Koupili jste akcie FACEBOOKu? Už jste přišli o polovinu investice, kterou nikdy nedostanete zpět Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 03 srpen 2012
altFacebooková bublina splaskla, aneb očekávané se stalo skutečností. Která banka bude žádat pomoc?

 

 

 

 

Mnozí si při vstupu Facebooku na burzu klepali na čelo. Mnozí říkali, že jen idiot by při ceně 38 dolarů za akcii koupil akcie firmy, která je dost pochybná, jejíž produkt Facebook je těžko měřitelný a už delší čas se ukazuje jen jako zajímavá, ale velká bublina a mnohé firmy přestávají v jeho rámci utrácet peníze v této sociální díře, protože se to zkrátka nevyplatí. A přece se pár idiotů našlo. Opět jsou mezi nimi i banky, které se z předchozí finanční krize, kterou vyvolaly podobnými nafouknutými bublinami, nepoučily. Každopádně z úvodních 38 dolarů už mají akcie Facebooku hodnotu jen 20 dolarů a nadále klesají. Navíc už za pár dní se začnou obchodovat další emise akcií, které drží zaměstnanci a partneři Facebooku a cena samozřejmě půjde ještě více dolů.  

Tržní hodnota firmy při vstupu na burzu byla 100 miliard dolarů. Nyní už je jen 40 miliard. Co k tomu, říci? Kdo si hraje, nezlobí, ale tyhle hrátky s "neexistujícími" virtuálními penězi, které nakonec dělají velké problémy a mnozí investoři, kteří investovali reálné peníze a pak o ně přišly, se posléze obrací na státy (daňové poplatníky) a žádají o pomoc. Jsem zvědav, kdy dorazí nějaká ta banka s nataženou rukou ke státu, že se jí ta investice do Facebooku nepovedla, a že teď by jí měli daňoví poplatníci zachránit, jinak ....

No řekněme si na rovinu, pochopím investici do firmy, která dělá nějaké hmatatelné hodnoty a dá se na základě jejích produktů odhadnout, jak si povede, ale investice do akcií firmy typu Facebook? To už není riskování, to je holá šílenost, navíc když mnoho věcí už dávno ukazuje na to, že Facebook je hodně nafouknutá bublina. Normálně by nám to asi bylo jedno, každý si může dělat co chce, jenže jak ukázala minulá finanční krize (která pokračuje), nakonec podobné investice zaplatíme všichni, ve formě sanací bank a spořitelen ze státních rozpočtů.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:20:12
avatar
Kdyby Facebook zašel na úbytě tak to se mnou ani nehne.Já na něj totiž kašlu od samého vzniku .Dnes jsem již přece jen více obrněn ale dříve jsem měl pocity až téměř pronásledovaného člověka zvláště když na mne odkazy na Facebook vyskakovaly snad úplně všude.Díky této skutečnosti se mé ignorování Facebooku změnilo až v zášť a nepřekonatelný odpor.Dnes ho znova přehlížím jak nehostinnou krajinu.
Anonymní  2012-08-04 08:45:05

Ono pri štarte trvá určitú dobu kým si akcia nájde ako tak svoju hodnotu 38dolarov za akciu bola prehnaná aj keď jej pokles na 20 je len reakcia na oznámene zle výsledovky ale cena okolo 26 by mohla bit postupne reálna .Ak by som mal tieto akcie vo fyzickej držbe tak by som ich nepredával račej v svojej hlave "odpísal" podla mňa pod 20dolarov za akciu už nepôjdu tak mali štát pri štarte
hanbanaroda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:25:02

No, investice do pěti takových "facebookových" akcií se může vyplatit, i když čtyři z nich budou ztrátové. Navíc banky nikdy nedávají vše na jednu kartu, třeba jen 5-10% akvizic jsou rizikové, záleží na bance, takže bych to taky tak strašně neviděl. Krize bankovnictví (a asi dalších deseti věcí ) byla ve velkém spojena s nemovitostmi, tedy s "hmotným" majetkem, tak říkajíc jistým a jak to dopadlo. Právem se říká: po bitvě každý generál, a u akcií to platí obzvlášť, alespoň co tak sleduji dění kolem nich, reakce známých apod. Takže nebuďme tak přísní k investorům, kteří NIKDY neví, jak se může ta která investice zachovat, stejně to nejsou naše peníze A jestli si neumíme zjistit, do čeho investuje naše banka, tak je to zase naše blbost
Kedarus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 21:01:17

Dobre jim tak inteligentum.
Do Michelinky s nima
Celou dobu trvani facebooku obdivuju tu hromadu lidi se sebevrazednymi tendencemi.Warerboarding je proti Facebooku slaby odvar.Nepochopim lidi co si nevazi sveho soukromi a klidne na sebe vsechno napraskaji.
Ono by to snad nebylo az tak zle kdyby se toho okamzite nechopili silove slozky.
Treba takovy INDECT.Novorozenatko EU.
Ale kdo chce kam pomozmemu tam.
mira89 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 22:54:01
avatar
Citace:
No řekněme si na rovinu, pochopím investici do firmy, která dělá nějaké hmatatelné hodnoty a dá se na základě jejích produktů odhadnout, jak si povede, ale investice do akcií firmy typu Facebook? To už není riskování, to je holá šílenost, navíc když mnoho věcí už dávno ukazuje na to, že Facebook je hodně nafouknutá bublina. Normálně by nám to asi bylo jedno, každý si může dělat co chce, jenže jak ukázala minulá finanční krize (která pokračuje), nakonec podobné investice zaplatíme všichni, ve formě sanací bank a spořitelen ze státních rozpočtů.

Naprostý souhlas,je jen škoda že tak málo lidí si uvědomuje do jakých konců nás všechny podobné finanční nesmysly můžou dostat. Většině je to úplně u pr...e a ještě to podporují
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 01:02:29

Tak to bychom pak měli měřit všem firmám "prodávajícím nuly a jedničky" stejně. Včetně Googlu, který naprostou většinu svých zisků generuje taky z nehmotných produktů - prodej reklamy a placené pozice ve vyhledávání.
bananomet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 04:24:56

S článkem nesouhlasím... možná tak z poloviny, koupit akcie FB může ale opravdu jen blázen, protože se tato firma začala obchodovat na svém vrcholu, či-li je těžké si představit, že by mohla ještě někam růst, spíše naopak.. a nejde o to jestli něco vyrábí atp.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 11:23:06
avatar
No počet lidí se už asi nijak významně navyšovat nebude ale potencionální růst akcií by mohl být pokud by se našel model jak z lidí co na Facebook lezou vytáhnout peníze.To je ale právě to co jim nejde.Pokud je platba vázaná na něco co lidi klidně oželí tak to fungovat nebude a pokud bude platba víceméně povinná tak jim hrozí že lidi utečou a počet návštěvníku začne klesat.To by nemuselo ale vadit pokud by ti co zůstanou generovali zisk stejně vyšší než je z reklam co se účtují podle návštěvnosti.Dnes se jim do toho nechce protože strašák velkého exodu lidí s Facebooku a hrůza že se už nevrátí jim v tom brání.Přijde však doba kdy stejně manažeři Facebooku budou muset tuto bublinu pochybností propíchnout rozžhaveným pohrabáčem a pak se teprve ukáže jak jsou uživatelé Facebooku věrní a až tehdy se bude vědět jakou mají akcie vlastně cenu.
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nic co by se dobředu nevědělo 2012-08-04 10:29:22

Přesně tohle se čekalo a předvídala to spousta finančníků ještě dřív, než FB na burzu vstoupil, viz. článek na Finmagu:

Odkaz

Škoda jen, že jsem toho nevyužil a neshortoval...
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 16:20:28

Taky si říkám, že vsadit na hluboký pokles, nebyla tak riskantní investice. Ale já ze své povahy nejsem schopen investovat na hloupost jiných lidí. Jsem na to zkrátka moc slušnej, na rozdíl od majitelů půjčovacích firem.
Kakos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 13:38:32

no takže když to shrnu, tak služba která je zadarmo, vlastně zadarmo není. protože pokud banky požádají o finanční pomoc státu a dostanou jí, tak to zaplatí daňoví poplatníci. takže jedinej kdo na tom vydělal je držitel akcií facebooku, kterej ty akcie prodal těm bankám, takže firmy co investovali do fcb při jeho vzniku. takže z toho mi vychází, že facebook prostě zadarmo neni
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 15:18:19

Tohle je to trošku zmatené a nedává mi to smysl Hlavně jak s FB souvisí pomoc státu bankám
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 16:40:22

Nezáleží ani tak na to, zda si na to lze "šáhnout" a nebo ne. Důležitý je, zda to něco generuje zisk. A to platí i pro Facebook. A pak se lze bavit o tom, zda je s ohledem na ziskovost cena akcie adekvátní. Žel zatím s ohledem na toto není adekvátní, půjde to ještě níže.
hlozek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-05 01:19:52

Jakož to spekulant mohu říci jen dobře. Ať to klesne ještě víc, pak pár akcií a nějakou kačku domů to po čase hodí :-) No nevím, při podobných úvahách na téma nvidia mi to posledně hodilo dost na dovolenou u moře :-)) tak asi tak na téma DD a jeho akciové rady. PS: nic ve zlém, ale případná sanace facebooku se nás v ČR zrovna moc nedotkne s ohledem na konzervativní investice českých dcer po vzniklé krizi...
Ale samozřejmě každý to vidí jinak :-)
andy64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-05 13:17:01
avatar
uz len preto ze sa o tom furt pisalo ze FB stupi na burzu a bude to velmi dobra kupa ... stacilo spravit presny opak ako hovorila medialna masaz - nekupovat. Podobne to bolo aj zo zlatom, atd, atd...
(a najlepsie je na tom to ze po skutocnosti ze to z FB bolo tak jak malokdo predovedal pred vstupom FB na burzu, ze potom sa zacinaju vynarat "mudre" clanky jaky je to prepadak)
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-06 00:54:03

Ale nepsalo, jen je potřeba číst něco jiného, než jen weby typu novinky . Jak jsem psal výše, třeba na Finmagu o tom psali a přesně situaci vystihli:

http://www.finmag.cz/cs/finmag/investice/fejsbuk-a-dalsi-aj-pi-ou-lajkovat-nebo-nelajkovat/
Centurion1973 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-05 18:32:22
avatar
Nastesti se akciim ktere jsem koupil dari mnohem lip
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-05 18:38:49
avatar
to se máš, já pořád nenašel dost času s tímhle akciovým koníčkem taky začít u některých firem by to mohlo být docela zajímavé, zvlášť když se o jejich produkty a situaci člověk zajímá každý den ....
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-06 08:39:44
avatar
Až bude cena akcií FB na nějaké rozumné a realitě odpovídající hodnotě, tak zhruba na 0,8 - 1$ za akcii, tak bych to i risknul a koupil bych si jich za 2000Kč
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 421x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1508x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1847x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2358x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2097x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 0