Windows 8 je tvrdě kritizován ze všech stran - nový OS je prý katastrofou pro PC Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 30 červenec 2012
altNová cesta, kterou představuje Windows 8, je stále výrazněji kritizována.

 

 

 

 

Od té doby, co MS představil první testovací verzi W8, snáší se na jeho hlavu velká kritika. MS sám ale tvrdí, že si uvědomuje, jak velký je W8 risk. S blížící se vydáním tohoto důležitého SW, se ale kritika stále více stupňuje.

Drtivá většina uživatelů si stěžuje na rozhranní Metro a absenci START nabídky, což jsou věci, které vrhají Windows mnoho kroků zpět. Ještě větší kritika ale zaznívá překvapivě od vývojářů SW a her. K velkým kritikům nového systému patří VALVE, které dokonce ústy svého ředitele označila celý W8 za katastrofu pro každého v PC světě. K tomu se z velkých studií přidal i Blizzard a nevole z nového systému zaznívá i od dalších. Nutno říci, že VALVE je trnem v oku na W8 hlavně jeho integrovaný obchod s aplikacemi. Řekněme na rovinu, že se tím stává totiž problémem pro jeho STEAM. Kritika ale zaznívá i na prostý fakt, že W8 nejsou proti W7 žádným krokem vpřed a móda dotykového ovládání může být jen krátkou epizodkou s rozšířením jen na pár počítačů, které ale může způsobit problémy některým výrobcům. Nikde totiž není napsáno, že uživatelé skutečně chtějí PC s dotykovým ovládáním.  

A aby toho nebylo málo, W8 se příliš nelíbí ani výrobcům HW. Ti moc netuší, co čekat. Na jednu stranu doufají, že nový systém, který již od počátku s novým METRO rozhraním bude počítat s dotykovým ovládáním, dokáže zvýšit zájem zákazníků o počítače s dotykovou obrazovkou, na straně druhé ani oni nejsou podobou W8 zrovna nadšeni. Výrobcům počítačů ale zdaleka nejvíce vadí existence vlastního tabletu Microsoftu, který před partnery tajil a kterým půjde přímo proti nim.

Microsoft má tak před vydáním nové verze W8 více práce, než obvykle. Nejen, že musí přesvědčit zákazníky (ať už domácí uživatele nebo firmy), že W8 je po všech stránkách lepší, rychlejší a ergonomičtější než W7 a mají důvod na něj přejít, musí ale přesvědčit i celou řadu vývojářů, bez jejichž spolupráce se neobejde a také velkou část vydavatelů, které bude muset přesvědčit, že jejich W8 zařízení má smysl nabízet, i když bude mít sám MS své vlastní. Připomeňme, že W8 ve své finální startovní edici, ve které vyjde, je již hotov. Oficiální vydání proběhne v říjnu.

Musím ale znovu opakovat, že aktuálně ani výrobci, ani sám MS ve skutečnosti netuší, jak na Windows 8 zareagují zákazníci. Až na výjimky všichni doufají, že dobře a vylepší se tak pro většinu zatím nepříliš růžová situace na trhu v současném roce.

Zdroj: CB

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-30 19:39:10

jediné čo mi na Win8 zatiaľ po mojom mesačnom testovaní vadí je to, že keď som raz v nastaveniach cez Desktop, nemuselo by ma to pri určitých činnostiach prepínať do Metra.
Kritizovaná absencia Start tlačidla mi nevadí, naopak to že tam nie je mi vytvára trochu priestoru pre ďalšie otvorené aplikácie. Trošku mi tiež vadí dosť skrytá voľba na prepínanie medzi používateľmi.
Musím pochváliť pridanú zväčšenú podporu pre Extend režim, čo je pre mňa veľké plus. Páči sa mi aktuálne spracovanie Task Manager, ktorý je aktuálne lepšie spracovaný na kontrolu zaťaženia počítača, chýba však (aspoň ja som to nenašiel) možnosť nastavenia priority procesov.
Zatiaľ som zažil len pár pádov systému ale to vždy až po nainštalovaní ovládača od grafiky (proste HP vie robiť ovládače).

Teda z celkového pohľadu som z Win8 spokojný, aj keď dúfam, že pár vecí MS do finálnej verzie doladí, lebo teraz je to trochu roztrieštené
iam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 18:00:04

priority procesov idu nastavit,
mozno si si nevsimol ale stale tam je klasicky "stary" zoznam procesov pod kartou details a tam sa to nastavuje vsetko po starom...
mne sa inak to aktualne spracovanie Task Manageru nepaci, mam rad klasicke stare... toto mi nic nove neprinasa, nic nove tam nevidim, akurat nejake nove "farbicky"
zato prinasa to pomalsie spustanie Task managera na pomalsich strojoch
braqela [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To chcu vidět 2012-07-30 21:00:25

Ač jsem Linuxák, tak se na vydání W8 taky těším. To zas bude počteníčko v diskuzích.
Bajaja [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - W8 u mna len ako "multiplatfo 2012-07-30 21:02:54
avatar
ja W8 vidim ako obrovsky krok v pred k multisystemu ... tj mat W8 na tablete, PC a Smartfone a mat vsetko synchronizovane je podla mna dolezity a vyznamny krok vpred, otazka je ci uz W8 bude dostatocne schopny toto poskytnut ... ak ano (ak bude dobra softverova podpora) tak si viem uspech predstavit ... inak ... ako vravia mnohi... oproti W7 nic ine neprinesie ...
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 07:11:23
avatar
A proč? Je nějaký důvod mít jeden systém v tolik odlišných zařízeních? Se stejným UI? Marně hledám jakékoliv výhody tohohle řešení. Synchronizovaná data přece můžu mít mezi libovolnými zařízeními i dnes.
573v0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-30 21:14:43
avatar
Nuž používam W8 na stolnom PC už od jeho vydania a musím povedať, že jediná vec ktorá mi na ňom vadí je komplikované vypínanie PC. Metro sa dá prežiť, len ten spôsob zatvárania metro-aplikácií stiahnutím dolu mi príde pri práci s myšou dosť neintuitívny- preto prvá vec ktorú som spravil po nainštalovaní bolo, že som ich vyradil z predvoleného spúšťania pri otvorení dátového súboru. Tým pre mňa prestali existovať . Absencia štartu nie je problém- ani OSX žiadnu ponuku Štart nemá a ešte som sa nestretol s človekom ktorému by to vadilo. Beztak ja osobne chodím do štartu len kvôli spusteniu aplikácie, na čo poslúži metro rozhranie minimálne rovnako dobre. A ako už bolo spomínané, task manager je v porovnaní s W7 na vynikajúcej úrovni.
Carls [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Carls 2012-07-30 21:23:39
avatar
No osobně jsem zatím na xp Odzkoušel sem Vistu Windows7 a 8 nejlíp mi sedí prozatím furt xp a pak Windows 7 Myslím že Windows 7 bude další nejpoužívanější systém po xp Pokud požene tímhle tempem nové systémy Pujde jen o to co bude uživatel preferovat Pokud to bude v kanceláři bude to windows7 a doma na herních Pc taky a to tak dlouho dokud bude mít podporu.
Už vubec se mi ale nezamlouvá politika co se vymýšlí s licencema na 8 pokud je to pravda snaží se uplně omezit stavbu Pc doma už prý nebudou krabicové verze což je škoda
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-30 21:36:23
avatar
Ještě jsem nezkoušel, win 7 mi plně vyhovuje
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 01:19:57
avatar
Prý win8 pro servery budou obsahovat také metro. To teda nevím jak to má usnadnit práci. Navíc tolik lidí si bude muset zvyknout na nové prostředí, což nebude jen tak. Viz firmy kde zaměstnanci nebudou mít na výběr na čem budou pracovat.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 02:34:36

Metro je v pohode, Po 3 tydnech kazdodenniho pouzivani (plus par dalsich tejdnu obcasne na zkousku) sem si bez vetsich problemu zvyknul.

Chybi tomu podle me jenom nekolik drobnosti s ohledem na seskupovani:
1)Super by byl seznam naposled otevrenejch/casto pouzivanejch aplikaci ala windows 7, v jedny skupine v metru. (takhle sem si je tam musel dat sam)
2) Win32 aplikace v seznamu vsech aplikaci by melit jit sbalit do "slozek" ted je tam napis 5 ikonek pod sebou, napis 8 ikonek, napis 3 ikonky. Sice je to abecene razeny, ale kdyby se to zbalovalo bude to prehlednejsi.
3)Na Win32 aplikace by mohli udelat novou dlazdici bud jenom velikosti ikony(1/4 maly dlazdice), kdyz ji udajne pridalo i do windows phone, pripadne napis v radku s malou ikonou(1/2 dlouhy dlazdice).
4) prave nainstalovany win32 aplikace, by fakt nemuseli vsechny odkazy ze startu sypat do metra dela to tam dost bordel.
5)A nekdo by mel konecne dodelat mail klienta, aby se dal pripojit na jakejkoliv imap ucet. A nekdo jinej by mel spichnout jabber + ICQ do messagingu v metru
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 11:28:40

Musíš počkat na RTM. MS spustí plně funkční market i s placenými aplikacemi a snad i push notifikacemi a pak se pár mail klientů a IM klientů určitě objeví.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 17:02:08

Taky cekam, ale microsoft podporu imapu slibuje i do toho integrovanyho . Jiny aplikace na marketu mi zatim neprijdou nejak moc pouzitelny.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 07:35:10

klídek, dnes je doba, že OS má být zdarma, takže tuhle předraženou věc jen vnutí díky OEM....domácnost brzy ale ovládne Android a Microsoft se stane časem čistě jen řešením pro PC stanice ve firmách......a to je počátek konce zpátečnického Microsoftu
můžu jen říct, že sláva.....konečně se zbavíme imbecilních FATek
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-01 16:53:36
avatar
To jsem zvedav, kdy se z Andriodu stane pořádná herní platforma, protože na Windows a jejich DirectX momentálně nikdo nemá.
atomic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 07:53:24
avatar
Mě by fakt zajímalo, co Microsoft vedlo v k tomu udělat jeden systém jak na PC tak na tablety, když oboje má totálně jiné určení a jiný způsob ovládání. A muselo to být každému v MS jasné, protože nevěřím, že by to byli takoví troubové. Tzn. tady musí být velmi silný vedlejší důvod, který ale nechápu..Snad jediné, co mě napadá je, že by je štvalo patlat se rok se systémem, který by pak byl určen jen pro část trhu a měl ve výsledku stejně nízké prodeje. I když oni si podle mě ve výsledku stejně moc nepomohou - jedině, že by použili opět nějakou natlačovací techniku (konec podpory Win7 apod.). No, nevim nevim, jak to s nima dopadne.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tradicia 2012-07-31 08:49:00
avatar
Pre mna W8 skoncil s tym ze nema start. Vsetko totis pustam pomocou napisania nielen .exe ale aj vsetky doc kedze si pametam co sa ako vola a potom je to naozaj rychlejsie ako klikanie. Urcite to ide nejak spravit aj vo W8 ale metro nechcem tak preco ist do W8.
P.S. lutujem ludi vo firmach ktory maju presne dane programi , ktore spustaju a ktore im idu "stale" tito ludia budu iba nadavat, a verim ze sa do metre ani nepozru.
ribbon je kapitola sama oseba vsetci listy zmensuju lebo monitory idu z 4:3->16:9 a mrkvosoft zvacsuje
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 09:45:55
avatar
Přesně takhle funguje i Metro, začneš psát a najde ti to, co se tak jmenuje;-)
A pokud jde o ribbon, ten je schovávací, takže žádné zvětšení se konat nemusí...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 11:33:36
avatar
...z tvého příspěvku je znát, že nevíš o čem meleš...
ClanLord [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dalsi 2012-07-31 09:08:54
avatar
A to sa k nim pridavaju dalsi a dalsi.

http://kotaku.com/5897763/three-killer-problems-that-threaten-windows-8
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 09:44:03
avatar
ako keby bol problem tam navrhnut jednosuche prepinanie medzi stylom metro a starym stylom. pche zabari
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 12:37:28

Valve teď sází na Linux. Samozřejmě je šte Windows Market jako konkurent Steamu, ale možná je tu i jiný důvod.

Spekulovalo se hodně o "Steam konzoli". Pokud by Valve skutečně chtělo představit svojí vlastní "PC konzoli", chybí jim jedna důležitá komponenta - operační systém! V tuhle chvíli je drtivá většina her na Steamu dělaná pro Windows a pár jich má Mac verzi. Konzole od Valve by tak musela vnitřně používat buď nějaký osekaný Wokna nebo Mac OS X. To znamená platit poplatky MS, který by si to u konkurenta XBoxu řádně nacenil nebo defakto přenechat vývoj Applu, protože ten svůj systém nepřeprodává. Pokud se jim podaří rozject herní business na Linuxu, mají operační systém zadarmo v kapse. Takže je třeba Linuxu dělat co největší reklamu (a zároveň pomlouvat Wokna), aby se dostal do podvědomí jak uživatelům tak vývojářům.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-31 12:11:21

Citace:
W8 nejsou proti W7 žádným krokem vpřed


A co je krok vpřed? Další prázdná fráze, která má navodit zajímavost článku?

Co nabízí Windows 8? Např.:
- Systém je rychlejší a úspornější, nenarostly HW nároky - spíš naopak. Výpočetní výkon GPU se lépe využívá i pro normální úkony
- Podpora nejnovějšího HW - např. plná podpora USB 3.0
- Dbá se opět více na bezpečnost, včetně integrovaného antiviru
- Výrazně zjednodušení obnovy nebo reinstalování systému
- Úprava některých systémových komponent k lepšímu - např. zmíněný task manager
- Integrace Live ID s možností synchronizace nastavení, historie atd. mezi více počítači a dalšími zařízeními
- Integrace s MS cloudovými službami včetně SkyDrive
- Hyper-V pro pracovní stanice
- Windows To-Go = plná podpora bootování osmiček z USB flash disku
- DirectX 11.1
- Metro a Windows Market

Metro je hodně kontroverzní záležitost, ale neni to jediná novinka ve Windows 8 - navíc starý dobrý desktop je zde stále, takže to nijak nesnižuje možnost používání PC.

Samozřějmě lidi, kteří mají nainstalovaný sedmičky a nevyžadují žádnou z výše zmíněných vlastností nemají nejmenší důvod přecházet a nikdo je k tomu ani nenutí. Sedmičky tu s námi budou ještě hodně dlouho.

Od té doby co jsem doma nainstaloval Windows 8, v práci pozoruju, jak často používám nabídku start a ve většině případů jí používám jen jednou denně a to pro vypnutí PC ...

Už se objevilo pár aplikací, které nabídku start emulují- např. ViStart Zatim jsem to nezkoušel a nevim jestli to bude fungovat i ve finální verzi osmiček, ale rozhodně to je zajímavý nápad.
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-01 07:21:42

"plná podpora USB 3.0" ....až teď? to jsou mi rychlíci
jinak bla bla bla (sorry nic osobního)
jenže W8 je prostě zbytečný....ostatně celý vývoj Woken je totálně zbytečný....doma by mi stačily XP a aplikace chci stejně svoje
ekosystém okolo Woken neexistuje (market neexistuje, což je obrovská ostuda po tolika letech....neschopnost Microsoftu dokázána)

takže u mě se vše točí jen kolem Androidu a jeho jednoduchého ekosystému, kde i nakupuju aplikace....na wokna jsem žádnou aplikaci nikdy nekoupil a nikdy nekoupím....je to moje chyba, když pro Android kupuji a pro Wokna ne? logicky není

navíc ovládání woken se vůbec nemění, Android se mění každou chvíli k lepšímu, každou chvílí jsem překvapen, co to vše umí nového, kdežto na wokna je nadávám "zas nějaký "novoty" a problémy"

takže Wokna budou vydělávat jen díky OEM (korupcí), jako vydělávají doposud
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-01 17:20:42

Citace:
ekosystém okolo Woken neexistuje


To se docela divím, že všichni pořád u Windows zůstávají a nepřešli na jiné platformy. Jestli ono to nebude tím, že market != ekosystém.

A i ten market tu ve Windows 8 bude.

Citace:
jenže W8 je prostě zbytečný....ostatně celý vývoj Woken je totálně zbytečný

Citace:
Android se mění každou chvíli k lepšímu, každou chvílí jsem překvapen, co to vše umí nového


Když přináší nové věci Google, tak je to super, a když Microsoft, tak je to špatně?
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-01 22:11:53
avatar
tento clanok asi nepisal on Odkaz



smartfon nemam ani nechcem, takze kto ma aky os v nom mi je jedno
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-02 10:53:21

vítej v jeskyni ;)
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-02 10:54:40

1) jestli ono to nebude tím, že Microsoft korumpuje výrobce, vlády, školy ;)
to opravdu pomíjíš takováto fakta:
https://sites.google.com/site/corpsins/
:-O

2) ano, bo Microsoft to neumí a svazuje patenty....to opravdu nevíš?
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Špatný ? 2012-08-01 13:23:45
avatar
Ten systém nebude asi špatný, ale MS si nemůže dovolit to co apple a to jest naprostá ignorace všech standartů a držet se stylu já jsem řek a tak to bude.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-01 14:48:58
avatar
jak na metro v desktopu zákazníci zareagují si může MS odvodit od "úspěchu" metra v mobilech. Budou nadávat a budou naštvaní co to MS udělal s windows. Ale vzhledem k tomu že to bude jediný windows který koupí, nebudou mít na výběr. A na to MS spoléhá. Holt monopol je monopol...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 727x
Komentářů: 2
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1618x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1871x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2389x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2133x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1403x
Komentářů: 0