Čína má problém nejen se SW s pirátstvím a má tomu zabránit – Kopírování je ale základ dnešní Číny Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 23 leden 2011
altVelká Čína je ekonomická velmoc, nicméně vděčí za to Západu, který si tím ale zadělal na problémy.

 

 

 

Čína má velký problém nejen se softwarovým pirátstvím. Na toto téma přišla řeč i na nedávné historické návštěvě Čínského prezidenta v USA, kde již byl přivítán jako hlava druhé největší světové velmoci. Vzestup Číny je patrný již řadu let, vděčí za to hlavně západu, protože bláznivé honbě za nízkými náklady se v průběhu let všechno od těžbu, po zpracování surovin po samotnou výrobu přesouvalo do Číny. Tato velká země byla vždy velmocí ve svém regionu a má nesmírně bohatou kulturu, ale dnes přerostla Čína svým vlivem díky západu daleko hranice svého regionu a podle toho se od ní očekávají i jisté věci. Dnes je Čína díky tomu jednak ekonomicky velmi silná a bez dluhů (naopak), a její vliv ekonomický, politický i vojenský ve světě silně roste. Má ale samozřejmě své problémy, kde kromě jiného pohledu na lidská práva, jsou to hlavně ekologie, ekonomická nerovnováha a problém s dodržováním zákonů ochrany duševního vlastnictví.

Čína je hlavně stále montovna a výrobna světa, není to mozek světa, nápady tam prostě dodává západ, kde je ale pojetí ochrany duševního vlastnictví na jiné úrovni. V Číně je kopírování všeho druhu prostě standardem. Hlavně proto, že to tak mají dělat, protože jim západní firma prostě pošle výrobek, který chce, aby vyrobili, a oni ho podle toho vyrobí. Díky tomu se naučili kopírovat vše a je tu tedy problém je zastavit. Například podle některých odhadů je v Číně jen desetina softwaru legálního, zbytek je nelegální. Podle mě je to ještě hodně optimistické. Kopírování v Číně není ale jen věcí softwaru. S kopiemi mají problém všichni, od výrobců oblečení, po telefony, počítače, technologie až automobilky. Nezřídka jsou slyšet příběhy některých firem ze západu, kteří si na návštěvu pozvali Čínské partnery, se kterými měli zájem na spolupráci, ze které pak sešlo. Když pak ale zástupci té západní firmy dorazili do Číny, našli tam přesnou kopii jejich výrobního závodu do posledního detailu, včetně háčků na zdi.

Pro USA, hlavního obchodního partnera Číny, by s tím měla tamní vláda něco udělat. Ta se snaží, a represe jsou tam opravdu velké. Ale vzhledem k tamní početné populaci je téměř nemožné to nějak omezit. Sotva zatknou jednu skupinu, na její místo naskočí 3 další. Problém je ale podle mě celkově v tom, že Čínská ekonomika je prostě postavena na kopírování a oni prostě nedělají rozdíl mezi legálním a nelegálním. Aby v tom dělali rozdíl, o to se měly postarat ty západní firmy, když tam ty technologie a výrobu v minulosti přesouvaly. To neudělaly, tak teď se nelze divit tomu, v jakém stavu věci jsou. A obávám se, že rozbujelé SW pirátství i výrobní pirátství a kopírování, je téměř nemožné omezit, natož zastavit. Problém to ale je, bohužel si za něj můžou západní firmy samy. Zkrátka to přesouvání výroby věcí ze Západu, které ale spotřebovává zase Západ, je něco za něco. Ve výsledku možná dojdeme k tomu, že ztráty způsobené pirátstvím a kopírováním jsou tak vysoké, že převyšují ten užitek a to snížení nákladů, než by výroba zůstala v západních státech, kde je celkově ochrana práv na zcela jiné úrovni. Navíc Čína přestává být levnou pracovní sílou a tak se výroba přesouvá do dalších chudších států Asie. Spolu s tím se ale přesouvá i ten problém ochrany duševního vlastnictví do dalších států, takže se obávám, že za 3-4 roky to nebude jen Čína, kdo bude mít problém s pirátstvím SW i padělky všeho možného i nemožného.  

Otázka tedy je, co s tím a nemyslím si, že řešení spočívá v tom, říkat Číně, ať s tím něco dělá. Problém by měl řešit ten, kdo ho způsobil a dovolil mu vyrůst a to skutečně nikdo v Číně není, i když vzhledem k rostoucímu vlivu Čínských společností, které skupují firmy na západě, už to vlastně ve všech případech platit nemusí.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:02:33
avatar
Je potřeba se na to dívat i z čínského úhlu pohledu, číňan kopírováním vzdává poctu mistru autorovi originálu Jejich mentalita a zvyky jsou prostě trochu jiné.
kqr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:14:10

Mne sa pacilo neviem kde som to uz cital ale ze cinania citia moralne pravo kopirovat zapad lebo ked bola cina vyspelostou historicky v predu tak od nej kopiroval zapad.

Busny prach a spol )
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:18:03
avatar
Pochybujem, že toto si uvedomuje obyčajný priemerný číňan. Jednoducho na origoš nemajú peniaze (keď robia za pár doláčov mesačne niekde v pivnici) a taktiež ich k nepiráteniu nikto vo výchove neviedol.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:15:53
avatar
Podla mňa sú velmoci minimálne tri: USA, Čína a Rusko.

Citace:
Má ale samozřejmě své problémy, kde kromě jiného pohledu na lidská práva, jsou to hlavně ekologie, ekonomická nerovnováha a problém s dodržováním zákonů ochrany duševního vlastnictví.


Ktorá z vyššie uvedených velmocí tieto problémy nemá?? Len nepovedzte, že USA...
Nechápem prečo sa DDWorld stará do takýchto vecí, keď je to web o technológiách. Prvý odstavec tu vôbec nemal čo hladať, zvyšok textu je už potom v pohode.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:34:18
avatar
promiň ale já nežiji ve sterilním světě bez souvislostí, na DDWorld.cz patří všechny věci týkající se technologií a to v dnešním globálním světě znamená, že sem patří vlastně skoro všechno ...
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 15:48:57
avatar
ac souhlasim, tak pevne doufam ze nehodlas do budoucna zavest politickej koutek... to uz by bylo moc i na me
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 06:56:32
avatar
Já proti takovému článku nemám nic. Přece jen to tak trošičku patří k technice. Ale já to nemůžu posoudit, nejsem číňan ani tam nežiju. Taky nevěřím všemu co se dostane na povrch z tak "uzavřeného" místa jako je Čína. Přesto díky za článek k rannímu čaji
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 09:39:26
avatar
nemám nič proti článku - ale proti druhej polke prvého odstavca, ktorá je zbytočným rýpaním do cudzej krajiny. pritom to tam vôbec nemuselo byť a článok by mal stále rovnaký význam.
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 00:28:55
avatar
Nebo dusevni vlastnictvi skodi ekonomice, cinanum se bez nej zije dost dobe .
milda001 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 09:56:35

Podívejme se na elektroniku, automobilový průmysl, textilní průmysl... tady všude čína nabízí nejlevnější výrobu a prodej. Západní země tomuhle konkurovat nemohou.

A tak jak řekl Čínský prezident v USA "Chceme vám prodávat všechno..", tak to vypadá, že čína ještě práskne do výroby a to pořádně. Pak poznáme co je to Čína!
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:21:01
avatar
Přesně jak píšeš DD, denně tu slyším nadávat lidi na kvalitu čínských výrobků a blablabla... ale málokdo řekně:
"za*raní manažeři, pěkně nám to tu zdevastovali".

To jsou samé zprávy typu: Jsou pod velikým tlakem, nemůžou to unést...
Třesky plesky, problém je, že manažerem je dneska každej duševní naháč co by se manuální prací zabil a na akademickou je moc velký idiot. Manažeři firem co nám vyrobili tuhle krásnou situaci jménem světová krize nikdy neuměli myslet koncepčně. Jediné co znají je oškubávat náklady na kost a to není manažerství, to je demence. *Howgh* domluvil jsem.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:41:14
avatar
100% suhlas.
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:21:54
avatar
Sorry, prohlížeč mi hodil chybku a odeslal text 2x ...
Anonymní  2011-01-24 10:34:58

Presne ako pises DD, Zapad si za to moze sam. Povazujem to za prejav nenazratosti firiem, ktore radsej presunu vsetko do Azie ako by zaplatili ludi vo vlastnej krajine. Takze ak bude Cina (a ine pseudoekonomiky) na vrchole a nebude si s nou svet dat rady, pozname vinnika ktory im to umoznil. Za totalny vrchol debility povazujem potom presun do Azie este aj takych sluzieb ako podpora zakaznikom. Napriklad v UK je firma Talk Talk (internet, telefony atd.) a ak mate problem a zavolate na hotline, tak sa bavite s clovekom v Manille. Totalna ubohost a preto ak sa taketo firmy na nieco stazuju ze to nie je podla ich predstav, prajem im to z celeho srdca. Okrem toho Cina myslim vlastni aj velku cast dlhu USA, takze maju gule amikov pevne v hrsti a pochybujem ze si nechaju do niecoho kecat.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:42:27
avatar
Tento prispevok bol odo mna, nejak to zblblo.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:47:20

Ma zapad na vyber ako nevyrabat/nekupovat suciastky v Cine ? Ani velmi nie.Konkurencia tlaci ceny dole,vsetci chceme nakupovat lacno ale ako akcionari zaroven chceme zisky.Niekto tieto zisky musi odmakat inak by neboli.Lenze na koniec jediny kto bude mat realne peniaze (za vyrobky) na nakup/investovanie do akcii budu Cinania. Cina je uz teraz najvacsi svetovy veritel...
Kym je este ropa tak su hore aj Arabi (viz. Global foundries) ale ti su zvyknuti okazalo rozhadzovat takze im to nikdy dlho nevydrzi. Dost robi aj rozdiel v pristupe Cinskych a zapadnych (90% Americkych) manazerov.Cinan zije pre firmu,citi sa osobne zodpovedny za uspech firmy. American len narozprava,spravi len to co nevyhnutne musi pre svoj osobny uspech a hlavne odkopava zodpovednost na podriadenych(Cinanov v pripade presunutej vyroby).
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 10:59:07
avatar
Chces mi snad tvrdit ze cena 500 libier a viac za iPhone vyrobeny v Cine je nejaka nizka? Ak by vyroba ostala na zapade, nic by sa nezmenilo a ani vyrobky by neboli drahsie, nemohli by byt, kedze by to nikdo nekupoval a takisto aj medzi firmami vyrabajucimi iba na zapade by bola konkurencia. Jedine co by sa zmenilo je to, ze nenazranci by mali mensie marze a pracujuci ludia by dostali lepsie zaplatene. To ale do politiky tohto prehniteho sveta nezapada.
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 11:16:00

Treba vidiet pomer vyrobnej a predajnej ceny .Iphone a pod. predrazene "znacky" su kategoria sama o sebe.Bavime sa o drvivej vacine vyrobkov(a hlavne suciastok z ktorych sa montuje na zapade) ktore su maximalne cost redukovane.Na zapade zostala uz iba vyroba ktora s neoplati alebo nesmie (Hi-tech,vojenska) presunut.Cina nema problem s kopirovanim naopak ich vlada to podporuje (potichu). Tento problem maju originalny vyrobcovia.Musia ponuknut nieco viac.Napr crash testy na lacne Cinske kopie aut su uplna katastrofa ale aj tak sa predavaju...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 13:17:25
avatar
Njn, ešte pred niekoľkými rokmi (2005 či 2006) som kupoval monitor, alebo tlačiareň za sumu blížiacu sa 10 000,- korunám. Odvtedy sa cena za výrobky v tejto kategórií znížila na cca tretinu...
Problém vidím v tom, že aj keď sa moje zvyky moc nezmenili a vždy si radšej priplatím za "lepší" a drahší model, ťažko sa mi aj v tých vyšších cenových kategóriách hľadá rovnako kvalitný výrobok, ako pred rokmi.
Tento príklad sa myslím dá rovnako dobre aplikovať na akýkoľvek výrobok, nie len elektroniku, ale aj autá, domáce spotrebiče, častokrát aj služby...
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 15:25:01
avatar
si trafil presne. neviem ako inde, ale v automob. priemysle to platí na 100%. a hlavne u nemcov a francúzov. kvalita áut 90tych rokov sa už nezopakuje
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 16:41:21
avatar
Tak to u nás doma sa jazdí zo zásady len na talianskych autách...
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 17:18:47
avatar
alfa, fiat či lancia? či všetky 3
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 17:38:53
avatar
Hm hm, tuším si ešte na nejaké zabudol...

Ale tak, zas ja som zabodol pripísať, že zásadne jazdíme len na talianskych autách poháňaných naftovými motormi, takže Fiat je našou prvou voľbou. Len o tom poslednom modele, Sedici alias Suzuki SX4 made in Hungary (ja viem, diabolská kombinácia), mám veľké pochybnosti. Pekne vyzerá, ale interiér je, no... taký sračkoidný, na pohľad aj na dotyk. Fiat doň montuje svoje naftové motory a nalepí znaky na karosériu... Našťastie na ňom nemusím jazdiť, tak sa mu vyhýbam.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-25 16:27:00
avatar
Zabudol som na nejaké? Narážas na lambo a ferrari a pod.? Lebo iné ma nenapadá
O tom Sedici moc neviem, nesedel som v tom, ale všeobecne taliani majú príjemné interiéry, takže s tým Sedici si ma prekvapil. Mazda napr. montuje tvrdé plasty aj do mazdy 6 v najvyššej výbave.

Dneska čo sa týka áut je to dosť neprehladné. Nissan Qashqai je motoricky renault. Taktiež niekto sa uškŕňa nad daciou, ale si neuvedomuje, že to je prakticky to isté ako renault alebo nissan (vnútro je samozrejme chudobnejšie, ale nič nehrká ani neškrípe - jazdil som na tom). Na qashqai drží predný nárazník na plastových nitoch.. Dacia a teda hlavne posledný duster má už montované vylepšené dCi motory. Švédske Volvo montuje HDi, čo je zase motor z Peugeotu. Čiže automobilky sa tak pomiešali, že proste je to jeden velký bordel

Teraz jazdím na Accente 1,5 CRDi (4 valec) - motor kia - hyundai, reťazový rozvod, bezúdržbové, max. spokojnosť.

edit: na margo luxusných automobiliek - jaguar aj land rover patria pod indickú tatu. Takže európanov by pomaly mali začať prechádzať smiechy.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 15:22:51
avatar
Úplně by stačilo jen plně automatizovat výrobu a vyplatilo by se to i tak. Když dneska vidím ve fabrikách ty údajně "automatické" linky, tak je mi do breku. Minimálně 80% věcí by se dala řešit jinak. Jenže to by museli zainvestovat peníze a až potom vydělávat. Jenže když pošlou svíčku na zapalování do číny a řeknou, vyrobte nám to za 1 haléř, tak se prašulky pohrnou. A byly časy kdy se v číně vyráběly výrobky pro západ i s 200% marží...
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 15:37:54
avatar
pokial ale budeme neustále prechádzať k čoraz vačšej automatizácii, tak bude čoraz menej práce pre ludí - vačšia nezamestanosť. toto sa mi nezdá ako moc dobré riešenie..
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 19:43:40
avatar
Presne nad tymto sa zamyslam uz pekne davno a vsadim boty ze nikto zo zodpovednych sa nezamysla nad tym, ako sa to bude riesit. Uz teraz mame plno lenivych hajzlov ktori spolocnosti nikdy nic nepriniesli a ani neprinesu, takze ak sa budu prepustat aj ludia ktori chcu alebo musia pracovat, na ruzovu buducnost to velmi nevyzera.
Marty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 23:12:49

Pred nejakou dobou zamestnavalo zemedelstvi 99% procent obyvatelstva, dneska tak 3% a presto tech zbylych 96% neni nezamestnanych .... proste s rostouci automatizaci ve vyrobe se ti lidi rpesunou treba do sluzeb, ktere se masinama nahrazuji podstatne hur (dokud nevymlime roboty se slusnou AI)
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-25 16:02:45
avatar
1. takéto čísla môžeš rozprávať deťom v škôlke
2. automatizovaním jedného odvetvia docieliš presun prac. sily do druhého, lenže raz sa to presýti a nastane problém - nemôže byť pol národa taxikármi a predavačmi. Moderne sa to rieši vysťahovalectvom (a vyššou nezamestnanoťou) - viď východ Slovenska. Ale aj to nejde donekonečna. A pravdepodobne sme sa dostali už až do toho posledného štádia, kedy Európa viditelne padá na papulu. A bude to len horšie, to mi ver.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 17:39:56
avatar
Je pravda, ze se me to primo nedotyka a mohlo by mi to byt jedno. Take si nekdy rad priplatim za kvalitu, ale je plno veci, co clovek uziva neorigo Proste vetsina kouka na to, jak co nejvic usetrit. Kdyby to nikdo nechtel, tak by tim mohli cinani vyskladat podel cinske zdi
Neutron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 18:27:29
avatar
Jo, Amerikány jejich vlastní hamižnost jednou zabije. Rádi se pasují do role nástupce Římské říše, ale ve skutečnosti jsou spíše nástupcem Kartága - tam také měli hlavní slovo obchodníci a podle toho to vypadalo....

A k tvrzení že v Číně přestává být pracovní síla levná - tam jen tak drahá nebude, protože ve vnitrozemí jsou další stamiliony co budou rádi pracovat za nižší mzdy. V pásu těch nejbohatších měst pochopitelně mzdy půjdou nahoru, ale v chudém vnitrozemí to tak horké nebude, tam ještě dlouho budou žírné pastviny pro západní podnikatele - Čína není jako malá Formosa kde už mzdy šly více nahoru a lidských zdrojů je tam podstatně méně než v ČLR.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-24 19:27:04
avatar
Tak jsem jsi to zde pročetl a můj názor nesouhlasím ani s politikou Číny a také ne s Amíkama ale co s tím nadělám.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-25 00:37:23

nelegalne kopirovanie softwaru neni otazka filozofie ale otazka dostupnosti , rizika a hlavne ceny.

Microsoft prevazne softwarova spolocnost vykazala vyssiu marzu ako Apple o ktorom sa hovori ako je predrazeny.
Softwarove divizie spolocnosti bezne vykazuju marzu 80%.

Na Slovensku/Cechach sa tiez pirati , ale co sa zdvyhli platy, nabehol steam je to daleko lepsie.
Dalsim dobry prikladom je appstore , itunnes kde ludia su ochotny dat tych par eur za program ci hru ktoru chcu.

Proste co cina potrebuje je legalna dobre fungujuca alternativa ktora bude ponukat software online za fajn ceny.

Dalsi dobry fix by mohlo zrusit alebo znizit DPH z predaja softwaru.
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-25 07:22:23
avatar
Ekonomický boom Číny se datuje tak 30 let zpět. Podívejte, co za těch 30 let s pomocí západu vybudovali a že ještě nejsou "mozek"? Pomalu a jistě se jím stávají. Dávám tomu tak 5 nebo 10 let. Zatím je Čína "montovna" západu, Čína západ potřebuje, ale to taky nebude mít dlouhého trvání. Čína není blbá a investuje zpětně do své země tak, aby si mohla dodávat zboží do vlastní země a na Evropě už nebyla závislá. Evropa tím, že si přesunula průmyslovou výrobu do Číny sama podkopala vlastní ekonomiku, protože průmysl tvoří reálné hodnoty (služby spíš doplňkově a to především ve stavebnictví). pracovníci tu musí konkurovat levné a výkonné pracovní síle z Číny. Je to však nerovný boj. Oni nemají žádné sociální zajištění, které zvedá náklady, zdravotnictví, ekologii, ... To všechno se na ceně výrobku v Evropě podepisuje. To je to, co stojí za civilizovaností Evropy a proti nulovým těmto nákladům prostě Evropa nemůže konkurovat, nebo jen tak, že tyto vymoženosti zruší. Díky konkurenci (nižším platům) rovněž nemají lidi peníze na nákup výrobků. Evropa si za chvíli nebude moct koupit ani ty výrobky z Číny. Důsledky budou pro Evropu doslova katastrofální...
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-25 16:28:34
avatar
tie dôsledky sa už začínajú pomaly dostavovať
jednoznačne palec hore.
Kreuz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-26 00:15:58

souhlas.
Kreuz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-01-26 00:17:12

S montovnou světa souhlasím, ale s tím NE-mozkem už moc ne. Nevím podle čeho si to určil. Ale s pohledu vědy a techniky je na tom Čína čím dál lépe, a do výzkumu investuje obrovské peníze, které se jí vrací tím, že je téměř ve všech oborech vědy soběstačná a nepotřebuje k tomu skoro žádné západní technologie. Asi nejslabší je v PC a IT technologiích, ale to se určitě taky časem zlepší. Mrkni třeba tady, kolik mají patentů Odkaz
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 219x
Komentářů: 1
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 432x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1045x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1823x
Komentářů: 2
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1933x
Komentářů: 3