Bezplatný upgrade na Windows 7 – známe podmínky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 23 červen 2009
altTento týden už je 100% jasno, jak to bude s možností upgrade na Windows 7.

 

 

 

Windows 7, jehož veřejná poslední RC verze už koluje mezi námi, se objeví ve finální verzi už v srpnu, ale prodávat se začne až 22.10.2009, s tím že CZ verze se v prodejích objeví přibližně o měsíc později. Microsoft spolu s některými výrobci počítačů zveřejnil podmínky upgradu na Windows 7 …

Základní strategie společnosti Microsoft zůstane stejná. Nabídne tedy bezplatný přechod z Windows Vista na stejnou edici nových Windows 7 a to všem zákazníkům, kteří si licenci Vista spolu s novými PC (stolním nebo notebookem) pořídí v určitém období tohoto roku. Program se tak nevztahuje na počítače s Windows XP. Microsoft však také potvrdil, že podmínky i případné ceny Upgrade na Windows 7 jsou také z velké části v režii jednotlivých firem a je na nich, jaké podmínky stanoví.

Někteří výrobci už své podmínky oznamují. Například společnost ASUS brzy spustí stránku, kde se majitel nového notebooku ASUS bude moci registrovat a po zahájení prodeje Windows 7 obdrží zdarma instalačku stejné verze, jako měl Vista. Nabídka má platit až do 31.1.2010. Také společnost ACER už o upgradu na Windows 7 mluví. Nově se prý u nových notebooků, které jsou již v prodeji, objevují upgrade kupóny a lze tedy očekávat podobný postup, jako u ASUSu. Společnost Microsoft však stále nesdělila finální ceny, za které bude nový operační systém k dispozici. U některých výrobců panují obavy, že Microsoft nasadí vysoké ceny a nepodpoří tak sníženou poptávku po počítačích. Tlačí tak na Microsoft, aby ceny Windows 7 byly příznivější. Obecně bych ale osobně neočekával ceny nových Windows výrazněji níže, než jsou současné ceny Vista.

Zdroj: DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nadpis 2009-06-23 12:29:57
avatar
Ten nadpis je divný "Bezplatný upgrade na Windows 7 – známe podmínky i ceny" =)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 12:36:43
avatar
no jo upravím to
panther7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 13:16:26
avatar
Musím říct, že jsem se z tohohle článku nic nového nedozvěděl, vlastně, bylo by to úplně stejné, jako by nevyšel .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 13:38:09
avatar
no dozvěděl ses, ASUS i ACER už mají program, týká se to jen nových PC s Vista a nikoliv tedy XP a probíhat ta akce bude až do ledna 2010 ... co více bys chtěl vědět?
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 14:04:58
avatar
No prave ty ceny to je to, co treba me jako jedine zajima.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 15:17:02
avatar
Mne by třeba taky zajímalo to období od kdy )
PeT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 16:20:46
avatar
Ano, to nyni taky nebylo zmineno, urcite to bude jeste upresneno, ale co si pamatuji, tak se na internetu psalo ze od cervence. Takze jsem napsal, to co me opravdu zajima a jeste nebylo vubec upresneno.
Jorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 14:28:27

Už to chci říct dlouho... Tyhle nadpisy typu "[něco] - známe [něco]" mi silně připomínají Blesk.
martinl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 14:52:15

Taky bych řekl, že tomu dnes nasadil DD korunku.
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 14:53:34
avatar
Mam dotaz : ak si kupim notebook bez OS od vyrobcu a kupim si Windows Vista HP a instalnem ho donho tak aj ja mam narok na upgrade zdarma na Windows 7 ?
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 16:12:52
avatar
S ohledem na to, že tato zpráva se týká OEM licencí (a ty se ptáš na krabickovku), tak se na to odpovědět moc dobře nedá. Teoreticky vzato, krabicové verze nekupuješ s PC, můžeš/ale nemusíš je tedy koupit (resp. můžeš počkat). Dále taky vždy platilo, že na krabicovky nebyl problém pořídit relativně levný upgrade. Jestli to ale tak zůstane i u Win7 je těžko říct.

Pokud opravdu chceš koupit násobně dražší krabicovou verzi, tak bych osobně počkal až na její uvedení a nespoléhal na free upgrade. Koneckonců můžeš až do konce roku "přežít" na RC verzi.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 21:03:44
avatar
ale v tom dotazu přeci není řečeno že si chce koupit krabicovou (retail) verzi. OEM windows je volně k prodeji.

EDIT:/ tak teď hledím jako puk, že v českých schopech je možná koupě OEM Windows jen s celým PC. To sem nějak nedal.
Osobně jsem kupoval dvakrát OEM Win Vista v obchodech v UK (jednou přes internet, jednou osobně) a ani jednou nedělali nějaké problémy s tím že je lze koupit jen s kompletním PC.
Evidentně ta Evropa není si uplně rovna a co země to jiný mrav. V anglických obchodech jsem ani neviděl upozornění o nějaké nutnosti kupovat k OEM Win i počítač.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 23:13:12
avatar
A kdys je kupoval? Já taky koupil loni OEM Vista samotný, bez jedinýho kousku HW. Tyhle podmínky ale přece skončily s koncem roku a letos musíš opět kupovat s PC (nebo jenom s určitými druhy HW, teď si nejsešm jistej).
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 00:27:50
avatar
Tak to potom jo kupoval sem je minulý rok. Ale stejně vidím že v českých schopech je přímo upozornění že jsou OEM samostatně neprodejné, ale v UK schopech toto upozornění není. To je divné vzhledem k tomu že si angláni tolik potrpí na birokracii a všech možných pravidel.
Mikee80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 01:35:57

Z pohledu MS je OEM verze koncovému uživateli nyní prodejná jedině s novým nebo repasovaným PC, resp. jako neoddělitelná součást tohoto PC (za PC je považována složenina cpu,hdd,m/b,zdroje a case). Instalovat OEM by měl pouze tzv. OEM System Builder, neboli výrobce (ten co PC složí a poté prodá třetí straně). Ten je navíc povinen dělat technickou podporu k OEM OS.
Podrobněji na http://www.microsoft.com/oem/sblicense/default.mspx
Jinak k tomu nákupu OEM, třeba si ho můžeš z UK koupit, ale tím ti na něj nevznikne právo k použití jakožto koncovému uživateli = licence je neplatná. Technicky vzato jsi na tom stejně jako s cracklou verzí os co prochází ověřením pravosti. V obou případech porušuješ použitím licence a tím pádem je os nelegální.
Pokud chceš ke staršímu PC pořídit legální verzi systému, máš 2 varianty (pokud se bavíme o konc. uživateli): FPP, neboli klasickou krabicovku nevázanou na HW nebo GGK (Get Genuine Kit), legalizační sadu, která se aktivací sváže s HW na kterém je nainstalovaná (jen u GGK oproti OEM poskytuje tech. podporu přímo Microsoft).
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:54:06
avatar
To je ovšem naprosto ujeté. Já vyhodil nějakých 6-7 tisích za 2xWin Vista a teď se dovídám že mám stejně oba systémy nelegální.
Na druhou stranu ale je vůbec pro Microsoft nějak zjistitelné že OS byl prodán bez PC? Navíc když je tento OS naprosto volně prodáván? To by potom licenci porušovali především samotné obchody. A vzhledem k tomu že jsem OS kupoval v asi největším a nejznámnějším řetězci PC prodejen v UK tak pochybuji že by jim to jen tak procházelo pokud by tím porušovali licenci. To by potom bylo na žalobu.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:01:27

Neni a ani to MS nijak specialne nekontroluje. Ovsem OEM ma pevne vazanu licenci na konkretni prodany kus PC, neni prenosny. Technicky vsak lze nainstalovat na nekolik kusu a stale se vsude tvari jako legalni - ovsem legalni neni. MS zvolil tuto politiku ve snaze co nejvice snizit pomer ciste nelegalnich cracklych verzi a stim spojenych neupdatovanych systemu. Takhle umoznuje fakticky s mensim ziskem rozsireni systemu, ktery byt legalni neni, ma plnou funkcnost, vcetne updatu, jako system legalni. Vyhoda je zrejma, zajisteni uniformity prostredi, mensi sireni nebezpecnych kodu a tim poskozovani celkoveho jmena Windows jako celku atd. Zkratka, sice mas mozna nelegalni licenci OEM, ale pro MS je lepsi, ze mas aspon tuto za polovicni cenu, nez abys mel uplne cracklou verzi. A i proto po tom nijak specialne nejde, ovsem situace se samozrejme s postupnou vyspelosti zmeni az to bude stejne jako treba v USA, kde OEM licenci samostatne prakticky zakoupit nelze.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 15:28:51
avatar
tak to že je OEM licence vždy vázána na jedno PC je mi jasné s tím vědomým jsem si OEM Win kupoval, ale to že v okamžiku kdy ti tento OS nenainstaluje přímo prodejce (či ti ho neprodá se schválenými komponentami) se stává defacto nelegální je přece naprosto absurdní.
Mikee80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-26 13:48:24

Věc se má tak, že když si koupíš OEM licenci od distributora tak je zabalená v hnědé krabici (typicky jde otevřít až po roztržení nálepky na které je upozornění, že otevřením přijímáš podmínky OEM System Builder = stavíš a prodáváš počítače s předinstalovaným OEM OS). Podle toho co je tam psáno můžeš při nesouhlasu neotevřené balení vrátit prodejci a dostaneš zpět peníze. Navíc ten, kdo nainstaluje OEM verzi má povinnost koncovému uživateli poskytnout k OS technickou podporu, MS žádnou neposkytuje. To je další z důvodů, přoč je OEM levnější. Ohledně legálnosti, z pohledu WindowsUpdate nebo ověření pravosti je takto instalovaný OS totožný s legálním. Přirovnal bych to k tomu, když si firma za 1400 koupí krabicovku Office Home a Student a nainstaluje to na 3 PC místo 3 krabicovek Office Standard po 10.000 ks.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 17:49:59
avatar
Jediný co mě s ohledem na vydání Win7 zajímá je to, kdy se objeví na MSDNAA abych si ho stáhnul
KoHHHnA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - dotaz 2009-06-23 18:00:34
avatar
Mám malej dotaz, pokud někdo bude vědět a podělí se s odpovědí, tak předem děkuji. Vím že nárok ke koupi OEM verze je jen při nákupu nového PC. Microsoft to v podmínkách formuluje jako "prodej je možný pouze se součástkami umožňujícími sestavit PC". Můžu si někde na internetu obědnat OEM verzi aniž bych si v tom určitém obchodě koupil PC? Jde mi o to, že prodejci kterého jsem dopuručil kamarádovi a on si u něj následně obědnal PC, nějakým záhadným způsobem došly OS, takže se to snažím nějak vyžehlit .
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 18:19:17
avatar
Tak buďto ať se domluví s prodejcem, nebo ať mu to vrátí a koupí znova, jestli to kupovala po internetu, nebo může zkusit ty dolegalizační license, který ale nejsem jistej jak fungujou, nebo at si koupi za par korun nejlevnejsí ramku (cca 80kč) a k tomu OEM verzi, na to by se to sand měl vstahovat.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 20:47:00
avatar
OEM je licence vazana na jeden presne stanoveny kus HW - typicky zakladni deska - tudiz licence je NEprenosna z jednoho PC na druhy. Taktez end-user support techto SW licenci je na dodavateli (vyrobce PC) a ne na Mrkvosoftu.

viz http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx

Doporucuju krabicovou verzi, pokud menite stroje jednou do roka a hlavne pokud si je sami skladate. Koneckoncu nemusime hned vsichni houfne migrovat na Win7, i kdyz svoje kvality bezesporu maji...
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-23 19:57:43
avatar
Citace:
Jde mi o to, že prodejci kterého jsem dopuručil kamarádovi a on si u něj následně obědnal PC, nějakým záhadným způsobem došly OS, takže se to snažím nějak vyžehlit


Pokud dodany (fakturovany) produkt prokazatelne neodpovida produktu skutecne dodanemu (chybejici OS), je to na odstoupeni od kupni smlouvy.
Hellion [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmm hmm 2009-06-23 18:56:04

Jesli bude stát oem 5000 tak holt bude nejpoužívanější ale nebude se prodávat. At to daj za 1000 a koupim si to.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmm hmm 2009-06-23 20:24:35

no myslím Martine , že i kdyby cena systému byla těch tvých 1000, tak si ho stejně nekoupíš. Sosnutí je pohodlnější a zadara, navíc je v tom i trochu kumštu, zprovoznit ho ihned po vydání a sehnat šikovně ( co nejrychleji ) crack a systém se tváří jako origo. Ale v dobrým
Jinak gratuluji k dnešnímu narození tvýho syna
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:09:13

zaujimali by ma ceny tohoto pocinu.. ale predpokladam, ze budu nastavene rovnako ako Visty..
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-24 14:09:49

a skoda, ze sa nepocita aj s upgradeom z WinXP..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1108x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1647x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2195x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1974x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2783x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2218x
Komentářů: 1