Windows Phone 7 je zde a přichází se poprat s Androidem a Apple o své místo na mobilech Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 12 October 2010
altPro společnost Microsoft jeden z nejdůležitějších produktů, který o mnohém rozhodne …

 

 

 

Zatímco PC platforma je zcela jasná doména společnosti Microsoft, která ji živí, i když na to MS zejména svým přístupem k podpoře her občas zapomíná, na mobilní platformě hraje MS zhruba ž páté housle. A to by potřeboval změnit i s ohledem na rozmach a budoucnost těchto technologií, stejně jako jasné prolínání mobilních a klasických PC technologií do budoucna.

Samozřejmě Microsoft nezačíná na mobilní platformě jako nováček a jeho Windows Mobile jsou dobře známi. Ale už je to dlouhý čas, kdy se na tomto poli MS o něco pokusil a Windows Mobile byly dávno překonány konkurencí. V poslední době jsou to hlavně Apple se svým iOS, samozřejmě Symbian, který stále drží vedoucí pozici na mobilní platformě a RIM systémy. V poslední době a hlavním soupeřem pro Microsoft je ale Google a jeho Android, který raketově roste a je velkým nebezpečím pro MS do dalších let.

Windows Phone 7 jsou pro MS opravdu důležitým produktem, který má pomoci něco udělat s jeho podílem na mobilních OS, kde má MS dnes pouze 5%. Na rovinu musíme říci, že Microsoft Windows Phone 7 se od starých Windows Mobile liší skutečně výrazně a to nejen vzhledově a funkčně, ale i samotnou filozofií.

Windows 7 jsou určeny pro masy, pro běžného uživatele. Zaměření je jasně na multimediální a informační služby na cestách. Microsoft v podstatě vzal svůj ZUNE, Xbox, Bing a nacpal to do OS pro různé mobilní telefony. Ačkoliv se tedy na rozdíl od Apple objeví Windows Phone 7 na různorodých přístrojích, přesto jsou specifikace, které musí každý kompatibilní přístroj splnit velmi striktní a tak by nemělo docházet k problémům s aplikacemi, že by je nějaký model telefonu nezvládl a tak podobně.

Ze ZUNE platformy Microsoft vybral multimediální schopnosti, jako je přehrávání a správa hudebních knihoven, prohlížení a práce s obrázky, nebo prohlížení a správa videí. Ze světa Xboxu a Windows Microsoft nasadil službu Xbox Live, která má na PC název Windows Live. Telefony s Phone 7 jsou ale v podstatě takové malé mobilní Xbox konzole, což není tak absurdní, protože svým výkonem mají staré konzole k současným mobilním telefonům docela blízko. Mnoho her tak bude souběžně s Xbox verzí vycházet i s optimalizací pro Xbox Live službu ve Windows Phone 7.

Ze světa Windows si samozřejmě Microsoft vypůjčil své Office a tak je přítomna mobilní verze celého kancelářského balíku.

Ze světa svého BING vyhledavače si vzal MS do Phone 7 samozřejmě propojení s internetem, vyhledáváním, navigací přes GPS atd. Stejně tak je tu propojení se sociálními sítěmi a vůbec hromada komunitních služeb. Windows 7 Phone je stejně jako řada dalších moderních systémů vyloženě propojený s Internetem, bez něhož nemá většina funkcí smysl.

Celý systém je velmi jednoduchý, intuitivní. Není ani trochu podobný starým Windows Mobile, což ale není pro každého dobrá zpráva. Na druhou stranu, pro běžné uživatele je to naopak konečně použitelná mobilní platforma Windows. Otázka je, co pokročilí uživatelé a stahování, či instalace vlastního software. Tímto se ale budeme zabývat až v recenzi Windows Phone 7 systému.

Microsoft nás ještě potěšil tím, že rovnou oznámil na začátek roku 2011 významnou aktualizaci, kdy opraví některé chybky a hlavně dodá některé funkce, které z nepochopitelných důvodů současná verze nemá. Asi největší debatu vzbuzuje nepřítomnost funkce copy a paste, která ve stávající verzi chybí a je terčem časté kritiky. MS slíbil, že toto právě napraví. Na celý systém se brzy podíváme včetně recenze prvních telefonů. Během listopadu se jich objeví hned několik.

BTW: spolu s uvedením Windows Phone 7 s Xbox Live Microsoft oznámil i konečně českou verzi Xbox Live, která bude spuštěna 10.11.2010. Majitelé účtu v jiných jazycích se nemusí bát, účet půjde převést na českou verzi se vším všudy. Roční GOLD členství stojí 1599 korun a výhodou proti běžnému SILVER účtu, tkerý je zdarma, jsou možnosti multiplayerového hraní, stejně jako videotelefonování skrze KINECT apod.   

Zdroj: Microsoft, DDWorld.cz

  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:06:49
avatar
tak to vypadá zajímavě windows phone 7 vs adroid vs meego nebo jak se má jmenovat ten nový OS co mají mít nokie
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:08:25
avatar
"...protože svým výkonem mají staré konzole k současným mobilním telefonům docela blízko"

Co k tomu říct, jak z pera Blesk magazínu, samozřejmě naprostá kravina...
---
Jinak na WIndows 7 se těšim, sám vlastním teď Andorid, tak to budu nadále sledovat, jak to bude a jestli se nevyplatí přestoupit na konkurenční platformu : )
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:14:19
avatar
nj nemaj z 50% ani na Xbox1, ale to neres, on myslel jiste PSX,
Cechys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:55:59
avatar
s Playstation 1 maji ty mobily rek byhc totoznej mozna i vyzsi vykon ;)
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 20:07:58
avatar
prave, ty asi myslel...protoze si nedokazu predstavit ze by 1Ghz mobilni procesor dokazal nahradit Emotion Engine z PS2, ci doknce CEll z PS3
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 20:14:59
avatar
Tak PS1 se dá i na mym HTC Desire emulovat, takže to je slabší o hodně, ale jinak nevim opět flame-like hláška : )
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 20:29:52
avatar
jasne, proto rikam, ze o tom se asi chtel zminit tou "predchozi generaci", prtooze opravdiva predchozi generace si skrta (a to ne jeste na 100%) az na 2-4jadrovych nabouchanych procesorech. Neni to flame, jen je ve clanku celkem drsny klamani ctenaru, protoze ty by nabyly dojmu ze si tam pusti treba Xbox1 a nebo PS2 hry.
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 20:50:24
avatar
Pravdu máš, na druhou stranu bylo by to fajn : )
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-14 01:32:04
avatar
bylo, takhel clovek bude cekat na PSP2, aby si zahral mobilne PS2 hry, kdyby to takovejhle foun zvladl, nebylo by to spatny...ale na harcore hrani by to asi nebylo ono, L 1,2 a R1,2 nejsou na display tak pristupny jako na boku ovladace/konzole Ale libit bych si to rozhodne nechal...
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:17:17
avatar
hodne zajimava vec, libi se mi halvne ty animacky co ukazovaly v bete, skoda jen ze nejde na low-end modelech...kvuli nemu si mobil za 12k kupovat nebudu, protoze ho nevyuziju...bohate mi staci wildfire.
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 20:52:51
avatar
Hmm jak je na tom s rychlostí wildfire? Mám desire, což je jeho větší bratr(sestra nevim) a občas bych to uvítal kdyby to jelo rychlejc...já vim, že to má menší display a tak, ale slyšel sem na to stížnosti, že to je jak wm mobily o pár generací zpátky...
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 23:19:14
avatar
rychlej celkem je, jde o to co na nem delas a kolik toho mas najednou spusteno...ja si nemuzu stezovat, nekladu na nej ale na druhou stranu velky naroky, staci mi 1-2 spusteny aplikace, na pozadi mi toh moc "velkeho" nebezi, pri listovani seznamu nekde v 3-4 urovni v menu uz to je znat...jinak je to v poho. Pak je to znat na netu pri spustenem flashy, to se ani neda skoro prohlizet, ale staci to vypnout a jde to o dost lip...je zase fakt ze dokud se nenacte stranka, tak se scrolovani trha, ale pro me neni problem chvili pockat. Je jasny ze desire je o necem jinym, ale tenhle na zakladni funkce staci, ma cca 350Mb RAM, takze v tomhle ohledu je vic nez lowendy od jinych vyrobcu. Display je taky v poho, citlivej (kapacitni), barvy pekny...ale to rozliseni je fakt sila...rastr je videt okem i z bezneho pohledu...ale jde si na to zvyknout (kdyby tam daly jemnejsi, je mozny ze by stal 8-9000, takze to by pak byl uz vyhodnejsi desire), pro praci to dostacuje, s tim netem a "grafikou" je to horsi, to uz tak pekne nevypada. Za to se na nem pise vybrone, mel jsem chvili i tatto (rozlisenim stejnej display, akorat mensi, barvy uz nema tak pekne a odezvu (kapacitni) taky ne ) a tam je to sice uhlazenejsi (diky jen 2,8 palce misto 3,2 u WF) ale za to se tam pise o dost hur...takze neco za neco...u tatto bylo peklo psat delsi texty, tady je zase "peklo" na to koukat
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Windows Mobile 7 2010-10-12 19:45:22
avatar
Jupí. Sníval som roky o tom, že moja domáca obrazovka budú jednofarebné dlaždice s čiernym pozadím. Konečne vynechali nejaké prehnané GUI prvky. Podľa mňa by bolo najideálnejšie, keby to nemalo žiadne GUI, ale iba príkazový riadok, pretože dizajnom je to veľmi blízko. Ak prirátame tie plne prakticky využité obrazovky napr. v Music+Videos, tak som úplne nadšený... Konečne nejaká firma pochopila, že stačí mať pekný nablýskaný mobil a vo vnútri vám stačí textové (G)UI. ďakujem Microsoft... O tomto som vždy sníval. Dúfam, že nová verzia bude mať iba čiernobielu domácu obrazovku, pretože 3 farby na domácej obrazovke sú prehnané, je to veľmi gíčové, pestrofarebné. Ale nevadí, nejako si už zvyknem...
BTW: To scrollovanie je tak plynulé, možno to bude tým, že plynule scrollovať text by dokázala aj moja 6120c.
BTW2: Ak má niekto dlhšie vedenie, tak môj príspevok (až na sekcie s BTW) je jedna veľmi veľká irónia.
BTW3:
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 19:55:05
avatar
vis co? Az zkusis neco vymyslet, co je novy a neokoukany, tak prijd Vis jak je tezky se chytit, kdyz vsechno je na stejnym principu a android je dovedenej skoro k dokonalosti? Symbian jako konkurenci neberu, nedavno sjem mel nokii s nim a je to tak drevni system, ze uz je mi prijemnejsi klasickej SE system Po take velice drevnich Win 6.5 je win 7 myslim konecne neco novyho a pouzitelnyho. Cert vem nedostatky (iPhonu je taky vsichni prominuly, tak nevydim duvod proc bedovat na toto, a navic to ms opravi).
rvh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 11:22:44

mas pravdu iphone mal tiez nedostatky, akurat, ze vela z nich uz napravil. wp7 ma nedostatky ake mal pred troma rokmi iphone 2g. najviac sa mi paci, ze iphone tieto nedostatky vela ludi vytykalo a hovorilo, ze je to nepouzitelny telefon, teraz prisiel wp7 a uz su ludia schopni tieto nedostatky prehliadat
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 22:11:14
avatar
Poprat se muze, ale nezvitezi
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-12 22:54:40

wow tak po vzhliadnuti tej prezentacie od MS celkom mi nejde do hlavy pre koho je ten fone urceny.
Totiz minimalne poziadavky od MS su tak ze pod 400Euro nedotovany phone s WD7 nekupite

No a ked uz kupujete phone za 400+ euro, tak asi od neho chcete aj nieco viac ako len zakladne funkcie.

+market od MS nefunguje , o wifi tethering ani zmienka, multitasking to nema, copy&paste az 2011, nedpora MicroSD a 3rd party aplikacie bieda,

Hlavne ze dlazdice velke jak krava, (este vetsie na tych 4.3" htc), a kazdy krok predeluje otravna animacia.

Keby sa radsej zamerali nato ako vytvorit skutocne customizovatelny system s dobrym marketom , ktory pobezi pekne rychlo aj na phonoch bez 1Ghz procaku.

Takto 95% toho co ten system ponuka , ponukaju aj nesmartphony za polovicnu cenu.
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 02:14:14
avatar
neponukaju, neponukaju totiz win To je jako bys rek ze nechapes Mac PC, rotoze to samy ponukaju Win PC...
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 13:42:51

nerozumieme sa .
Hovorim otom ze ten system vyzera ze toho ponukne len o malo viac ako dnes vedia ponuknut telefony bez otvoreneho operacneho systemu.
A to sa zatial najlacnejsi WP7 bude v eu predavat za 440Eur.
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-14 01:35:09
avatar
to ale nabizi kdyz to vemes doslova kazdej chytrej telefon v zakladu bez doinstalovanejch vlastnich aplikaci... az s nima je to neco vic nez hloupy telefon
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 07:07:42
avatar
Co dodám já když tu bylo vše řečeno.Asi tohle já to moc neřeším hlavně ať ten fon dělá to co od něj potřebuji a jestli je tam takoví systém nebo makoví mi je tak nějak fuk.Fuj to sem ale zaostalí.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 13:45:56
avatar
WP7.

Pozeral som rozne preview a musim povedat, ze na prvy dojem ma to rozhodne neocarilo!

Domovska obrazovka zahadzana obrovskymi kockatymi a obdlznikovym ikonami, ktorych sa tam nazbieralo strasne vela a skroluju sa od hora dole (tomu hovoria inteligentny dizajn?)

Jednoduche to mozno vyzera ale ked sa k niecomu treba preklikat tak je to miestami aj na 10 klikov pricom kazdy je zbrzdeny animaciou.

Ked k tomu pripocitam este vyssie spominane nedorobky/nedostatky, tak neviem ci sa ms naozaj vybral tym spravnym smerom. Som zvedavy ako to s wp7 dopadne!
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 09:51:43

O každém novém produktu MS DD říká, že je určen masám, je pro běžného uživatele. Asi jen potud, pokud se běžným uživatelem rozumí samotný DD.
dynamis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 10:11:29

zmagorieva sa...takto to vyzera ked sa da moc nejakym neschopnym ludom. Urcite to pretlacili nejaky pseudomanageri. Nieze by radsej sa dali dokopy so spolocnostou, ktora robi SPB shell a spolu nieco vymysleli. Mne by uplne stacilo keby to vyzeralo nejak takto Odkaz
r.mrazik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - wp7 2010-10-13 12:51:25

uvidime...tuhle prvni verzi bych nekupoval...pockam na wp7.5
az tam budou funkce,ktere hodil do iPhonu i Apple...kazdopadne wp7 se mi designove libi a jsem zvedav,jak se budou vyvijet (system i aplikace)..navic u nas nebude nejaky cas pristupny market,coz je take velke minus
zaverem - zustanu u sveho androida
Imperator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 14:12:57

onicom cely windows phone 7...
sto rokov ho robia a urobia taku blbost

http://dsl.sk/article.php?article=9850

onicom no...
McJobs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - WP7 2010-10-13 15:42:33

Mizive prisposobenia systemu, chybajuca podpora DivX, nemoznost prenosu suborov cez Bluetooth, absencia Adobe flash, nepodpora pamätovych kariet, chybajuce cut/copy/paste, nakup aplikacii cez Marketplace, multitasking len pre vybrane systemove aplikacie, synchronizacia cez Zune software... Nepripomina vam to nieco ?
mistnitluchuba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-13 17:15:19

Playstation One se sice dá emulovat se Snapdragonem nebo jiným 1 GHz procesorem ale jak dlouho to už umí PSP s 300 MHz
procesorem DD?
JoBethCasey [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-14 01:36:30
avatar
a navic PSX neni predchozi generace, ale pred predchozi
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 748x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1632x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1876x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2391x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2135x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1403x
Komentářů: 0