvolu, a to pěkně zapáchající. NV se v současnosti snaží vytřískat z této technologie co se dá, takže tvrdí, že monitory s DP1.2a zatím nejsou hotové a na trhu a G-SYNC je tu již nyní. To se samozřejmě pravda, ale monitory s DP1.2 a podporou AdaptiveSync dorazí už na přelomu Q3/Q4 letošního roku a budou podporovány minimálně ze strany AMD grafik, pravděpodobně i Intelem a NV se bude muset také přidat. Jsem zvědav jak bude vysvětloval jak je najednou možné, dosáhnout stejného efektu a funkčnosti jako nabízí G-SYNC, ale bez přídavné elektroniky za tisíce a tisíce korun, které si za to účtuje nyní. Ale ono se tím PR oddělení určitě nějak popere. Každopádně ne všichni zákazníci jsou idioti a vzhledem k tomu, že si i kvůli G-SYNC musí pořídit nový monitor atd. určitě bude lepší počkat si na ty s DP1.2a a podporou AdaptiveSync než vyhazovat tisíce korun navíc za G-SYNC, která je standardem AdaptiveSync jasně překonáno a nemusí být ani dlouhodobě podporováno.

Takže sbohem G-SYNC, nezapomeneme na tebe, jak nás někdo chtěl přesvědčit, že k podrbání za pravým uchem je nutné pořídit si třetí ruku a nejlépe následně přišitou na levou stranu těla a nestačí jednoduše použít tu pravou ruku, co už máme.  

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1160x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1112x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1535x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1116x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1867x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1964x
Komentářů: 3