Hudební vydavatelé prohrávají – lidé už nechtějí předražená CD, chtějí levnou Online hudbu Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 02 květen 2010
altKlasický model prodeje Hudby se dále propadá, Vydavatelé se brání online hudbě, jak jen to jde …

 

 

 

Hlavou proti zdi. Hudební vydavatelé, kteří dlouhá léta vydělávali hromady peněz na svých upsaných dušičkách a hudebnících, s příchodem Internetu přichází o své ovečky. S příchodem Internetu si dnes může hudbu vydávat každý a hlavně se hudba může snadno šířit bez předražených CD. Hudební vydavatelé tak přicházejí o své zdánlivě neprůstřelné zisky a bohaté pastviny opouštějí další a další ovečky. Statistiky prodejů, které hudební organizace vydávají, opět poukazují na výrazně klesající prodeje CD a ignorují realitu.

Tou realitou je, že vydávat statistiky prodejů CD, které je už několik let, díky nástupu Internetu, FlashDisků a MP3/4 přehrávačů mrtvým médiem, je prostě pořádná ptákovina. Není divu, že prodeje CD klesají, ale z toho se ještě nedá usuzovat, že je na tom hudební průmysl špatně. Vydavatelské statistiky totiž musely přiznat, že v některých zemích došlo i k solidnímu nárůstu příjmu, na kterém se podílí prodej Online. Toho online prodeje, kterému se hudební dinosauři brání. Samozřejmě prý za pokles prodejů mohou hlavně piráti. Realitou ale je, že za to mohou společnosti samy. Je to jako by se nám snažili prodat kuličkové počitadlo, a všichni jsme měli dávno počítače. Za nárůstem prodejů Online hudby stojí hlavně fakt, že se v mnoha zemích konečně rozjíždí legální zdroje hudby. Bohužel tohle je právě v našich končinách stále v plenkách. I u nás si vydavatelé stále vydávající statistiky zastaralých CD a podpora Online prodeje, cenově dostupné hudby, která není zatížena žádnými zvláštními náklady na distribuci, je mizivá. O tom, že zahraniční vydavatelé ignorují náš trh z hlediska podpory Online zcela, snad raději ani nemluvit. Snad už se to brzy i u nás zlomí, protože další rozmach zařízení jako tabletů, padů a smartphone bude znamenat další tlak na online prodeje hudby …

Zdroj: DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-02 23:23:27
avatar
Zloději kričí chyťte zloděje, jak komické. Hlavně že platíme přirážky za prázdná CD, DVD a jiná média co si hudební vydavatelé prosadili
Anonymní  - ŽIVOTNOST DATOVÝCH NOSIČŮ 2010-05-03 03:58:26

Je sice "hezké" označovat lisované nosiče za cituji "mrtvé médium" a zastaralá CD, ale v současnosti jsou to datové nosiče s nejvyšší životností. Ne kařdý ukládá svoje cenná data na disková pole a životnost ostatních medií je značně tristní.

Lisovaná CD z prvních let výroby mi fungují dodnes, kolik HDD`s a vypalovaných CD`s by vydrželo takovou dobu?

Proto příliš nechápu ona opovržlivá slova.

NEHODNOTÍM ZLODĚJSKÉ PRAKTIKY DISTRIBUČNÍCH SÍTÍ A AUTORSKÝCH SVAZŮ, ALE ŽIVOTNOST A POUŽITELNOST OPTICKÝCH MEDIÍ.

Mimochodem, ani on-line prodej se bez marketingu (drahého) neobejde. "Hvězdy" se nestávají celebritami zásluhou toho, že něco umějí, ale někdo "je musí udělat" a také prodávat jejich tvorbu - ten někdo musí natlouct do palic ovečkám - spotřebitelům, že to chtějí a to stojí pořádbé prachy.

Bylo by to na dlouhé a otravné psaní...

Obdivuji všestranné a hluboké znalosti autora článku, který vždy umí zaujmout jednoduchý, správný a zejména kvalifikovaný názor na libovolný jev s rozsahem od ryze technické disciplíny přes sociální a ekonomické. Klobouk dolů nad jeho hlubokým interdisciplinárním vzděláním.
struhanka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-02 23:45:24
avatar
Ja mam dakde v supliku disk 170MB kupeny niekedy v 1993, a svet div sa funguje. Ale cd-ciek som musel povihadzovat uz kvanta. CD vydrzi dlhsi cas ak sa nepouziva, ale potom mi je na hovno.
Anonymní  - ŽIVOTNOST A KVALITA MEDIÍ 2010-05-03 00:26:15

Mezi životností lisovaného a vypalovaného media je diametrální rozdíl - lisovaná media patří mezi nejspolehlivější datové nosiče s nejvyšší životností. Označovat je za "mrtvé médium" - zejména pro archivaci audia a videa svědčí jen o neznalosti problematiky.

Nevím, kolik máš filmů a akustických CD a v jaké formě, ale to, co si chci uschovat na dlouho, mám kvůli životnosti na lisovaných mediích - řádově několik set kusů. Pravda, je opruz nabíjet zásobníky CD, je opruz vkládat DVD do playeru, proto mám většinu na HDD`s (pro jistotu 100% mirror) - ostatně bych to jinak ani nezaplatil - ale to, na čem mi opravdu záleží mám na nejbezpečnějších nosičích.

S HDD`s je dnes velký problém - jejich kapacita je již natolik velká, že poškození jednoho nezálohovaného disku představuje obrovskou ztrátu z hlediska počtu ztracených ripů. Ale i když se člověk pečlivě stará o vlastní sbírku, tak je to další opruz - čas od času měnit HW, kopírovat... Lisovaným mediím se za zbytek mého života nic nestane (většině). Sice je údajně žerou plísně, oxidují a pod., ale zatím nemám ani jedno vadné lisované CD, nebo DVD (a to jsou některá starší než 20 let).

K tomu všemu je zde ještě problém kvality - sice jsem staroba, ale v *.mp3 často slyším nedokonalosti i při vysokém bitrate (on stačí kvantisační šum, který je někdy - mluvím o vážné hudbě - nepříjemně slyšitelný). Pokud člověk používá trochu slušný audiořetězec (zejména kvalitní reproboxy místo obcyklých "chrochtátek") a dívá se - když to jde - ve full HD a k tomu není slepý a hluchý, tak ocení originální media (kvůli nejnižší míře komprese z dosažitelných zdrojů). Jistě, lze komprimovat v jiných kodecích (až bezeztrátových), nebo archivovat *.iso, ale to je práce a navíc k tomu musí mít člověk orig. media - to bych asi nedělal nic jiného. To, co si člověk může stáhnout, je málokdy ve vysoké kvalitě (např. kolik % filmů je v bluray RIPech?)

Takže jako vždy musí nastoupit kompromis - to, na čem záleží na lisovaných mediích a zbytek (kvantitativně většina) na standardní datová úložiště.

TAKŽE LISOVANÁ MEDIA NEJSOU MRTVÁ ANI NÁHODOU.
Leos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 07:21:57

Osobne, ak by som potreboval zalohovat 1TB hudby, dal by som prednost 1TB externemu USB disku pred 1500 CD. Kolko CD/DVD, ktore clovek kupi, ma taku prioritu, o ktorej hovoris? To iste mal zrejme na mysli aj autor clanku, ktory pise o PREDAJI na CD. 1TB interny v PC plus pripadne 1TB zaloha na externom. Dostacujuca spolahlivost. Na palene DVD tak maximalne fotky, alebo co ma najvacsiu prioritu. Ale nie TB hudby.
Anonymní  2010-05-03 19:10:39

O backupu na CD (a o jejich vypalování) tady nepadla žádná zmínka, takže nechápu, proč je zmiňuješ).

Hudební CD disk, který je lisovaný, vydrří desetiletí, HDD má za několik let spolehlivost za sebou (mimochodem i neprovozovaný).
mamlasos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 12:41:16
avatar
No pokud si mám vybrat menežovat několik kufrů s cédéčkama a jeden HDD vyhrává HDD, zálohu udělám v Total Commanderu během deseti sekund na další stejný HDD a nechám kopírovat na pozadí.
Zatím co já si budu přehrávat hudbu udělá se mi záloha, kafičko cigárko pohoda, zatímco ty budeš žonglovat s plackama zálohovat na placky aby sis nepoškrábal originály... no fuj. Nehledě na to pohodlí celou zbírku menežovat třeba přes winamp, dávat si hodnocení skladeb řadit podle oblíbenosti, vyhledávání do vteřiny. TO SE S CD NEDÁ SROVNAT.
CD jsou mrtvá jak kalhoty do zvonu.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 14:02:25
avatar
ony mp3 jsou podobně zstaralý formát jako vzpomínaná CD. Kdybych si kupoval na netu hudbu, tak jedině v bezztrátovém formátu jako FLAC. Neříkám že poznám rozdíl mezi 320kbps mp3 a flac, ale když kupovat, tak CD kvalitu .

Jinak na zálohování mi přijde ideální velký externí disk. Přepětí v síti, a jiné závady ho nezničí, protože je připojen jen při zálohování. A šance že zároveň odejde disk v PC i externí je dost malá.
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-02 23:51:07
avatar
S tim jak se presouva hudba z cd nosicu na disky, je uz zivotnost medii nepodstatna, hudbu si presunes na novy disk pri upgradu pc, ktrey prijde drive nez doslouzi disk, a kdyby nahodou odesel, tak se na sehnat online znova, jestli nemas zalohu.
Anonymní  2010-05-03 00:10:41

... Pokud to není v řádu mnoha TB.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 01:54:06

No nevim pokud budes kopirovat z disku na disk i nekolik TB tak je to doba v radu (desitek) hodin. pri kterych se muzes venovat necemu jinemu. Stahovani z internetu je ponekud jina vec ale stejne se to stihne rychleji nez to stacis poslouchat. (pokud pomineme ty nejsilenejsi bezstratove komprese co se stejne na CD nedavaji).

Nechci tvrdit ze lisovana media jsou mrtva, jenom to ze se bez nich da zit bez ztraty uzivateskeho komfortu.
Anonymní  - PROČ NEJSOU CD MRTVÁ 2010-05-03 03:49:38

Jenomže to všechno je další opruz - něco, o co se musím starat. CD, nebo DVD v knihovně prostě jenom bez jakékoliv péče čeká, až si ho pustím. Navíc mám jistotu, že bude fungovat a bude kvalitní.

Jistě, hudba jako kulisa může běžet ze streamu (nebo z rádia) do "chrochrátek" a je to fuk, nakonec ji člověk vlastně nemá proč archivovat. Ale to, co poslouchá rád, by mělo být bezpečně (zejména) uložené v co nejkvalitnější podobě. (Jak zjišťuji, tak to posouvám čím dál, tím více do off-topicu, ale nedá mi to). Je to jako s knihovnou - v současnosti mám více knih, než stačím přečíst do konce života, kdybych jich četl několik denně. Proč? Protože chci mít jistotu, že když si chci číst, tak vždycky najdu něco, co přesně odpovídá mému rozpoložení - tedy to, na co mám chuť a do knihovny jsem líný chodit. Pohled na hřbety knih a optické vyhledávání (nejen tedy podle textu, ale některé knihy si člověk pamatuje podle barvy obalu, rozměru a pod.), to vše je nenahraditelné searchem v PC. Nemluvě o pocitu, když má člověk něco fysicky v ruce. S CD a DVD je to analogické.

Navíc průměrný user moc nezálohuje (pokud vůbec), takže riziko ztráty dat je u něj dramaticky vysoké. Uvažuji-li průměrnou životnost HDD 5 let, tak těch kopírovacích cyklů bude dost... Mimochodem, ani NAS se 100% redundancí není spolehlivý - stačí jeden nešťastný úder blesku do silových rozvodů a je po žážalkách (trpká zkušenost). Polykarbonátové kolečko je mnohem odolnější.

PRO LIDI, KTEŘÍ MAJI OBLÍBENÁ KONKRÉTNÍ DÍLA (HUDEBNÍ A FILMY) A CHTĚJÍ JE V BUDOUCNU OPAKOVANĚ SLEDOVAT (POSLOUCHAT) VE VYŠŠÍ, NEBO VYSOKÉ KVALITĚ JE OPATŘENÍ LISOVANÉHO MÉDIA STÁLE NEJLEPŠÍ (NEJSPOLEHLIVĚJŠÍ) VOLBOU (v míře, kterou jim dovolí obsah peněženky - právě proto mám TB dat na HDD`s - nedoplatil bych se).

Sorry za off-topic, ale popudilo mě, jak autor článku z neznalosti odsoudil technologii, která je bohužel stále nejspolehlivější.

POZNÁMKA NA ZÁVĚR - ZAPLAŤ PŘÍRODO, ŽE NENÍ (DOSUD) POSTIŽITELNÉ VYTVÁŘENÍ KOPIÍ AUDIOVISUÁLNÍCH DĚL PRO VLASTNÍ POTŘEBU.

Proto vše, co člověk nemusí mít ve vysoké kvalitě a nechce mít 99% jistotu, že si to pustí ještě po létech, má smysl legálně stahovat z tzv. nelegálních zdrojů (bez sdílení - tedy nepostižitelně) a ukládat na disky.

JAK JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT NAPSAL - JENOM BLB BY PLATIL ZA NĚCO, ZA CO NEMUSÍ.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 07:56:38

No ešte sa priznávaj k warezu.
Na jednej strane obhajuješ lisované CD/DVD a na druhej strane odsudzuješ ich predaj.
Ďalšia vec je, že daj si doporiadku dojmi z pojmami a nemiešaj hrušky s jablkami. Lisované CD/DVD je dis, na ktorom sú údaje už pri výrobe. Používa sa tam hliníková reflexná vrstva a ak som v škole nespal tak hliník koroduje. CD/DVD ktoré si človek domov kúpi sú disky s reflexnou vrstvou reagujúcou a teplo a tam sa postupne ničia.
HDD si môžeš dať da RAID poľa a ak máš dobrý radič dovolí ti tam dať jeden záložný disk pre prípad zlihania niektorého disku v poli.
Citace:
JAK JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT NAPSAL - JENOM BLB BY PLATIL ZA NĚCO, ZA CO NEMUSÍ.

Ako že nemusíš? Kopírovanie filmov a hudby aj na vlastnú potrebu je zakázané a je to porušovanie autorského zákona.
Anonymní  - STAHOVÁNÍ JE LEGÁLNÍ 2010-05-03 10:02:42

Sežral jsi udici i s navijákem - jinak se to nazvat nedá. To, co jsi napsal, je naprostý nesmysl (alespoň tady, v České republice) a blábol.

Autorský zákon č. 121/2000 Sb. (ve znění pozdějších předpisů):

§ 30 Volná užití
(1) ZA UŽITÍ DÍLA PODLE TOHOTO ZÍKONA SE NEPOVAŽUJE UŽITÍ PRO OSOBNÍ POTŘEBU FYZICKÉ OSOBY, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak.
(2) DO PRÁVA AUTORSKÉHO NEZASAHUJE TEN, KDO PRO SVOU OSOBNÍ POTŘEBU zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla.

Dle téhož paragrafu je tedy povoleno pro svou osobní potřebu zhotovit záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla bez souhlasu autora.

Podle téhož zákona se díla nesmějí sdělovat veřejnosti a rozmnožovat (s výše uvedenou výjimkou).

To vše se netýká programů a databasí - tam je dle § 66 odst 1. písm povoleno pouze zhotovení záložní kopie (myšleno legálně získaného pgm., nebo *.dbf).

TAKŽE PROSÍM, NECH SI TY NEPRAVDIVÉ HLÁŠKY O WAREZU - TVRDÍŠ TO SAMÉ, CO DISTRIBUČNÍ SPOLEČNOSTI A AUTORSKÉ SVAZY, ABY ODRADILY LIDI OD TOHO, CO JE ZÁKONNÉ A LOGICKÉ. JE SMUTNÉ, ŽE SIS TAKHLE NECHAL VYPLÁCHNOUT MOZEK.

STAHOVÁNÍ (NIKOLIV SDÍLENÍ) FILMŮ A HUDBY PRO VLASTNÍ POTŘEBU JE ZCELA V SOULADU S PRÁVNÍM ŘÁDEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Další Tvoje nepochopení spočívá v tom, že vlastnosti lisovaných medií nemají nic společného s tím, k jakému účelu jsou používána a jak (a za jakou cenu) jsou distribuována. Kdyby ses obtěžoval číst, tak bys zjistil, že jsem v prvním příspěvku napsal: "NEHODNOTÍM ZLODĚJSKÉ PRAKTIKY DISTRIBUČNÍCH SÍTÍ A AUTORSKÝCH SVAZŮ, ALE ŽIVOTNOST A POUŽITELNOST OPTICKÝCH MEDIÍ."

Tvoje věta: "HDD si môžeš dať da RAID poľa a ak máš dobrý radič dovolí ti tam dať jeden záložný disk pre prípad zlihania niektorého disku v poli." svědčí jen o tom, že by sis měl od někoho vzdělanějšího nechat vysvětlit, co je to NAS který zmiňuji a jakými všemi způsoby lze uspořádat disky v RAIDu. Kdybys četl, tak by sis jistě všiml, že jsem psal dokonce o 100% redundanci, kterí také neposkytne jistotu, nehledě o tom, kolik stojí obměna disků v minimálně pětiletých cyklech.

JESTLI CHCEŠ PLATIT ZA TO, ZA CO NEMUSÍŠ, TAK SI PLAŤ, TO JE TVOJE VĚC. NECH SI ALE KECY O TOM, CO JE ZÁKONNÉ A CO NE, KDYŽ O PROBLEMATICE NEVÍŠ VŮBEC NIC. PŘESNĚ TAKHLE ZÍSKÁVAJÍ DISTRIBUČNÍ SÍTĚ A AUTORSKÉ SVAZY PODPORU PRO TO, ABY SE ČASEM POKUSILY PRIOLOBBOVAT ZMĚNU ZÁKONA - NAPŘED VYPLÁCHNOU MOZKY NEVZDĚLANÝCH A POTOM NECHAJÍ SCHVÁLIT TO, O ČEM SI VĚTŠINA BUDE MYSLET, ŽE UŽ TO DÁVNO PLATILO.

STAHUJTE A KOPÍRUJTE PRO VLASTNÍ POTŘEBU FILMY A HUDBU CO HRDLO RÁČÍ - MÁTE NA TO ZÁKONNÉ PRÁVO.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 09:42:24

Super příspěvek! Palec nahoru!
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 16:51:10
avatar
bohactvo, za taketo "kultove" prispevky by som dal zvysit digi karmu aspon o 10 ... aj ked o nu nejde, ale aspon nejako ocenit namahu vysvetlit problematiku.
Klobuk dolu.
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 11:01:17
avatar
domino2301,hliník koroduje?A odkedy?Ja som ešte hrdzavý hliník nevidel
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 11:14:45
avatar
Citace:
domino2301,hliník koroduje?A odkedy?Ja som ešte hrdzavý hliník nevidel


Já jen doufám, že si děláš srandu.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 11:23:10
avatar
To ze koroduje neznamena, ze to musi mit hned zrzavou barvu. Oxidaci hliniku vznika Al2O3 alias korund. Je to velmi tvrdy material a ma siroke pouziti. Zbytek si vyhledej na wiki nebo googlu.
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 16:52:58
avatar
v prirode neexistuje chemicky odolny material ...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Neplést jablka z hruškama 2010-05-03 08:21:27
avatar
Tady přece nejde o kvalitu a životnost nosiče, ale o to co si přeje zákazník a zákazník si už nepřeje CD a tudíž by mu měl vyjít vstříct. Stále platí:"zákazník náš pán!" Kdo rozumí obchodní branži tak ví o čem mluvím a že pokud tuto ideu nebude dodržovat tak dřiv či později skončí a převálcuje jej konkurence.
Anonymní  2010-05-03 10:20:50

Ne všichni zákazníci si nepřejí lisované datové nosiče, dokonce bych odhadl, že ekonomicky silné skupiny je chtějí (tatík - manager jistě nebude děťátku stahovat odněkud hudbu, ale jednoduše mu koupí nosič). Kromě toho nikdy neplatilo "zákazník náš pán!", ale "zisk, náš búh". Na rozdíl od nás se ve většině vyspělých zemí dají autorská práva prodat, takže dnes s nimi většinově nedisponují autoři, ale vlastníci, většinově rekrutovaní z řad ovládajících distribuční sítě. Pokud by mělo dojít k distribuci hudby a filmů ryze elektronickou cestou, tak by měli po žířalkách, a proto se brání zuby - nehty, každý den, o který prodlouží status quo jsou miliony dolarů do jejich kapes.

Takže žádná konkurence moc není...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Souhlasím, ale zákazník to můž 2010-05-03 17:37:52
avatar
Konkurence je a jmenuje se pirátství. A to pak z toho nemají ani cent. Jinak Zákazník náš pán pořád plati, ale musí se ozvat více lidí. Když by v hypermarketu 5% na ochutnávce jídla řekne, že to není dobré jídlo tak nato už nato budou slyšet. Kdyby lidé v obchodech přestali kupovat to hnusné maso a začali chodit k řezníkovi jako já, který je o něco málo dražší, ale chutově je to úplně někde jinde (aspoň u někerých řezníků), tak to by zvedlo kvalitu v hypermarketech. Dokud to lidé budou kupovat tak se nic samo nezmění. A dokud lidé budou kupovat CD tak je budou samozřejmě prodávat
Anonymní  - ZÁKAZNÍK NEMÁ CO OVLIVNIT 2010-05-03 18:29:24

Tzv. priráti totiž konkurencí nejsou, protože v této debatě není řeč o tlaku na snižování cen CD a DVD, ale o změně způsobu distribuce (odklon od prodeje nosičů s obsahem).

Řetězec vydavatel > výroba > distribuce > prodej > enduser má většinou ve své první části vlastníka práv (autoři většinově práva prodávají - ne u nás, tady to nejde) a změna způsobu distribuce by připravila všechny články pod vlastníkem o žvanec. Proto tzv. piráti nejsou v tomto případě konkurencí, jednoduše stojí zcela mimo. Oni jsou totiž de facto existenčním ohrožením spodních částí řetězce právě proto, že jejich činnost vytváří značný tlak na změnu pojetí autorského zákona - tedy na způsob distribuce.

Proto nikdy nemohou dotlačiit řetězce k tomu, aby postupně "vyhověly požadavkům zákazníků" (tedy té části, která by si chtěla kupovat AV díla výhradně distribuovaná po sítích) - to by se rovnalo dokonané sebevraždě. Jednoho dne tu bitvu prohrají, a navíc je naděje, že to bude velký krach a že se změnou způsobu distribuce dojde ke změně pojetí autorských práv.

To má ale také technickou podmínku, a to existenci nosičů s dlouhodobou životností, na která půjde data umisťovat a současně volbu kvalitních (u audia patrně bezeztrátových) kodeků a u videa vysokého bitrate (viz např. příspěvek od novret 2010-05-03 17:32:24 dole).

Potud pravý důvod, proč tečou tak obrovské prostředky do vymývání mozků populace a do lobbyngu - jde totiž o nepředstavitelně velké peníze.

Fantastikou typu centrálních úložišť v době, kdy budou všichni on-line a koupení práv přístupu (jednorázového, několikanásobného, nebo trvalého) se raději nezabývejme - to by nás distributoři drželi doživotně pevně pod krkem.
Pindra [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-02 23:39:10
avatar
Článek nějaký obsah má, ale jinak je napsanej příšerně, občas jsem se v něm dost ztrácel...

K tématu: Poslouchám styl hudby, který je svou distribucí především elektronický a sehnat (čti koupit) většinu skladeb lze relativně snadno. Nutno podotknout, že valná část skladeb je dostupná i zdarma.

Neschpnost českých vydavatelů jít podobnou cestou jen poukazuje na typickou českou vlastnost... rejžovat na max, jak jen to jde, no a pak se remcá o pirátech.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 07:04:03
avatar
no ja zase by som bol rád, keby tu vždy bol predaj hudby na nejakých "nosičoch", ale nie sakra na CD!!! So samotným CD nemám v podstate žiadny problém, teda až na jednu vec a to životnosť.
Mne osobne to vyhovuje najviac tak, že si hudbu sťahujem hudbu s rôznych "ilegálnych" zdrojov a tú hudbu, ktorá sa mi naozaj páči, si kúpim e-shopu na nejakom originálnom peknom nosiči, ktorý je momentálne bohužiaľ iba CD. Príde mi dosť nezmyselné platiť za všemožnú hudbu z internetu, ktorá je v skutočnosti absolútny šmejd s dobrou reklamou a krásnym videoklipom, ktorý ľudí zláka na kúpu, no keď si tú nejakú odrhovačku pustia párkrát, tak si trieskajú hlavu o stenu a pýtajú sa, prečo pre boha kúpili taký hnoj.
Nech si hovorí kto chce, čo chce, ja nebudem zo seba robiť idiota a kupovať všetko, čo mi natlačia do hlavy nejakou primitívnou reklamou. Preto nedám dopustiť, na rôzne "free" systémy, z ktorých si tú hudbu stiahnem a až keď sa mi tá hudba skutočne fakt páči, tak si ju kúpim a nebudem ju kupovať, keď mi nejaký idioti v reklame vymasírujú mozog...a je mi jedno, nech si ma kto chce, nazve zlodejom či čímkoľvek(pre mňa je zase ten druhý absolútny dement, ktorý s radosťou platí reklamným spoločnostiam).

Škoda ale len jednej veci - že keď už tu tak dlho máme rozšírené CD nosiče, ktoré sa stále dookola používajú, tak prečo sa sakra nezapracovalo na ich kvalite??? Jediné čo sa posúvalo dopredu bola rýchlosť, no čím vyššia rýchlosť, tak tým nižšia kvalita zápisu a zmysel ušetriť pár sekúnd na úkor zníženej životnosti.

Vidím iba dva riešenia:
- Buď nech prejdú CD nosiče poriadnou evolúciou z kvalitatívnej stránky.
- Alebo nech ich nahradia nejaké iné kvalitnejšie dátové nosiče - napr. flash.
Anonymní  - CD JE NENAHRADITELNÉ 2010-05-03 09:19:07

CD a DVD (lisovaná) jsou bohužel v současnosti z hlediska životnosti nenahraditelná (nekomentuji BR, to bych musel googlovat, ale stejně se pravděpodobně opět jedná o lisované medium s vysokou životností).

Bohužel nevím o existenci cenově dostupného nosiče (media) s dlouhou životností, které by nahradilo CD, nebo DVD. Flash takovým potenciálním nosičem bohužel není.

PROSÍM, NEZAMĚŇOVAT ŽIVOTNOST LISOVANÝCH A VYPALOVANÝCH MEDIÍ - JEDNÁ SE O ZCELA ODLIŠNÉ TECHNOLOGIE S DIAMETRÁLNĚ ODLIŠNOU ŽIVOTNOSTÍ.
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 14:12:09
avatar
Zbytocne sa snazis sirit nejaku osvetu. 98% ludi su hlupaci a ti nepochopia a budu si tu dalej sirit svoje informacie, ktore niekde poculi od kamarata ich kamarata. Prax hovori za vsetko, ale to by tu nesmel byt vekovy priemer 12 rokov (podla kvality prispevkov).
Anonymní  2010-05-03 14:54:45

Njn, když ono mi to občas nedá. Já vím, moje chyba.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 10:03:12
avatar
muzes mi vysvetlit jak ti nejaka reklama hudbu masiruje mozok?tohle sem nejak nepochopil...ja treba v radiu (at uz v aute nebo v internetovym) slysim neco dobryho, najdu si tu skupinu/interpreta poslechnu si od nej neco dalsiho (na youtube/jeho strankach) a to se mi bud taky libi a pak si to muzu koupit nebo se mi to nelibii a nebudu si to kupovat. zrovna u hudby bych nejakej vliv reklamy videl nejmensi mozny
viperman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - save the vinyl 2010-05-03 08:12:17

skoda ze vacsina tej online hudby su iba stratove mp3. pri dnesnych kapacitach diskov...treba ist dopredu a pretlacat bezstratove formaty typu FLAC atd..

takze zatial ostavam pri vinyl / cd
Anonymní  - KODEKY 2010-05-03 09:25:29

Použití bezeztrátových kodeků a vysokého bitrate má pravděpodobně budoucnost, ale k tomu musejí napřed dospět technologie a musejí se stát cenově dostupnými.

Bohužel, většina zdrojů hudby a filmů na NETu naopak používá vysokou míru komprese a nižší bitrate (z pochopitelných důvodů). Právě proto je koupě CD, nebo DVD (respektive jeho zapůjčení a okopírování 1:1) většinově jedinou cestou, jak se dostat ke kvalitnímu záznamu. Potom je tady ještě problém, jak jej uchovat po desetiletí - osobně bych se nerad vzdával hudby, kterou jsem před lety poslouchal...
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hudba online NE 2010-05-03 21:08:51

Pro mě je nákup hudby online naprosto neakceptovatelný do doby než:

1) bude zcela odstraněna ochrana z WMA
- prostě je to jen komplikace pro slušné lidi; mě osobně www.i-legalne.cz nefunguje (fungovalo, ale už ne)

2) klesne cena na rozumnou hodnotu
(nebudu platit stejnou cenu jako za lisované CD s bookletem)

A navíc: proč bych za hudbu online platil, když si ji mohu zdarma stáhnout z RapidShare?
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 10:00:12
avatar
se sanym3000 se nedá než souhlasit. CD i DVD se u nás kupují, ale za současných cen si nemůžu koupit tolik kolik bych chtěl.
Mimoto sehnat nějakou kapelu, co je tu méně známá je někdy nadlidský úkol.
novret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 17:32:24
avatar
online prodej? klidně ale musí být ta hudba kvalitní a ve formátu odpovídajícím kvalitě CD(SACD,DVD-Audio). Ovšem držet v ruce něco je pořád lepší než to mít jen v elektronické podobě. Připouštím že by mohly výrobci a prodejci zlevnit, ale i dnes sem ochoten dát 500Kč za kvalitní hudbu na CD před online prodejem.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-05-03 18:53:46
avatar
Nezbyva nez s panem 0000000000 souhlasit Kdy to u nas dojde tem vydavatelum to je ve hvezdach
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Online FLAC/SA-CD? 2010-05-03 19:08:26
avatar
No kdyby se hudba online prodávala v takových formátech (FLAC) či rovnou kopie SA-CD, tak bych si dal říct.. Ale pokud sem si všim frčí MP3, na které dlabu.. Občas i mastering normálního CD je taková prasečina, že to nejde poslouchat, natož MP3.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 268x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1463x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1839x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2355x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2086x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1381x
Komentářů: 0