PREVIEW: Windows 8.1 - vylepšení bez vylepšení a pořád jen na půli cesty Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 22 October 2013
altPokud se vám nelíbili Windows 8, nebudou se vám líbit ani Windows 8.1. Ignorace uživatelů?

 

 

 

 

Ačkoliv se většina zúčastněných shoduje, že Windows 8 jsou objektivně použitelným systémem, problém je v tom, že jejich nucená ergonomie rozhodně v pořádku není. Zejména na klasickém počítači je jejich ergonomie ve srovnání s Windows 7 vyloženě ubohá. Ono se to dá různými extra prográmky dodělat a dopřizpůsobit, takže se dá Windows 8 používat, ale jde prostě o to, proč to tak není u Windows 8 v základu, když to u Windows 7 všechno fungovalo.

Do Windows 8.1, které před pár dny dorazily, jsme vkládali naděje, že Microsoft poslechne nářků výrobců a uživatelů, kteří v drtivé většině Windows 8 oprávněně nemohou přijít na jméno, a vrátí Windows 8 alespoň část funkcionality Windows 7. Nestalo se tak.

Jedno z vylepšení, návrat tlačítka start, je pak nikoliv zlepšením, ale naprostým kopancem a výsměchem uživatelům. Kliknutím na něj se totiž jen přepnete z desktopu do dlaždic. Kliknutím na něj pravým tlačítkem pak otevře jen velmi základní nabídku, která je ale jen stínem toho, co je nabídka START ve Windows 7. Jinými slovy, bez placeného START8 programu se ani Windows 8.1 příliš neobejdete.

 Jinak o nějakých velkých zlepšení nemůže být moc řeč. Většina se navíc týká toho naprosto ohyzdného a ergonomicky nepoužitelného dlaždicového "METRO" prostředí. Většina věcí navíc stále nedosahuje kvalit a úrovně toho, jak věci fungují a co je možné všechno nastavovat ve Windows 7. Některé aplikace se samozřejmě také dočkali zlepšení, ale u nich se také nedá říci, že by nemohly fungovat pod starším Windows 7 s lepší ergonomií a stejným přínosem. Novinkou ve Windows 8.1 je prohlížeč IE11 - ale ten funguje i pod Windows 7.

Windows 8.1 rozhodně není nový Windows, je to Windows 8 SP1 se vším všudy. Nicméně pokud jste se těšili a doufali, že u Microsoftu vyhraje zdravý rozum a že jako uživatelé konečně dostaneme plnohodnotného nástupce Windows 7, který bude skutečným zlepšením, bohužel. Nás tento přístup Microsoftu hodně mrzí, zvlášť, když po něm nechceme vlastně nic nového a obtížného.

Jinak W8.1 má za sebou už i první problémy. RT verze byla stažena, protože způsobovala chybu. Naštěstí to moc uživatelů trápit nemusí, protože Windows RT je mrtvá platforma. Horší je ale problém u W8.1 s odezvou a rychlostí myši ve hrách, kde dochází e zpoždění. Uživatelé si také stěžují na nedodělané funkce vyhledávání, nedomyšlená nastavení a tak dále. Jinými slovy, zatímco u Windows 8 jsme řekli dobře, MS zkouší, co vydržíme a u Windows 8.1 to konečně vrátí a vylepší všechno jak to bylo u W7, u Windows 8.1 už musíme na rovinu říci, že se MS vyloženě snaží přijít o svou pozici, umožnit nástup konkurenčních platforem a naštvat co nejvíc lidí. Naštěstí Windows 7 bude podporovaný až do roku 2019, takže snad až se udělají nějaké čistky ve vedení a na dalších pozicích, dostane se ke slovu konečně někdo s trochou rozumu a udělá sice jeden systém pro všechny druhý počítačů, ale takový, který bude dokonale ergonomicky vyladěný na klasické PC, tablet i telefon a uživatelé si sami budou moci přepínat mezi ergonomickými verzemi dle libosti. V současném stavu, kdy nepochopitelné změny a absence některých věcí dohání některé uživatele k nepříčetnosti a jinými věcmi zase Microsoft znovuobjevuje kolo i vlastní Windows 3.11, to prostě není normální.   

Pro majitele Windows 8 je aktualizace zdarma, pokud jste ale Windows 8 na chuť nepřišli, rozhodně nemá smysl na Windows 8.1 přecházet. Pro majitele W8 ale určitě update doporučujeme. Všichni ostatní už nevyhlížíme nový Windows, ale zdravý rozum, který snad do Microsoftu někdo brzy doručí a jen se ptáme, co jsem ti Microsofte za ty roky společného žití udělali, že nás těma Windows 8/8.1 takhle trestáš? 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 17:24:28
avatar
nechcel som si W8 davat 7je super ale prislo to(nutny reinstal pokazil sa raid). Najsor som si nevedel zvyknut, vsetko mi vadilo. A asi po 2 tyzdnoch som dosiel na to ze aj tak mam vsetko dole na liste. Z metra som vyhodil vsetky veci a mam tam iba asi 10 aplikacii ktore pouzivam + na ploche aj metre mam shortcut na Power off. Nehovorim ze je win 8 lepsi ako 7, tiez ho nemam ak by som nemusel reinstalovat. Ale naozaj ake ma W8 nevyhody proti W7. Preco ist z XP na W7 a nie na W8? A preco by som sa mal vracat z W8 na W7.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 17:34:49
avatar
nám opravdu nevadí, jaký je W8 systém pod tím vším, nám vadí, jaké je to jeho rozhraní a další věci nad tím jádrem ;) To je to co kritizujeme ;)
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:11:56
avatar
Rozhraní...Já jsem si na veškeré ovládání zvykl během jednoho dne max dvou pokud jsem něco hledal...Ale je tu ikona HLEDAT...To opravdu někdo potřebuje na zvyknutí si na jiné rozhraní, ovládání více jak dva ,tři dny? A další otázka je KOMU nám? Tobě a?..Nebo si sami vykáme? Ave já :-) Článek je psán za nějakou komunitu či za jednotlivce? Proč třeba nevyzdvihnout to dobré? Nebo o tom bude jiný článek..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:12:54
avatar
proč bych si měl zvykat na horší??? To je to co nechápu ...
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:19:39
avatar
Nic tak moc horšího jsem nenašel..Ale to metro tě podle článku sere doost coo
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:26:17
avatar
nejen metro, ale i řada věcí prostě na běžném desktopu (zvlášť na 3 monitorech) vypadá odporně a taky tak funguje ... to je to co mi vadí, proč prostě neudělali W7 s jádrem W8 s monžostí dotykové vrstvy pro tabelty a na desktopech to nechali být ... já používám START hodně, často a rád a zatím jsem nenašel nic jiného. Mám dostý výkonný PC aby mě nezajímalo, klik žere systém a ty grafické serepetičky tam taky chci aby to pěkně vypadalo ...
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:32:02
avatar
Jj sestavu máš pěknou jako jáá ..Je to asi jen o jedincích ne o tom jestli to je špatné nebo ne...tobě se zdají tyto věci špatné mě naopak. Ale ty tři monitory ti kua hodně závidím..Zkoušel jsem to a to je jiné hraníčko.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 01:39:14

Multimonitor je prave to co win8 umi podstatne lip nez W7 bez dalsich aplikaci. (mam taky 3 monitory)

Jediny co to neumi je poustet vic metro aplikaci najednou. Coz konkretne Tobe nemuze vadit, protoze by si je nikdy k nicemu nepouzil. (ja taky ne, stejne jako vetsina lidi na desktopu)

Umi to Start panely na kazdym monitoru jen s oknama co na nem jsou chtelo spousta lidi (osobne to nepouzivam).

Aktivni rohy usnadnuji trefeni se na vypnuti aplikace a v proglizeci menu v levo nahore v rohu. (proste flaknes misi tim smerem a ona se zastavi v rohu jako na 1 monitoru.

A taky to umi 1 pozadi prez 3 monitory co se nekopiruje.

Aero Glass i start nabidka jdou vratit prez aplikace tretich stran. Tak nevim co porad resis.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 02:30:24
avatar
já nevim jestli si to někdy na W7 viděl, ale to umí výborně multimonitor

Aplikace se mi pouští v oknech přesně tam kam je dam a kde je chci.

1 pozadí přes 3 monitory co se nekopíruje to umí perfektně, dokonce aktivní.

tak opravdu nevím co umí W8 jako líp v tomto směru ...

Jinak řeším právě to, že to musím složitě vracet přes apliakce třetích stran, to mě a nejen mě vadí.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 08:30:20
avatar
multimonitor ma naozaj W8 dost na ..ehm.. tam je 7 kral.
Co vie W8 lepsie , podla mna je rychlejsia (nielen on off)
start tlacitko nepouzivam vobec (aj na W7 booku ) uz pred tym ako som mal W8 vyskusane (teda okrem vypinania) vsetko mam na liste dole momentalne 18 veci,alebo spustam cez search, ktory funguje aj pod w8 (len mas preblikne)
Co mi na W8 ale vadilo mega moc: ze si nemozem pustit napr 2x kalkulacku!! a ze schovaly vypnutie (shortcut mam)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:36:44

shift+ klik ze startu = dalsi instance aplikace (ale taky to mohli nekam napsat)
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:42:58

Mel jsem/mam s tema 3 monitorama windows 7,8,8.1. A v praci mam 2 monitory s W7. W8 mi pripadaj lepsi.

Nemas nahodou ty monitory slepeny prez eyefinity + hydravision? To v 7 pridavalo dost veci a v 8 to zabilo (kdyz sem to naposled zkousel) aktivni rohy prostredniho monitoru). 7 ty aplikace sami od sebe tam kde je chces neotviraj (8 taky ne).

Windows 7 neumi taskbar na ostatnich monitorech, chybej mu aktivni rohy, wallpapery se musej lepit tak aby to vyslo s nastavenim dlazdicovyho modu.

K aplikacim tretich stran: stejne instalujes prohlizec, prohlizec obrazku, prehravac videi a muziky, pdf reader, instant messengera, mail klient, ovladace ... a milion dalsich veci co windows z defaultu neumi, to uz je jedno jestli jednou na zacatku nainstaluju dalsi 2 aplikace co maj par jednotek MB a instalujou se vterinu. (proti takovymu visual studiu je to pohodicka)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 14:37:00
avatar
Já to mám ve W7 řešený normálně přes Catalyst - vytvořit skupinu Eyefinity - toť vše.

Ostatní je automaticky ...pozadí mám 5760x1200 přes celou plochu, lištu mám krásně přes celou plochu. Prostě se to chová jako jeden monitor. Aplikace se otváírají tam kde chci v oknech nic nemusím nstavovat ... i miniAPlikace se pouští na ploše tam kde je chci mít.

Cože tedy W8 umí líp s více monitory? Já jsem to zkoušel, ale na nic jsem nepřišel ....
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-27 17:51:18

Ale to je prave ono. Nemam nic proti Catalystum, ale to nema nic spolecnyho se schopnostma multimonitoru windows. To ze sis prez software treti strany prekopal cely chovani multimonitoru ve windows je tvoje vec a ne microsoftu.

Rozhodl sem si to odzkouset abych vedel co ti na tom tak vadi - vysledek je, ze eyefinity ti nabizi jenom to sami co na W7 a nepodporuje vubec nic z W8 a 8.1 a to vcetne vseho "metro" => Problem je u tebe aktualne AMD a ne Microsoft.

V eyefinity detekujou windows monitor pouze jako 1. Takze cokoliv co ve windows 8 pomaha: aktivni rohy, w8 gesta na kazdym monitoru, vsechny novinky ve start panelu, proste nefungujou. Nemluve o tom, ze sice mam 3 monitory, ale jenom 2 jsou 1920x1200, treti 1680x1050, takze eyefinity mi nabidne rozliseni jenom 5040x1050, zlatej extended desktop

Eyefinity roztahne Metro aplikace prez vsechny 3 monitory bezva. A TO VCETNE METRO STARTU, to je totalne nepouzitelny, hledat ikonu po 3 monitorech je uplne na hlavu. Start plocha nebo jak tomu chces rikat mi na jeden monitor mi vyhovuje aspon se jich tam vejde vic nez ve W7 startu a mam tam pocasi. (Kdyby to nekdo nechapal normalne je to jenom na 1 monitoru)

Priklad: Na windows7 nebo s eyefinity trhnu mysi smerem doprava nahoru a profrcim na nejpravejsi monitor doprava nahoru. Ve windows 8+ s mi mys zasekne na aktualnim monitoru v pravo nahore (diky aktivnim rohum) presne nad vypinacim tlacitkem (stejne jako kdybych mel 1 monitor) => vypnu aplikaci. Kdyz to udelam smerem vlevo dolu muzi si na aktualnim monitoru kliknout na start a otevre se mi na aktualnim monitoru. S eyefinity projedu do nejlevejsiho monitoru a pak se mi otevre metrostart prez vsechny 3 monitory a to je opravdu totalne nepouzitelny.

Ve W8.1 narozdil od W8 muzes mit na kazdym monitoru jednu metro aplikaci, ve W8 mohli byt jenom na jednom monitoru. To ti ale stejne nikdy nebranilo aby si mel na jednom monitoru web browser na druhym prehravac od TV karty a na tretim metro TV program (asi jedina trochu puzitelnejsi metro aplikace co sem nasel).

S eyefinity tohle neudelas, nemuzes pouzivat najednou desktop a metro aplikace, protoze to proste nejde.
Melo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:53:34
avatar
Win8 je v pohoďke a kto chce tolačidlo štart je tu start classic 8 . Funguje na jednotku a dajú sa vypnúť aj "dlaždice" a vypadá ako klasika .
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 17:28:46
avatar
Mam W8.1 a nabidka start mi vunec nechybi. Najizdeni do dlazdic ve Win8.1 se da hned po restartu vypnout. A dalo by se rict ze dlazdice nepouziji za cely den uzivani. Jinak W8.1 je opravdu service pack nic vic. Jinal mi W8 vyhovuji a uz bych se k W7 nevratil. Je to opravdu jen o zvyku. Stejne je to s Linixem, take o zvyku, ale jak ten system clovek vztreba tak si s tim vyhraje. Dle meho nazory typu je to spatne atd atd rikaji jen konzervy. Navic dle testu W8 mnohem lepe vyuzivaji vice jader nez W7 a to o desitky procent. Cloud ktery je perfektne implementovany ve W8 je to co celou dobu Windows potreboval. Nerikam ze W8 potazmo W8.1 je dokonalej, ale to neni ani Linux nebo Windows 7, kazdopadne ten system je svizny, vykonny a kdyz tomu da clovek 2 az 3 dny na vztrebani tak bude mluvit jinak. Urcite ten system je velmi dobre pouzitelny!
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:24:23
avatar
Doteraz som nenašiel FUNKČNÝ spôsob ako si do start up ponuky pridať programy ktoré chcem. To je priam neskutočné
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 01:38:37

Kliknes na nej pravim (na exac) a das "pripnout k obrazovce start"? nebo tak neco mam anglicky windows. proste Stejny jako pripinani ke start panelu, jenom polozka vedle.

Pokud vim tak jdou pripnout jenom exace, to by moh bejt tvuj problem.

Kdyz to chces obejit musis si udelat zastupce (ty uvozovky veprostred nejsou navic) na:
C:\Windows\System32\cmd.exe /c start "" "nazev souboru"
a nastavit dobre slozku ve ktery se to spousti

to potom jde pripnout
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 19:05:57
avatar
Člověk si zvykne i na šibenici, otázka zní proč si mám zvykat na něco za co musím ještě zaplatit. tak že Linux do toho nemontujte. Co se to se světem děje, až dosud platilo zákazník náš pán. Dnes platí výrobce + obchodník je váš pán. Tady tomu někteří málem ještě tleskají. Už chybí aby nám nákup určitých věcí ještě bylo nařízeno zákonem. DD má pravdu tohle bago hrát s MS nebudu a zaplatím jen za to, co mi vyhovuje. Nekupovat + ignorovat produkty které jsou z pohledu zákazníka nějak nevyhovující, je právo zákazníka o které se nesmí nechat nikým připravit a to ani sám sebou.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-27 17:57:22

No problem trochu je, ze windows 8/8.1 jsou hnusnejsi, ale zase ergonomictejsi na ovladani nez W7, bohuzel jsou hodne jiny.

Nechci argumentovat linuxem, ale tam ti prehazujou ovladani dekstopu kazdou chvili Unity, GNOME3. Tam kdyz to nekomu hodne vadi, tak si proste natahne jiny UI, kdezto na windows budou vsichni dokola opakovat, ze 3minutovy stazeni, nainstalovani a nakonfigurovani Classic shellu je neakceptovatelny.
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 17:29:19
avatar
Nj klasika...zvyknout si ne neco noveho je strasnej problem...Proc nekomu vadi metro...Odstranim ty kraviny co tam maji..dam si tam disky Ikony nejpouzivanejsi a je to nadhera..Tak jak bezel Bf beta na W7 bylo des..Na W8 luxus...Jo asi to opravi ale ja si diky W8 betu vylozene uzil..Jak to nema klasickou nabidku start jak sto jet stary Xp uz je to spatny..Tak si koupime teda nove auto s motorem zigula a budeme spokojeni nooo . Nenasel jsem nic co by me na W8 nejelo..Nabidka Start je nastavena na podle meho skvele..pravy mysi a mam hned ovladaci panely..No tak neklikam levym nooo to je tady desnej problem . doba jde dopredu a je na case si na to zvyknout..
mixal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 17:46:05
avatar
Palec hore a plný súhlas. Ergonómia tej "úžasnej" štart ponuky bola vždy mizerná. Nová štart ponuka, kde si dám len desktop ikony a to akokoľvek priestorovo a veľkostne usporiadané je podstatne prehľadnejšia u použitelnejšia. S mojím dotykovým zariadením ASUS ZENBOOK Touch UX31A je kombinácia windows tlačítka + dotyk na hony vzdialená hľadaniu toho správneho programu v klasickom štarte.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:27:09
avatar
Neviem prečo musí byť každá novinka nazvaná ako"pokrok" alebo "doba ide dopredu". Sprasená novinka je sprasená novinka a s progresom nemá nič spoločné. Jedine tak s regresom.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:48:22

Pokud ses schopnej prekousnout grafiku (nebo nainstalovat neco co ti ji vrati zpatky) taks e muzeme bavit dal.

Napis par veci co si myslis, ze ve windows 8 jsou mene efektivni/hosi nez ve windows 7, zkusime odpovedet.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 22:01:20
avatar
Ja naozaj nepotrebujem rozumy od cudzích ľudí, Windows používam od verzie 3.11 takže porovnať a povedať čo je blbosť a čo nie, dokážem aj sám.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-27 18:04:13

Ano a proto nenapises co ti konkretne vadi na W8. Tvuj nazor je jedina pravda v celym vesmiru, jakakoliv diskuze tedy postrada smysl. Tak bys aspon mohl vyjmenovat ty spatne veci, aby se ostatni s podobnym nazorem mohli mit pocit, ze znaji vesmirnou pravdu.

Tohle je sakra diskuze, bud mas byt ochotny hajit svuj nazor a nebo sem proste nepsat.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-28 15:11:01
avatar
Kto tu hovoril o nejakej vesmírnej pravde? Či chceš ma snáď nútiť do nejakej diskusie kde sa ukáže kto z koho? Nevyhovuje mi celé UI a nebudem tu rozoberať dôvody. Pre mňa je proste stresujúce robiť v neergonomickom prostredí, ktoré mi je navyše s úsmevom podsúvané ako "pokrok". Nikoho názor tu nenapádam, opačné názory rešpektujem - len hovorím že odmietam brať každú jednu novinku ako progres.
simik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 14:26:43

Win8(.1) neznám, ale většina kritiky se týká ovládání a ne jádra. Čili v tom přirovnání by se spíše jednalo o nové auto se řídítkama místo volantu, aby automobilka sjednotila ovládání s motorkama :-)
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:02:03
avatar
Win 8 jsem chtěl první den odinstalovat. Druhý už jsem si zvykl a do týdne si vymazlil metro tak, aby mi vyhovovalo. Pár věcí bych poupravil, ale jinak je ok. Když jsem dostal do ruky poprvé android nadával jsem podstatně více, taky jsem si zvykl. Já osobně nemám problém s ovládáním žádného OS, jen je třeba pochopit filozofii, win8 se snažil jít jen trochu dál než jiní, tu odvahu hodnotím kladně
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 18:29:51
avatar
já bych klidně přešel z Windows 7 na lepší systém ale tím prostě W8 nejsou ... ano dá se to používat a ano dá se to překopat tak, že se to ergonomicky přiblíží W7, ale proč to mám jako já uživatel dělat???

Jinak jsou věci které je lepší nechat být, proože fungují výborně - START nabídka z W7 je skvělá a používám ji neustále, zatím jsem nenarazil na nic, co by bylo lepší. Odvahu zkoušet nové věci rozhodně hodnotím kladně a mám ji i já, ale W8 prostě tím přístupem nové nejsou ... mnohými věcmi znovobjevují objevené a ladí něco, co dávno bylo vyladěno.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 08:32:05
avatar
z W7 sa nechodi na W8 dobrovolne ale keby si mal XP tak co si vyberes ? alebo z visty?
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:51:26

Konkretni priklady prosim. Spoustis programy mysi?, vyhledavanim?, ty pripnuty nahoru?, nebo ty nejcastejsi co ti nabizi system? Vadi ti absence zapnuti odkazu na cmd, ovladaci panely, dokumenty?

Nejak jsem zatim nenarazil ne neco co by windows 8 neumeli min nebo stejne akcema nez W7 a pouzivam to vickrat nez 1 za mesic.
Fry [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 19:26:30
avatar
ja som pred rokom skúsil W8 a po týždni som sa vrátil naspäť k W7, ovládanie skratkami, nedokonalé vyhľadávanie hlavne natvrdo presadzované metro boli prekážky cez ktoré som sa nemohol preniesť...

po roku som znova skúsil ale teraz už W8.1, MS vyladil naozaj len drobnosti ale práve tie maličkosti robia podľa mňa ten systém použiteľnejší...

pri práci už nemusím používať niekoľko typov skratiek, boot mám na plochu a tlačidlo štart mám vždy po ruke, kliknem raz a hľadám čo potrebujem, vyhľadávanie už nieje cez celú obrazovku čo je fajn a výrazne sa vylepšilo v tom, že vyhľadávam úplne vo všetkom na rozdiel od W8 kde bolo nutné klikať na kategórie...

z úvodnej obrazovky metra zmizol chaos ktorý tam od čias W8 bol, všetko nacápané na kope, jedno cez druhé, teraz to je možné ovplyvniť...

samozrejme Metro ako také osobne využívam málo kedy, je to vlastne transformovaný štart a ten som vo W7 využíval tiež len na hľadanie vecí, či rýchly prístup k niektorým programom, čo ide aj tu, čiže no problémo z mojej strany

celkovo mám z 8.1 dobrý pocit a k W7 sa už vracať nebudem...

Peace DD...
jan.lex [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jack 2013-10-22 21:03:17

Nepřeháníte to už? DDworld čtu už několik let, ale nad posledními články k Windows 8/8.1 pouze kroutím nevěřícně hlavou.

Tento systém nasazujeme ve školství, malých a středních firmách. Staří i mladí si po zaškolení a cca 10-14 dnech téměř bez výjimek zvyknou a po uspořádání "Metra" je práce i svižnější.

Také nedám dopustit na Windows Server 2012 /R2, který má také "Metro". Aplikace si uspořádám podle kategorií.

Dále doplním, že pracuji i s OS X a Linux Debian/Ubuntu. Zvyknout se dá na všechno. Je potřeba se otevřít novým možnostem a moderním způsobům myšlení. Nakonec zjistíte, že každý systém má něco do sebe.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 21:48:29
avatar
nepřeháníme ... zvyknout se dá na všechno i když to není ono ... rádi se přizpůsobujeme novým, lepším a modernějším věcem. To ale bohužel není W8 případ ... sorry do sebe má jen to, když máte dotykový display a to také není úplně ono.
neverkill [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 22:01:11
avatar
Me osobne vic vadi veci jako liveID. Ze by microsoft mel mit cisla mejch uctu a osobni udaje, nerkuli spravovat v cloudu vsechny moje soubory? At mi soudruzi z NSA polibi prdel

// naproti ty vsi kritice bych chtel pochvalit za off13, mame je v praci a prijdou mi lepsi nez ty 07 co mam doma
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 22:59:23
avatar
07 jsou špatné, ale 2010 jsou docela fajn, 2013 to ještě lepší. Chce si to jen zvyknout na ovládání přes ribbon.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 23:01:58
avatar
já 2007 stále používám mě se docela líbí ale asi už zkusím nasadit ty novější
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 23:14:15
avatar
Já je mám na notebooku a na PC mám 2010 a když jsem psal diplomku, tak 2007 sis něčím moc neporadily... kromě toho třeba tvorba animací do prezentace mi přišla v 2007 dost hrozná, v 2010 to bylo ale super, jakmile jsem se to naučil, tak se mi povedlo udělat spoustu pěkných efektů - např. posunout obrázek, zvětšit ho, změnit ho (nechat zmizet a nechat objevit jiný), zmenšit ho a vrátit na původní pozici nový. Jinak se mi na nových office hlavně 2013 líbí, že dokáží celkem rozumně pracovat s pdf formátem.

Jen Office 365 se mi moc nelíbí, tomu bych se vyhnul.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 09:42:44

Ja si domu Office 2007 poridil a bych nakonec 99% prace udelal v open office.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 12:55:00

Nezadam pri instalaci live id. Teda zadam spatne,(nebo odpojim internet), pak mi to nabidne klasickej uzivatelskej ucet. Nemuzu pak instalovat vsechny aplikace ze store, coz neni moc problem. (a stejne uz moje udaje dava NSA google z androidu v telefonu tak je to fuk)

Souhlasim, ze tam ma bejt vyber primo, ale ta moznost volby je i kdyz skryta..
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 22:04:51
avatar
Mě osobně se to taky nelíbí, to je takový problém zpracovat plochu a nabídky OS tak ať si to každý může nastavit jak uzná za vhodné? Např. šablony W-98, W-XP, W-7? Mě vadil a stále vadí přechod z XP na 7, změnili pár věcí které jsem používal tak že není způsob toho samého nebo alespoň podobného. Prostě ergonomie dostává na prdel už jen změnou něčeho zaběhlého co se muselo měnit akorát tak z marketingového hlediska a uživatel je nucen buď zůstat u starého OS, nebo platit SW který vrátí původní funkce.
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nedodělek 2013-10-22 22:23:03

Mě na tom dorazilo následující: Z w8.1 je vyhozené zálohování alá w7 (v w8 je) a je nahrazený jakýmsi úchylným vizardem, kde si mohu nastavit kam chci zálohovat, co nechci zálohovat ale už si nevyberu co vlastně CHCI zálohovat. To si moudrý systém vybere sám. Dál zmizela možnost vytvořit bitovou kopii. Když se pak ponořím do hnusného metrického nástroje na obnovu systému, dopracuju se k oknům známým z W7 a obnovení systému z předem připravené bitové kopie... tak proč mi hýml sebrali tu možnost si tu bitovou kopii vytvořit?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 22:58:25
avatar
yep ... toho jsem si taky všiml ... hrozný
Icoboss [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 23:18:36
avatar
Proc bych si nemohl vybrat kam s bitovou zalohou Dam hledat napisu historie souboru otevru dole mam vytvorit bitovou kopiee a nahore vybrat jednotku..

http://blogs.technet.com/b/keithmayer/archive/2013/09/17/backup-amp-recovery-of-windows-8-windows8-itpro-tipoftheday.aspx

Je to stejny jak pod W7 jen se to jmenuje historie souboru
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 23:38:13

Hele paráda, aspoň něco vrátili. Já mám W8.1 preview, a tam to zmizlo úplně Což mě teda otrávilo velmi.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 09:44:33

cobian backup rulezzz
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-22 23:08:11
avatar
Na desktopu jsem přešel na osmičky už u developer preview (pořídil jsem si nový počítač a šetřil jsem za OS), nakonec jsem si osmičky koupil místo sedmiček, sedmičky mám na notebooku a ze srovnání mi vychází lépe osmičky, našel bych tak tři věci, co mi na osmičkách vadí, ale jinak jsem s nimi spokojen. V nabídce start jsem nikdy netrávil moc času a v metru ho také netrávím, desktop je skoro stejný, jen je teď lišta na všech monitorech, což mi vyhovuje.

Hranatá okna mi nevadí a oproti sedmičkám je super, že pozadí na každém monitoru může být jiné.

Jinak změny v OS, které mi vadily proběhly u přechodu z XP na Visty (potažmo všemi chválené sedmičky). A nejde o design a ergonomii, ale třeba o práci s dvěma zvukovými kartami (třeba aby přehrávač hudby hrál z reproduktorů a zvuky hry šly do sluchátek, to prostě s moderními Windows nelze...) Ale tohle nikomu nevadí, všem vadí jinak vypadající nabídka Start.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 13:35:54

"Vista audio changer" uz nefacha? Pokud ti stacej 2 vystupni kanaly, tak se to dalo nejak ohackovat prez communication device.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-24 18:00:05
avatar
To nevím, ale nedělá to co chci, pokud vím, tak jen přepíná mezi zdrojem audia (tedy třeba bezdrátový headset s integrovanou zvukovkou a repráky na integrované zvukovce). Mně šlo o to pouštět oba zdroje audia najednou.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-27 21:09:57

Tohle delaj integrovany zvukovky VIA Vinyl Audio (teda doufam ze to sou oni, uz mam jinou desku), tak to nejak jit musi. Hrajes z repraku, pripojis sluchatka do front panelu a dalsi vec co spustis bezi do sluchatek, to co uz hralo hraje dal z repraku...
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 00:17:05
avatar
Přístup applu je lepší, ten odlišuje systémy podle způsobu ovládání a pomalu stírá rozdíly. Microsoft to vzal docela hopem. No ale teď asi naštvu docela dost lidí, tak proč si proboha ty 8 kupujete když s nima nejste spokojeni. Máte přece sedmičky, které se prodávají taky a když už teda chcete škudlit, tak je s předhledem upirátí i 14 letý děcko, na který to pak můžete beztrestně svést. Proboha kdo si pořizuje auto aby se v něm nikdy nesvez a pak si navymejšlí, že chce přehodit plyn a spojku, protože je to podle něj tak správně místo věčnýho nadávání se zkuste věci nejdřív naučit používat než vytasit oblíbenou lenost a srát na to radši do toho budu rejt
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 00:49:21
avatar
no někteří jsme to poctivě zkoušeli a přišli jsme na to, že to prostě není dobrý. navíc spousta možností ergonomie a hlavně vzhledu už mají Windows 7, jenže tam je to volitelné. když povipínáš všechny grafické efektivity, tak to vypadá jak W8 a je to stejně svižný, ale na rozdíl od W7 si to v tom W8 nemmůžeš zapnout zpět, takže je to hnusný a jedna stupidní ergonomie má být pro všechny.

To nám myslím oprávněně vadí, že jsme zbytečně přišli o možnost volby ve W8, a vůbec to nebylo nutný.
sviftcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 08:58:49
avatar
osmičky mi docela vyhovovaly a vzhled.. jsem toleroval. s 8.1 mi přestali fungovat některé programy pro práci
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 13:42:35
avatar
Jsem servisní technik, ale když si sednu k PC a chci na něm jenom pracovat, čumět na net a zahrát si nějakou hru tak začínám pomalu chápat kam nás MS tlačí a docela se mi Win8.1 zamlouvají. Ruku na srdce kolikrát do roka cvakáte na tlačítko start kvůli jiným věcem než bylo vypínání PC a na rychlé vyhledávání. Vypínání je dnes přes pravé tlačítko a vyhledávání je winkey + začít psát takže já jsem spokojený. Plochu mám a do ikon v metru jsem si přidal pár aplikací, které používám čas od času(včetně programů, které byli dříve v nabídce start), ale na ploše nemusí strašit. Takže otázka proč si budem držet nabídku start, když už není ani potřeba. A než tu dáte ty záporné palce zkuste se opravdu zamyslet kolikrát ročně nabídku start používáte kromě toho vypínání a vyhledávání.
drn.virus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 14:54:24

Pro majitele W8 co chtějí vzhled W7 bych doporučil "classic shell", mám s tím velice kladné zkušenosti a po tomto zásahu se to chová jako klasické W7, zkoušel to někdo z DD? Libovka je ta, že se dá nastavit po spuštění plocha a start tlačítko je opravdu start tlačítko jako W7/XP/2000 atd...
drn.virus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-23 14:59:58

Jo a je zdrama i v češtině... pokud nechcete dotovat...
oyza [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-24 11:03:21
avatar
Jo akorat mas potom misto dokumenty i documents, plochy i desktop a podobny blbiny, protoze to cestinu sice umi, ale nejak to ceske adresare nedava. Pouzivam to, zaplat pan buh za to, ale ma to sve mouchy. Jenze... PROC? Microsoft udelal krok do kopru a nehodla to priznat. Kdyz si predstavim, ze budeme(nebudeme pac stejne w8 preskocime a doufam, ze dalsi verze budou zase normalnejsi) "nastavovat" Metro x lidem denne bych opravdu moc chtel.
JirkaH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Win8 2013-10-23 14:56:02

Když pomineme chybějící "start" a podobné věci, jsou i vážnější problémy. A to je neexistence plně funkčních driverů pro starší zařízení a dále i chování příslušných aplikací (programů). Typickým příkladem může být již obstarožní PCI DVB-T TV karta TechniSat AirStar 2. Při užití správných ovladačů pod Win7-32/64bit funguje naprosto korektně včetně dodávaného programu - upravený DVBViever. To se ovšem nedá říci o Win8, kde je potřeba zapnout počítač a po náběhu do systému provést ihned restart. Pak to chodí. Námitku použít něco jiného vyvrátím jednoduchým konstatováním, že nemám důvod zbavovat se naprosto spolehlivě fungujívího HW, leda až se přejde na vysílání v systému DVB-T2.
Zcela samostatnou kapitolou je firemní nasazení, kde užívané programy jsou dány a mnohdy pod Win8 nepracují zcela korektně. V práci mám NTB s Win8-64bit a adminům trvalo půl roku, než se podařilo dát vše dohromady. A znám i programy, které k regulérnímu chodu vyžadují stuštění s admin právy, což v podnikové sféře může být problém.
K přechodu z Win7 na Win8 doma mně nikdo nedonutí.
Ttxman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-10-27 18:12:58

Tohle tu nebylo pouze jednou a to s windows 7 (no nebo bylo ale ne v takovy mire jako s W98, 2000, XP, Vistama a ted co se tyka grafiky i W8/8.1), protoze vsichni vyrobci meli 2 roky na to aby udelali ovladace na Visty, ktery potom bez problemu fungovali.
rieper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Win 8 2013-10-30 21:01:05

Mám win 7 a som spokojný, nepotrebujem vyčačkaný OS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 187x
Komentářů: 0
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1443x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1836x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2352x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2083x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1379x
Komentářů: 0