Windows 8 dorazí 26.10.2012 - oficiální start systému, který může být velký hit nebo propadák Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 19 červenec 2012
altMicrosoft ví, jak velký risk je nový Windows 8. Dokonce to prý není ani nástupce Windows 7

 

 

 

 

Windows 8 nemá být podle mnohých vlastně přímý nástupce Windows 7, ale v podstatě úplně nová větev a směr, ze které by MS udělal rád hlavní platformu. Windows 8 se svou hlavní novinkou v podobě METRO rozhraní, které nutí uživatele pracovat s Windows jinak, než byli kdy zvyklí a zaměřením na Tablety a dotykové ovládání počítačů obecně, jsou zkrátka cestou, kterou se MS chce vydat. Včetně Cloudu a vytvoření společné platformy z mnoha zařízení včetně PC, tabletů, SmartPhone či herní konzole. Otázkou je, jak na tento nový směr a styl budou reagovat zákazníci.

To je zatím věc, kterou nedokážeme zodpovědět. Co už ale zodpovědět dokážeme, je datum, kdy se Windows 8 oficiálně objeví v prodeji. Microsoft stanovil start prodejů na pátek 26.10.2012. Tento den se začnou prodávat počítače s tímto novým systémem, tak se začnou prodávat upgrade kity pro starší Windows. K dispozici by měla být samozřejmě i samostatná verze plného Windows 8, i když se spekuluje, že krabicová verze údajně nebude vůbec existovat, či bude omezena jen pro určité trhy. Rozhodně to ale zatím vypadá, že hlavním distribučním kanálem má být digitální prodej. I pokud se objeví krabicová verze, tak bude dražší, než digitální (což už naznačuje Upgrade verze).

Spolu s běžnou x86 verzí Windows 8 by měla přijít i Windows 8 RT s novými tablety a postavenými na nových Intel ATOM a později i AMD Fusion procesorech. Poslední verzí, která se má objevit, je Windows Phone 8, jež dorazí buď ještě tento rok, nebo začátkem příštího roku. Jak to všechno dopadne si dost dobře netroufám odhadovat, ale abych řekl z dosavadních zkušeností s Windows 8 na mnoha zařízeních, které jsem měl možnost si zatím neveřejně v předprodukčních verzích vyzkoušet, vidím to asi takto:

Na běžných počítačích je práce s Windows 8 k vzteku. Rozhraní Metro a s tím spojené celé předělání nabídky start a nové panely, to všechno je ergonomicky velký krok zpět. Zvyknout se na to sice dá, ale proč si zvykat na horší fungování, než co tu v podobě W7 máme?

Na Tabletech, říkám fajn, Metro rozhraní dává smysl, ačkoliv celý ten dlaždicový styl není zrovna vizuálně nejpřitažlivější. Přesto i zde ergonomie mnoha menu není zrovna ideální. Na SmartPhonech předpokládám, že to bude v podstatě to samé.

Celkově souhlasím s tím, že Windows musí fungovat jako jedna platforma na všemožných zařízení, nesouhlasím však s podobou a provedením, které MS, ve formě Windows 8 a jeho neergonomického odstranění Start nabídky a nahrazení spoustou vizuálně i funkčně nesedících menu a celým Metro stylem, zvolil. Windows 8 jsou podle mého zbytečný experiment s něčím, co není nutné. Současná podoba Windows klidně mohla existovat dál včetně nabídky start atd. Metro rozhraní mohla být prostě přepínatelná položka bez zbytečného prolínání. Jsem opravdu hodně zvědav, jak se W8 v současné podobě ujme, zejména v aktuální situaci větších ekonomických "nejistot", kdy spousta zákazníků neutrácí za "koncepty" a nevyzkoušená řešení a hračičky. W8 by dával smysl, pokud by byl jasným krokem vpřed, zatím ale je jen krokem stranou a na běžných PC dokonce i skoro jako krok zpět (absence klasické nabídky start, absence aero atd.).  

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 18:54:26
avatar
škoda že 26.10, keby vyšiel 2 dni skôr, na moje narodky, možno by som ho kúpil, tak má smolu sedmičky musia ešte pobežať....
Anonymní  2012-07-19 20:48:13

na Tab-letoch by to mohlo byt v prospechu veci Ale na PC asi nezhodí 7 z trónu
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 13:15:21
avatar
URČITE nezhodi, zaial nieje šanca
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 09:59:57
avatar
Výborne, tak už aspoň vieme, kedy ti máme posielať darčeky
horst [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 19:51:44

To je jasný co MS sleduje:

Obrázek
sviftcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 19:58:05
avatar
Podlmě mě je to v microsoftu asi takle:

"Tááák pánové, blíží se nám další launch nového OSka, systém bude velice nedokonalý, bude padat a bude vyžadovat časté aktualice, podpoříme ho velkou mediální masáží a nacpem ho od mobilů až do serveru. Po 2 letech pak sami uznáme, že stál za houby a vydáme jeho odladěnou verzi"zachránce" znovu za plnou cenu! Notááák dyť už nám to vyšlo s windows 95, windows 98, (ta placená verze 98SE - pecka nápad tehdy), Windows ME a Vista. Booože ty lidi jsou fakt blbý. Jop mám Vám vyřídit zvýšení prémií..."
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 20:21:57
avatar
Tak osmičky jsou zatím docela dobré, ostatně ani Visty nebyly kdovíjak špatné... Samozřejmě, že nějaké mouchy se najdou ao praví je "zázračně" další verze OS místo service packu, protože prostě service pack je zdarma a nevydělá se na něm... Zatím každý OS od Microsoftu byl krokem kupředu, i když se tam našlo pár drobností, které často byly horší než v předchůdcích...
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 20:19:19
avatar
IMHO jsou Windows 8 dobrý OS, který bude propadákem, protože Metro bude prostě moc nové...na tablety dobré, ale na PC zatím v podstatě chybí užitečné aplikace a v "Desktopu" se pracuje lépe. Navíc Windows 7 jsou teď populární a pro lidi je brzy přecházet na nový OS...
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 21:13:07

Ano máte pravdu pane Stachu. Windows 8 mohl mít tlačítko start, mohl mít stejnou plochu a rozložení, vlastně stačilo pozměnit pár barviček a křivek, a vůbec když jsme u toho, ja se divim že jsme nezůstali v jeskyních, stačilo ji přece jen trošku přemalovat, použít jiné klacky a tak, vždyd to bylo funkční ne ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-19 22:06:21
avatar
kdyby byl W8 pokrok tak neřeknu ani slovo .... ale on pokrokem není .... ergonomie ovládání je něco, co se vytváří dlouho a současné Windows ji mají na vynikající léty prověřené úrovni. ne všechno nové znamená lepší a platí také poučka, když něco funguje tak to zbytečně nesnaž měnit. Windows 8 mohl míst stejné ovládání a vše jako má Windows 7, ale to hlavní co má mít je zcela nové jádro využívající řádně možností současných CPU a GPU a jejich nástupců, což současný Win nemá, to by nám všem úplně stačilo ;)
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 01:00:53

Tohle nemá nic společného s tím jestli je to dobré nebo špatné. Je to jen přirozená lidská vlastnost - odpor ke změně.

Docela by mě zajímalo, co si u OS představujete pod "řádným využíváním současných CPU a GPU" a s čím to srovnáváte? OS má být naopak co nejúspornější a o řádné využívání se má starat aplikace, která ten výkon potřebuje. Takže pokud je někde problém s řádným využíváním, tak ve špatně napsaných aplikacích.

Mimochodem to jádro, které chcete měnit vám pohání váš oblíbený desktop. Proto vzniklo WinRT jako "nová větev", která si sebou nemusí vláčet kouli na noze v podobě zpětný kompatibility, která se táhne na úrovni některých API od Windows 95.

Tenhle problém má MS se všemi svými produkty - zpětná kompatibilita vyžaduje setrvačnost, která jde přímo proti jakýmkoliv velkým změnám a pokroku. Si vemte jen jak dlouho musí IE držet zpětnou kompatibilitu pro zobrazování zprasených webů psaných přímo na míru IE 5.5 a IE 6 - IE 10 tu kompatibilitu stále má.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 02:32:21
avatar
Naprosto souhlasím,Metro je vlastně paralelní systém nebo chcete li systém vedle systému.Už z logiky věci by tedy neměl být problém Metro při instalaci zakázat aniž by to ovlivnilo chod druhého systému.Ale MS ve své zlomyslnosti to neudělá a z gustem chce nasr.t kde koho.Je to jak kdyby jsem si šel koupit Ford Mondeo a výrobce mi k němu neodstranitelně na tyč přivaří malotraktor s tím že nadávat je hloupé vždyť je to přidaná hodnota.Pro mě za mě ať si MS vymýšlí co chce ale nesmí mě tím obtěžovat protože je to mé svrchované právo.Jsem ochoten zaplatit plnou cenu Win8 jako by tam to metro bylo ale bez něj.To je fér ne?Pamatuji když kámoš před léty chtěl koupit notebook bez systému a když si vyhádal že ty Win u vybraného notebooku odebraly tak sleva byla 10 Kč.To byl vzkaz lidem že ty Win zaplatíte i když je nechcete.Jemu se to tenkrát nelíbilo ale já jsem ochoten na tuto hru s MS přistoupit ale MS od té doby utáhl šrouby teď musím brát i když zaplatím že nechci .
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 09:00:00
avatar
-aplikace neběží přímo na HW ale v prostoru a s prostředky službami, které mu poskytuje OS. Kdyby si aplikace brala a řídila HW sama bude to krok asi někam k DOS

-nebyla tu řeč primárně o jádru, ale GUI. Jádro a podporované technologii nemusí být měněno v závislosti na GUI nebo obráceně. Viz Linux nebo OSX

Problém je tu v něčem co je ergonomie. Ergonomie je věda, měření, zkoumání. Na rozdíl od přístupu managerů s "inovací za každou cenu" což je hra\loterie\sázka.

V sektoru kde se hodně pohybuji teprve teď se daří likvidovat WXP a nasazovat W7. W8 s ergonomií ovládaní je asi to poslední co tu někdo chce. a to jak ti kdo to platí a i ti kdo by to měli používat. W8 je stejně jako Vista solidní krok stranou.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 11:26:13

Já jsem nikde nenapsal, že aplikace šahá přímo na HW...

To co píšete o jádru je hezká teorie, která funguje v Linuxu, kde je GUI a jádro oddělené - proto můžou existovat různé grafické nadstavby. Ve Windows to tak neni.

W7 jsou jen vyladěný Visty s lepší podporou HW své doby (např. SSD disky), několika úpravama v GUI (např. task bar) a dalšíma drobnostma, takže mi prosím vysvětlete v čem byly Visty, krok stranou, když W7, které z nich přímo vychází, jsou tak populární?
Leon1464 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 21:26:03
avatar
Třeba tou nevyladěností?
Leon1464 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-21 11:27:19
avatar
Jeden ze základů úspěchu Microsoftu a jeho Windows platformy je právě ona konzervativnost a mírný pokrok v mezích zákona mezi jednotlivými verzemi. Uživatelé se nemusí nic znova učit, drobné nové vychytávky jim rychle přejdou do krve a všichni jsou spokojeni. Metro je pro moloch jakým je Microsoft rozhodně krok kupředu a jakýkoli posun je vítán. Nicméně Windows 8 a potažmo kombinace Metro/Aero trápí spousta neduhů a dětských nemocí, které nejsou ze strany Microsoftu optimálně řešeny. Systém tak působí trochu schizofrenně a já bych jej rozhodně neoznačil jako hotový produkt určený k prodeji.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 00:43:37

Já jsem k Metru byl hodně kritický, ale od tý doby co jsem W8 nainstaloval do dual bootu, tak jsem W7 už nepustil. Mám k některým věcem silné výhrady, ale jelikož si hraju i s programovánim pro Metro a snažim se pochopit tu architekturu, tak vidim skutečně velký pokrok.

Nejde jen o tu vizuální část, ale i to co je za tim. Pokud se to MS skutečně povedlo, tak bude Metro prostředí z pohledu uživatele mnohem bezpečnější než desktop kdy byl. Zavedení UAC ve Vistach byla klasická ukázka jak to dopadá, když se snažíte přidat bezpečnost někam, kde se s ní tak úplně v architektuře nepočítalo. Tohle má bezpečnost jako klíčovou vlastnost a každá aplikace s tim musí počítat.

Rozhodně nad tim nelámu hůl. Praktický dojmy jsou spíš pozitivní.
yetty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 08:21:51
avatar
Pro profíky to bude velký skok do předu , ale pro 99% běžných uživatelů to bude nesmysl, přecházet z nového win do novějšího.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 08:33:39
avatar
kazdy by si mal pri instalaci vybrat co mu vyhovuje, ci nabidka start, aero, ci metro styl. ak to tak nebude predaje na pc budu na prd a tak ci tak bude musiet vydat patch ktory to umozni
Sak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 08:48:44

Pri predstave kdy mym rodicum davam win 8 me beha mraz po zadech.Stacilo prechod z xp na 7, ja vim vy si reknete vsak ovladani to same ale reknete to duchodcovi ktery kdyz tam proste ma trochu jinak zbarvenou ikonku tak na ni proste neklikne aby neco posral a pak tam dojde 3 lete dite ktere si zapne samo youtobe a tom a jerry
Papek_SVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-20 10:24:41
avatar
Co keby si namiesto neustaleho vyplakavania, aky je Windows 8 zly, skusil chvilu s nim pracovat a najst v nom to dobre, prakticke? Priznavam, ze je to kulturny sok, ale rozhranie Metro tu bude ci chces alebo nie, ci budes kazdy tyzden pisat clanok o tom, ako je Metro zle, aky je WP zly. Problem vacsiny pouzivatelov MS produktov je, ze ich dopredu odsudia bez toho, aby sa s nimi naucili plnohodnotne pracovat.
Anonymní  2012-07-20 19:48:51

Starého psa novým kúskom nenaučíš . MS by mal veľmi rozumne narábať novými kúskami prebratými z tabletou a natlačenie do PC . Postavenie MS nieje tak pevne ako niekedy a ak si niekto skúsi nove Ubuntu tak pochopy ze Linux okrem hier aj keď je tu možnosť "wine" nieje v ničom pozadu
Anomandaris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-21 11:09:35
avatar
Já docela nechápu politiku Microsoftu a jeho spojovaní platforem pod jeden os. Tohle nemůže vyjít.Přístě se zas budou muset silně inspirovat u Macu jak to bylo u sedmiček jinak to zas bude hrůza jak osmičky( pochybuji,že se dočkáme velkých změn od současně dostupné verze)
Anonymní  2012-07-21 11:46:03

zákazník nechce splácať rukami po veľkých monitoroch a MS ich to chce naučiť
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavu
Vychází Men of War 2 – druhoválečná RTS není v ideálním stavuČtvrtek, 16 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 153x
Komentářů: 0
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do Japonska
Assassin’s Creed Shadows představeno – vydáme se do JaponskaStředa, 15 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1243x
Komentářů: 9
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!
Pán prstenů láká na pokračování seriálu i nový Gollum film!Úterý, 14 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1164x
Komentářů: 1
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1569x
Komentářů: 1
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1869x
Komentářů: 2