Hry od společnosti EA na STEAMu nehledejte – EA začíná válku digitálních distribučních systémů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 17 červen 2011
altZe sítě STEAM zmizel Crysis2 a nové hry se tam pravděpodobně neobjeví.

 

 

 

 

Na poli digitálních distribucí, které dnes už jednoznačně tvoří největší odbytiště počítačových her na PC, byla poměrně jasná situace. Až donedávna nebylo, kvůli utajování dat jasné, jak významná tato distribuční platforma je. Jenže v posledních měsících se ukazuje, že digitální distribuce na PC je zkrátka tahounem prodejů a nezahrnování jí do čísel prodejů her je velká chyba, která dělá mnohé statistiky bezcennými. Hlavně je ale pro firmy zlatým dolem, protože ty ušetří na balení. Zejména pak VALVE a jeho STEAM, což je naprosto dominantní distribuční síť.

Jenže velké vydavatele přestává bavit dělení zisků s Valve a pilují své vlastní distribuční kanály. A donedávna nemyslitelné, právě odstartovalo. Společnost EA už svůj EAStore zjevně vyladila natolik, že se pouští do samostatné distribuce. Záhadně zmizel ze sítě STEAM nedávno vydaný Crysis2 a u nových her to vypadá, že se tam ani neobjeví. Většinu z nás to mrzí hlavně proto, že po nějaké době se tyto hry objevují ve STEAMU s pěknými slevami.

Každopádně EA se dostalo do sporu s pravidly STEAMu a EA samotné chce podporovat a propagovat svou digitální síť. Jinými slovy to vypadá, že EA jako první velké herní studio se snaží skutečně konkurovat STEAMu. Pro nás hráče to ale nemusí být moc dobrá zpráva. Zejména proto, že STEAM jako centrální síť tak nějak funguje. Takhle si do PC budeme instalovat nové a nové sítě všech vydavatelů, což rozhodně pořádku a přehlednosti nepřidá.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 01:23:41
avatar
Pokiaľ ma bude EA (alebo akýkoľvek iný vydavateľ) nútiť používať ich distribučný systém, jednoducho si hru nekúpim a nelegálne stiahnem. Alebo kúpim, využijem licenčný kľúč, ale hru cracknem tak, aby som do ich systému nemusel ani len pachnuť. Záleží od toho, ako svoj systém sk*rvia.
Jamhal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-20 12:59:21

Tak nejak som to riesil s AC2 ..stale to padalo atd..nakonec vysiel crack tak som si ju crackol...aj niektore ine hry este s cias CD a stupidnej hlasky "insert play disk" inak uz som uplne presiel na digital u PC a samozrejme steam.
a doporucoval by som digi. distribuciu aj na konzoly a BD len na filmi
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 04:36:46
avatar
Asi jsem moc náročný když chci aby to bylo na stejné úrovni jako stažená hra která stačí cracknout a už s ničím neotravuje. Pak jednoduše odkaz na plochu bez nutnosti dalšího programu jak to má steam. Jak už jsem jednou psal hru si nekoupím dokud nevyjde crack.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-20 14:04:29

Tak to ma jenom GOG.COM.
Me zrovna ten steam nijak nevadi, prave naopak se mi libi ta centralizace. A jedna aplikace na pozadi mi neprijde jako velka cena za odstraneni updatu a instalacnich medii.

Jako velky plus beru absenci instalaci a samostatnejch updateru a celkem casto i dalsich ochran navic (i kdyz u novinek to porad celkem casto otravuje) Klasicka instalace piratsky hry z netu: Stahnu 8GB obraz z netu, nainstaluju (+zadam cd-key) ho +8GB cracknu a abych si to nechal oboje na disku pokud to zrovna neni NOCD crack, hra si nainstaluje vlastni updater atd. Ze steamu najdu hru, zaplatim, reknu stahuj a kdyz se stahne tak staci hrat, pripadne jeste zadat CDkey, kterej ti steam nabidne primo ve hre..). Nemusim hledat cracky na novy updaty dela se to samo...

Fajn jsou i ty savy v cloudu, jenom skoda, ze to skoro nikdo nepouziva. Hrat HL2 na notebooku doma a na desktopu na koleji bez kopirovani savu je fajn.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zajimavé 2011-06-17 07:09:32
avatar
Dost mě zajimá, jestli EA udělalo dobře. STEAM má přece jen zkušenosti v digitální distribuci. Je to "profláknuté" takže to používá dost lidí. A pokud tohle udělá každý bude to naprosto zbytečné. Aneb proč si vše ulehčit, když to jde vše udělat ještě těžší.
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 09:05:40

Z našeho pohledu máš pravdu, ale tam lítají velké peníze, a EA chce vše pro sebe, nač krmit jinou distribuční firmu. Otázka je jak se ji to povede. My do toho nevidíme kolik % z prodeje má která firma.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 07:20:23

Citace:
Záhadně zmizel ze sítě STEAM nedávno vydaný Crysis2

Takže někdo si někdo koupí hru na STEAMu a pak co? Má utrum?
Nebo se řeší migrace k EA?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 09:02:10
avatar
O tomhle už vím 3 dny, tak jsem si zjišťoval něco kolem.

Takže, kdo už hru koupil na Steamu, tak si ji bude moct stáhnou a bez problémů hrát, jako to bylo doposud. Rozdíl je v tom, že už 3 dny si hodně her od EA na Steamu prostě nejde koupit a budeš si je muset koupit někde jinde, kde jdou koupit a nebo přímo v tom EAStore. Takže se mění jen to, že na Steamu koupit nejdou, ale normálně je jde užívat úplně stejně jako doposud.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 09:20:51
avatar
Jen tak doplním, že už tu ale stejně nějakou chvíli máme Blizzard Store, Games for Windows Marketplace už taky nějakou chvíli funguje, takže EA Store(Origin) je jen další v řadě. Ono to vypadá na to, že větší Distributoři/Výrobci her budou mít své obchody a ti menší budou na Steamu, případně na jiných se kterýma si pouzavírají smlouvy. A pokud nějaká hra bude ve více obchodech, tak bude určitě někde levnější a bude to ve prospěch nás všech. Ale pokud budou hry jenom v jednom obchodu, tak to nebude dobré pro vývoj cen a zatím to vypadá, že Blizzard a EA budou ve svých obchodech prodávat jen své hry a nikde jinde, takže budou pěkně drahé. Třeba na Microsoft Marketplace nebo na D2D jdou ještě sehnat hry od EA a na D2D dokonce za skoro poloviční ceny jako na Steamu nebo Games for Windows Marketplace.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OMFG, OMFG!!! 2011-06-17 07:30:05
avatar
EA jsou trapáci, jejich EAstore, EADM a nově Origin jsou s prominutím totální SRAČKY. Pomalé, totálně zabugované, a ještě daleko horší, než další průšvih od MS s názvem Live (ten ještě jakžtakž funguje).
ScreamCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 07:31:35

no já jsem četl vyjádření někoho z EA a ten říkal, že EA žádné stažení nežádalo, ale že Steam(valve) vydal nějaké nové podmínky.
"Steam přišel se sadou nových požadavků pro vývojáře hodlající prodávat hry skrze tuto službu, řadu těchto požadavků provozovatelé dalších digitálních distribucí nemají. Naneštěstí, Crytek má dohodu s jinou download službou, a ta dohoda některé z nových požadavků Steamu porušuje, což vyústilo ve stažení Cryisis 2 ze Steamu."
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 08:54:01

Ono se říká "Oheň je dobrý sluha, ale zlí pán." Někdy plamínek, který nás hřál, si uvědomí svou sílu a dá nám ji pěkně ukázat.
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-18 03:31:52
avatar
Drobnej problem s tim prohlasenim je to ze se ozvalo par vyvojaru kteri maji sve hry take na Steamu, ze Steam zadne nove pravidla v nedavne dobe nezavadel.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 09:13:04
avatar
Jiný systém než STEAM mi do PC nepůjde...stačí, že jsem musel nastavovat a rozchodit Mircosoftí Games for life kvůli Gridovi, ale hry mám furt na jednom místě...nebudu do PC dávat systémy dva popřípadě více až si tohle rozmyslí i jiní...prostě ty hry od EA vynechám...stejně nic pořádného od nich není Až na BF3
matox01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 09:17:01

at si trhnou tohle mě celkem nasralo no aspon že momentálně od EA na steamu nemám nic
ScreamCZE
a o jeké nebo jakou download službu jde ? znám jen steam a vubec by mě nenapadlo že je i něco jiného co by se mohlo vubec prosadit když je tu steam a jeho slevy
ScreamCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 17:55:44

Direct 2 Drive, Impulse, Microsoft Live (nebo jak se to jmenuje) a další...
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 11:08:40

No já jsem vyléčený od té doby, co jsem si koupil originálku GTA 4. Těšil jsem se, protože u San Andreas jsem strávil pěkně nechutných pár měsíců a co se nestane - při instalaci jsem se musel zaregistrovat asi do 3 posraných sítí, u MS Live jsem si musel vymyslet údaje a vygooglit nějaký poštovní kód Anglie, protože jaksi ČR to nepodporovalo.

A to nemluvím o tom, že samotná hra byla nakonec totální neoptimalizovaná sračka.

Takže jsem nakonec zaplatil dost peněz za svůj zabitý čas a nervy navíc. Tomu říkám výhodná koupě.

A teď jestli bude 5, 6 distribučních sítí, kdo se v tom vyzná? Já si pamatuju, že Crysis byl od EA, Operace Flashpoint od Codemasters a CS od Valve, to je tak všechno. To pak vidím, jak budu muset zapnout 3 zkurvené programy, jen abych našel tu hru, kterou si chci zahrát. Nehledě na úplně jiný layout a uživatelské prostředí u každého z nich.

Jako na jednu stranu si stěžují na piráty ale na druhou stranu si takhle nabíhají... Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.

Howg
matox01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 21:37:26

přesně z GTA 4 jsem měl taky problémy dohrál jsem warez werzi a koupil za 800 originál jen abych skusil multiplayer no a co se nestane po dvou dnech bádání a skoušení udajně zaručených postupů jak to u nás rozchodit jsem ten multiplayer prostě nerozjel a ted se my to tady akorát válí
Miri37 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 11:08:53
avatar
Já jsem něco takového očekával. Tedy to, že větší studia budou mít časem své vlastní distribuční kanály. Jde přece jen o peníze. Pak ještě přijde to, že může být z nějakého důvodu takový zdroj uzavřen. Zánik společnosti atd.
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 16:22:53
avatar
je to logicky krok a je mozny ze se tohle stane
Kacab10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 13:20:31
avatar
Steam je svoji ideologii dobry, ale jeho zpracovan mi poslendi dobou dost lezlo krkem. Doufam, ze s konkurenci budou pracovat na steamu o to pilneji ;)
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 16:33:46
avatar
me osobne to nevadi,ja pouzivam to,ze hry od EA mam zakoupeny pres Origin(drive EADM) a jine na Steamu

PS:Steam taky neni pro hrace uplne "IN",Valve si na Steamu prodava sve hry za veci penize nes stoji krabicova verze,o necem jinem je to co se tyce slev u Steamu ty jsou
DemonSK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 14:32:40

EA Games zabíja herný priemysel ,,čim dalej vydávajú horšie spracované tituli ako v roku 2004 ,, už dlhu dobu nič poriadne nevydali, maloktora hra z kvanta ktoru vydaju za nieco stoji ,,EA is a killer gaming industry
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 16:15:55
avatar
no to neni uplne tak pravda,je sice pravda ze nektere tytuli skazila,ale jine se furt "zdokonaluji".No a od roku 2004 se jim docela povedlo-
1: Crysis
2: Crysis-Warhead
3: Serie Battlefield
4: Dead Space(melo taky docela uspech,sice ne kazdyho bavilo,ale prodej byl docela na novy tytul uspesny)
5: The Sims serie(je taky docela uspesna)
6: Dragon Age
7: Mass Effect

nepovedlo se jim-
1: serie NFS(nenito to co to byvalo/snad jen SHIFT)
2: MoH
3: Dragon Age 2
4: Mass Effect 2
+ Crysis 2(ale o tom se neda ric ze je nepovedene,krytyka je hlavne na ucet technologie/jen DX9,ale tam za to muze "mozna vic" nVidia,nicmene hra je to lepsi nez posledni CoD a pribyl MP)
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 16:45:56
avatar
Považuji to za nešťastný krok ale co s tím naděláme.Patří mezi největší vývojáře her na světě tak mi asi nezbude než doufat že dostanou rozum.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 17:54:33
avatar
Mě to vůbec nevadí, na EAstore sem koupil BC2 i přídavek Vietnam o dost levněji než na steamu. Navíc vám stačí nainstalovat EAdownloader a přes ten hru stáhnout a pak klasicky nainstalovat. K hraní tenhle program spouštět vůbec nemusíte, což je podle mě obrovská výhoda a až hackeři napadnou STEAM můžete se jen smát , navíc nemáte v systému spuštěný další zbytečný program.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-17 19:40:38

Smát se můžeš jenom, když jsi při koupi nezadával číslo karty a CVV kód.

A když nevezmou dolů taky servery, na kterých běží MP
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-18 13:22:59
avatar
jo ale když si chceš zahrát BC2 ve steam verzi, potřebuješ mít online steam a ještě ty MP servery, takžde kde je větší pravděpodobnost že to poběží? Navíc do steamu nezadáváš kódy karty?
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-18 17:09:25
avatar
Stejne to porad bude (je) o tom, jestli tu hru chci a nebo ne a od toho se odvyji dalsi ...
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-19 03:56:26
avatar
Dneska mi kamarád přinesl Fable 3 s tím že mu nejede. Takže hra je natolik provázaná s Xlive(vše tvrdě vyžaduje u XP SP3 které snad dělal masochista(jde to obejít)) účtem že jakékoliv jeho klopýtnutí vás stojí savy a hra nejde, v lepším případě jen spadne. Další sranda je že mikrosoftí hra nepodporuje více jádrové CPU, neumožňuje podrobnější nastavení grafiky vč. vyhlazování a neustále padá(jak pod W7 tak pod XP). Hra funguje stabilněji až s crackem. Toto nejsou první problémy s Xlive které jsem zaznamenal.

Ale herní průmysl to dopracoval daleko, jakoby neexistoval beta test a hry jsou vydávány jako betaverze hratelné až cca po půl roce po řádném opatchování. Navíc jsou čím dál více trestáni uživatelé kteří za svou hru zaplatí. Něco pro tvůrce her, jděte s GFWL, Xlive a podobnými sr*čkamy do (_).(_)
lordjustice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-19 11:29:29
avatar
Čo to je za blud? Teda presne tá hláška o tom, že "pro hráče to nemusí být dobrá zpráva".
Steam je monopol a ako taký sa aj správa. Ja osobne si prajem pád steamu. Konkurencia jedine pomôže zoslabeniu jeho pozície. A to by mal každý slobodný hráč kvitovať.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-19 21:20:01

Konkurence by znamenala, že si na každé konkurenční síti můžu koupit ty samé hry a rozhoduji se podle cen, uživatelského komfortu, zabezpečení apod.

Tohle je akorát bordel, kde půjde o lobbing kdo získá jakou hru do své distribuce, popř. každé větší studio si vytvoří svou distribuci a kdo si bude chtít zahrát jejich hru jej bude muset chtě nechtě používat.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 889x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1710x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1889x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2411x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2150x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1409x
Komentářů: 0