Xbox Live se stane součástí Windows 8 – Xbox a Windows konečně jako jedna herní platforma? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 15 September 2011
altMicrosoft ví, že Xbox360 rozhodně jeho Windows PC, co by herní platformě neprospívá

 

 

 

 

 

Jsem si naprosto jistý, že kdyby to podmínky dovolovaly, Microsoft by nikdy s Xbox360 na trh v současné podobě nešel. Proč? Protože ví, že největší herní platformou na světě je Windows PC a zbytečně si soustředěním na Xbox360 oslabuje pozici svého hlavního produktu, který ve srovnání s Xbox360 vydělává mnohem mnohem více a firmu živí.

Microsoft se tak v poslední době snaží obě platformy co nejvíce přiblížit. Vzhledem k zaostalosti konzolového trhu jak po stránce přístrojů, tak distribuce her, to ovšem není jednoduché. Obecně se má za to, že kvůli SONY a Nintendo MS určitě nepřestane s Xboxem, ale jeho nová verze, která se s největší pravděpodobností příští rok představí, bude architekturou podobná PC, takže by nemělo být problém mít hry na obou platformách v jediném systému. Ostatně Xbox Live si našel i cestu do mobilního Windows Phone 7, a protože Windows 8 je určen i pro tablety, neumíme si představit, že by jej Microsoft vynechal, nemluvě o tom, že Windows 8 se určitě později představí i co by nástupce Windows Phone 7 pro stále výkonnější chytré telefony.  

Zatím však nebylo potvrzeno, zda tedy obsah Xbox Live bude na všech platformách vzájemně kompatibilní. A tedy že hry pro Xbox spustíme na PC. Technicky by to být problém neměl, jelikož všechny konzolové hry jsou vyvíjeny na PC a pro konzole pouze patřičně portovány. Uvidíme, jak to bude v praxi. Microsoft ale rozhodně má zájem se svým systémem uspět. A to jak u nové generace konzolí proti Sony a Nintendo, tak na mobilní platformě na SmartPhone a Tabletech proti Apple a Google Android a samozřejmě i na PC, kde nová generace Windows 8 je kompatibilní i s ARM procesory. Je tedy logické mít jeden Live systém stejný pro všechny. Samozřejmě největší změnou by byla kompatibilita nové konzole Xbox a PC, čímž by MS výrazně změnil konzolový trh a získal by pravděpodobně rozhodující výhodu proti Sony a Nintendo, jak v očích uživatelů, tak hlavně vývojářů.   

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 13:02:30
avatar
tak ono by bylo úžasné kdyby hry na xbox fungovaly i na PC..Xbox by měl jen omezení na nastavení a PC ne

A byla by to řádná výhoda...do obývacího pokoje nahodím blbou krabku a můžu hrát hry co hraji na PC..sice méně kvalitně ale zase společně s rodinou. A když to budu chtít na full kvalitku tak pařím u sebe...ano doma to mám tak že PC mám napojenou na TV a mám 2 bezdrátové xbox ovladače, jenže her na PC pro dva je takové minimum že to je děs...dirt3 nechť je zářným příkladem jedné z mála her co mají splitscreen...
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-16 07:46:24

nj, ale nečekej od Microsoftu nic revolučního, pochopení myšlenky jim trvá vždy min 5 let....do tý doby si tam myslí, že oni určují trendy, až z ničeho nic přijdou o mobilní trh, trh vyhledavače atd.
tryas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 13:14:33
avatar
toto by bolo fajn. Neplanuje MS na novom xboxe, ze by fungoval na win8 ? to by bolo celkom zaujimave, nech zapnem PC alebo tablet alebo smartphone ci book rovnaky system a ucelena platforma ci dokonca vzajomne kompatibilne aplikacie/hry. Som zvedavy co s toho MS spravi.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sny 2011-09-15 13:45:57
avatar
Dle mého se MS pokouší o velmi riskantní krok,který ovšem když vyjde bude příkladem toho jak zblbnoutím zákazníka+upevněním pozic tam kde je a získáním nových vydělat nechutný baťoh.O co tu tedy jde.Je celý tento taneček jen kvůli mobilům a lehkým přenositelným zařízením jako jsou netbooky a tablety?Ale kdepak to MS podceňujete ten se totiž rozhodl rozmáchnout tentokrát opravdu mocně(až má z toho Ballmer právem bobky).MS se rozhodl že jedním tahem(Win ovládne mobilní platformu+herní Konzole a to vše díky tomu že ovládá PC kde to celé zastřeší(pokud jde o Sony tak slzu neuroním).Má to hlavu a patu protože nikdo jiný něco podobného nabídnout nemůže.Až se tak stane zavládne nyrvána pro všechny.Proč se tedy vůbec netěším?Problém je v tom že MS ty jeho keci nevěřím.Když přišel MS s Xboxem začal na PC arogantně kašlat protože na PC ho nikdo neohrožuje zatím co Sony v konzolích ano.Vzhledem k tomu že starého psa novým kouskům nenaučíš se situace až se MS na nově dobytých území patřičně zakope bude opakovat.Když to celé shrneme jde o to že MS se rozhodl PC a OS na nich použít jako mocnou zbraň(což může někoho poplést že snad MS přehodnotil svůj postoj k PC)ale vydělávat hodlá stylem který se už tak líbit nebude.Pokud se mu povede vytvořit snadnou přenositelnost her z Xboxu na PC stane se programování her pro Xbox ještě lukrativnější protože bude platit jedna hra jedna instalačka bez úprav(dle mého tohle Sony podrazí nohy).Pc hráči již budou nadšeni méně ale to je tak vše co budou moci dělat.U mobilní sféry MS zajistí bezproblémovou provázanost aplikací s PC a toto celé uzavře do svého světa kde bude díky provázanosti všeho a závislosti lidí na této platformě určovat co bude či nebude a to včetně standardů bez ohledu na to co uživatelé říkají nebo chtějí.Když to tak hodnotím a ono jim to vyjde tak budou jablíčkáři ve srovnání s tímto příštipkáři.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 19:39:04

TL : DR
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 15:26:53
avatar
Fľaša už sa chladí, večer ma nečakajte...
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 19:17:43
avatar
Že bych si zase konečně po rokách zahrál NHL na PC? Už jsem přestával věřit, ale naděje tu pořád je.
Maor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 19:25:09

Výhodu vidim v tom, že i na telefonu si spustim aplikace pro PC. Vývojáři třeba začnou kašlat na konzole a trh s hrama bude živější. Moc změn to nepřinese, jen si MS upevní monopol
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 19:43:00
avatar
No nebudu se k tomu dlouze vyjadřovat a nechám se překvapit až to bude v reálu.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-15 21:11:59
avatar
Tak nevim, jestli mam jasat nebo bejt nastvanej
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:Kevin 2011-09-15 23:14:03
avatar
Řeknu to asi takto.Pokud bude za ten Win ráj kvalitní nebo aspoň rozumná náhrada(konkurence).Nemyslím ovšem Apple proto že to by jste měnil jen jednu uzavřenou platformu za jinou uzavřenou(ten přechod by byl moc nákladný).Blíží se doba kdy si jako spotřebitelé budeme muset doslova a do písmene chránit svobodné platformy jako je třeba Android které budou alternativou byť ne zdaleka ve všem.Dokud budou tyto alternativy silné a pro MS a Apple tudíž nebezpečné budou se muset tyto giganti ve svém chování krotit a opatrně v té zahrádce IT našlapovat.Když o ně přijdeme nebo budou oslabené tak pak pánbůh s námi.
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-09-19 11:50:58

Citace:
Jsem si naprosto jistý, že kdyby to podmínky dovolovaly, Microsoft by nikdy s Xbox360 na trh v současné podobě nešel. Proč? Protože ví, že největší herní platformou na světě je Windows PC a zbytečně si soustředěním na Xbox360 oslabuje pozici svého hlavního produktu, který ve srovnání s Xbox360 vydělává mnohem mnohem více a firmu živí.

Podľa mňa to MS mal prešpekulované viac ako si myslíte. Po úspechu Sony a Nintenda, bolo len otázkov času kedy MS tiež príde s konzolou.

Stratégia je v tomto prípade strašne jednoduchá. Do kažej firmy/domácnosti PC s Windows a naviac do každej domácnosti Xbox od MS. Týmto MS zarobí v podstate oveľa viac ako len na PC s Windows

Keď na trhu mohli existovať PC spolu s konzolami, tak prečo by tá kozola nemohla byť od MS

Keď možno 99,9% (neviem - tipujem) predaných PC je s Windows, tak prečo by každá (ideálne) predaná konzola nemohla byť od MS

Zatiaľ čo systémom v PC si môže byť MS skoro vyždy istý, tak prečo nezarobiť ešte viac

Veď v prvom rade ide o $. Takže si myslím, že keby Sony a Nintendo nikdy žiadnu konzolu nevydalo a ten nápad by dostal MS, tak by tú konzolu na 100% vydal, lebo by okrem toho Windows zarobil práve ešte aj na tej konzole
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1001x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1554x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2174x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1962x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2769x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2209x
Komentářů: 1